Seria Notiuni de astrologie traditionalaYüklə 21,26 Kb.
tarix18.03.2018
ölçüsü21,26 Kb.
Seria Notiuni de astrologie traditionala

Conceptul DIURN/NOCTURN in astrologia traditionala - Secta sau Conditio


In astrologia traditionala se considera ca fiecare element al unei teme de nastere trebuie sa apartina uneia dintre cele 2 familii, familia diurna sau familia nocturna.

Elementele diurne se vor intelege mai bine intre ele, elementele nocturne, la randul lor, se vor intelege mai bine intre ele. Compatibilitatea intre un element diurn si unul nocturn este deficitara.

Soarele este reprezentativ pentru familia diurna.
Luna este reprezentativa pentru familia nocturna.
Din acest motiv este recomandabil sa se studieze cu atentie Soarele in cazul unei nasteri diurne si Luna in cazul unei nasteri nocturne.

In astrologia traditionala, termenii care definesc apartenenta elementelor unei teme de nastere la familia diurna sau nocturna sunt cei de conditio sau secta.Conditio [conditzio] - in latina inseamna (printre altele): asezonare, asortare.
Secta - in latina inseamna: conduita, drum in viata, partida, doctrina.
1. Tema diurna/nocturna

 • O tema diurna este tema in care Soarele se afla deasupra orizontului, adica deasupra axei AS-DS (inclusiv in casa a XII-a);

 • O tema nocturna este cea in care Soarele se gaseste sub orizont, adica sub axa AS-DS (inclusiv in casa I).


2. Semne diurne/nocturne

Semnele diurne sunt cele masculine, pozitive:
   Berbec, Gemeni, Leu, Balanta, Sagetator, Varsator.
Semnele nocturne sunt cele feminine, negative:
   Taur, Rac, Fecioara, Scorpion, Capricorn, Pesti.
3. Planete diurne/nocturne

Cele 7 planete traditionale sunt considerate diurne sau nocturne, dupa cum urmeaza:Planete diurne:

 • Soarele

 • Jupiter

 • Saturn

 • Mercur (in anumite situatii)

Planete nocturne:

 • Luna

 • Marte

 • Venus

 • Mercur (in anumite situatii)

Poate ca multi se vor mira ca Marte este considerat planeta nocturna si ca Saturn e considerat planeta diurna. Dar, conform traditiei, Marte functioneaza mult mai bine in temele nocturne, iar Saturn functioneaza mult mai bine in temele diurne.

Astrologii din vechime considerau ca Marte prefera Scorpionul Berbecului, caci Marte in Scorpion este altruist si gata de sacrificiu pentru cei dragi, pe cand Marte in Berbec este egoist si lupta numai pentru placerea de a lupta. Sau, altfel spus, Marte in Berbec este soldatul cu pusca in mana, pe cand Marte in Scorpion este practicantul de arte martiale.

Saturn prefera Varsatorul Capricornului. Saturn este cel care structureaza, ordoneaza si cristalizeaza. Saturn in Varsator reprezinta noile structuri si noua ordine sociala, pe cand Saturn in Capricorn reprezinta rezistenta la schimbare si rigiditatea.

Planetele diurne functioneaza mai bine in situatii clar definite.


Planetele nocturne functioneaza mai bine in situatiile mai putin definite.

De exemplu, Jupiter in tema diurna este generos, expansiv, dar isi cunoaste limitele, pe cand Jupiter in tema nocturna este la fel de generos si expansiv, dar nu are masura.

Alta regula generala este ca planetele din aceeasi familie se inteleg bine intre ele atunci cand se afla in acelasi sector, fie diurn, fie nocturn.

Sa luam exemplul lui Saturn. Saturn este o planeta diurna, deci functioneaza mai bine deasupra orizontului. Insa, fiindca face parte din familia diurna a Soarelui, functioneaza bine si daca se afla de aceeasi parte a orizontului ca si Soarele.

Saturn, aflat intr-o tema in aceeasi emisfera cu Soarele (fie desupra axei AS-DS, fie sub aceasta axa), tinde sa concentreze activitatile nativului respectiv in asa fel incat sa integreze armonios semnificatiile pe care le are in tema, in functie de semnul si casa in care este amplasat. Poate avea efecte atat pozitive cat si negative, dar mereu va tinde catre indeplinirea scopurilor pe care si le propune.

Saturn, aflat in emisfera opusa celei in care se afla Soarele (Saturn desupra axei AS-DS si Soarele sub axa AS-DS si vice-versa), va determina nativul sa creada ca provocarile pe care le primeste in viata nu au legatura cu actiunile lui, ci ca vin de undeva din exterior. Acest tip de individ are tendinta mai degraba sa suporte decat sa actioneze si il va resimti pe Saturn ca pe un indicator al restrictiilor, avand o actiune de blocare si functionand dupa niste patternuri necunoscute.

Mercur este in unele situatii diurn si alte situatii nocturn. Nu apartine in mod net nici unei familii. In fond, in mitologie Mercur era cel care transmitea vestile, iar cei care au sarcini de acest gen nu e necesar sa aiba o parere personala.

Exista totusi totusi anumite reguli dupa care se poate stabili daca Mercur este diurn sau nocturn intr-o tema data. Astfel: • Mercur este considerat diurn, daca rasare dimineata inaintea Soarelui

 • Mercur este considerat nocturn, daca apune seara dupa Soare

Unii autori sustin ca in cazul in care Mercur ar fi aspectat de o planeta diurna el ar deveni diurn, iar daca ar fi aspectat de o planeta nocturna, ar deveni nocturn. Situatia se complica insa in cazul in care Marcur primeste mai multe aspecte de la planete diferite.

Faptul ca o planeta se afla in secta (planeta nocturna in sector nocturn sau planeta diurna in sector diurn) nu are neaparat de-a face cu forta acestei planete. S-ar putea spune mai degraba ca aceasta pozitie are de-a face cu o curgere armonioasa a energiei acestei planete, de orice natura ar fi aceasta.


4. Hayz

Cu privire la notiunea de diurn/nocturn, in astrologia traditionala, trebuie subliniate trei idei fundamentale: • Planetele diurne se simt mai bine in teme diurne, iar planetele nocturne in teme nocturne.

 • Planetele diurne prefera sa se situeze deasupra orizontului in teme diurne si sub orizont in teme nocturne. Ce alte cuvinte, prefera sa fie de aceeasi parte cu Soarele. Planetele nocturne prefera sa se afle deasupra orizontului in teme nocturne si sub orizont in teme diurne. Altfel spus, planetele nocturne se simt mai bine cand sunt mai departe de Soare, de celalata parte a liniei orizontului (axa AS-DS).

 • Planetele diurne sunt mai valorizate in semne diurne, iar planetele nocturne sunt mai valorizate in semne nocturne.

Cand o planeta indeplineste toate aceste trei conditii, se spune despre ea ca se afla in Hayz. In concluzie, exista doua cazuri in care o planeta se afla in Hayz:

 • O planeta diurna este in Hayz daca se afla intr-o tema diurna, deasupra orizontului si in semn diurn

 • O planeta nocturna este in Hayz daca se afla intr-o tema nocturna, deasupra orizontului si in semn nocturn.

Se observa ca intotdeauna planeta in Hayz se sfla deasupra orizontului, deci in casele VII, VIII, IX, X, XI, XII.

Despre o planeta in Hayz se mai poate spune ca se afla In Conditio.

Planetele in Hayz isi exprima natura proprie intr-un mod foarte clar, cu usurinta, indiferent daca aceasta natura este buna sau rea.

Pentru ilustrare, sa luam cateva exemple.a) Bill Clinton
19 August 1946, 8:51AM (14:51GMT), Hope (33N40; 93W35), Arkansas

Astrograma Bill Clinton

Bill Clinton are 3 planete in Hayz: Soarele, Luna si Saturn.

Soarele se afla in Leu, in domiciliu, deci se exprima in toata maretia lui.

Luna se afla in Taur, in exaltare, deci si ea se exprima deplin, mai ales in domeniul sentimentelor, al senzualitatii si al inclinarii catre placerile fruste ale vietii. Fiind amplasata in casa a VIII-a accentueaza o data in plus sexualitatea. Cu cele doua Luminarii in demnitatile lor esentiale si in Hayz, este usor de inteles atat vitalitatea lui Bill Clinton cat si destinul lui deosebit.

Situatia lui Saturn insa, se prezinta putin diferit. Si Saturn se afla in Hayz, doar ca fiind in Berbec, deci in cadere (care este o debilitate esentiala) tinde sa se exprime in ceea ce are el mai rau. Fiind amplasat in casa a X-a, induce chiar pericolul caderii din functie. La un moment dat a existat, cum toata lumea stie, acest pericol, care s-a manifestat foarte acut in anul 1999. Ceea ce a salvat situatia a fost chiar configurarea de exceptia a ambelor Luminarii.
b) Adolf Hitler
20 Aprilie 1889, 18:30 ora locala (17:38 GMT), Braunau am Inn (48N15; 13E02), Austria

Astrograma Adolf Hitler

Adolf Hitler are o singura planeta in Hayz: Saturn.Amplasat in casa a X-a, Saturn se afla in Leu, deci in exil. Ca atare, acest exil se exprima deplin, cu atat mai mult cu cat este angular, de aceasta data nemaiexistand vreo protectie din partea altei planete. Saturn disonant in casa a X-a arata puterea prost utilizata, tirania si amenintarea de pierdere a acestei puteri. Aspectul violent pe care il face Saturn cu Marte, precum si aspectele proaste dintre MC si guvernatorul lui precum si dintre acesta din urma si Uranus arata in mod clar modul brutal in care Hitler a pierdut puterea.
c) Saddam Hussein
28 Apr 1937, 8:55BAT (5:55 GMT),Tikrit (34N36;43E42), Iraq

Astrograma Saddam Hussein

In tema lui Saddam Hussein apare din nou Saturn in Hayz in casa a X-a, si din nou debilitat. De aceasta data se afla in cadere, in Berbec. Avem de-a face o data in plus cu marirea, cu puterea prost intrebuintata si cu amenintarea de pierdere a puterii. Doar ca in acest caz Saturn se afla in aspect armonios cu stapanul casei a X-a, Jupiter, care mai este sustinut de aspecte bune din partea Lunii si a lui Marte. Poate asa se explica longevitatea in functie a acestui tiran a carui pieire a dorit-o atata lume. Jupiter se afla insa in casa a VIII-a, a mortii, in cadere in Capricorn si in aspect disonant cu Pluto. Jupiter in casa a VIII apara de moarte violenta. Dar opozitia Jupiter-Pluto pe axa Capricorn-Rac are o semnatura clar tumorala. Asadar, n-ar fi exclus ca pierderea puterii sa se produca in urma unei boli grele, aducatoare de moarte.
Kataloq: files
files -> Fövqəladə hallar və həyat fəaliyyətinin təhlükəsizliyi”
files -> Azərbaycan Respublikası Kənd Təsərrüfatı Nazirliyi Azərbaycan Dövlət Aqrar Universiteti adau-nun 80 illik yubileyinə həsr edilir adau-nun elmi ƏSƏRLƏRİ g əNCƏ 2009, №3
files -> Ümumi məlumat Fənnin adı, kodu və kreditlərin sayı
files -> Mühazirəotağı/Cədvəl I gün 16: 40-18: 00 #506 V gün 15: 10-16: 30 #412 Konsultasiyavaxtı
files -> Mühazirə otağı/Cədvəl ivgün saat 13 40 15 00 otaq 410 Vgün saat 13 40 15 00
files -> TƏDRİs plani iXTİsas: 050407 menecment
files -> AZƏrbaycan respublikasi təHSİl naziRLİYİ XƏZƏr universiteti TƏHSİl faküLTƏSİ
files -> Mühazirə otağı/Cədvəl Məhsəti küç., 11 (Neftçilər kampusu), 301 n saylı otaq Mühazirə: Çərşənbə axşamı, saat 16. 40-18. 00

Yüklə 21,26 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə