Sarmaşık Çocuk Evi Ailesi hafta: okulumuz



Yüklə 48,83 Kb.
tarix06.03.2018
ölçüsü48,83 Kb.
#44800



Tatil günlerini geride bıraktığımız şu günlerde tekrar birlikte olmanın ve aramıza yeni katılan çocuklarımızla tanışmanın keyfini yaşıyoruz…

Öğrendiklerimizi, yaşadıklarımızı, mutluluklarımızı her ay çıkaracağımız bülten aracılığıyla sizlerle paylaşmak amacındayız…

Bültenimizin içinde bir ay boyunca öğrendiğimiz şiirler, şarkılar, oyunlar, geziler ve etkinliklerimiz olacaktır…
Internet sitemizden bültenlerimizi, aylık yemek listemizi, gezilerimizi takip edebilirsiniz…

Her ay bu sayfada buluşmak ümidiyle…

Sarmaşık Çocuk Evi Ailesi
c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0084.jpg

1. HAFTA: OKULUMUZ

ŞARKI

OKULUMA BAŞLADIM

Okuluma başladım hergün erken kalkarım

Önce yüzümü yıkar saçlarımı tararım

kahvaltımı yaparım dişleri fırçalarım

Elbiseleri giyip hemen okula koşarım

Öğretmenim çok tatlı melek mi melek

Arkadaşlarımda var hepsi bir çiçek

Oyunlarla şarkılarla biz eğleniriz

Öğretmenim biz seni pek çok severiz

c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\602_3009\img_5835.jpg


TEKERLEME:

Kalemim yok

Silgim yok

Okulda kaldım

Haberim yok

Leblebi aldım

Burnuma kaçtı

Hapşu!


c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\602_3009\img_5830.jpg

PARMAK OYUNU:

MIRNAV KEDİLER

Mırnav mırnav pis kediler

Biri çıkmış üst odaya

Biri inmiş alt odaya

Biraz sonra buluşmuşlar

Fısır fısır konuşmuşlar

Ben bir fare yakaladım

Ben tabakları yaladım

Of demişler çok yorulduk

İşte koltuk

Hemen koşmuşlar oraya uyumuşlar bir arada

1-2-3 Uyanın miskin kedileer!


BİLMECELER:
kutu kutu odalarc:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0104.jpg

içinde ne güzel

oyuncaklarkitaplar

oyun oynar

şarkı söylerler

öğretmenler çocuklar

(okul)
başlatır o heceden

çıkarır hep yüceden



c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0109.jpg

nede tatlı sözü var

-öğretmen-
'yaz' derim yazar,

'çiz' derim çizer

resim yapmayı

çok çok sever

-kalem-
ağaç değil yaprağı var

güneş değil ışık saçar

-kitap-

c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0163.jpg


2. HAFTA

ŞARKI:

El insanda,

Dil insanda,

İnsan nerede?

Bil bakalım, bil bakalım.

Dağ dünyada,

Ev dünyada,

Yıldız gökte,

Dünya nerede?

Bil bakalım, bil bakalım.

Dünya gökte

Gök nerede

Bil bakalım, bil bakalım
BEN KİMİM

PARMAK OYUNU:

Aşağıda ağzım (el ile ağız gösterilir)


Yukarıda gözlerim ( gözler gösterilir)
iki yanımda kulaklarım var benim ( kulaklar gösterilir.)
ortada burnum ( burun gösterilir) c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0176.jpg
benim işte böyle mutlu güzel bir yüzüm var( yüz gösterilir)
BİLMECELER:

İki kardes uğrasır birbirini göremez

( gÖz )
ben giderim o gider, göğsümde tık tık eder

( kalp )
biz biz idik otuz iki kız idik ( dis )




c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0142.jpg


3. HAFTA:

KURBAN BAYRAMI

DENEY:
Parmak izi
Saç telini inceleme
Renk oluşumu
Nasıl nefes alırız?
DRAMA

-Şişman kral ve hafif prenses

-Vücudum

-Elma kurdu

ZIP ZIPLA

Çocuklar oyun alanında, aşağıda gösterilen sözleri tekerleme gibi söylerler ve belirtilen devinimleri tekerlemeye uyarak yaparlar.

Zıp zıp zıpla ( tek ayakla zıplanır )

Hop hop hopla ( iki ayakla hoplanır )

Top top topla ( Son iki hece

de yere çömelinir. )



c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0241.jpg

BİLGİSAYAR:

VÜCUDUMUZ

DUYU ORGANLARIMIZ

OLUŞUMLAR

EĞİTİCİ ŞARKILAR


c:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0249.jpgc:\users\ofis3\desktop\2015-2016 resimler\_dsc0231.jpg


MÜZİK

.
CARL ORFF

Alman besteci ve müzik eğitimcisi Carl Orff 1895-1982 yılları arasında Münih’te yaşadı. Münih Müzik Akademisi’nde müzik eğitimi gördü. 1924 yılında Dorothee Günter ile beraber Günther Jimnastik, Dans ve Müzik okulunu kurdu. İlke olarak ritim, hareket ve emprovizasyona serbest ve içgüdüsel yaklaşımı benimsedi. Sahne oyunları ve koro yapıtları arasında en bilinenleri Carmina Burana ve Catulli Carmina' dır.
ORFF-SCHULWERK

Orff-Schulwerk bir düşünceyi, hikayeyi, yaşantıyı beden diliyle, hareket ederek, devinimle, dansla, sözle, şarkıyla, müzikle, enstruman kullanarak anlatımdır. Orff-Schulwerk “yaparak-yaşayarak öğrenme” bakımından en etkili yaklaşımlardan biridir.

Çalışmaların içeriğinde, bedenin hareketlerle hazırlanması, konuşmaların kullanılması, seslerin ritimlendirilmesi, bu ritimlerin müzik haline gelmesinde bir dizi yaratıcı süreç vardır. Ders esnasında çocuklar arkadaşlarıyla konuşur, şarkı söyler, dans ederler. Soru-cevap, birleştirme ve keşif oyunlarıyla iletişim kurarlar. Kendileri ve çevrelerinden algıladıklarıyla, öğrenme ortamında bir seyirci değil aktif birer katılımcı olurlar.

Orff-Schulwerk’te bütün duyu organları etkin bir şekilde kullanılır. Çocuğun dikkat, algı, dinleme, konuşma, bedenini kullanarak anlatma ve yorumlama gibi iletişim becerileri gelişir. Böylece çocuk kendi fikir ve düşüncelerini hareket, ritim ve müzik gibi farklı yollarla ifade etmede gelişir. Grupla yapılan bir etkinlik olduğundan, işbirliği yapma, iletişim kurma becerilerini güçlendirir.

Orff-Schulwerk etkinliklerinde çocuklara fikir verip hayal gücü uyandırılır. Seslerle oynama, deneme, yanılma ve diyalog içinde müzik yapmak, zamanı ve ritmi saymadan hissettirmek, çocukların etkinliğe kendilerinden bir şeyler katmalarına izin vermek önemlidir.

Carl Orff da müziği yaratıcı bir sanat olarak düşünmüş, çocukların nesneleri birbirlerine vurma gereksinimlerinden etkilenmiş, severek ve kolayca öğrenebilecekleri, doğal gelişimlerine uygun çeşitli enstrumanlar tasarlamıştır.

Orff-Schulwerk’in çocuğun gelişimine etkileri, çocuğun müziksel becerilerinin geliştirilmesi ve müzik eğitimi yoluyla müzik dışı becerilerinin de geliştirilmesi olmak üzere düşünülmelidir.

açıklama: açıklama: http://i.milliyet.com.tr/yenianaresim/2013/09/11/fft99_mf3596992.jpeg

Okula Adaptasyon

Okula alışma süreci, her çocukta farklı olabilir. Bazılarında bu süreç çok uzun sürerken bazılarında hızlıca tamamlanır. Bu dönemde kaygılar artış gösterir ve ağlamalar çok sık şekilde görülebilir.

Her şeyden once anne babanın çocuklarını okula başlatma konusunda hazır olduklarından emin olmaları gerekmektedir. Çünkü ebeveynler çocuğunu okula başlattıkları için suçluluk duyuyorsa, çocuğun da bunu hissedebileceğini unutmamak gerekir. En ufak bir güvensizlik çocuğun kaygısını şiddetlendirebilir.

Okula başlamadan okul hakkında konuşmak, orda yapılabilecek etkinliklerden, öğreneceği şeylerden bahsetmek önemlidir.

Okula başlayacağı gün, sizin de çocuğunuzun da stressiz bir günde olmasına özen gösterilmeli, çocuk böyle bir durumda duygusal olarak rahat olmalıdır.

Çocuğunuzun hastalık döneminde olmamasına önem gösterin, çünkü hastalık döneminde çocuklar fazlasıyla huysuz olurlar.

İlk günlerde çok uzun süre okulda tutmayın, okulda uzun süre kalması sıkılmasına sebep olabilir. İlk gün için birkaç saat yeterlidir.



Anne çocuğun yanından ayrılırken döneceğine söz vermeli ve gidiş sahnesini çok uzatmadan oradan ayrılmalıdır. Dönüşteyse verdiği sözü tuttuğunu çocuğa hatırlatmalıdır. Bu davranış birkaç kez tekrarlandığında alışılan bir durum haline gelir.

Çocuğunuzu okula götürecek kişi, sizler ya da büyükanne, büyükbaba dışında kolayca ayrılabileceği bir kişinin olması süreci kolaylaştıracaktır. Yanında olmadığınızda da, çocuğunuzun mutlu ve güvende olacağına dair onu bilgilendirin.

Başlangıç olarak arkadaşlarına değil, öğretmenlerine alışması oldukça önemlidir. Çünkü öncelikle bir yetişkine güven duyması gerekir. Öğretmenine alıştığını hissettiğinizde yavaş yavaş uzaklaşabilirsiniz.

Okula gelmemek için çeşitli düşünceler geliştirebilirler. “ Okulu sevmiyorum, okula gitmek istemiyorum “ gibi cümleler kurma, ağlama krizleri, evden çıkarken fiziksel olarak bir yerinin ağrıdığını ifade etmesi, okula gitmemek için geliştirilen çabalardır.

Her çocuğun okula tepkisi farklıdır. Bazı çocuklar okula ilk gün geldiğinde hemen alışır gibi gözükebilir ve tepkisini daha sonra gösterebilir. Bazıları ise okulun ilk gününden tepki gösterip daha sonra uyum sürecine girebilir. Bu gibi durumlara ailenin hazırlıklı olması gerekir.

Kendinizden emin olup tutarlı olmak bu sürecin daha kolay aşılmasına yardımcı olur.



açıklama: açıklama: açıklama: http://www.iyikadin.com/wp-content/uploads/basak.jpg

BAŞAK BURCU ÇOCUĞU (23 Ağustos-22 Eylül)

Başak burcu çocukları huzurlu, sessiz ve sakindirler. Arkadaş canlısı, güvenilir, becerikli, titiz ve düzenli bebeklerdir. Bu çocukları büyütmek ve yetiştirmek kolaydır ve zevklidir. Çok dikkatli ve hiç bir detayı atlamayan Başak'lar okul hayatlarında başarılı olurlar, yüksek kavrama gücüne sahiptirler, her şeyin farkındadırlar ve hiç bir şeyi kaçırmazlar, çok iyi gözlemlerler.

Çok ciddi ve çok fazla soru sorarlar, her şeyi merak ederler, hayvanları çok severler. Başaklar çok vericidir, her zaman yararlı olmayı isterler ve etraflarındaki insanlar için bir şeyler yapmaktan çok hoşlanırlar.

açıklama: açıklama: açıklama: http://www.burclar.org/wp-content/uploads/2010/03/terazi_burcu-150x150.gif
TERAZİ BURCU ÇOCUĞU (23 Eylül - 22 Ekim)

Terazi burcu çocukları sevgi dolu şen ve neşelidir. Terazi çocukları problemsiz ve kolay büyürler. Uslu, söz dinleyen, yemek problemleri olmayan, huzurlu çocuklar olarak bilinirler. Sakin ve gürültüsüz bir ortamda kendi kendilerine çok rahat kalabilirler. Sakin ve huzurlu bir ortamda olmayı tercih ederler. Gürültü ve yüksek sesle konuşmalara bile tahammül edemezler. En büyük özellikleri çok kararsız olmalarıdır, seçim yapmaları çok zordur. Yanlış karar vermekten korkarlar. Seçim yapmak zorunda kalmak onları strese sokar.



Terazi çocuklarını büyütmenin kolay olduğu düşünülür, ama orta yolu bulmakta yardıma ihtiyacı olabilir. Terazi çocuğu etrafındaki insanlarla anlaşma, barış ve işbirliği içinde olmak ister, insanlara değer veren saygı duyan bir kişiliği vardır. Beraber olduğu insanlarla iyi geçirmek için çaba harcar. Terazi güzel bir dünya ister ve diğer insanlar üzerinde olumlu izlenimler bırakmaya dikkat eder. Ebeveynlerinin desteği, takdir ve sevgisi ile birlikte ileride çok başarılı olacak ve kişiliklerini kazanacaklardır. Küçük yaşlarında kabiliyeti olan konuları açığa çıkarmak ve bu yönde onları desteklemek gerekir.
Yüklə 48,83 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin