Revista presei este realizată pe baza monitorizării



Yüklə 229,83 Kb.
səhifə1/5
tarix01.11.2017
ölçüsü229,83 Kb.
#25416
  1   2   3   4   5

REVISTA PRESEI Wednesday, 01 November 2017



Revista presei este realizată pe baza monitorizării

următoarelor publicaţii:




ADEVĂRUL

GARDIANUL

E-CLICK! (AVEREA)

GÂNDUL

COTIDIANUL

JURNALUL NAŢIONAL

CRONICA ROMÂNĂ

LIBERTATEA

CURENTUL

REALITATEA ROMÂNEASCĂ

CURIERUL NATIONAL

ROMÂNIA LIBERĂ

EVENIMENTUL ZILEI

ZIUA


STIREA ZILEI
Premierul promite că, în 2008, Educaţia va primi 6% din PIB, dar nu-i de acord cu măririle de salariu pentru dascăli

ÎNVATAMÂNT




ADEVĂRUL



Învăţaţi dacă aveţi unde!

Prima zi de şcoală a început ieri în plin scandal al administrării dezastruoase a fondurilor alocate pentru reparaţiile unităţilor de învăţământ.

Sume astronomice au stat degeaba în vistieria primăriilor, care nu s-au spetit să-i folosească pentru reabilitarea şcolilor. Începând cu Bucureştiul, problemele au apărut ca ciupercile după ploaie în toată ţara. În timp ce peste 2.000 de elevi din sectorul 5 au fost evacuaţi din Grupul Şcolar Industrial „Dimitrie Gusti" şi mutaţi provizoriu într-un corp de clădire abia inaugurat al Şcolii nr. 147, alte mii sunt forţaţi să înveţe cu schimbul din cauza condiţiilor precare din şcoli.

Prezent la deschiderea noul an şcolar, edilul sectorului 5, Marian Vanghelie, a ţinut să le vorbească generaţiilor mai tinere despre experienţa sa în şcoală. „Terminaţi-vă studiile, ca să nu vă împiedicaţi în viitor de unii mai slabi, dar cu studii", i-a îndemnat primarul pe elevi, declarându-se „foarte nervos şi supărat" că edilul-şef nu s-a ocupat de „Dimitrie Gusti".

„Dacă în 30 de zile Adriean Videanu nu se apucă de şcoală, o demolez şi vă promit că mandatul acesta vă mut înapoi acolo", le-a spus Vanghelie zecilor de elevi adunaţi în curtea şcolii. Apoi, în prezenţa celor câţiva preoţi care veniseră să sfinţească noua clădire, Vanghelie s-a mai angajat să demonstreze că „sunt al dracu’ pe bune". Până una, alta, edilul de la sectorul 5 şi-a făcut timp să pozeze în faţa telefoanelor mobile ale fanilor şcolari, dar să şi ţină câteva audienţe ad-hoc.

Cei mai curioşi dintre elevi s-au dus ieri să inspecteze şi noile săli de clasă, cu bănci noi, parchet şi tablă impecabilă, pe care era scris un mesaj de mulţumire pentru Vanghelie şi unul de bun venit pentru copii.



"Banii se dau pe clientelism politic"

Mihaela Gună, preşedinta Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi din Învăţământul Preuniversitar

ne-a­ declarat că la anumite şcoli "banii s-au pierdut. Au fost plimbaţi de colo-colo. Am făcut adrese şi la primărie, şi la Ministerul Educaţiei din iulie 2007 şi nici până acum nu am primit vreun răspuns. Probabil că banii se dau şi se cheltuiesc pe clientelism politic".

Ea a menţionat că unele şcoli sunt în şantier pe banii care s-au alocat, iar altele pe banii părinţilor. „Am aşteptat banii promişi. Cum aceştia nu au venit, părinţii s-au apucat să zugrăvească singuri", a precizat preşedinta FNAPIP. Ea a adăugat că ideea de a retrage banii care nu s-au cheltuit "nu este una strălucită. Nu primăriile acuzate de necheltuirea banilor suportă consecinţele, ci şcolile".

Deşi Ministerul Educaţiei e la curent cu situaţia catastrofală din şcoli, instituţia condusă de Cristian Adomniţei "nu are putere asupra primarilor şi nu poate decât să semnaleze aceste situaţii şi să anunţe mai departe", a spus Svetlana Preoteasa, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, pe probleme de învăţământ preuniversitar.

Inspectoratele şcolare, din nou intermediare

Toate aceste şcoli cărora li s-au alocat bani ar fi trebuit să fie la ora actuală şcoli europene. În schimb, "am găsit o şcoală în Argeş în care s-au cheltuit 600 milioane de lei pe nişte toalete, unde nici măcar nu e apă. Inspectorii generali din cel puţin 12 judeţe, printre care Dolj, Mehedinţi sau Argeş, au intrat în concedii de boală de cel puţin 90 de zile", a subliniat Preoteasa.

Ea mai spune că vina e împărţită. "Aparţine, în primul rând, primarului, pentru că el a avut fondurile, dar şi inspectoratului şcolar, care trebuia să urmărească lucrările şi să facă presiuni la primărie. Avem situaţii în care copiii ajunseseră să fie în acelaşi local cu barul comunei, folosind aceeaşi toaletă. Nu mai vorbim de faptul că anumiţi bani au fost cheltuiţi doar pe hârtie şi când ne-am dus să vedem ce s-a făcut cu ei, au dat din colţ în colţ. La o şcoală din Gorj s-a pus gresie de 3 miliarde de lei, iar în laboratorul de fizică plouă de sus până jos. În clase, scândura e putrezită", a adăugat secretarul de stat din MECT. Pe viitor, tocmai pentru a evita situaţia din acest an, guvernul va aloca bani inspectoratelor şcolare.

Tăriceanu ,la Mogoşoaia

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a participat la ceremonia de deschidere a anului şcolar la o unitate de învăţământ din comuna Mogoşoaia. Sosirea primului-ministru a fost meticulos pregătită, manifestarea fiind deschisă de un miniconcert al Loredanei Groza. Cum Tăriceanu s-a lăsat aşteptat mai bine de jumătate de oră, solista – care pregătise doar câteva piese – a fost nevoită să repete o melodie pentru a întreţine publicul. „Călin? Cine este domnul Călin?", a testat vedeta cultura generală a audienţei, primind răspunsul potrivit:

„Primul-ministru al României. Bravo!".

Şeful Executivului a promis că, în 2008, Educaţiei i se vor aloca şase procente din Produsul Intern Brut pentru continuarea programului de investiţii în infrastructură şi „valorizarea" corpului profesoral.



Mehedinţiul, codaş la reabilitare

În total, în judeţul Mehedinţi, 72 de şcoli sunt în curs de reabilitare, iar copiii sunt nevoiţi să înveţe în două schimburi. „Primăriile nu au manifestat interes, după ce au primit fondurile guvernamentale în valoare totală de 18,3 milioane lei, pentru urgentarea lucrărilor de reparaţii, investiţii sau modernizări", a declarat, ieri, inspectorul şcolar general interimar din Mehedinţi, Antonică Mateescu. Subprefectul de Mehedinţi, Marius Bălu, invocă însă proasta comunicare dintre autorităţi.

"La primăriile din Turnu Severin şi Orşova de-abia acum s-au făcut licitaţiile. O parte din bani sunt la minister, cei nesolicitaţi. Iar cei solicitaţi sunt în trezorerie la Turnu Severin, urmând să fie plătite firmele la care s-au făcut deja documentaţiile", a explicat subprefectul.

Moment de reculegere la Zalău

Colegii Dianei Satmarai, adolescenta care a murit săptămâna trecută în urma exploziei produse într-un bloc din Zalău, au întâmpinat noul an şcolar cu lacrimi. Elevii clasei a VIII-a E a Şcolii Corneliu Coposu au ţinut un moment de reculegere. (Grupaj realizat cu ajutorul corespondenţilor regionali)

(DIANA OPRIŢĂ, NICOLETA ZAHARIA)

BUSINESS STANDARD
Hunedoara

Proteste din cauza retrocedarii scolii

Zeci de elevi din comuna hunedoreana Soimus au protestat ieri-dimineata, in fata cortului amenajat pe post de scoala in fata sediului primariei, din cauza ca scoala lor a fost retrocedata si nu mai au unde sa invete.

Copiii aveau pancarte pe care scria “Lasati-ne sa invatam in comuna noastra!”. Dupa o slujba oficiata de preotul din comuna, primarul comunei Soimus, Laurentiu Nistor, a tinut un discurs in care s-a plans de faptul ca imobilul scolii a fost retrocedat, iar pretul pentru achizitionarea acestuia este prea mare. “Noi am renovat imobilul acestei scoli, nu proprietarul. Sentinta data de Inalta Curte de Casatie si Justitie o consideram nedreapta, pretul pe care trebuie sa-l platim pentru aceasta cladire este mult prea mare. Nu suntem de acord ca justitia a improprietarit pe cineva cu un imobil pe care primaria l-a construit”, a declarat primarul comunei Soimus, Laurentiu Nistor.

Langa cortul amenajat pentru elevi, care au venit la scoala cu flori si insotiti de parinti, este un banner pe care scrie “Am avut parte de o sentinta nedreapta”. (REDACŢIA)



COTIDIANUL
Prima zi de scoala: promisiuni, haos si chiul

Premierul si ministrul Educatiei promit mai multi bani pentru invatamint, dar nu pentru salarii, in timp ce scolile sint in mare parte nepregatite, iar elevii - dezorientati.


Aproape 3,5 milioane de copii au inceput ieri scoala. Daca cei mici erau in primele rinduri ale careului din curtea scolii, majoritatea liceenilor nici nu s-au sinchisit sa se trezeasca de dimineata. La 11 ii puteai gasi pe terase, la un suc.

„Decit sa merg sa ajut la curatenia de toamna, mai bine zic ca ma duc la scoala“, explica Andrei, elev in clasa a X-a, la Liceul „Gheorghe Sincai“ din Bucuresti. „Nu s-a afisat nici orarul. Poate saptamina asta vedem si noi ce ore avem“, spune Raluca, o colega de-ale lui Andrei, care a ratat sunetul clopotelului pe motiv ca nu s-a trezit la timp. In schimb, la Scoala Generala nr. 19, din centrul Capitalei, directoarea a deschis anul scolar cu mesaje dure catre parinti si elevi. „De anul acesta, tinuta este obligatorie. Si cer sprijinul parintilor, pentru ca educatie nu putem face fara ei. Copiilor le este usor sa imite, dar sa fie si ceva bun, care sa ii ajute sa creasca frumos“, a spus directoarea Gabriela Florescu, care a explicat si faptul ca scoala este una cu pretentii, unde „peste trei sferturi dintre elevi au ajuns la cele mai bune licee din Bucuresti, cum sint «Sava», «Lazar», «Mihai Viteazul» si «Caragiale», iar promovabilitatea la testele nationale a fost de 98%“.

In Mogosoaia, elevii s-au trezit ca le vorbeste chiar premierul. Calin Popescu Tariceanu a declarat, la scoala din localitate, ca Executivul va aloca educatiei, in 2008, fonduri bugetare echivalente a 6% din Produsul Intern Brut, pentru continuarea programului de investitii in infrastructura sistemului si „valorizarea“ corpului profesoral. Totusi, Tariceanu sustine ca Parlamentul trebuie sa fie „retinut si responsabil“, la nivelul comisiilor de specialitate, in ceea ce priveste majorarile salariale in educatie. Lipsa unei corelari intre astfel de cresteri si performantele economice poate conduce la cresterea inflatiei, explica prim-ministrul.

Tariceanu a mai afirmat ca intelege problema salariala a cadrelor didactice deoarece si el avea anumite „frustrari“ in perioada in care era profesor universitar, generate de diferentele salariale intre educatie si alte sectoare.



Adomnitei anunta noi fonduri pentru investitii

Ministrul Educatiei, Cristian Adomnitei, a fost ieri la Iasi, la Colegiul „Costache Negruzzi“ si a vizitat alte sapte unitati de invatamint din judet. La deschiderea Colegiului, ministrul s-a laudat cu investitii facute pentru reabilitarea scolilor si a anuntat ca va aloca inca 500 de milioane de lei pentru lucrari de reabilitare si consolidare a scolilor. „Vom aloca 400 de milioane de lei pentru lucrari in continuare, dar numai pentru scolile unde s-au absorbit toti banii repartizati in acest an si exista restante la constructori si furnizori. Inca 100 de milioane de lei vor fi alocate pentru lucrari noi cu valori mai mici decit 250.000 euro“, a promis ministrul. Declaratiile vin imediat dupa scandalul banilor necheltuiti din educatie. Mai putin de o cincime din fonduri au fost folosite, iar unii inspectori si sindicalisti acuza ca banii au fost distribuiti cu prioritate in localitatile cu primari liberali, chiar daca era nevoie mai urgenta in alte parti. (IULIANA GĂTEJ)


Decesul pedagogiei

Razboiul generatiilor era aplanat de consensul valorilor. Furtul intelectual inspira dezgust.

De la Titu Maiorescu (1840-1917) la Vasile Parvan (1882-1927) sau Onisifor Ghibu (1883-1972), scoala romaneasca n-a dus lipsa de calauze pricepute in arta pedagogiei. Tinerii intilneau dascali de suflet, iar nu doar birocrati plictisiti, patefoane ruginite sau eminente cenusii straine de bucuriile si de freamatul adolescentei. Citesti memoriile elevilor de elita din perioada interbelica si intelegi ca liceul sau Universitatea nu era fabrica de diplome, ci locul de intilnire a unor modele de viata. Lectia nerostita a demnitatii profesorului de latina, bunaoara, iti inspira respect si curaj pina la virsta senectutii.

Razboiul generatiilor era aplanat de consensul valorilor. Furtul intelectual inspira dezgust. Educarea frazei era un reflex natural al inteligentei. Gindirea sanatoasa intarea sacramentul amicitiei. Seminariile la facultate aveau tinuta si profil european. Dascalul era in primul rind dascal. Vocatia de gazetar, politician, diplomat sau editor nu putea motiva absenta de la cursuri, improvizatia bibliografica ori bovarismul academic. Intilnirile dintre maestru si ucenic erau adesea informale si, astfel, lipsite de emfaza. Nimic costisitor ori suprarealist intr-o prietenie cu un „Mai stiutor“. Corespondenta pe teme stiintifice cu coordonatorul de teza nu era chiar un vis intangibil. Scrisorile de recomandare nu se pastisau, in fuga si la gramada. Deplasarile la conferintele internationale asigurau iesirea ritmica din provincialism. Privilegiul investitiei in tinerii de exceptie anihila orice calcul egoist al mediocritatii. Scoala nu erau un debuseu pentru diverse intreprinderi private, ci legamintul fidelitatii fata de proiectul cunoasterii si idealul formarii launtrice.

Cum se infatiseaza Universitatea astazi printre atitea neprimeniri romanesti? Da, generalizarile nedreptatesc. Dar daca tirania imposturii exceleaza? La nevoie, ea stie sa converteasca un titlu occidental intr-un stigmat. O intreaga „generatie plagiat“ troneaza impudic la orizont. Fosti activisti de partid conduc nestingheriti doctorate de filosofie, in timp ce tineri haraziti cu inima si minte sint exclusi din pedagogia emulatiei sau din chimia receptarii.

Pe scurt, „sistemul“ se autoreproduce in dispretul toxic fata de profesionalism, randament si alteritate. (MIHAIL NEAMŢU)

CRONICA ROMÂNĂ
Tariceanu: Cresterea necontrolata a salariilor profesorilor ar afecta inflatia

Premierul Tariceanu a declarat, ieri, ca salariile profesorilor nu pot creste “excesiv” sau “necontrolat”, pentru ca ar afecta inflatia, in timp ce o crestere salariala permisa de economia romaneasca ar fi “consolidata” si “constanta”. “O crestere necontrolata sau excesiva a salariilor ar avea efect asupra inflatiei si ne-am intoarce unde am fost, cand erau cresteri de 40%, dar inflatia era atat de mare incat tot ceea ce se obtinea prin cresterea salariilor era erodat prin inflatie”, le-a explicat premierul Calin Popescu Tariceanu dascalilor de la Scoala nr. 1 din Mogosoaia, unde a fost prezent la deschiderea noului an scolar. Premierul le-a replicat profesorilor care au amintit de salariile mici ca ar fi mai bine sa vorbeasca despre “veniturile” lor, in conditiile in care salariilor li se adauga “sporuri”. “Salariile sunt completate de sporuri, e bine sa vorbim de venituri, care au crescut intr-o maniera consistenta in ultimii trei ani, iar sectorul educatiei a beneficiat de cele mai mari sporuri salariale pe care am putut sa le acordam /.../ Aceste sporuri salariale trebuie sa se bazeze pe performanta economica”, a spus Tariceanu. Seful Executivului a anuntat ca guvernul va aloca pentru invatamant, in 2008, 6% din PIB, ceea ce va permite “continuarea si valorizarea corpului profesoral”.


Clopotelul a sunat! Inapoi in clase

Dupa o vara calduroasa, soseste pe nesimtite ziua de 17 septembrie… prima zi de scoala. Dupa o binemeritata vacanta de trei luni, elevii s-au intors ieri, la clase. Pe toate strazile Capitalei vedeai dis-de dimineata mii de elevi frumos imbracati, cu buchete de flori in mana si cu emotii in suflet, care se indreptau spre scoala. Astfel, cu mic cu mare s-au adunat in curtile scolilor, pentru festivitatea de inceput de an. Pentru aproximativ trei milioane si jumatate de elevi, clopotelul a sunat inceputul unui nou an scolar. Emotii au avut mai ales cei care pasesc in clasa I-a si parintii. Ajung in sfarsit la Colegiul National “Gheorghe Lazar” din Capitala, obosita parca de aglomeratia din trafic. Unitatea de invatamant si-a deschis, ieri, portile pentru cea de-a 148-a oara, in prezenta a peste 500 de elevi, profesori si parinti. Copii se asezasera la careu deja. Vremea frumoasa de afara si festivitatile dadeau impresia ca nu ar fi prima zi de scoala ci ultima. Emotii se zaresc numai pe chipurile bobocilor. Sunt imbracati in uniforma si asteapta sa fie indrumati de dascali. Fiecare s-a asezat la careu, dar nu vorbesc intre ei. Cei mai mari nu mai au emotii. Pentru ei prima zi de scoala este un prilej de a depana amintirile din vacanta. Doar nu s-au vazut de trei luni. Isi aduc aminte ce au discutat… pe mess, timp de trei luni de zile. Deodata, se aude ceva in boxe. In timpul festivitatii de deschidere a noului an scolar, directorul colegiului, Victor Nicolae, i-a sfatuit pe elevi sa respecte munca profesorilor si a parintilor si sa nu uite ca “secretul reusitei consta in respectul pentru timp”. Dar, ca in fiecare an, se aude prost. Numai bobocii se chinuiau sa inteleaga ce spun cei de pe scena. Cei mari isi continuau discutiile. Din cand in cand, parintii ii inghionteau sa fie atenti la vorbele directorul… fara niciun rezultat. Ei stiu despre ce vorbeste directorul… regulamentul scolii pe care fiecare dintre ei trebuie sa il semneze cand va intra in clasa. Nici macar intonarea Imnului National nu le-a trezit interesul elevilor. “A inceput! Azi e prima zi de scoala!”, aud o voce in spatele meu. “As fi vrut sa mai fie vacanta!”. Ma intorc si vad intr-un alt colt elevii de clasa a-12-a. Ei sunt suparati ca a inceput scoala. Vorbesc de cluburile nou deschise si de locurile pe care le-au vazut in vacanta. Din cand in cand isi aduc aminte ca ii asteapta un an greu si rasetele se transforma in zambete amare. Dupa o jumatate de ora de huruiala, festivitatea se termina. Bococii sunt invitati in salile de clasa. Cei mai mari nici nu mai stau sa asculte… se indreapta grabiti spre iesire. Ziua de astazi e numai a lor si au nevoie de timp sa isi povesteasca ce au facut cat nu s-au intalnit. Si nu exista un loc mai bun de a depana amintiri decat barul de langa scoala. Ieri, in jurul fiecarei unitati de invatamant din Capitala, patrulau fortele de ordine. Desfasurarea in siguranta a festivitatilor de deschidere a noului an scolar a fost asigurata in Bucuresti de 220 de politisti de proximitate, 20 de ofiteri din cadrul Serviciului de Ordine Publica, 8 sociologi ai Serviciului Analiza si Prevenire a Criminalitatii si 70 agenti de circulatie, din cadrul Brigazii de Politie Rutiera, care vor adresa elevilor si parintilor recomandari cu caracter preventiv. Dar nu toti elevii au avut parte de un inceput de an scolar frumos. Multi dintre invataceii din tara au gasit santiere in loc de scoli. La inceput de an scolar, multe din unitatile de invatamant nu sunt avizate sanitar. In judetul Bacau, 300 de copii vor incepe noul an de invatamant in scoli care stau sa se darame. Judetele care stau cel mai bine sunt Ialomita, cu doar 23 de scoli fara autorizatie de functionare, Dambovita - 24 si Covasna cu 46. Potrivit calendarului scolar, prima vacanta este intre 29 octombrie si 4 noiembrie. Pe 22 decembrie, toti elevii vor intra in vacanta de iarna, ce se va incheia pe 6 ianuarie 2008. Vacanta intersemestriala cuprinde saptamana 2-10 februarie. La 11 februarie, elevii vor incepe al doilea semestru si vor avea vacanta de primavara intre 26 aprilie si 4 mai. Pentru elevii de clasa a VIII-a, ultima zi de cursuri va fi 6 iunie, iar pentru ceilalti, 15 iunie. (IOANA SÂRBU)
Prima zi de scoala si pentru politicieni

Festivism, mizerie si promisiuni

Chiar daca elevii au inceput ieri scolile, politicenii au intrat pentru o zi in vacanta. Liderii de partid si parlamentarii au participat la deschiderea scolilor, fiecare in judetul pe care il reprezinta. In concluzie, Camera Deputatilor si Senatul nu au lucrat ieri. Nici macar sedintele obisnuite de partid de luni dimineata nu s-au mai tinut. Cu mic cu mare, politicienii s-au dus care incotro, pe la scoli, sa sune clopotelul. Guvernantii nu prea si-au dat interesul pentru ca acest inceput de an scolar sa ii prinda pe cei mici in cladiri salubre si mai ales in scolile lor. Dar acum l-a festivitate au venit cu mic, cu mare si au zambit frumos invataceilor, dar mai ales parintilor… ca de, anul viitor vin alegerile. Ce mai conteaza ca sunt elevi care nu au unde invata sau ca unii dintre cei mici merg pe jos 14 kilometri pana la scoala. Daca e sarbatoare, sarbatoare sa fie. Ministrul Educatiei si Cercetarii, Cristian Adomnitei, a mers la mai multe scoli din judetul Iasi. Mircea Geoana a mers la o scoala din comuna Alunis, judetul Prahova. Si Emil Boc a participat la festivitatile de deschidere a scolii. El a sunat clopotelul la Liceul Teoretic “Gheorghe Sincai”, apoi la Scoala “Radu Stancu”. Premierul a lasat, si el, sedintele de partid, pentru a merge la o scoala din Mogosoaia. Este drept ca primul ministru a sunat clopotelul pentru niste elevi fericiti, care invata intr-o scoala foarte bine dotata. Poate ca premierul ar fi trebuit sa sune clopotelul pentru elevii de la sate, care invata in unitati de invatamant ce stau sa cada si care merg la toaleta in fundul gradinii.

Ministrul corigent al Educatiei, Cristian Adomnitei, a declarat la Iasi ca “fiecare copil trebuie sa aiba acces la educatie, iar pentru aceasta scoala, dascalii, au rolul cel mai important. Educatia in scoli trebuie sa redevina ceea ce era pe vremea domnului Trandafir, pentru ca rolul scolii este cel de a forma oameni si de a-i pregati foarte bine pentru viata”. Poate la capitolul acces la educatie, ministrul ar trebui sa se includa pe lista celor responsabili. Ministrul Adomnitei a sunat clopotelul alaturi de deputatul liberal Relu Fenechiu, prefectul Nicusor Paduraru, presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, si de inspectorul general al Inspectoratului Scolar Judetean Iasi, Camelia Gavrila.

Peste tot, ministrul a fost intampinat cu flori de catre copiii emotionati de vizita inaltului oaspete. Si cum era loc si de un strop de campanie, Cristian Adomnitei a anuntat ca investitiile demarate de Guvern pentru reabilitarea unitatilor de invatamant din judetul Iasi vor continua. Judetul Iasi a primit in aceasta toamna de la Guvern suma de 60 milioane lei pentru repararea si consolidarea scolilor, din care, pana acum, a cheltuit doar 15 milioane lei.

Nici democratii nu s-au lasat mai prejos. Liderul Partidului Democrat (PD), Emil Boc, le-a transmis elevilor, la inceput de an scolar, ca invatatura este importanta, ea fiind singura posibilitate de a te forma ca om si ca profesionist.

“Am vrut sa adresez un mesaj elevilor, carora le-am spus ca daca ai carte, ai parte si le-am transmis sa nu se lase vrajiti de posibilitatea dobandirii peste noapte a unor averi nemuncite sau de modele de televiziune facile, ci sa puna mana pe carte, pentru ca este singura lor sansa de a reusi in viata, atat ca persoane, cat si ca profesionisti”, a spus Boc. Vorbele lui Boc sunt adevarate, numai ca sunt doar vorbe. Elevii au nevoie in primul rand de scoli, ca sa poata ajunge oameni mari. Nici profesorii nu au scapat de promisiunile politicienilor. Emil Boc le-a dat asigurari profesorilor ca va veni curand momentul in care vor fi rasplatiti pe masura eforturilor pe care le depun in sistemul educational romanesc.

In judetul Mures, presedintele UDMR, Marko Bela, a inaugurat o scoala unde a gasit de cuviinta sa afiseze bannerul UDMR pe cladire. Daca tot era acolo, de ce sa nu faca si un pic de reclama partidului pe care il pastoreste. Ca doar de asta incepe scoala! Dar liderul UDMR a spus, la randul sau, ca nu stie cine a pus acolo bannerul. La ceremonie a participat si inspectorul general scolar, Mircea Prozan, care a spus, dupa inaugurare, ca nu este normal ca pe o scoala sa fie puse insemne politice, dar s-a declarat depasit de situatie. In Capitala, primarii de sector s-au batut cu pumnii in piept. Cine si ce a facut pentru sectorul lui. De exemplu, primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a participat ieri, la inceput de an scolar, la inaugurarea noului local al gradinitei nr. 115 si le-a oferit celor peste 100 de copii ghiozdanele cu rechizite. El a declarat ca, in prezent, in sector exista 5.600 de locuri in 36 de gradinite, insa ar trebui sa fie 6.600 de locuri. “Toate unitatile de invatamant din sector sunt pregatite pentru inceperea noului an scolar. Speram ca cei mici sa se simta bine in noua gradinita. Incercam sa le asiguram copiilor cele mai bune conditii si, pentru a mari numarul locurilor din gradinite, vom extinde inca sapte. Intentionam ca pentru anul viitor sa refacem din temelii gradinita de pe Bdul Petrila (cartierul Straulesti) si speram ca in acest fel sa cream, pentru anul scolar 2008-2009, inca cel putin 600 de locuri in gradinite”’, a spus Chiliman. De asemenea, primarul sectorului 1 a participat la deschiderea noului an de invatamant la Scoala generala nr. 177 “Nicolae Grigorescu”, unde a oferit tuturor celor 130 de elevi inscrisi in clasele I-IV ghiozdane cu rechizite. Traseul primarului Andrei Chiliman a mai cuprins participarea la deschiderea anului scolar de la Colegiul National “Ion Luca Caragiale”, unde le-a urat elevilor ”succes si spor la invatatura” si i-a indemnat sa duca mai departe renumele liceului.

Cu mic cu mare, politicienii s-au prezentat la deschiderea noului an scolar. Ne intrebam daca nu cumva este un pic cam tarziu sa se arate interesati de soarta elevilor. Nu de alta, dar si cu vorbele lor de duh si fara vorbele lor de duh, anul scolar a inceput in aceiasi parametri… unitati de invatamant care le ofera copiilor conditii mizere. (IOANA SÂRBU)


Yüklə 229,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin