Ro comisia europeană Bruxelles, 20. 12. 2010 com(2010) 769 final comunicare a comisiei către consiliu, CĂtre parlamentul european și către comitetul economic și social european



Yüklə 43,27 Kb.
tarix08.05.2018
ölçüsü43,27 Kb.
#50319

RO



COMISIA EUROPEANĂ

Bruxelles, 20.12.2010

COM(2010) 769 final





COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU, CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CĂTRE COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN

Îndepărtarea obstacolelor fiscale transnaționale din calea cetățenilor UE

SEC(2010) 1576 final



COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE CONSILIU, CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN ȘI CĂTRE COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN

Îndepărtarea obstacolelor fiscale transnaționale din calea cetățenilor UE


  1. Introducere


Din anul 1992 cetățenii statelor membre ai Uniunii Europene sunt atât cetățeni ai UE, cât și cetățeni ai statelor lor membre de origine. Dreptul Uniunii Europene conferă celor 500 de milioane de cetățeni ai UE dreptul de a se deplasa în orice țară a UE pentru a trăi, a munci sau a-și petrece anii de pensie, a face cumpărături sau a investi în țara respectivă.

În strategia sa „Europa 2020”1 pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii, Comisia Europeană a subliniat că, pentru a redresa economia UE, cetățenilor trebuie să li se acorde mijloacele necesare și să fie încurajați să participe pe deplin la piața unică.

Realitatea demonstrează însă că pe piața unică cetățenii se confruntă cu numeroase blocaje în ceea ce privește activitatea transnațională. Cetățenii trebuie să poată dispune pe deplin de drepturile lor de a desfășura activități transfrontaliere pe teritoriul UE în calitate de cetățeni, consumatori, studenți, muncitori, pacienți și pensionari. Actul privind piața unică2 și „Raportul pe 2010 privind cetățenia Uniunii”3 au identificat acțiunile care trebuie întreprinse într-o serie întreagă de domenii astfel încât drepturile cetățenilor UE să fie într-adevăr efective. Fiscalitatea este unul dintre aceste domenii.

Prezenta comunicare identifică problemele fiscale transnaționale cele mai acute cu care se confruntă cetățenii și prezintă soluții posibile. În funcție de caz, soluțiile pot implica schimbarea regulilor fiscale naționale ale statelor membre pentru a elimina discriminările, introducerea unor norme comune valabile la nivelul întregii UE sau cooperarea mai strânsă dintre administrațiile fiscale din UE în domenii noi, precum și campanii de informare și sensibilizare. Regulile de impozitare nu trebuie să împiedice persoanele fizice să beneficieze de avantajele pieței unice.


  1. Dificultățile fiscale transnaționale cu care se confruntă cetățenii UE în momentul de față


Cetățenii UE pun foarte frecvent întrebări legate de aspectele impozitării transnaționale la diversele puncte de contact ale Comisiei Europene, care pot fi găsite pe protalul Europa ta4: Rapoartele anuale ale Europa ta - Consiliere, SOLVIT și ale centrelor de contact Europe Direct indică faptul că se primesc de la cetățenii UE numeroase întrebări și plângeri legate de domeniul fiscal, reprezentând cel puțin 3-4% din volumul anual de întrebări și plângeri. Serviciile Comisiei5, centrele europene pentru consumatori, rețeaua întreprinderilor europene și serviciile europene pentru ocuparea forței de muncă (EURES) din regiunile transfrontaliere primesc, de asemenea numeroase întrebări și plângeri. În plus, Comisia a primit sau a examinat numeroase rapoarte întocmite de asociații transfrontaliere, referitoare la problemele fiscale transfrontaliere. Având în vedere că cetățenii UE sunt din ce în ce mai activi în context transfrontalier, este foarte probabil ca pe viitor numărul întrebărilor și plângerilor să crească.

O parte importantă a plângerilor se referă la complexitatea normelor de impozitare din străinătate și la dificultățile întâmpinate în obținerea de informații cu privire la aceste reguli și la drepturile și obligațiile ce decurg din ele. Deși aceste dificultăți se datorează de multe ori barierelor lingvistice, există și plângeri referitoare la lipsa de cooperare dintre autoritățile fiscale din statele membre. Alte plângeri întâlnite în mod frecvent se referă la informațiile contradictorii furnizate de diversele servicii ale autorităților fiscale din statele membre și la impactul aplicării de impozite locale rezidenților străini.



În plus,

  • Cetățenii UE care se mută în străinătate pentru a lucra permanent sau temporar sau cei care traversează frontiera în fiecare zi pentru a merge la lucru, se plâng în principal în legătură cu dificultățile întâmpinate în obținerea de alocații, scutiri și deduceri fiscale de la autoritățile fiscale străine. Ei se plâng frecvent și în legătură cu ratele de impozitare progresivă mai mari aplicate nerezidenților și impozitarea mai ridicată a veniturilor obținute în străinătate. Sunt citate frecvent și problemele legate de dubla impozitare, care rezultă din conflictele în materie de rezidență fiscală, limitarea valorii creditului fiscal disponibil în cadrul tratatelor privind dubla impozitare și, în anumite cazuri, din lipsa unor astfel de tratate.

  • Cetățenii UE care achiziționează o proprietate în altă țară se plâng de lipsa de scutiri fiscale pentru proprietățile imobiliare din străinătate, de imposibilitatea nerezidenților de a deduce sau a compensa pierderile fiscale din valori imobiliare și de taxele de înregistrare mai ridicate pentru nerezidenți.

  • Persoanele care investesc în active mobile se plâng de dificultățile pe care le întâmpină în obținerea unei scutiri de la reținerea la sursă a taxelor și impozitelor.

  • Cetățenii UE care contribuie la un fond de pensii din străinătate se plâng în principal de nedeductibilitatea acestor contribuții, dubla impozitare a pensiilor și de obstacolele fiscale cu care se confruntă în cazul transferului în altă țară a capitalului de pensie.

  • Numeroși cetățeni UE care moștenesc bunuri într-o altă țară s-au plâns, între altele, de lipsa de prevederi privind evitarea dublei impozitări a moștenirilor și de taxe de succesiune mai mari pentru nerezidenți.

  • Consumatorii se plâng în principal în legătură cu taxele de înmatriculare/circulație pe care sunt obligați să le plătească de două ori atunci când cumpără o mașina dintr-un alt stat membru decât statul lor de reședință sau când transferă o mașină în alt stat membru decât cel în care mașina a fost înregistrată. Mulți dintre aceștia nu înțeleg modul în care normele UE se aplică în domeniul impozitării și presupun în mod incorect că regulile de impozitare a mașinilor din cadrul UE sunt sau ar trebui să fie armonizate. Aceștia se plâng și în legătură cu obstacolele fiscale de care se lovesc atunci când cumpără online bunuri dintr-o altă țară și de dificultățile legate de shopping-ul într-o altă țară. Mai mult, aceștia își pun întrebări în legătură cu diferența dintre accizele la alcool și tabac din diferite țări și se plâng de dificultățile pe care le întâmpină la importul unor astfel de bunuri pe care le-au achiziționat.

  • Asociațiile artiștilor și muzicienilor și alți prestatori independenți de servicii se plâng de întârzierea cu care obțin rambursarea impozitelor reținute pe onorarii, de lipsa unui punct unic de contact în cadrul administrațiilor fiscale, de termenele stricte, greu de respectat, impuse de autoritățile fiscale, de lipsa de coordonare în privința termenelor pentru perceperea impozitelor și pentru scutirile de impozit și de problemele ridicate de utilizarea unor formulare fiscale complicate, care diferă de la o țară la alta.

  • Societățile se plâng în mod frecvent de obstacolele fiscale care îngreunează recrutarea de personal din alte țări și, în special, de modul în care interacționează diversele sisteme fiscale.

Prin prezenta comunicare se dorește în primul rând să se explice cum poate contribui Comisia la soluționarea problemelor de discriminare fiscală de care se lovesc cetățenii UE.

Utilizarea serviciilor Comisiei de soluționare a problemelor și aplicarea normelor din Tratatul UE poate rezolva multe dintre problemele de discriminare din domeniul fiscal cu care se pot confrunta cetățenii UE atunci când desfășoară o activitate transnațională. Acestea nu pot însă soluționa alte probleme, cum ar fi dubla impozitare datorată coexistenței a două sisteme fiscale aplicabile incompatibile. Chiar și atunci când regulile de impozitare ale statelor membre nu intră de fapt în conflict cu normele tratatului, Comisia este de părere că nu este normal ca pe piața unică probleme de genul dublei impozitări, incompatibilității dintre diversele sisteme de impozitare și lipsei de acces la informații cu privire la regulile de impozitare a statelor membre să împiedice persoanele fizice să se angajeze în activități transnaționale sau să le penalizeze când desfășoară astfel de activități. Armonizarea tuturor aspectelor regulilor de impozitare ale statelor membre nu ar fi nici fezabilă, nici necesară. Este însă necesară găsirea unor soluții care să țină seama de interesul legitim al cetățenilor în domeniu liberei circulații, conform prevederilor din tratate. Acest lucru ar putea foarte bine să însemne că rezolvarea diverselor probleme fiscale poate necesita diferite grade de coordonare și cooperare între statele membre.

Din acest motiv, în opinia Comisiei, este importantă și întreprinderea unor acțiuni la nivelul UE pentru ca sistemele fiscale ale statelor membre să fie mai compatibile. Comunicarea prezintă proiectele din acest domeniu și invită Consiliul și Parlamentul, precum și toate părțile interesate, să joace un rol activ în rezolvarea acestor probleme, în cadrul unei strategii comune, în beneficiul cetățenilor Uniunii Europene.

  1. Suprimarea discriminării din legislația fiscală a statelor membre


Comisia acordă o importanță deosebită suprimării regulilor de impozitare discriminatorii din statele membre pentru a facilita demersurile cetățenilor care doresc să își exercite dreptul de a se angaja în mod liber într-o activitate transnațională. Statele membre nu pot face discriminări pe baza naționalității și nici nu pot limita în mod nejustificat exercitarea celor patru libertăți fundamentale garantate prin tratatele UE. Un stat membru poate aplica unei situații transnaționale un tratament diferit față de tratamentul aplicat unei situații interne doar dacă acest lucru se justifică printr-o diferență în situația contribuabililor.

De-a lungul timpului cetățenii au devenit tot mai activi în alte țări, devenind evident faptul că numeroase aspecte ale legislației fiscale a statelor membre sunt incompatibile cu normele din tratat. Multe dintre problemele identificate au fost deja rezolvate. Ele se referă în primul rând la veniturile obținute în străinătate, proprietățile deținute în străinătate, pensii, dividende, importul de mașini, alcool și tabac. O trecere în revistă detaliată se regăsește în documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezenta comunicare6. Respectivul document oferă informații referitoare la serviciile Comisiei de soluționare a problemelor care sunt la dispoziția cetățenilor și oferă exemple de tipuri de reguli de impozitare din statele membre care au fost declarate incompatibile cu Tratatele UE.

Comisia încurajează cetățenii să îi aducă la cunoștință aspectele din legislația fiscală a statelor membre ale UE care ar putea fi incompatibile cu legislația europeană. Toți cetățenii pot utiliza punctele de contact de pe portalul Europa ta, descrise în capitulul 2. În plus, toți cetățenii UE au dreptul de a depune o plângere la Comisia Europeană în legătură cu orice practică a unui stat membru UE considerată incompatibilă cu legislația europeană.

La rândul său, Comisia intenționează să își sporească eforturile pentru:



  • a asigura o mai mare transparență și a furniza mai multe informații cetățenilor cu privire la rezultatele plângerilor referitoare la legislația fiscală a statelor membre și la procedurile în încălcarea legislației demarate în domeniul fiscal;

  • a monitoriza legislația fiscală a statelor membre și a cere în mod sistematic acestora rectificarea incompatibilităților cu legislația europeană într-un anumit termen;

  • a monitoriza implementarea de către statele membre a hotărârilor din domeniul fiscal ale Curții de Justiție și a asigura implementarea lor și în statele membre care nu au făcut obiectul hotărârii;

  • a garanta că serviciile de consiliere a cetățenilor UE dispun de informațiile, formarea și documentația necesare pentru a răspunde plângerilor cetățenilor referitoare la obstacolele fiscale transnaționale.
  1. Acțiuni UE prevăzute în domenii specifice


Comisia prevede anumite acțiuni pentru a răspunde celor mai importante probleme fiscale nerezolvate cu care se confruntă cetățenii UE în situații transnaționale.

  1. Dubla impozitare a veniturilor și a capitalului

Înainte de toate, Comisia estimează că trebuie întreprinse acțiuni în vederea găsirii unei soluții definitive la problema dublei impozitări în UE, care să meargă mai departe decât soluțiile din tratatele fiscale bilaterale. Comisia examinează în momentul de față problemele cu care se confruntă persoanele fizice și societățile atunci când veniturile, profiturile și câștigurile din capital le sunt impozitate în mai multe state membre. Ea va analiza aceste probleme legate de dubla impozitare într-o comunicare pe care dorește să o adopte în 2011, în vederea propunerii în 2012 a unor soluții bazate pe o evaluare a impactului, cum ar fi un mecanism obligatoriu de soluționare a litigiilor, sugerat de Raportul Monti7, pentru a remedia deficiențele tratatelor bilaterale privind dubla impozitarea a veniturilor și a capitalului.

  1. Taxa de succesiune

Aspectele transnaționale legate de taxa de succesiune devin din ce în ce mai preocupante pentru cetățenii UE. Până în 2003, Curtea de Justiție a Uniunii Europene nu examinase niciodată normele referitoare la taxele de succesiune din statele membre ale UE. Din anul 2003 însă, statele membre au transmis opt astfel de cauze Curții. În plus, Comisia a primit numeroase plângeri și întrebări referitoare la problemele ridicate de discriminare și de dubla impozitare în acest domeniu. Problemele legate de dubla impozitare apar deoarece legislațiile statelor membre referitoare la impozitarea moștenirilor diferă în mod substanțial, chiar și în privința persoanei impozabile. Mai mult, există foarte puține convenții fiscale bilaterale între statele membre care să abordeze problema impozitării moștenirilor, iar mecanismele unilaterale de scutire de impozite sunt incomplete. Comisia analizează în momentul de față aceste probleme transnaționale legate de taxa de succesiune și desfășoară o amplă consultare în acest domeniu. Ea examinează soluții, cum ar fi elaborarea de orientări privind eliminarea elementelor discriminatorii și adresarea unei cereri statelor membre în vederea lărgirii domeniului de aplicare al mecanismelor unilaterale de scutire de impozite. Pe baza rezultatelor evaluării impactului, aflată în curs de desfășurare, Comisia dorește să prezinte, pe la mijlocul anului 2011, propuneri pentru a soluționa problemele transnaționale legate de moșteniri.

  1. Impozitarea dividendelor plătite în altă țară

În situații transnaționale, reținerea la sursă a impozitelor pe dividende implică o partajare a drepturilor de impozitare a veniturilor între statul de proveniență al veniturilor și statul de rezidență al investitorului. Faptul că dividendele sunt supuse impozitării în două state membre cauzează însă de foarte multe ori probleme majore: obținerea unei rambursări a impozitelor se poate dovedi dificilă, pot exista mai multe niveluri de impozitare, iar impozitul pe dividende aplicabil investitorilor străini poate fi mai mare decât impozitul pe dividende aplicabil investitorilor locali. Acest lucru a dus la creșterea numărului de cetățeni care depun plângeri pentru cazuri de discriminare și a numărului de cauze transmise Curții de Justiție.

Comisia analizează în prezent această problemă și, pe baza evaluării impactului, intenționează să prezinte în cursul anului 2012 o inițiativă care să răspundă problemelor care apar în momentul în care două state membre au dreptul de a impozita dividendele plătite investitorilor individuali. În așteptarea acestei analize mai detaliate a impozitării dividendelor în UE, Comisia colaborează cu statele membre pentru a asigura acordarea simplă și rapidă a tuturor scutirilor de la impozitarea la sursă a veniturilor din valori mobiliare, inclusiv a dividendelor, la care au dreptul investitorii în conformitate cu tratatele fiscale, în mod ideal în momentul plății veniturilor respective (în conformitate cu Recomandarea 2009/784/CE a Comisiei din 19 octombrie 2009).



  1. Taxele de înmatriculare a autovehiculelor și taxele de circulație

Atunci când cumpără o mașină dintr-un alt stat membru decât statul lor de reședință sau atunci când transferă o mașină în alt stat membru decât cel în care a fost înregistrată, cetățenii UE se confruntă frecvent cu o birocrație excesivă, putând fi nevoiți să plătească taxe de înmatriculare și/sau circulație de două ori.

În 2005 Comisia a propus o directivă8 privind taxele legate de impozitele pe autoturisme prin care se dorea eliminarea progresivă a taxelor de înmatriculare și introducerea unui sistem de rambursare pentru perioada de tranziție. Statele membre nu au reușit să ajungă până în momentul de față la acordul unanim, necesar pentru adoptarea propunerii. Comisia reexaminează în momentul de față chestiunea, pentru a soluționa problema plății de două ori a taxelor de înmatriculare a autovehiculelor și va prezenta propuneri noi în cursul anului 20119.



  1. Comerțul electronic

În momentul de față consumatorilor din UE le este dificil să achiziționeze online bunuri sau servicii din străinătate. Unul din trei consumatori au cumpărat online bunuri sau servicii, însă doar 7% dintre consumatori au făcut o astfel de achiziție online din altă țară. În momentul de față 33% dintre consumatori ar fi interesați să cumpere din străinătate.

Studiile au arătat că 60% dintre consumatori încearcă să cumpere online din altă țară, dar nu reușesc din cauză că tranzacția sau expedierea sunt refuzate de vânzător10. În jumătate din cazurile testate, tranzacția nu a putut fi încheiată, deși consumatorul ar fi economisit cel puțin 10% dacă tranzacția s-ar fi finalizat. Există o multitudine de factori care descurajează societățile de la vânzarea în altă țară, principalul factor fiind însă TVA-ul. 62% dintre comercianți susțin că diferențele dintre legislațiile fiscale ale statelor membre sunt un obstacol practic major în calea comerțului transnațional. Comercianții online ezită să își vândă produsele în străinătate deoarece riscă să fie nevoiți să fie supuși obligațiilor de raportare și de plată a impozitelor din țările în care vând.



S-a obținut o îmbunătățire parțială a situației prin adoptarea sistemului de ghișee unice pentru comercianții care oferă consumatorilor servicii în domeniul telecomunicațiilor, difuziunii radio-TV și a servicii electronice, începându-se deja implementarea acestui sistem. Comisia continuă să susțină extinderea utilizării acestor ghișee unice11. În acest context, în 1 decembrie Comisia a lansat o carte verde permițând consultarea tuturor părților interesate cu privire la viitorul taxei pe valoarea adăugată, inclusiv cu privire la ghișeele unice. Comisia încurajează părțile interesate să participe în mod activ la această consultare care va contribui la pregătirea viitoarelor acțiuni din acest domeniu.
  1. Puncte de plecare pentru acțiuni viitoare


Comisia propune, de asemenea, instituirea unui dialog cu administrațiile fiscale ale statelor membre și cu părțile interesate, în vederea găsirii soluțiilor corespunzătoare pentru obstacolele fiscale transnaționale cu care se confruntă cetățenii UE. Printre sugestiile făcute deja se numără:

  • Organizarea unor ghișee unice în cadrul administrațiilor fiscale, unde muncitorii și investitorii mobili să poată obține informațiile fiscale fiabile de care au nevoie, dar și să plătească direct impozitele și să primească toate certificatele necesare pentru autoritățile fiscale din țara lor de origine.

  • Facilitarea respectării legislației fiscale din țările relevante prin urmărirea unei armonizări mai bune a formularelor utilizate pentru cererile și declarațiile fiscale, traducerea informațiilor alte limbi oficiale ale UE și utilizarea mai intensivă a sistemelor informatice.

  • Încurajarea statelor membre să adopte reguli speciale pentru lucrătorii transfrontalieri și cei mobili și să țină seama de interacțiunea sistemelor fiscale și de asigurări sociale din diversele state membre.

  • Promovarea unei mai bune interacțiuni între diversele regimuri de impozitare a pensiilor pentru a încuraja mobilitatea lucrătorilor.
  1. Concluzie


Eliminarea obstacolelor fiscale poate juca un rol important în consolidarea capacității cetățenilor UE de a lucra, a se pensiona, a investi și a cumpăra bunuri și servicii în altă țară și a crește încrederea lor în acest sens. Comisia propune:

  • Tratarea plângerilor în mod rapid și asigurarea unei mai bune transparențe și a unei mai bune informări a cetățenilor cu privire la rezultatele plângerilor referitoare la legislația fiscală a statelor membre și la cazurile încălcarea legislației în domeniul fiscal. Acest lucru se va realiza în special prin publicarea anuală de informații ușor accesibile cetățenilor pe portalul Europa;

  • Facilitarea accesului la portalul Europa Direct și la serviciile de consiliere ale cetățenilor de pe site-ul Europa ta și garantarea faptului că aceste servicii pot trata mai bine chestiunile fiscale, cetățenii putând astfel beneficia de ajutor și de consiliere în mod mai direct. Informațiile disponibile pe site-ul Europa ta vor fi furnizate într-un format ușor de consultat;

  • Prezentarea în 2011 a unei analize detaliate a problemelor de dublă impozitare și găsirea unei soluții definitive până în 2012, pe baza rezultatelor unei evaluări a impactului;

  • Propunerea, în 2011, de soluții la problemele ridicate de taxa pe succesiunile din străinătate, pe baza rezultatelor unei evaluări a impactului;

  • Propunerea, în 2012, de soluții la problemele ridicate de impozitarea dividendelor plătite în altă țară, pe baza rezultatelor unei evaluări a impactului;

  • Propunerea de soluții referitoare la problemele transnaționale ale cetățenilor în domeniul impozitării autovehiculelor și achiziționării online de bunuri și servicii;

  • Lansarea, în 2011, a unei dezbateri cu statele membre, în cadrul unui grup de lucru al unor experți fiscali, cu privire la metodele de simplificare a respectării legislației fiscale din alte state membre, atunci când se impune acest lucru.

Pentru a soluționa în mod corespunzător problemele fiscale transfrontaliere ale cetățenilor UE, cum ar fi dubla impozitare, procedurile fiscale complicate și lipsa de informații clare pentru contribuabilii străini, Comisia are nevoie de sprijinul Consiliului, al Parlamentului european, al statelor membre și al celorlalte părți interesate. Prin urmare, Comisia solicită tuturor părților interesate să joace un rol activ în eliminarea obstacolelor prezentate în acest document, astfel încât cetățenii UE să beneficieze într-adevăr de avantajele pieței unice. Comisia va prezenta un raport cu privire la progresele înregistrate în eliminarea problemelor fiscale transnaționale, în special dubla impozitare a autovehiculelor, în raportul privind cetățenia UE prevăzut pentru anul 2013, un an european care va fi dedicat cetățenilor.



1http://ec.europa.eu/eu2020/pdf/COMPLET%20EN%20BARROSO%20%20%20007%20-%20Europe%202020%20-%20EN%20version.pdf

2COM(2010) 608

3COM(2010) 603

4http://ec.europa.eu/youreurope/citizens/index_en.htm

5SEC (2010) 1576

6SEC(2010)1576

7http://ec.europa.eu/bepa/pdf/monti_report_final_10_05_2010_ro.pdf

8COM(2005) 261 final

9Un aspect diferit de plata de două ori a taxelor de înmatriculare este cerința de dublă înmatriculare a autovehiculelor. În ceea ce privește acest ultim aspect, conform anunțului făcut în raportul privind cetățenia UE în 2010 [COM(2010) 603], Comisia va propune în 2011 și un instrument legislativ pentru simplificarea formalităților și condițiilor de înmatriculare a autovehiculelor care au fost deja înmatriculate într-un stat membru, pentru a îndepărta obstacolele din calea transferului transfrontalier al acestor autovehicule.

10Comunicarea Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor privind comerțul electronic transfrontalier dintre întreprinderi și consumatori în Uniunea Europeană, 22.10.2009 [COM(2009) 557 final] și documentul de lucru al serviciilor Comisiei: Raport privind comerțul electronic transfrontalier în Uniunea Europeană”, SEC(2009) 283.

11În 2004 Comisia a propus utilizarea unui sistem de ghișee unice [COM(2004) 728] care să permită îndeplinirea numitor obligații de raportare în statul membru în care este stabilită societatea comercială. Însă, propunerea respectivă nu a fost încă adoptată.

RO RO

Yüklə 43,27 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin