Årsrapport 2010 sdn befolkningsramen Version 2011-01-26



Yüklə 0,62 Mb.
səhifə1/17
tarix07.04.2018
ölçüsü0,62 Mb.
#47688
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17




Årsrapport 2010 SDN befolkningsramen

Version 2011-01-26

Till FSG 2011-02-01

Följande delar är inte helt klara i denna version:

    1. Nettokostnads-, lönekostnads- och personalvolymutveckling

      1. Resultatredovisning och analys Kultur och fritid

7 Vissa ytterligare kontroller håller på

8.2.10 Kulturskolemålet

Innehållsförteckning


1 Uppföljning av nämndens uppdrag - sammanfattning 3

2 Uppföljning av prioriterade mål och särskilda uppdrag 5

3 Förvaltningsövergripande 8

4 Verksamhetsanalys 14

5 Övriga strategiska områden 22

6 Bokslut 28

7 Prestations- och nyckeltal per verksamhetsområde 33

8 Bilagor 38

9 Skolornas kvalitetsredovisning 46


1Uppföljning av nämndens uppdrag - sammanfattning

1.1De vi är till för


  • Antalet institutionsplaceringar av barn är högt i jämförelse med förra året. Trenden att fler flickor placeras fortsätter. De utgör nu cirka hälften av alla institutionsplaceringar.

  • Det finns många barn som växer upp i familjer med mycket knappa ekonomiska förhållanden jämfört med flertalet i staden och landet. Det påverkar barns och ungdomars utvecklingsmöjligheter.

  • Behovet av bostäder bland annat för stora familjer är fortsatt stort. Det är angeläget att bostadsbyggandet ökar särskilt med tanke på den trångboddhet som finns.

  • Arbetslösheten bland befolkningen är fortsatt mycket hög i förhållande till staden som helhet, men en svag minskning noteras. Det finns ett varierat utbud av arbetsmarknadsåtgärder för unga som är i behov av arbete.

  • En fortsatt minskning av antalet elever i grundskolorna på grund av något mindre befolkning och fler som valt fristående skolor eller skolor utanför stadsdelen.

1.2Medarbetare


  • Sjukfrånvaron är något lägre än motsvarande period förra året.

  • Förvaltningen har riktat särskild uppmärksamhet åt att bättre möta våld- och hotsituationer i arbetet, speciellt personal på socialkontoret, men även personal i andra utsatta verksamheter.

  • Omställningsarbetet med anledning av de ekonomiska anpassningarna till 2010 års budget genomfördes. I stort sett alla är placerade på nya arbeten, men många i tidsbegränsade anställningar. Omställningsarbete med anledning av ny stadsdelsorganisation är mindre än väntat.

  • Samtliga bostäder med särskild service och boendestödet inom Funktionshinder har för andra året i rad genomgått en revision inför arbetsmiljöcertifieringen utan några avvikelser, vilket är unikt och omdömet "ett mycket gott fortlöpande arbete kan visas och engagemanget är mycket gott på samtliga nivåer".

1.3Ekonomi


  • Resultatet för stadsdelen är + 20 137 tkr. Det utgående egna kapitalet är därmed 99 050 tkr.

  • Alla verksamheter utom individ och familjeomsorg påvisar positiva avvikelser gentemot budget.

  • Den totala nettokostnaden har ökat med 0,6 procent. Samtidigt har individ och familjeomsorgs kostnader ökat med närmare 7 procent.

  • Kostnaderna för institutionsvård ökat med närmare 50 procent i jämförelse med 2009. Ökningen är från 28 500 tkr till 41 000 tkr.

1.4Verksamhet


  • Kompletteringsbudgeten till förskolan har inneburit kvalitetshöjningar samt att familjedaghemsverksamhet kunnat behållas i samma omfattning. Några grupper har kunnat göras mindre.

  • Bristen på platser i äldreboende för dementa är stor i stadsdelen och regionen.

  • Lärjedalen har medverkat i ansökan om EU-medel för ett större stadsutvecklingsprojekt för nordöstra Göteborg. Projektet kallas UNO (Utveckling Nord-Ost).

  • Slutbetygen i år 9 förbättrades både vad det gäller kärnämnen (+4,4 procentenheter) och betyg i samtliga ämnen (+9,4) i jämförelse med 2009. Betygssnittet ligger fortfarande under snittet i staden, men i den övre nivån jämfört med stadsdelar med liknande socioekonomisk struktur.

  • Den köpta vården innehåller flera komplicerade familjesituationer med många barn med mycket stora behov. Komplexiteten påverkar, förutom individen, såväl bostadsområdet som skolan och kräver mycket insatser i bred samverkan med polis och andra aktörer.

2Uppföljning av prioriterade mål och särskilda uppdrag

2.1Sammanfattande resultat av uppföljningen av kommunfullmäktiges prioriterade mål


Bedömning av Måluppfyllelse

Grön = God            

        Utveckling åt rätt håll/Stark trend/om mätetal finns - tydlig ökning



Gul    = Viss     

       Utveckling åt rätt håll/Svag trend/om mätetal finns - ökning.



Röd   = Ingen   

      Utveckling åt fel håll/Ingen alt svag trend/om mätetal finns - ingen ökning alt. minskning.



Blå    =  Svårbedömt

Mål

Sammanfattande resultatredovisning

Bedömning av måluppfyllelse

Miljön ska förbättras i Göteborg genom att resande med kollektivtrafik och cykel ska öka i förhållande till biltrafiken.

Andelen anställda i förvaltningen som cyklar eller åker kollektivt har ökat från 36 procent till ca 43 procent sedan 2009. Deltagandet i "Nya vägvanor" har minskat från 14 procent 2009 till 2 procent 2010.



Många människor söker bostad, därför skall det byggas 1500 nya bostäder under 2010.

Det uppsatta målet uppnås, men stadsdelen är långt ifrån att vara bidragande till måluppfyllelsen beträffande 1500 nya bostäder i Göteborg.



Barn behöver social träning i pedagogisk miljö, därför skall det vara full behovstäckning i förskolan

Det uppsatta målet är uppnått under året.



Unga människor behöver en bra kunskapsgrund, därför ska andelen elever med godkända betyg öka

Stadsdelens uppsatta mål har nåtts. Andelen elever som avslutat år 9 med lägst Godkänd i samtliga ämnen är 58 procent. Måluppfyllelsen är trots detta alltför låg.



Barn och ungdomar behöver trygghet och en god arbetsmiljö i skolan, därför ska mobbningen minska

Ett systematiserat värdegrundsarbete har utvecklats på de flesta enheter. Dock har förvaltningen fått kritik under året från tillsynsmyndigheter såsom Barn och Elevombudet och Skolinspektionen.



Äldre Göteborgare med ett ökat vård- och omsorgsbehov behöver trygghet och inflytande över sin livssituation, därför skall äldre få ökade valmöjligheter när det gäller vilka insatser som ska utföras inom ramen för beviljad hemtjänst

Det pågående arbetet med Göteborgsmodellen och genomförandeplaner innebär en utveckling åt rätt håll.



Äldre göteborgare behöver mänsklig samvaro, därför ska äldres möjligheter att vistats ute och delta i sociala aktiviteter öka.

Den kraftiga ökningen av besök på träffpunkter visar att arbetet med kulturombud, mötesfria veckor med extra fokus på aktiviteter, tydligt leder till ökad måluppfyllelse.



Många människor med psykiska funktionsnedsättningar saknar idag arbete och bostad, därför ska antalet fullvärdiga bostäder och möjligheter till meningsfull sysselsättning öka

Antalet fullvärdiga bostäder med särskild service har ökat. Bekymret med den bristande tillgången på bostäder med särskild service för personer med komplex problematik kvarstår. Stadsdelens träffpunkt är välbesökt.



Andelen ungdomar i Göteborg som engagerar sig i föreningslivet och blir ledare ska öka

Uppsatt mål är nått. Lärjedalen har idag drygt 130 utbildade unga ledare och målet var 115.



Barn behöver kulturell stimulans och möjligheter till eget skapande, därför ska alla barn i grundskolan förutom ordinarie undervisning ges plats i kultur- och musikskolans verksamheter

Alla barn i grundskolan har beretts plats i kulturskolan utifrån ansökan.



Göteborgarna vill ha en ren och trygg stad, därför ska nedskräpningen i Göteborg minska

Enligt bostadsbolagens mätningar av Rent och snyggt så ligger Lärjedalen på något lägre nivå än 2009. Enligt Stadsmiljöenkäten för 2010 ligger Lärjedalen något högre än 2009.



Den normala anställningsformen i Göteborg är heltid och tillsvidareanställning, därför ska ofrivilligt deltidsanställda inte förekomma

Antalet ofrivilligt deltidsanställda har ökat från 11 till 13 personer jämfört med 2009. Målet för 2010 var 10 ofrivilligt deltidsanställda.



Andelen arbetad tid utförd av timavlönade ska minska

Förvaltningens mål var att högst 7 procent av den arbetade tiden skulle utföras av timavlönade. Resultatet för 2010 blev 8,16 procent.



Rekryteringar till kommunens verksamheter på alla nivåer ska bidra till en bättre spegling av befolkningsstrukturen i Göteborgs Stad

Andelen utrikes födda chefer i förvaltningen har minskat med 2,5 procentenheter och målet att 10 procent av förvaltningens chefer skall vara utrikes födda är inte uppnått.



För att omsätta kunskap till handling ska förvaltnings- och bolagsledningars samt övriga chefers och nyckelpersoners kunskaper i genusfrågor öka

Ett flertal aktiviteter har genomförts på arbetsplatserna under året. Eftersom ingen förvaltningsgemensam kompetensutvecklingsinsats genomförts är det svårbedömt om kunskapen ökat.



El-effektiviteten ska öka

Förvaltningens mål är att elanvändningen på skolor skall minska 2 procent och på förskolor 1 procent. Elanvändningen i skolor ligger oförändrad jämfört med samma period förra året. Förskolorna har ökat något, cirka 1 procent jämfört med samma period förra året.



Förbrukningen av fossila bränslen ska minska

Målet 100 procent miljöbilar har inte uppnåtts. En handikapputrustad minibuss är inte miljöklassad. Jämfört med samma period 2009 så har bensinanvändningen minskat men dieselanvändningen har ökat något.



Andelen miljömåltider som kommunen serverar ska öka

Andelen miljömåltider ökade inte utan ligger på ungefär samma nivå som förra året. Däremot serveras fler vegetabiliska produkter än tidigare och svinnet har minskat.



Yüklə 0,62 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   17




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin