Steop – Modulprüfung „Mehrsprachigkeit“ Sprachorientierungstest a-sprache RumänischYüklə 69,08 Kb.
səhifə1/4
tarix04.01.2022
ölçüsü69,08 Kb.
#60020
  1   2   3   4
STEOP – Modulprüfung „Mehrsprachigkeit“
Sprachorientierungstest

A-Sprache Rumänisch

WS 2013 – 1. Termin

Nachname:


Vorname:
Matrikelnummer:

Ergebnis:


Aufgabe 1 (max. 20/mind. 8 = 40%): ________

Aufgabe 2 (max. 20/mind. 8 = 40%): ________

Aufgabe 3 (max. 15/mind. 6 = 40%): ________
GESAMT (max. 55/mind. 33 = 60%): ________

BESTANDEN:
NICHT BESTANDEN:

Hinweise:


  1. Es sind keine Wörterbücher oder anderen Hilfsmittel erlaubt.

  2. Verwenden Sie bitte keine löschbaren Schreibmittel!


Limba A Română

Exerciţiul 1 – Pagina 1
Instrucţiuni:

Citiţi textul de mai jos şi introduceţi în locul potrivit (1 – 5) fragmentele A – F de la
pagina 2. Atenţie, unul dintre fragmente nu se potriveşte în acest text.


(20 de puncte)

Ce se întâmplă când treci istoria literaturii printr-un algoritm
Metoda Jockers este un algoritm de clasificare care analizează statistic cuvintele dintr-un text. Ce se întâmplă când treci istoria literaturii prin acest algoritm, când îl hrănești cu mii de cărți din diverse secole și examinezi rezultatele?
1 A B C D E F
Dacă luăm la întîmplare o carte din serie și o analizăm cu acest algoritm sînt 90% șanse să ghicim numele textului și autorului numai prin comparația combinațiilor de cuvinte și 80% șanse să ghicim dacă e vorba de un scriitor sau o scriitoare.
2 A B C D E F
Folosind Jockers, s-au făcut studii și pe temele și influențele dintr-un set de 3346 de romane. Tot după aranjamentul cuvintelor, s-au detectat cu un grad mare de predictibilitate teme precum sărăcia, viața domestică, amero-indienii, Irlanda, servitorii, viața la ferme, viața pe mare. Mai departe, putem să vedem cum se schimbă temele abordate în funcție de naționalitatea autorului sau de perioada în care a scris cartea.
3 A B C D E F
Prin Jockers se pot vedea și stereotipurile unei perioade. Femeile scriau mai mult despre fericire și afecte, modă și copii, bărbații despre infractori sau personaje negative, dușmani și dueluri. Jockers poate să analizeze și influențele autorilor și astfel să vadă care cărți au fost mai centrale într-o perioadă și pentru o tradiție literară.
4 A B C D E F
Rezultatul acestei analize e surprinzător pentru istoricii literari: Tristram Shandy, romanul ciudat, ludic, experimental al lui Laurence Sterne e considerat cel mai influent, urmat de o carte deloc remarcabilă, The Whirlpool de George Gissing.
5 A B C D E F
Ar putea un algoritm să schimbe canonul literar stabilit de-a lungul deceniilor? Nu, pentru că la baza canonului stau considerente mai puțin matematice, nici măcar influența, deși importantă, nu e un argument decisiv, fiind atîția scriitori buni singulari, care n-au fost imitați. În schimb astfel de analize au o valoare clară științifică, de cunoaștere și ne pot lumina zone pe care mintea umană, fără extensii tehnologice, le stăpînește mai greu.
( www.totb.ro, 27.08.2013)Yüklə 69,08 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2022
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə