Stiinta si societatea



Yüklə 459 b.
tarix26.07.2018
ölçüsü459 b.
#58796


Stiinta si societatea


Revolutia industriala reprezinta procesul complex de trecere de la productia manuala la productia cu ajutorul masinilor-unelte, de la stadiul manufacturier la stadiul marii productii mecanizate,fiind un proces care a revolutionat intreaga baza a societatii burgheze. În acest proces muncitorului îi revenea rolul de supraveghere, reglare şi alimentare a maşinii.

  • Revolutia industriala reprezinta procesul complex de trecere de la productia manuala la productia cu ajutorul masinilor-unelte, de la stadiul manufacturier la stadiul marii productii mecanizate,fiind un proces care a revolutionat intreaga baza a societatii burgheze. În acest proces muncitorului îi revenea rolul de supraveghere, reglare şi alimentare a maşinii.



Incepand cu sec. al XIII- lea, Marea Britanie a trecut printr-o transformare progresiva feudala centrata pe proprietatea asupra pamantului. Puterea maritima si comerciala pe care aceasta le detinea, activitatile industriale, precum mineritul si prelucrarea fierului, ce incepeau sa se dezvolte tot mai mult, resursele numeroase pe care aceasta tara le avea au format cadrul propice trecerii de la manufactura la munca mecanizata.

  • Incepand cu sec. al XIII- lea, Marea Britanie a trecut printr-o transformare progresiva feudala centrata pe proprietatea asupra pamantului. Puterea maritima si comerciala pe care aceasta le detinea, activitatile industriale, precum mineritul si prelucrarea fierului, ce incepeau sa se dezvolte tot mai mult, resursele numeroase pe care aceasta tara le avea au format cadrul propice trecerii de la manufactura la munca mecanizata.

  • De aceea, revolutia industriala a avut loc pentru prima oara in Anglia, in ultimele decenii ale sec. al-XIII-lea pana la inceputul sec. al XIX-lea, iar mai tarziu in Franta,S.U.A, Germania, Japonia, Rusia , Romania si in alte state.



Ea a avut la baza inventarea si folosirea unor masini-unelte care au revolutionat vechile metode tehnice manuale si au facut din producerea textilelor si din prelucrarea fierului adevarate industrii recunoscute pe plan mondial.

  • Ea a avut la baza inventarea si folosirea unor masini-unelte care au revolutionat vechile metode tehnice manuale si au facut din producerea textilelor si din prelucrarea fierului adevarate industrii recunoscute pe plan mondial.

  • In acest scop, au fost valorificate noi surse de energie, prin masina cu aburi si s-a inceput exploatarea carbunilor, acestia devenind “combustibilul” revolutiei.



Primul domeniu in care au aparut importante schimbari a fost cel al textilelor, un mare aport in dezvoltarea acestei industrii avandu-l masina cu aburi, creatie a lui James Watt, suveica zburatoare, introdusa de John Kay, masina de tors, inventata de James Hargreaves, masina de filat a lui Arkwright si altele.

  • Primul domeniu in care au aparut importante schimbari a fost cel al textilelor, un mare aport in dezvoltarea acestei industrii avandu-l masina cu aburi, creatie a lui James Watt, suveica zburatoare, introdusa de John Kay, masina de tors, inventata de James Hargreaves, masina de filat a lui Arkwright si altele.

  • Aplicarea si perfectionarea masinii cu abur multiplica in proportii considerabile forta motrice a industriei textile, fiind astfel un punct de plecare in dezvoltarea acesteia.



Inventii importante din prima etapa a revolutiei industriale (sec.XIII- inceputul sec XIX): roata de tors, batoza, primul vapor cu motor, razboiul de tesut electric, sapaliga si multe altele.

  • Inventii importante din prima etapa a revolutiei industriale (sec.XIII- inceputul sec XIX): roata de tors, batoza, primul vapor cu motor, razboiul de tesut electric, sapaliga si multe altele.

  • De asemenea, in a doua jumatate a sec XIII s-a realizat primul pod din fier, acesta fiind proiectat de Abraham Darby al III-lea si construit peste raul Severn.





Un alt simbol important al revolutiei industriale din Marea Britanie a fost fierul. In secolul al XIX-lea fierul era folosit pentru lucruri diverse ca poduri, vapoare si locomotive, Palatul de cristal din Londra si turnul Eiffel din Paris.

  • Un alt simbol important al revolutiei industriale din Marea Britanie a fost fierul. In secolul al XIX-lea fierul era folosit pentru lucruri diverse ca poduri, vapoare si locomotive, Palatul de cristal din Londra si turnul Eiffel din Paris.



Masina de scris

  • Pianul cu….litere! In anul 1808,Contesa Carolina Fantoni isi pierduse vederea. Era chinuita de gandul ca nu mai putea scrie.Intr-una din zile, cantand la pian, i-a spus unui prieten,Pelegrino Turri: “Ce bine ar fi daca ar exista un pian cu litere! Cand apas pe clapele,,a’’, ,,b’’, ,,c’’…pianul sa le scrie. N-as mai fi oarba de tot!”

  • Turri era un om priceput,cu idei. Nu si-a gasit linistea pana ce nu a construit un mic ,,pian’’ care, in loc sa emita sunete muzicale, imprima litere pe hartie. Asa a fost inventata masina de scris.



Consecinţa cea mai importantă a revoluţiei electronice, a constituit-o apariţia radioului. În primii ani de dezvoltare, comunicaţiile radio au fost numite telegrafie sau telefonie fara fir.

  • Consecinţa cea mai importantă a revoluţiei electronice, a constituit-o apariţia radioului. În primii ani de dezvoltare, comunicaţiile radio au fost numite telegrafie sau telefonie fara fir.



Existenţa undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Guilermo Marconi, un inventator italian. Fizicianul sârb din America, Nikola Tesla a contribuit în mod esenţial, pe lângă alţi câţiva inventatori, la crearea primului aparat de radio (precum şi la alte multe invenţii din domeniul electrotehnicii).

  • Existenţa undelor radio a fost făcută cunoscută publicului larg în special de către Guilermo Marconi, un inventator italian. Fizicianul sârb din America, Nikola Tesla a contribuit în mod esenţial, pe lângă alţi câţiva inventatori, la crearea primului aparat de radio (precum şi la alte multe invenţii din domeniul electrotehnicii).



Ca şi radioul, televiziunea este o invenţie a perioadei interbelice, deşi primele principii au început să se studieze din secolul al XIX-lea. Au trecut mai mult de şaizeci de ani de când, pe un ecran sferic, apărea prima imagine a unei prezentatoare. Televiziunii îi vor trebui mai puţin de zece ani pentru a evolua de la faza încercărilor de laborator la un început de realitate industrială.

  • Ca şi radioul, televiziunea este o invenţie a perioadei interbelice, deşi primele principii au început să se studieze din secolul al XIX-lea. Au trecut mai mult de şaizeci de ani de când, pe un ecran sferic, apărea prima imagine a unei prezentatoare. Televiziunii îi vor trebui mai puţin de zece ani pentru a evolua de la faza încercărilor de laborator la un început de realitate industrială.



In prima jumatate a sec XX se regasesc multe inventii care astazi ni se par banale, dar care au revolutionat epoca in care au aparut. Astfel, se descopera otelul inoxidabil, prin adaugarea cromului si nichelului la otel. Produsul obtinut rezista mai bine la coroziune si intra in componenta aparatelor de uz casnic precum masina de spalat, aspiratorul, care au simplificat considerabil munca gospodinelor.

  • In prima jumatate a sec XX se regasesc multe inventii care astazi ni se par banale, dar care au revolutionat epoca in care au aparut. Astfel, se descopera otelul inoxidabil, prin adaugarea cromului si nichelului la otel. Produsul obtinut rezista mai bine la coroziune si intra in componenta aparatelor de uz casnic precum masina de spalat, aspiratorul, care au simplificat considerabil munca gospodinelor.



In domeniul medicinei a fost facut primul pas catre introducerea anesteziei, utilizandu-se pentru prima data novocaina in timpul interventiilor chirurgicale. Pana atunci chirurgii isi anesteziau pacientii cu cateva inghitituri de whisky.

  • In domeniul medicinei a fost facut primul pas catre introducerea anesteziei, utilizandu-se pentru prima data novocaina in timpul interventiilor chirurgicale. Pana atunci chirurgii isi anesteziau pacientii cu cateva inghitituri de whisky.



In acelasi secol, dar putin mai tarziu, americanul James Dewey Watson descifreaza pentru prima data structura ADN-ului. Tot atunci este descoperita si pilula contraceptiva, iar doctorul Jonas Salk realizeaza un vaccin impotriva poliomielitei, maladie ce facea ravagii in acea vreme.

  • In acelasi secol, dar putin mai tarziu, americanul James Dewey Watson descifreaza pentru prima data structura ADN-ului. Tot atunci este descoperita si pilula contraceptiva, iar doctorul Jonas Salk realizeaza un vaccin impotriva poliomielitei, maladie ce facea ravagii in acea vreme.



Toate aceste descoperiri si inventii au dus la dezvoltarea industriei si, implicit, a societatii fiind astfel influentate si vietile oamenilor.

  • Toate aceste descoperiri si inventii au dus la dezvoltarea industriei si, implicit, a societatii fiind astfel influentate si vietile oamenilor.

  • Prin inventarea masinariilor si extinderea fabricilor s-a modificat statutul ocupational al omului, munca lui simplificandu-se. Totodata, spatiul in care se lucreaza devine public, colectiv, oamenii sunt angajati dupa criterii stabilite si primesc salarii, tot acest sistem fiind bine organizat si supravegheat.



In ceea ce priveste timpul liber, oamenii au tot mai multe optiuni pentru a-l petrece si asta datorita implicarii si cautarii continue de noi posibilitati.

  • In ceea ce priveste timpul liber, oamenii au tot mai multe optiuni pentru a-l petrece si asta datorita implicarii si cautarii continue de noi posibilitati.



Aceasta dezvoltare uriasa pe toate planurile are insa si aspecte negative si ameninta sa ne produca mai mult rau decat bine in viitor, daca nu va fi gestionata corect.

  • Aceasta dezvoltare uriasa pe toate planurile are insa si aspecte negative si ameninta sa ne produca mai mult rau decat bine in viitor, daca nu va fi gestionata corect.

  • Consecintele sunt dezastruoase daca luam in calcul poluarea rezultata din activitatea uzinelor si fabricilor, din gazele provenite de la automobile si din multe altele, poluare ce a dus la intensificarea efectului de sera si la incalzirea globala.



Un factor distructiv il reprezinta si neglijenta oamenilor. Odata cu dezvoltarea societatii s-au dezvoltat si cerintele cetatenilor, acestia dorind din ce in ce mai mult.

  • Un factor distructiv il reprezinta si neglijenta oamenilor. Odata cu dezvoltarea societatii s-au dezvoltat si cerintele cetatenilor, acestia dorind din ce in ce mai mult.

  • Astfel, ei consuma tot mai mult din resursele existente, fara a se gandi la viitorul urmatoarelor generatii. Se consuma mai multa apa decat este nevoie, mai multa electricitate, mai mult combustibil, mai mult din orice, iar aceasta risipa duce la dezastre iremediabile.



Pozitia Romaniei in timpul revolutiei industriale

  • Nici Romania nu lipseste din istoria celor mai importante inventii. Henri Coanda a realizat, in 1910, primul avion cu reactie, "Coanda-1910". Expus la cel de-al doilea Salon de aeronautica din Paris, avionul a fost ignorat de lumea stiintifica, dar a fost remarcat de inginerul francez Gustave Eiffel care i-a spus inventatorului roman: "Tinere, te-ai nascut cu 30 de ani, daca nu cu 50 de ani prea devreme". Profetice, cuvintele celebrului inginer francez s-au adeverit intocmai. Avionul cu reactie ce nu a impresionat in 1910, a devenit o realitate dupa 1950.



Un alt om de stiinta roman a fost Emil Racovita, savant, explorator, speolog si biolog.

  • Un alt om de stiinta roman a fost Emil Racovita, savant, explorator, speolog si biolog.

  • Este considerat fondatorul biospeologiei si a fost ales presedinte al Academiei Romane.



Bibliografie electronica

  • www.wikipedia.com;

  • www.zvonistik.com;

  • www.referat.clopotel.com;



Proiect realizat de:

  • Proiect realizat de:

  • Lăbău Cristina

  • Clasa a XI-a B



Yüklə 459 b.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin