Ruh sağLIĞI 12/a-b beceri EĞİTİMİ sinavi sorulari



Yüklə 31,32 Kb.
tarix09.01.2019
ölçüsü31,32 Kb.
#94107
növüYazı

RUH SAĞLIĞI 12/A-B BECERİ EĞİTİMİ SINAVI SORULARI

1-Freud’un bilinci buz dağına benzeterek anlattığı bilinç aşamalarını anlatınız.
2- Normal ruh sağlığına sahip bireyde olması gereken özelliklerden beş madde yazınız.
3-29 yaşındaki ortaöğrenimini yarım bırakmış evli, iki çocuklu bayan hastanın beş yıl önce kurban bayramında eline kan bulaşmış. O zamandan itibaren sürekli aklına gelen “ellerinin kirli olduğu düşüncesi”nden kurtulmak için devamlı ellerini yıkıyormuş. Günün büyük bölümünü el yıkamakla geçirdiği için ev işleriyle veya diğer sosyal aktivitelerle ilgilenemiyormuş. Sabuna ayırdığı para yetmediği için marketlerden sadece sıvı sabun çalıyormuş.
4- 43 yaşındaki bayan bir hasta çok ağır hasta olduğu ve bayıldığı için hastanenin acil servisine getirilir. Yapılan tüm tetkiklere rağmen herhangi bir hastalık belirtisi teşhis edilemez. Hastadan alınan hikayesinde; hasta başlık parası için kendisinden oldukça yaşlı bir adamla evlendirilir. Adam, diğer eşlerinden erkek çocuğu olmadığı için hastayla evlenmiştir. Hasta da yeni doğum yapmış olup kız çocuk doğurmuştur. O günden sonra gözleri kararmakta ve bayılmaktadır. Kendisinin çok hasta olduğunu ve doktorların onun derdini anlamadığını düşünür. Bu nedenle gitmediği doktor ve göstermediği reçete kalmamıştır.
5-Aşağıdaki durumlarda hangi savunma mekanizmaları kullanılmıştır
1-İyi futbol oynamadığı için okul takımına seçilemeyen bir öğrencinin, okul takımının başarısını abartılı bir coşkuyla kutlaması.

2-YGS’de başarısız olan bir öğrencinin, nedenini o gün hasta olmasına bağlaması.

3 -Bazı insanların olası bir savaştan korktukları halde bunu hiç dile getirmemeleri.

4-Çocukluk yıllarında popüler eğilimleri olan kişinin herkesin hayranlığını kazanmış bir tiyatro oyuncusu olması.

5-Bir maçta yenilen futbol takımının kaptanı, bu yenilgiyi, sahanın yabancı olması ve yağmur yüzünden kayganlaşan zeminle açıklamaya çalışması.

6-Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla.


6-Aşağıdaki durummlarda hangi savunma mekanizmaları kullanılmıştır.?

Kızım sana söylüyorum gelinim sen anla.

Bireyin sevmediği birisinin “dedikodusunu” yapması.

Psikoz tanısıyla tedavi gören hastanın parmağını emmesi.

Yaşlı kadının evlenip giden oğlunun odasını o geri gelecekmiş gibi hazırlaması.

Bir kız çocuğunun kardeşini kıskandığı için ona aşırı düzeyde ablalık yapmaya çalışması.


7-Aşağıdaki durumlarda hangi savunma mekanizmaları kullanılmıştır?
Sınav dönemi yoğun kaygı yaşayan öğrencinin sık sık bayılması.

Annesine sürekli yalan söyleyen bir çocuğun arkadaşının çok yalancı olduğunu söylemesi.

Arkadaşının kansere yakalandığını duyan birinin “Mümkün değil, o kanser olamaz. Herhalde sonuçlar karıştı.” demesi.

Arkadaşınızın çocukluk yıllarını çok kötü geçirdiği kasabanın adını hatırlamaması.



Bıçakla oynamayı seven ve hayvanlara eziyet eden kişinin cerrah olması.
8- En az altı ay süren, hemen her gün ortaya çıkan, kişinin sürekli aşırı kaygılı olması ve birçok konuda yersiz biçimde kötü bir şey olacağı endişesi (endişeli beklenti) içinde olması ve bunu kontrol etmede güçlük çekmesidir. Bu hastalarda aşırı kaygı ve endişeli beklenti dışında, huzursuzluk, kolay yorulma, konsantrasyon güçlüğü, kolay parlama, kas gerginliği ve uyku bozuklukları da görülmektedir.”

Buna göre sorunun cevabının ne olması beklenir?
9- Atıf, üniversitenin hareketli, çapkın bir o kadar da naif çocuğudur. Atıf’ın arkadaşlarına söylemekte çekindiği bir huyu vardır. Atıf okula giderken kullandığı otobüslere, plakalarındaki son rakamların çift ya da tek olması koşuluyla binmektedir. Plakanın son rakamı tek ise binmekte, çift ise binmemektedir.

Yukarıdaki paragraftaki düşünce ve meydana gelen davranış neyle adlandırılır?
10- Hastada güveni geliştirecek hemşirelik girişimlerinden beş madde yazınız.
11- Madde bağımlısı hastaların maddeye ulaşma çabalarında planlanacak hemşirelik girişimlerinden üç madde yazınız.
12- Panik atak hastası olan Asuman psikoterapiye gittiğinde yaşadığı son olayı şöyle anlatmıştır. “Dersin bitiş zili çalmış, arkadaşları Asuman’ı sınıfta yalnız bırakarak yemekhaneye inmiştir. Facebook’ta eğlenceli vakit geçiren Asuman sınıfta yalnız kaldığını fark edince nefesinin daraldığını, göğsünde ağrı ve sıkışma hissettiğini, ellerine ve ayaklarına ateş bastığını söylemiştir. Asuman, panik nöbet geçireceğini buradan çıkamayacağını, tıkanıp kalacağını, hiçbir seçeneğinin kalmadığını düşünmüştür.”

Asuman’ın yaşadığı özel durumu aşağıda verilen nevroz tiplerinden hangisi en iyi açıklar?
13- Majör depresyon tanısıyla kiniğe yatırılan hastayla bire bir ilgilenmek üzere Hicran Hemşire görevlendirilmiştir. Hicran Hemşire ilk gün hastaya kendini adıyla tanıtmıştır. Hastaya güvende olması gerektiğini, rahat bir ortamda olduğunu sık sık tekrarlamıştır. Hastanın odada uzun süre yalnız kalmamasına özen göstermiş, kendisinin olmadığı zamanlarda tv ve radyo ile vakit geçirebileceğini söylemiştir. Zaman zaman hastayla politik ve dini konularda tartışma yapmıştır.

Yukarıda anlatılan hasta - hemşire yaklaşımında, hemşirenin hangi tutumu hastanın durumunu olumsuz yönde etkileyebilir?

14- Avukat Selim Bey sabah eşini de işyerine bıraktıktan sonra ofisine giderken Boğaziçi Köprüsü’nde tahsisli yolda karşı yönden gelen aracın kendi şeridine girmesiyle geçirdiği trafik kazası sonucu kafasına şiddetli bir darbe alır. Hemen hastaneye kaldırılan Selim Bey’de olay öncesini hatırlayamadığı gözlemlenmiştir.

Deliryum vakalarında görülen hafıza ile ilgili bu duruma ne ad verilir?
15- Arkadaşlarıyla su parkına giden Pelin, arkadaşları gibi eğlenmek için kaydıraktan kaymayı istemekte; ancak yükseklikten korktuğu için kaydırağın üstüne çıkmaktan kaçınmaktadır.

Bu durumda Pelin’in yaşamış olduğu çatışma türü aşağıdakilerden hangisidir?
16- Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Erişkin Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Polikliniği’ne getirilen 16 yaşındaki genç kıza, kolundaki dövme için, poliklinik hemşiresi: “Nedir bunlar, utanmıyor musun? Bizim toplumda böyle şeyler yapılmaz.“ demesi akıl sağlığı ve hastalıkları hemşireliğindeki hangi temel ilkeye aykırıdır?
17-60 yaşlarında olan Nurdan, çocukları ve torunlarıyla sıcak ve samimi ilişkiler kurabilmekte, geçmişini kabul edebilmekte ve yaşlılığın getirdiği sorunlara uyum sağlayabilmektedir. Buna karşılık arkadaşı Meral ise, geçmişle ve içinde bulunduğu durumla ilgili sürekli yakınmalarda bulunmakta ve çocuklarının davranışlarından hiçbir zaman hoşnut olmamaktadır.

Erikson’a göre bu iki arkadaş arasındaki farklılık hangi kriz konusuyla açıklanabilir?


18-5 yaşındaki Zeynep, misafirliğe gittikleri evde bulunan bebeğe çevresindekilerin aşırı ilgi göstermesi nedeniyle, bebek gibi ağlamaya ve onun çıkarttığı değişik sesleri çıkarmaya başlamıştır.

Zeynep’in kullanmış olduğu savunma mekanizması aşağıdakilerden hangisidir?


19- Alkolün insan bedenine ve aynı zamanda sosyal çevresine verdiği zararın farkında olan ancak bir türlü alkol kullanmayı bırakamayan bir kişinin “Hayat beni bu hale getirdi, benim elimde değil! Benim de bir kusurum bu olsun.” demesi aşağıda verilen savunma mekanizmalarından hangisiyle açıklanabilir?
20- Eşiyle birlikte katılacağı aile yemeğinde babasıyla gerginlik yaşayan ve aralarındaki problem durumuna anlam veremediği için sinirlenen Nevra, yemekten sonra eve geldiklerinde annesini arayarak ona telefonda bağırmıştır.

Bu durum aşağıdaki savunma mekanizmalarından hangisiyle açıklanabilir?
21- Freud’un psiko seksüel gelişim kuramına göre, gizil (latent) dönemde olan bir çocuk, bir yandan cinsel istek ve merakları yokmuş gibi hissederken, diğer taraftan da bu yöndeki enerjisini başkalarına, kişiler arası ilişkiye ve ders çalışmaya yönlendirmektedir.-----Buna göre gizil(latent) dönemde bulunan bir çocuk hangi savunma mekanizmalarını yoğun biçimde kullanmaktadır?
22- Çevresinden sürekli olarak para ve eşya isteyen ve bunu alışkanlık haline getiren bireyin bu durumu “İsteyenin bir yüzü kara, vermeyenin iki yüzü kara” diyerek açıklamaya çalışması hangi savunma mekanizmasını kullandığını göstermektedir?
23- Ahmet yeni kayıt olduğu okulda arkadaşlık ilişkileri kurmak ve aynı zamanda da okulun basketbol takımında oynamak istemektedir. Böylece okuluna ve bulunduğu yere daha kısa zamanda alışacağını düşünmektedir.

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisine göre Ahmet’te beliren ihtiyaç aşağıdakilerden hangisidir?


24- Bisiklet yarışlarına katılan Berrin, yarış sırasında sırasıyla aklından şunları geçirmiştir:

Bisikletin direksiyonunu yana doğru kırıp rakibini yarış dışı bırakıp birinci olmayı

Bu yapmayı düşündüğü şeyi yaparsa vicdanının asla rahat etmeyeceğini

Böyle şeyler yerine yarışa konsantre olup, iyi bir performans sergileyip yarışmayı kazanmayı.

Freud’un yapısal kişilik kuramına göre yukarıdaki durumlar aşağıdakilerden hangisiyle açıklanabilir?
25- Girdiği sınavdan düşük puan alan öğrencinin sınav sorularının beklemediği yerlerden geldiğini ifade etmesi hangi savunma mekanizması ile açıklanır?
26- Selim, çalışmadan girmiş olduğu halde dersten başarısız olduğu haberini aldığında elindeki telefonu fırlatarak atmıştır. Bu durum hangi savunma mekanizmasına örnektir?
27- Liseyi bitiren bir gencin, eğitim fakültesine mi yoksa hukuk fakültesine mi girmeyi tercih edeceği noktasında kararsızlığa düşmesi, aşağıdaki çatışma türlerinden hangisini yaşadığını göstermektedir?
28-

Eşinin yaptığı yemeği beğenmeyen birinin yemeği yere dökmesi.

Yeni doğan kardeşini kıskanan okul öncesi dönemdeki bir çocuğun altını ıslatması.

Kedi uzanamadığı ciğere mundar der.

Kilolu bir kişinin estetik görünmek için kilo vermesi.

Yukarıdaki ifadelerde hangi savunma mekanizmaları sırasıyla örneklendirilmiştir?

29- Psikonevrozlar ile psikozlar arasındaki farklardan beş tane söyleyiniz.
30- Çocuğun tuvalet alışkanlığını kazandığı dönemdir. Çocuk tuvaletini yapmaktan ya da tuvaletini tutmaktan zevk alır. Bu dönemde çocuğa verilen tuvalet eğitiminin niteliği önemlidir. Katı ve baskıcı bir tuvalet eğitimi çocukta yetişkinlikte; cimrilik, inatçılık, dik kafalılık, kızgınlık, kırıcılık, saldırganlık gibi özelliklerinin ortaya çıkmasına neden olur.

Freud’un psikoseksüel gelişim kuramına göre yukarıdaki parçada hangi dönemin özellikleri verilmiştir?
31- Şizofreninin birincil belirtilerini söyleyiniz.
32-İllüzyon-halüsinasyon-hezeyanı tanımlayınız.
33- Deliryum ile demans arasındaki farklardan dört tanesini yazınız.
34- Demans hastalarında hemşire yaklaşımı nasıldır? (Dört madde yazınız)
35- Üniversitenin onur ödülünü almak ve teşekkür konuşmasını yapmak için sahneye davet edilen Atıf, o gün yaşadıklarını Psikolog Ömer Bey’e şöyle anlatmıştır. Teşekkür konuşmasını yapmak için kürsüye geldiğinde sesinin kısıldığını, kalbinin hızla çarptığını, göğsünde ağrı ve sıkışma hissettiğini, herkesin ona onunla alay eder gibi baktığını, insanların yüzüne bakamadığını söylemiştir, daha sonra kürsüden koşarak indiğini ve salonu terk ettiğini anlatmıştır.

Atıf’ın yaşadığı durum ile ilgili olarak Psikolog Ömer Bey’in aşağıda verilen nevroz tiplerinden hangisini söylemesi beklenir?
36- Kliniğe getirilen yirmi dokuz yaşındaki bayan hasta Filistin’den on beş gün önce iltica etmiştir. Hastadan alınan anamneze göre memleketinde eşi ve çocuklarıyla birlikte eve dönerken yolda çatışmanın ortasında kalmış, eşi çocuklarının gözü önünde öldürülmüştür. Olayın yaşandığı günden itibaren aynı olayı, aşırı korku, karamsarlık ve dehşet içinde defalarca yaşamaktadır. Kişilerle ilişkisi bozulmuştur. Çocuklarına bakamamaktadır.

Hastanın yaşadığı durumu aşağıda verilen nevroz tiplerinden hangisi en iyi açıklar?
37-Cinsel aversiyon, Gerontofili ne demektir?
38-DSM-4 ‘e göre bireye alkol bağımlısı tanısı konulabilmesi için göz önünde

bulundurulması gereken durumlar 3 tane olmalıdır. Bunlar hangileridir?


39-Distimi(Kronik depresyon), skletomiyi açıklayınız.
40-Alzheimerin belirtileri nelerdir?
Yüklə 31,32 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin