Program expoconfintex manifestari expozitionale interne perioada ianuarie- maiYüklə 104,11 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü104,11 Kb.South-Eastern European

Business Representative Organisations

of the Textile, Apparel and Leather Sectors

With the support ofPROGRAM EXPOCONFINTEX • MANIFESTARI EXPOZITIONALE INTERNE

PERIOADA IANUARIE- MAI, 2009Nr crt.

Denumirea manifestarii expozitionale

Locatia

Perioada

Observatii

1

Targ National ARCONTEX, ed. 2

ARAD

19 – 22 februarie

In colaborare cu CCIA Arad

2

Targ National TINIMTEX

MAMAIA

25 februarie –

01 martieIn colaborare cu CCINA C-ta

3

Targ National CONFINTEX,

ed. 52


SINAIA

05 – 08 martie

- PROIECT -

4

Targ National CONFINTEX, ed. 53

ORADEA


11 – 15 martie

5

Targ National CONFINTEX, ed. 54

SIBIU

18 - 22 martie

- PROIECT -

6

Targ National CONFINTEX, ed. 55

FOCSANI

25 - 29 martie
7

Targ National CONFINTEX, ed. 56

BRASOV

01 - 05 aprilie
8

Targul National CONFINTEX, ed. 57

« CADOURI DE PASTE »BUCURESTI

08 – 12 aprilie
9

Targ National CONFINTEX, ed. 58

« CADOURI DE PASTE »MAMAIA

08 – 12 aprilie
10

Targ National TINIMTEX 

MAMAIA

13 – 17 mai

In colaborare cu CCINA C-ta

11

Targ National CONFINTEX, ed. 59

FOCSANI

20 – 24 mai
12

Targ National CONFINTEX, ed . 60

BRASOV

 1. – 31 mai


MANIFESTARI EXPOZITIONALE EXTERNE

 • Prestari servicii in cadrul misiunilor economice subventionate organizate de FEPAIUS

NR.

TARA

ORAS

PERIOADA

1

GERMANIA

Frankfurt

 Martie

 Noiembrie

2

FRANTA

Paris

 Octombrie (decembrie)

3

PREMIERE VISION / TEXWORLD / MODAMONT

Paris

 Perioada targului

Premiere Vision

 


4.

TUNISIA

Tunis

 Perioada MAI

 

 • Organizarea de misiuni economice nesubventionate : Dubai, Tunisia, Maroc, China


South-Eastern European

Business Representative Organisations

of the Textile, Apparel and Leather Sectors

               


FEPAIUS si OPINC  sunt parteneri in cadrul programului SEETAL, finantat de Uniunea Europeana, alaturi de EURATEX si structuri similare din Bulgaria, Croatia, Turcia si Belgia.
Obiectivul proiectului:

 • Imbunatatirea capacitatii si a abilitatilor asociatiilor si structurilor patronale de a sustine activ activitatea companiilor active in industria usoara, cu experienta relevanta domeniul textile-imbracaminte si pielarie.

 • Imbunatatirea imaginii si a profilului federatiei

 • Crearea unei retele de asociatii in domeniul Textile-Imbracaminte-Pielarie si construirea unor legaturi stabile a acesteia cu factori de decizie/institutii cu atributiuni in domeniu aleUE; schimb de practici, dupa ce acest proiect va fi incheiat.


Grupuri Tinta:

                Staff-ul decizional/tehnic de varf si mediu al organizatiilor, precum si experti pe domeniu.


Beneficiarii finali

                Companii din sectorul textile-imbracaminte-pielarie, membrii ai asociatiei.


Rezultate estimate

 • O baza de date care sa contina datele de contact/obiect de activitate/persoane de contact al companiilor active in domeniul textil, imbracaminte, pielarie din tarile participante in proiect dar si din alte tari UE ( va contine criterii de cautare dupa tara, limba, domeniu etc.).

 • O baza de date curenta cu institutii de cercetare, de testare, certificare, cu informatii detaliate.

 • O baza de date pe probleme de mediu cu documente locale si europene asupra politicilor industriale, ale deseurilor, impotriva prevenirii poluarii.

 • O baza de date cu cele mai bune tehnologii valabile

 • Identificarea si educarea a 2-3 specialisti din fiecare organizatie.

 • Sustinerea a 9 seminarii specializate.

 • Buletine informative care sa cuprinda probleme de aquis de interes in domeniu, destinate a fi distribuite membrilor.

 • Un eveniment public in fiecare tara participanta in proiect (In Romania va avea loc in data de 10 martie, 2009 in Bucuresti).


NEWSLETTER PROIECT SEETALRegulamentul REACH privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice a intrat în vigoare la data de 1 iunie 2007 fiind un pas important în direcţia protecţiei sănătăţii şi mediului.
REACH -Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals -a suscitat o dezbatere intensă în rândul deputaţilor şi miniştrilor Uniunii Europene, la care societatea civilă a participat în mod activ. Noua legislaţie aduce schimbări de amploare, care au constituit motiv de discordie între reprezentanţii industriei şi ecologişti: în timp ce primii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de complexitatea şi costurile noului sistem, cei din urmă ar dori să avanseze şi mai mult pe calea „chimiei verzi” şi s-au arătat în favoarea unui mod de producţie şi de consum care să protejeze şi mai mult sănătatea şi mediul. Textul definitiv a fost adoptat de Consiliu la 18 decembrie 2006, ca urmare a unui compromis între părţile interesate.
Presedintele Parlamentului European, Josep Borrell, privind adoptarea REACH: „stabileste o legislatie esentiala pentru protejarea sanatatii oamenilor si a mediului de riscurile substantelor chimice, fara sa ameninte competitivitatea Europeana. Noua lege isi propune o reala protejare a cetatenilor europeni fata de numarul mare de substante toxice care le afecteaza zilnic viata". Noul regulament se aplica tuturor chimicalelor nu numai celor utilizate de catre industrie dar si celor care se utilizeaza in viata de zi cu zi (prod. de curatare, vopseluri, mobila, produse electrice)
Reach inlocuieste in jur de 40 de texte legislative care acopera o gama larga de sfere de activitate printre care: industria cosmetica, detergenti, ingrasaminte si serviciile conexe acestora: manipularea chimicalelor, sanatatea si siguranta mucitorilor la locul de munca.

Noul regulament prevede înregistrarea a 30 000 de substanţe chimice. Pe viitor, îi revine industriei sarcina de a dovedi că produsele chimice nu sunt periculoase. Acest lucru va determina adoptarea progresivă a unor substanţe alternative mai sigure şi totodată va aduce un nou elan pentru cercetare şi inovare.

In situatia in care nu exista alternative, producatorii vor trebui sa prezinte un plan de gasire a unor astfel de solutii. Regulamentul a intrat in vigoare progresiv, incepand cu iunie 2007, iar procesul de inregistrare se estimeaza ca va dura 11 ani, pana va fi incheiat. Calendarul pentru inregistrare depinde de gradul de risc al substantelor si de cantitatea produsa. Toate substantele in cauza vor trebui inregistrate pana in 2018.

REACH (Inregistrarea, evaluarea si autorizarea produselor chimice) prevede totodata crearea unei noi Agentii pentru Substantele Chimice(AESC) cu baza la Helsinki - care administreaza intreaga baza de date , va raspunde de procesul de autorizare a substantelor.

Textul REACH adoptat de CE in anul 2003 tradus in limba romana poate fi consultat pe site-ul Agentiei Nationale pentru Substante si Preparate Chimice periculoase (ANSPCP): www.anspcp.ro .Obiectivul regulamentului REACH

 • Imbunatateste protectia asupra sanatatii umane si mediului de riscurile prezentate de chimicale, identificand proprietăţile substanţelor chimice într-un mod cât mai rapid şi cât mai precis. Această legislaţie este deosebit de exigentă faţă de produsele toxice;

 • Promoveaza metode alternative de de determinare a riscurilor substantelor;

 • Noul regulament vine în sprijinul industriei chimice – un sector important al economicei UE prin cresterea competitivitatii oferindu-i posibilitatea de a introduce noi substanţe la scară largă, mai puţin nocive pentru sănătate şi mediu, fiind totodată, un pas în plus în materie de tehnologie şi inovare;

 • Asigura libera circulatie a substantelor pe piata interna a Uniunii Europene.

Inregistrare

Începând de la această dată, firmele care produc sau importă anual o cantitate de peste o tonă dintr-o anumită substanţă chimică vor fi obligate să înregistreze substanţa respectivă într-o bază de date centrală, gestionată de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice care pune la dispoziţia întreprinderilor interesate toate informaţiile necesare, precum şi o serie de instrumente software pentru a facilita tranziţia către noua legislaţie.

Inregistrarea implica transmiterea la AESC de informatii despre substanta si managementul riscului iar pentru substantele importate in cantitate mai mare de sau egala cu 10 tone si un raport cu privire la securitatea substantei.

Informatiile necesare intocmirii dosarului de inregistrare, metodologia necesara evaluarii securitatii substantelor pregatirii raportului aferent precum si exceptiile de la aceasta procedura sunt cuprinse in Anexele IV-XI.

La inregistrarea substantelor in cantitati intre 1-10 tone este perceputa o taxa de inregistrare, care in cazul IMM este diminuata.

Transmiterea informatiilor pe intregul lant de aprovizionare este importanta deoarece asigura ca toti utilizatorii substantelor sunt in posesia datelor de care au nevoie pentru utilizarea lor in siguranta. Instrumentul care asigura transmiterea informatiilor este fisa tehnică de securitate, care este identica cu actuala fisa de securitate. Aceasta fisa trebuie solicitata in cazul substantelor clasificate ca fiind periculoas , toxice sau persistente, bioacumulative astfel incat sa fie asigurata utilizarea in conditii de securitate a substantei/ preparatului.

Utilizatorii nu trebuie sa completeze fisa tehnica de securitate sau sa trimita

rapoarte privind securitatea substantelor decat atunci cand intentioneaza

sa utilizeze substanta in alt scop decat in cel prevazut de furnizor.
Evaluarea substantelor:

- Este in competenta autoritătilor competente ale Statelor Membre.

- Autoritatile nationale pot solicita industriei informatii suplimentare, daca exista suspiciunea unui risc asupra sanatatii omului sau mediului
Procedura de autorizare este bazata pe evaluarea riscului, in sensul ca autorizarea se acorda daca solicitantul demonstreaza ca riscurile aferente

utilizarii substantei sunt adecvat controlate si riscurile cantaresc mai greu decat beneficiile socio – economice sau ca nu exista inlocuitori, fiind incurajat principiul substitutiei substantelor periculoase cu unele mai putin daunatoare.


Criteriile de autorizare vor fi revizuite de Comisia Europeana in termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a REACH. Din acest motiv, autorizarea este limitata in timp. Perioada de valabilitate a autorizatiei va fi stabilita de la caz la caz de catre AESC.

Anexa XIII include substantele pentru care utilizarile urmeaza a fi autorizate si stabileste un termen limita si termen final. Termenul final este data pana la care utilizarile neautorizate vor fi interzise.


La fiecare 5 ani Statele Membre si AESC transmit Comisiei informatii privind aplicarea REACH la nivel national, respectiv cu privire la aplicarea REACH in general si la modalitatile de transmitere a datelor de catre operatorii economici (impreuna sau separat) in special;

- primul raport va fi elaborat la 3 ani de la intrarea in vigoare a REACH de catre Statele Membre si la 4 ani de la intrarea in vigoare a REACH de catre Agentia Europeana pentru Substante Chimice.


NEWSLETTER PROIECT SEETAL
RESPONSABILITATEA SOCIALA IN MANAGEMENT
Responsabilitatea sociala corporatista (CSR) este si in Romania, de multi ani un subiect fierbinte,dar mai ales dupa anul 2001. Beneficiile unei politici consistente de CSR sunt:

 • imbunatatirea imaginii si cresterea reputatiei companiei;

 • un management al riscului si al situatiilor de criza mai eficient;

 • atragerea si motivarea unor angajati valorosi.

Strategia de reponsabilitatea sociala corporatista trebuie aliniata obiectivelor de

management si investitiile sociale trebuiesc masurate cu termeni economici.Cine raspunde de existenta unei strategii CSR intr-o companie?

 • in primul rand TOP managementul

 • responsabilii numiti sa interactioneze cu managementul de mijloc si cu responsabilii

celorlalte departamente precum: achizitii, productie, marketing, resurse umane si relatia cu investitorii.
Ce este important intr-o strategie CSR?

 • comunicarea este un element important, fiind o cale prin care se asigura

transparenta fata de grupurile cointeresate;

 • programele sociale care trebuie sa raspunda nevoilor mediului;


Dificultati in promovarea programelor de responsabilitate corporatista

 • perceptia larg raspandita ,,stirile bune nu sunt stiri’’

 • credibilitatea programelor ,,e prea frumos sa fie adevarat!’’

De aceea in fata problemelor de credibilitate, firmele trebuie sa caute modalitati originale de promovare a proiectelor sociale.

Copierea unei actiuni comunitare de succes nu este o buna strategie.

Trebuie ca fiecare firma sa identifice ce actiuni raspund la protejarea resurselor naturale in acelasi timp sa-i pese de angajati si de comunitatea unde opereaza.

Responsibilitatea sociala este o situatie clasica de ,,win-win’’ si pentru societate si pentru companii. Compania castiga in reputatie, daca dezvolta programe sociale, atunci creste increderea angajatilor in companie (fidelizare) creste increderea clientilor si furnizorilor si calitatea resursei umane. Responsabilitatea corporatista este o misiune si nu o viziune.

Responsabilitatea sociala corporatista este grija pentru mediu, relatia cu angajatii, conditii de munca civilizate, facilitati oferite angajatilor de catre companie pentru pregatirea profesionala.

Cheltuielile pentru actiunile din strategia de responsabilitate sociala, se transforma in timp in beneficiu.

Pentru existenta unei strategii eficiente de responsabilitate sociala corporatista (CSR) este foarte important sa fie foarte bine comunicata angajatilor si sa-i angreneze in implementare pentru schimbarea imaginii companiei.

Top managementul trebuie sa aiba in vedere motivarea angajatilor.

Factorii motivanti = produc motivatia in comportament.Cum realizeaza o companie motivatia?

Harward Institute a elaborat o lista de circa 20 de necesitati grupate in 3 feluri:

● necesitati pentru realizare

necesitati pentru afilierenecesitati pentru putere
Pentru derularea unei strategii CSR ai nevoie de angajati carora le rezolvi necesitatile pentru afiliere. Ei trebuie sa fie mandri ca apartin companiei care dezvolta programe sociale, despre care se vorbeste in presa, in publicul larg, si care ii pasa de mediul inconjurator. Este important sa ai cat mai multi angajati care constietizeaza ca practic noi ,,inchiriem’’ pamantul de la copii nostri plastic vorbind si de aceea trebuie sa avem grija cum il intretinem. Astfel spus: ,,Imi traiesc viata, cu tot ce am nevoie, dar fara sa afectez calitatea vietii generatiilor urmatoare’’.

Este importanta angrenarea angajatilor la schimbare.

Este pozitiv sa ai angajati care:


 • cauta motivatie

 • percepe motivatia

 • valorifica motivatia = forta necesara individului pentru a realiza un act performant


MOTIVATIA – nu este niciodata aceeasi pentru toti angajatii

MOTIVATIA trebuie:
■ comunicata

■ explicata

■ periodic schimbata
Top managementul trebuie sa aiba in vedere:


 • tot timpul vor fi si angajati care nu vor simti ca sunt motivati; acestia trebuie cunoscuti si avut in vedere sa nu fie factori perturbatori pentru ceilalti

 • un angajat motivat poate fi satisfacut dar nu neaparat performant

Sunt necesari si angajati care sunt doar satisfacuti deoarece acestia pot si au rabdare sa asculte, sa comunice, sa invete.

Satisfactia in munca contribuie la morala si acest tip de angajat intelege strategia CSR.

Satisfactia duce la performanta, daca este dublata de instruire.

Satisfactia este efectul PERFORMANTEI si PERFORMANTA poate fi cauzaSATISFACTIEI.

RESPONSABILIZAREA ANGAJATILOR: poate fi o alta metoda de sustinere a strategiei CSR si de schimbare.

Responsabilizarea inseamna: • sarcini concrete

 • cerinte cuantificate pentru sarcinile incredintate

 • stimularea rezultatelor pozitive.


EFORTUL, INCREDERA, SINCERITATEA

si UNITATEA in ACTIUNE, hotarasc

SUCCESUL

NEWSLETTER PROIECT SEETALSTANDARDIZARE SI CERTIFICARE

In procesul de asociere al Romaniei, tara noastra s-a obligat sa preia legislatia UE in legislatia sa interna.

Legislatia europeana este cuprinsa intr-un proces de dezvoltare dinamic si continuu, pentru ca pe baza conventiilor intre statele membre este supusa modificarilor si introducerii de noi cerinte cu scopul de a imbunatati protectia consumatorilor de produse textile.

In acest sens, legislatia romaneasca va trebui de asemenea sa se dezvolte mai departe dinamic si continuu in domeniul textile si imbracaminte pentru a se alinia dezvoltarii europene, si a permite produselor romanesti sa fie mai compatibile si conforme noilor cerinte mult mai mari, a-si imbunatati capacitatea de concurenta si o mai buna vanzare a acestor produse nu doar pe pietele statelor membre ci si la nivel international.

Introducerea normelor si standardelor europene si internationale a avut loc sub forma standardelor romanesti. Standardele europene si internationale au fost introduse in Romania exclusiv ca si standarde romanesti.

Armonizarea legislatiei tehnice nationale a statelor membre UE a inceput inca de la inceputul anilor 60 ale secolului trecut avand ca scop inlaturarea piedicilor tehnice in calea comertului liber.

Noua abordare privind armonizarea legislatiei europene se bazeaza pe patru principii de baza:


 • Stabilirea celor mai importante cerinte, carora produsele trebuie sa corespunda, pentru a li se permite libera circulatie pe piata UE. Cele mai importante cerinte de siguranta stabilesc clar si fara echivoc ca rezultatul care trebuie atins inca dinaninte ca produsul sa fie pus in circulatie, fara insa a impune cum trebuie sa aiba loc acest lucru.

 • Specificatiile tehnice ale produselor sunt formulate in normele respectiv standardele armonizate. Au fost prelucrate in asa fel incat, daca sunt strict respectate in productia fiecarui produs, garanteaza totala sa conformitate cu cerintele importante ale Directivelor noului mod de procedura.

 • Aplicarea standardelor si normelor armonizate cat si a celorlalte standarde si in norme este voluntara iar producatorul este liber sa aplice si alte specificatii tehnice, pentru a indeplini cerintele.

 • Pentru produsele care au fost confectionate sub atentia standardelor armonizate, exista banuiala ca, aceste corespund cerintelor fundamentale.


STANDARDIZAREA ŞI

COMERŢUL INTERNAŢIONAL ŞI EUROPEAN
Punctul de informare OMC este în responsabilitatea ASRO

OMC se ocupă de regulile globale care se aplică în cadrul comerţului internaţional.

OMC a adoptat Acordul-TBT privind obstacolele tehnice în calea comerţului: evitarea creării de obstacole inutile în calea comerţului internaţional, comerţ fără discriminare, armonizarea standardelor, echivalenţa reglementărilor tehnice, recunoaşterea reciprocă a procedurilor de evaluare a conformităţii, transparenţă.
ROMANIA SI UNIUNEA EUROPEANĂ

Centrul pentru schimb de informaţii în domeniul standardelor este în responsabilitatea ASRO, iar Compartimentul pentru informare în domeniul reglementărilor tehnice este organizat în cadrul M.E.C., ca urmare a adoptării Directivelor 98/34/CE şi 98/48 prin HG 1016/2004.


Companiile pot câştiga avantaje din participarea la activitatea de standardizare prin:

ð accesul din timp la informaţiile privind soluţiile propuse

ð influenţarea conţinutului tehnic al standardelor.

ð minimalizarea riscurilor activităţilor lor de cercetare şi dezvoltare.


q Folosirea standardelor europene şi internaţionale implică :

ð Pe de-o parte facilitarea tranzacţiile comerciale

ð Pe de altă parte luarea în considerare a costurilor necesare pentru aplicarea acestor standarde.

q Evident că efectele pozitive provenite din aplicarea standardelor sunt predominante.


Necesitatea standardelor voluntare

 • Utilizarea standardelor voluntare îi introduce pe cei care o fac în marea familie a utilizatorilor de standarde oferind o piaţă de desfacere şi o viaţă produselor lor pe măsura sistemului de standarde adoptat. Aplicarea unui standard naţional dă o deschidere numai pentru piaţa naţională, un standard european vă deschide piaţa europeană iar un standard internaţional piaţa internaţională.

 • Conceptul de globalizare se bazează pe aplicarea standardelor voluntare, a reglementărilor tehnice şi a procedurilor de evaluare a conformităţii identice sau compatibile.

Realizări în activitatea de standardizare naţională în domeniul industriei textile şi confecţii

 • Direcţia de standardizare din ASRO coordonează, îndrumă şi controlează activitatea de elaborare a standardelor române, de adoptare a standardelor europene şi internaţionale, de gestionare a programelor de standardizare naţională, propune strategia de standardizare naţională, elaborează contractele cu Ministerele, realizează interfaţa cu standardizarea europeană şi internaţională. De asemenea asigură coordonarea lucrărilor comitetelor tehnice, gestionând baza de membrii a comitetelor, a Convenţiilor încheiate cu Secretariatele din afara ASRO şi din ASRO, luând parte la acţiuni de informare a diferitelor categorii de factori economici.

Celelalte confectii de imbracaminte se realizeaza dupa specificatii dimensionale realizate de fiecare agent economic, care se bazeaza sau nu se bazeaza pe datele corecte ale dimensiunilor corpului.Standardizarea în domeniul industriei textile şi de confecţii

 • Activitatea de standardizare în domeniul industriei textile este acoperită de lucrările Comitetului Tehnic Român CT 103 Textile (comitet oglindă la în standardizarea internaţională cu ISO/TC 38 şi ISO/TC 133 şi în standardizarea europeană cu CEN/TC 248 şi CEN/TC 222)

 • ASRO împreună cu membrii comitetelor tehnice şi cu secretariatul CT 103 deţinut de INCDTP au făcut eforturi susţinute pentru a adopta până în prezent circa 98% din standardele europene din patrimoniile CEN/TC 248 şi CEN/TC 222 (patrimoniu CEN/TC 248 la această dată este de 279 EN, din care au fost preluate 268, iar patrimoniu CEN/TC 222 este de 28 EN din care au fost preluate 28. În perioada 2001-până 31.10.2006, în ASRO/CT 103 Textile, au fost adoptate 296 EN, din care 114 FC (8 FC au fost transformate in traduceri cu ajutorul INCDTP), 169 T si 13 A (anunturi);

Activitatea de adoptare a standardelor europene poate fi solicitată şi finanţată de:

 • Autorităţile statului, pentru standardele care privesc aspectele generale ale vieţii sociale (sănătate, protecţia vieţii şi a mediului, securitatea muncii, etc.)

 • Autorităţile statului, pentru adoptarea standardelor armonizate în domeniul reglementat de Legea 608/2001 privind evaluarea conformităţii produselor .

 • Producători, importatori, exportatori pentru standardele care stabilesc cerinţele esenţiale ale produselor care fac obiectul lor de activitate.

 • Orice agent economic, asociaţie profesională, laborator de încercări etc. care doreşte un referenţial de condiţii în domeniile în care are interese legitime.


Propuneri

pentru sustinerea locurilor de munca

existente in industria de textile – confectii – incaltaminte

LA NIVEL MACROECONOMIC

 1. DOMENIUL FISCAL

 1. Modificarea legislatiei privind rambursarea TVA (in conformitate cu ordinul Ministrului Finantelor 107/2007) pentru sustinearea exportatorilor.

 2. Tinand cont de criza financiar – economica pe plan mondial este necesar sa sustinem mai activ exportul Romaniei spre pietele externe, prin mecanismele acceptate de CE, bugetand macar la nivelul 2008 aceste mecanisme (HG 296/21.03.2007).

 3. Modificarea legislatiei privind plata concediilor medicale (sa fie platite integral de Casa de Sanatate si nu de angajator).

 4. Exonerarea angajatorului de la plata sumelor pentru persoanele cu handicap, daca nu au posibilitatea sa angajeze (in baza confirmarii AJOF). Sa existe obligativitatea angajarii persoanelor cu handicap si nu plata la un buget centralizat de unde nu se stie ce se face cu banii incasati.

 5. Eliminarea taxelor de mediu la fondul centralizat si constituirea unui fond de mediu la nivelul companiilor, pentru rezolvarea conditiilor de mediu al companiei.

 6. Diminuarea contributiilor, taxelor si impozitelor pe salarii.

 7. Plata impozitului pe profit sa se plateasca anual.

 8. Eliminarea nenumaratelor taxe si impozite neevidentiate in Codul Fiscal (parafiscalitatea). 1. DOMENIUL LEGISLATIEI MUNCII

 1. Modificarea Codului Muncii privind procedura de concediere colectiva, angajare si dezangajare. 1. DOMENIUL ORGANIZATORIC SI A POSIBILITATILOR DE FINANTARE

 1. Reorganizarea Ministerului Economiei si Finantelor, prin infiintarea Agentiei IMM-urilor.

 2. Interventia Bancii Nationale, pentru imbunatatirea politicii de creditare a bancilor comerciale.

 3. Creditarea IMM-urilor prin EXIMBANK a exporturilor si a investiilor la jumatate din dobanda bancilor comerciale.

 4. Sprijin prin fonduri guvernamentale (fonduri de risc, pentru creditarea exportatorilor si a IMM-urilor cu imprumuturi de 100 – 300 000 euro, cu dobanda zero pe o perioada de 2-3 ani pentru firmele care au fost profitabile (ex. Grecia), sau fond national de sprijin al economiei (ca in Franta.)

 5. Infiintarea unei banci de investitii cu capital romanesc pentru sustinerea investitiilor in industria romaneasca.

 6. Anularea reorganizarii prin HG a Fondului de Garantare, pentru a putea actiona imediat la garantarea creditelor.

 7. Reducerea cheltuielilor bugetare, prin reducerea agentiilor si a numarului de functionari, in scopul utilizarii economiilor la capitalizarea EXIMBANK.

 8. Inghetarea tarifelor la utilitati si scaderea lor in conditia consumului pentru industrie.

 9. Impunerea Codului de bune practici hipermarketurilor printr-o hotarare de guvern sau lege.

 10. Modificarea legii achizitiilor publice, astfel incat firmele romanesti sa aiba acces si posibilitate de adjudecare (in prezent conditiile exclud din start majoritatea firmelor romanesti).

 11. Achizitionarea de bunuri de larg consum (textile, incaltaminte, lenjerie, imbracaminte, mobilier, etc.) pentru institutiile statului, numai de la producatorii romani (excluderea intermediarilor).

 12. Sprijin prin institutiile statului pentru o concurenta reala si loiala a produselor romanesti in piata locala (verificarea intrarilor de produse din import, din punct de vedere calitativ si cantitativ si impunerea printr-un ordin al Ministrului Sanatatii a obligatitivitatii ca marfa sa fie insotita de un certificate de calitate ӦEKO-TEX, standard 100 – nu contine substante cancerigene).

 13. Sprijin institutional pentru promovarea produselor romanesti la export pe alte piete decat UE. (Reprezentanta comerciala in Rusia).

 14. Modificarea legislatiei privind raportarile la nivel local si national la Ministerul Muncii (ex. Lista salariatilor pe suport hartie si electronic lunar).

 15. Anularea modificarii HG 1247/2005 prin care se exclud IMM-urile de la accesarea a trei programe de finantare pentru proiectele de crestere a competitivitatii, pe motiv ca pot accesa fonduri prin fonduri structurale POS. Din pacate accesarea fondurilor structurale este mult mai dificila pentru IMM-uri si de accea solicitam revenirea la HG 1247 initiala.

 16. Infiintarea unui grup de gestiune a crizei (dupa modelul Frantei) format din Presedinte, Prim-Ministru, reprezentatii fiecarui sector al industriei si Banca Nationala pentru asumarea unui Program de masuri anticriza pe care sa-l discute bilunar.

 17. Imbunatatirea legii contractelor. Preluarea modelului altor tari din U.E. prin care se stabilesc termene (25-30 zile) pentru plata facturilor intre furnizori si client.

 18. Elaborarea unui program comun pentru imbunatatirea imaginii sectorului industriei de textile, confectii, pielarie.

 19. Dupa modelul francez, noul Guvern al Romaniei sa propuna de urgenta Parlamentului, un Proiect de Lege a modernizarii economiei, care vizeaza printre altele reducerea preturilor practicate de marile lanturi de magazine, precum si masuri de imbunatatire a accesului IMM-urilor la credite bancare.

 20. Guvernul si Presedentia sa deschida o dezbatere, pentru a se incerca definirea unei Strategii economice, care sa permita regasirea drumului pentru o crestere economica robusta si durabila.

 21. Modificarea Legii Concurentei si reforma Consiliului Concurentei 1. MASURI LA NIVEL MICROECONOMIC 1. Fiecare companie trebuie sa-si intocmesca un program de reducere a costurilor prin:

 1. revizuirea portofoliului de furnizori pentru reducerea preturilor la achizitii

 2. asocierea mai multor intreprinzatori la achizitii, pentru reducerea costurilor de transport si preturi mai avantajoase in raport cu volumul achizitiilor.

 3. reducerea consumului de utilitati.

 1. Analiza surselor de finantare alternative si accesarea instrumentelor financiare ale EXIMBANK. Eximbank sa asigure exportatorilor produsul factoring (sa deconteze facturile pentru marfa livrata la export) pentru a avea lichiditati,si sa incaseze de la clientii externi la termenul din contract contravaloarea exportului.

 2. Analiza posibilitatilor de accesare a fondurilor guvernamentale si structurale.

 3. Asocierea mai multor companii pentru distributia produselor (FEPAIUS a propus un model – magazine MULTIBRAND – care functioneaza la Timisoara).

 4. Urmarirea cu multa atentie a incasarilor (un management al lichiditatilor foarte sever), incercand sa se restructureze productia la nivelul pietii, dar tinand cont si de perioada incasarilor (Utilizarea formulei clasice – numarul de zile dupa care se incaseaza sa fie mai mic decat numarul de zile la care se plateste achizitionarea materiilor prime).

 5. Analiza bugetelor zilnice si luarea deciziei tot mai mult bazat pe buget decat pe previziuni incerte.

 6. Solicitarea partenerilor interni si externi de comenzi si contracte semnate pentru anul 2009 si nu numai in baza lor sa se declanseze programul de achizitii (evitarea lucrului pe stoc).

 7. Restructurarea activitatii de productie la nivelul segmentului de piata, in baza unei activitati de marketing si vinzari sustinute.

 8. Asocierea mai multor firme pentru preluarea unor contracte mai mari in vederea acoperirii capacitatilor optim si obtinerea unor tarife mai bune de la clienti.

 9. Discutii cu partenerii de dialog social (sindicate) pentru implicarea lor in discutiile cu angajatii in vederea constientizarii reducerii costurilor.

In urma comunicarii propunerilor noastre la Guvern, solicitam in termen de zece zile o intalnire la Guvern si la Presedintele Romaniei.

FEPAIUS FEDERATII SINDICALE

Maria GRAPINI - Presedinte Gheorghe NASTASE - Presedinte UNICONF

Aurelientu POPESCU – Presedinte Executiv Gheorghe GRECU – Presedinte FSCONFTEX

Mihai PASCULESCU – Prim VicepresedinteSouth-Eastern European

Business Representative Organisations

of the Textile, Apparel and Leather Sectors

Organizatori:


Federaţia Patronală a Textilelor, Confectiilor si Pilelariei

Str. George Enescu 27-29, et. 4, camera 7,

Palatul UGIR-1903, sector 1, Bucureşti,

Tel./fax: 021/3112981-82,

E-mail: fepaius@ugir-1903.ro, fepa_ius@ yahoo.com,

www.fepaius.ro


Expoconfintex SA

B-dul George Enescu, nr 27-29

Et. 5, cam 7, sect 1, Bucuresti

Tel/Fax: (021) 311.18.20; (021) 314.50.59

E-mail:expoconfintex@yahoo.com
Yüklə 104,11 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə