Stimate Domnule Director General Liviu MoraruYüklə 6,07 Kb.
tarix02.11.2017
ölçüsü6,07 Kb.
#27899

Discursul dnei Martine Reicherts, director general al Oficiului pentru Publicaţii Oficiale ale Comunităţilor Europene, cu ocazia împlinirii a 175 de ani de la înfiinţarea Monitorului Oficial al României

Stimate Domnule Director General Liviu Moraru,

Excelenţele Voastre,

Dragi prieteni,

Îmi pare nespus de rău că nu pot fi personal alături de dumneavoastră astăzi, o zi atât de importantă pentru Monitorul Oficial din Bucureşti. Din păcate, circumstanţele m-au reţinut în Luxemburg, însă, din fericire, noile mijloace de comunicare îmi permit să fiu cu dumneavoastră şi să vă transmit urările mele din Luxemburg.

Mă aflu la conducerea Editurii Uniunii Europene din acest an, aşadar sunt nouă în domeniu. Cu toate acestea, fiind avocat de profesie, sunt conştientă de importanţa Monitorului Oficial al României. Noi, în Uniunea Europeană, publicăm legislaţia zilnic, în 23 de limbi. În fiecare zi, ţin să subliniez, toată legislaţia este publicată în 23 de limbi. Aceasta, desigur, este o provocare pentru noi, care aduce şi obstacole importante. Sistemele juridice diferă de la un stat membru la altul. De asemenea, întâmpinăm probleme datorate faptului că acelaşi cuvânt are semnificaţii diferite în limbi diferite. Acest lucru, în mod evident, ne pune în dificultate şi, deşi luptăm pentru a găsi soluţii în acest sens, pentru noi rămâne marea provocare a fiecărei zile.

Dezvoltarea tehnologiei sporeşte, desigur, şi provocările. În prezent, publicăm Jurnalul Oficial în format electronic, iar aici ne confruntăm cu problema legată de valoarea sa legală. Pentru moment, nu avem valoare legală în cele 27 de state membre. Aceasta însă va fi dobândită şi, la un moment dat, am convingerea că oamenii vor avea încredere unii în alţii şi, la nivelul tuturor celor 27 de state membre, vor accepta valoarea legală a Jurnalului Oficial în format electronic.

O nouă tehnologie, Eur-Lex, facilitează acum accesul la sistemul juridic din toate statele membre. Pe de altă parte, publicăm zilnic cererile de ofertă şi avizele, în număr de 1.200/zi, în toate limbile. Căutăm răspunsuri din partea tuturor statelor membre şi, desigur, din partea oamenilor ce trăiesc în România. Acesta este unul dintre motivele pentru care am lansat forumul pentru Jurnalul Oficial sau forumul pentru toate jurnalele oficiale ale statelor membre, denumite fie jurnale, fie gazete. Acest lucru ne permite într-adevăr să comunicăm cu privire la cele mai bune practici, ceea ce este foarte important într-o Uniune aflată în continuă extindere.Însă azi ne aflăm aici cu toţii să sărbătorim 175 de ani de existenţă a Monitorului Oficial al României, şi ţin să vă felicit pe această cale. Noi suntem mult mai tineri în această privinţă, aici în Luxemburg, şi mi-aş fi dorit din tot sufletul să fiu alături de dumneavoastră la acest eveniment deosebit. Din păcate, acest lucru nu a fost posibil, însă aştept cu nerăbdare să ne vedem cu o altă ocazie, anul viitor. Vă urez un călduros şi sincer La Mulţi Ani şi sper să ne vedem în curând.
Yüklə 6,07 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin