Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri



Yüklə 14,51 Kb.
tarix27.12.2018
ölçüsü14,51 Kb.
#87331

Sayın Başkan, Değerli Milletvekilleri;

BDP grup önerisinin aleyhinde söz aldım. Bu vesileyle yüce heyetinizi saygılarımla selamlıyorum. BDP aynı konuda dün de grup önerisi vermişti ve Genel Kurulun oylarıyla o grup önerisi reddedildi, reddedilen bu öneri bugün de yine Meclis Genel Kurulunun gündemine getirildi. Grup önerisiyle, cezaevlerindeki sorunların çözülmediği ve siyasi taleplerin yerine getirilmediği gerekçesiyle açlık grevleriyle ve toplu isyan yoluyla bu talepleri görünür kılmak, cezaevi koşullarına yönelik farkındalık yaratmak amaçlandığı belirtilmekte. Bugün itibarıyla, 34 cezaevinde 300'ü aşkın hükümlü ve tutuklunun katılımı ile süresiz, dönüşümsüz açlık grevi eyleminin devam ettiği açıklanmaktadır. Söz konusu eylemlerin sona erdirilebilmesi ve can kayıplarının önlenebilmesi amacıyla konunun Türkiye Büyük Millet Meclisinin gündemine getirilerek meclis araştırması açılması talep edilmektedir. Öneride bahsedilen olaylar ve rakamların doğru olmadığını öncelikle belirtmek istiyorum.

Değerli Milletvekilleri,

Grup önerisinde bahsedilen cezaevi şartlarıyla ilgili olarak "Geçmişte ne idi? AK PARTİ hükûmetleri döneminde nereye gelindi?" öncelikle bunu bir ortaya koymakta fayda var.2002 yılında, ülkemizde toplam 528 ceza infaz kurumu bulunmaktaydı. Ceza infaz kurumları, kalabalık koğuş sistemine göre inşa edilmişti. Bu yapı ise isyan ve firar girişimleri, haraç alma, kurum içinde sorgulama ve cezalandırma, diğer hükümlü ve tutukluları ölüm orucu veya açlık grevine zorlama, personele saldırı, pankart ve afiş asma, terör eğitimi yapma, duruşmaya göndermeme gibi olaylara zemin hazırlamaktaydı.

Bugün itibarıyla, ülkemizde toplam 377 ceza infaz kurumu bulunmaktadır. On yıllık AK PARTİ İktidarında, her alanda olduğu gibi ceza infaz sisteminde de önemli yenilikler, iyileşmeler gerçekleştirilmiştir. Öncelikle, ceza infaz kurumlarında yaşanan sorunları çözmek için mevzuat, fiziki yapı, insan kaynakları konularında ihtiyaç duyulan çalışmalar yapılmıştır. İnfaz mevzuatındaki değişikliklerle, hapis cezasına seçenek yaptırımlar ile erteleme imkânı, ceza infaz kurumlarının, bağımsız kurullar aracılığıyla denetimi, ceza infaz kurumlarında gerçekleştirilen her türlü işleme karşı yargı denetimi, ceza infaz kurumlarında görev yapan personelin eğitimi konularında düzenlemeler yapılmıştır. Denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezaların infazıyla hükümlülerin dış dünyaya uyumlarını sağlamak, aileleriyle bağlarını sürdürmelerini ve güçlendirmelerini temin etmek amacıyla hükümlünün cezasının koşullu salıverilme tarihine kadar olan kısmının denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilme imkânı getirilmiştir. Ceza infaz kurumunda bulunup da koşullu salıverilmesine bir yıl ve daha az süresi kalan hükümlülerin denetimli serbestlik tedbiri altında yeniden topluma kazandırılması amaçlanmış ve yasa değişikliğinden yaklaşık 20 bin kişi yararlanmıştır.

Hükümlülerin Açık Ceza İnfaz Kurumlarına Ayrılmaları Hakkındaki Yönetmelikte değişiklik yapılarak iyi hâlli hükümlülerin topluma kazandırılmalarının sağlanması için kapalı ceza infaz kurumlarından, açık ceza infaz kurumlarına geçişleri kolaylaştırılmıştır. Üçüncü yargı paketiyle adli kontrolün kapsamı genişletilerek, adli kontrol tedbirinin uygulanabilmesi için öngörülen üç yıllık üst sınır kaldırılmış, tüm suçlar yönünden adli kontrol uygulama imkânı getirilmiştir. Bazı tedbirler yönünden hükümlü ve şüphelilerin elektronik izleme sistemiyle tutuksuz olarak takibine imkân sağlanmıştır. 2002'den bugüne kadar Birleşmiş Milletler ve Avrupa Konseyi standartlarını karşılamayan 208 ceza infaz kurumu kapatılmıştır. Bu kapsamda 2017 yılına kadar da 197 ceza infaz kurumunun kapatılması planlanmaktadır. 2002-2012 yılları arasında 50.737 kişi kapasiteli 68 cezaevi açılmıştır. 2002'den bu yana toplam 73 adet ceza infaz kurumu tamamen oda sistemine dönüştürülmüştür. Ayrıca bu ceza infaz kurumlarında, büyük onarımlar yapılarak fiziki zafiyetleri giderilmiş, banyo, tuvalet, mutfak ve yemekhaneleri yenilenmiştir. 20 adet ceza infaz kurumuna iş atölyesi, kapalı-açık spor alanları, kültürel faaliyet sahaları olan ek üniteler inşa edilerek faaliyete geçirilmiştir. 2009 yılında Sağlık Bakanlığıyla yapılan protokol çerçevesinde ceza infaz kurumlarındaki sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından yerine getirilmeye başlanmış, yeni sağlık üniteleri açılmış, kişisel bakımlarını karşılayamayan hükümlüler için rehabilitasyon merkezi açılmış, kampüs şeklindeki ceza infaz kurumlarına elli, yüz yatak kapasiteli devlet hastanesi projelerinin uygulanmasına başlanmıştır.

Çocuk cezaevleri, içinde banyo ve tuvaleti bulunan, yirmi dört saat esasına göre iyileştirme memurunun görev yaptığı, zaman zaman aileleriyle de kalabilecekleri misafirhanelerin bulunduğu tek kişilik oda sistemine sahip cezaevleri oluşturulmaya başlanmıştır. Cezaevlerinde görüşmelerin ana dilde yapılabilmesi için gerekli mevzuat düzenlemeleri yapılmıştır. Cezaevlerindeki yenilikler hükümlü ve tutuklular, lehine yapılan iyileştirmeler bu derece net iken terör örgütlerinin talimatlarıyla cezaevlerinde açlık grevlerinin başlatılmasının cezaevlerindeki koşullarla uzaktan yakından bir ilgisi bulunmamaktadır. Terör örgütünün talimatı çerçevesinde başlatılan bu eylemlere destek verenler aslında terör örgütlerinin maşalığını, sözcülüğünü yapmakta olup halkın iradesi yerine silahlı terör gruplarına dayanmaktadırlar.

Demokrasi adını parti adına ekleyenlerin terörle iç içe, omuz omuza, kucak kucağa olduğu görüntüler hâlâ hafızalarımızdadır. Şimdi de aynı kişiler terörist başlarının verdiği talimatlar gereği sokakları hareketlendirmeye çalışmaktadırlar. PKK, KCK'nın yayın organlarında yer alan bildirilerin tamamı BDP sözcülerince dillendirilmektedir. Kandil'den ne söyleniyorsa BDP sözcüleri de aynı şeyi söylemektedirler. Halkın iradesini esas alıyorsanız terör örgütlerinin değil halkın sesine kulak vermemiz gerekir.

Halka ölüm emri vermek bir siyasi partiye yakışmaz

Sayın Başbakanımızın ifadesiyle halka "Açlıktan ölün" talimatı verirken Kızıltepe'deki kuzu kebabının da açıklamasını yapmak zorundasınız. Maalesef, üzülerek söylüyoruz ki: "Terörle sarmaş dolaş hâle gelen BDP artık ölüm emirleri veren bir siyasi harekete dönüşmüş durumdadır. Son zamanlarda gerçekleştirmeye çalıştığı eylemlerde, attığı adımlarda, uygulamaya koymaya çalıştığı stratejilerde başarılı olamayan terör örgütünün suç mekanizması olarak kullandığı insanları şimdi de ölüm orucu ve açlık grevi yaptırarak imha etmek istemesini özellikle Kürt kökenli vatandaşlarımızın dikkatine sunmak istiyorum. Bölge çocuklarını dağa kaldırarak onları ailelerinden koparan, bölgeye yapılan yatırımları engellemeye çalışan, öğretmenleri, sağlık görevlilerini kaçıran, hastane inşaatında, havaalanı inşaatında, yol, baraj inşaatlarında çalışan iş makinelerini ateşe veren, okulları yakan terör örgütünün bölge halkına zulmettiğini bütün dünya artık görmektedir, Kürt kökenli vatandaşlarımıza zulmeden bu terör örgütüne iktidarıyla muhalefetiyle hep birlikte karşı durmalıyız.

AK PARTİ'nin on yılda gerçekleştirdiği demokratikleşme adımları ortadadır. Bölgenin ekonomik kalkınması için yapılan devasa yatırımları ortadadır. Terör örgütünün ve onun siyasi uzantılarının da ne yapmak istediği açıktır,

Onların derdi bölge insanının huzura kavuşması değildir.

Onların derdi kardeşlik değildir.

Onların derdi millî birlik ve kardeşlik içerisinde bölgenin daha fazla imarı, daha fazla kalkınması değildir.

Onların derdi barış değildir,

Onların derdi demokrasi hiç değildir.



Yanlış yoldan dönmeleri hepimizin dileğidir. Grup önerisi, terör örgütü elebaşılarının talimatlarının Meclis gündemine taşınması çabasından başka bir şey değildir. Bu nedenle BDP Grup önerisinin aleyhinde olduğumu ifade ediyor, yüce Heyetinizi saygılarımla selamlıyorum.
Yüklə 14,51 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin