T. C. MİLLÎ EĞİTİm bakanliği hayvan yetiŞTİRİCİLİĞİ ve sağLIĞi aricilik iÇİn hazirlik ankara, 2015



Yüklə 300,25 Kb.
səhifə1/8
tarix12.12.2017
ölçüsü300,25 Kb.
#34571
  1   2   3   4   5   6   7   8

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

HAYVAN YETİŞTİRİCİLİĞİ VE SAĞLIĞI

ARICILIK İÇİN HAZIRLIK

Ankara, 2015





  • Bu modül, mesleki ve teknik eğitim okul / kurumlarında uygulanan Çerçeve Öğretim Programlarında yer alan yeterlikleri kazandırmaya yönelik olarak öğrencilere rehberlik etmek amacıyla hazırlanmış bireysel öğrenme materyalidir.

  • Millî Eğitim Bakanlığınca ücretsiz olarak verilmiştir.

  • PARA İLE SATILMAZ.



İÇİNDEKİLER


AÇIKLAMALAR
AÇIKLAMALAR

ALAN

Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı

DAL

Alan Ortak

MODÜLÜN ADI

Arıcılık İçin Hazırlık

MODÜLÜN SÜRESİ

40/18

MODÜLÜN AMACI

Bireye/Öğrenciye arıların anatomik yapısı, arı ırkları ve özellikleri, arı ailesi ve görevleri ile arıcılıkta gerekli olan araç gerecin kullanılmasına yönelik bilgi ve becerileri kazandırmaktır.

MODÜLÜN ÖĞRENME KAZANIMLARI

  1. Arı ırklarını ve bu ırklara ait özellikleri açıklayabileceksiniz.

  2. Arıcılık için gerekli araç gereci tanıyarak kullanabileceksiniz.

EĞİTİM ÖĞRETİM ORTAMLARI VEDONANIMLARI

Ortam: Derslikler, laboratuvarlar, atölye ortamı, veteriner klinikleri, meralar, açık alanlar, arıcılık işletmeleri

Donanım: Bilgisayar, projeksiyon, internet bağlantısı, malzeme katalogları, el kitapları, arıcı elbisesi, maske, eldiven, çizme, çit malzemesi, çekiç, kerpeten, pense, testere, keser, çerçeve delme aleti, el matkabı, çerçeve tel takma aparatı, çerçeve teli, çerçeve, çıta, çivi, spatula, pürmüz, bıçak, boya, dezenfektan madde, LPG tüpü, numara, arı kolonisi, bal, pudra şekeri, kek karıştırma makinesi, kazan, şurupluk, ibrik, temiz su, su deposu, rafine edilmiş toz şeker, arı birleştirme losyonu, gazete kâğıdı, elek teli, taze ana arı, ana arı kafesi, kabartılmış petekli çerçeve, temel petek takılmış çerçeve, ruşet kovan, nakil aracı, urgan, sehpa, ot biçme aleti, ip, kazma, kürek, jeneratör, boş kovan, ballık, sinek teli, bulaşık teli, kayıt defteri, arıcı fırçası, terazi, el demiri, arıcı körüğü, yakıt, tutuşturucu, arı ilaçları, bölme tahtası, izolasyon malzemesi, örtü bezi, uçuş deliği daraltma çıtası, sehpa, termometre, higrometre

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Modül içinde yer alan her öğrenme faaliyetinden sonra verilen ölçme araçları ile kendinizi değerlendireceksiniz.

Öğretmen modül sonunda ölçme aracı (çoktan seçmeli test, doğru-yanlış testi, boşluk doldurma, eşleştirme vb.) kullanarak modül uygulamaları ile kazandığınız bilgi ve becerileri ölçerek sizi değerlendirecektir.




GİRİŞ

Sevgili Öğrenci,

Türkiye coğrafyası, iklimin uygunluğu ve zengin bitki örtüsü varlığı ile arıcılık için son derece elverişlidir. Bu topraklar üzerinde yaşayan insanlar binlerce yıldan beri yaygın bir şekilde arıcılıkla uğraşmışlardır. Arıcılık küçük sermaye ve az masrafla toprağa bağımlı olmaksızın yapılabilen, kısa sürede gelir getirebilen, çiftçilerin gelir düzeylerini artıran sosyo-ekonomik önemi olan tarımsal bir faaliyettir.


Arıcılık; özellikle narenciye, elma, badem gibi bahçe; ayçiçeği, pamuk, tütün gibi endüstri bitkileri; yonca, kolza, korunga, üçgül gibi yem bitkileri yetiştiriciliğinin yapıldığı tarım alanlarında geniş mera ve otlaklarda yapılabilir. Ayrıca okaliptüs, ıhlamur, kestane gibi nektarlı ağaç türleri ile kızılçam, ladin gibi salgı balı veren ağaçları ihtiva eden orman alanlarında püren ve kocayemiş gibi çalı ve makiliklerde ve orman gülünde olmak üzere deniz yüzeyinden binlerce metre yükseklikteki yaylalarda yapılabildiğinden dünya üzerinde en fazla yayılmış bir üretim koludur.
Arıcılık yapmak isteyen kişi her şeyden önce bu işi yapmaya istekli ve kararlı olmalıdır. Arıcılık yapabilmek için arı ailesini tanımak, arıların davranışlarını, arıcılık yapılacak bölgede aranan özellikleri ve arıcılıkta kullanılan araç gereci bilmek gerekir.
Arıcılık yapılacak en iyi bölgeyi ve yeri seçebilmek, arıcılık malzemelerini ve arı kolonilerini hastalıksız olarak ve en uygun fiyata temin edebilmek standart ölçülere uygun olarak kovanları ve çerçeveleri hazırlayabilmek arıcılık faaliyeti öncesinde önemlidir.
Bu modül, arıcılığa hazırlık için gerekli olan temel bilgi ve becerileri içermektedir.


ÖĞRENME FAALİYETİ–1
ÖĞRENME KAZANIMI

Arı ırklarını, bu ırklara ait özellikleri, arı ailesinin görevlerini ve arıların davranışlarını açıklayabileceksiniz.


ARAŞTIRMA

Bölgenizdeki arıcılık işletmeleriyle görüşerek ve kaynak kitaplardan ve internet ortamından yararlanarak arıcılık yapabilmek için gerekli hazırlıkları araştırınız.

Arıcılar birliğinden bölgenize uyumlu arı ırkları hakkında bilgi alınız. Arı kolonileri ve arıcılık malzemelerinin nasıl temin edilebileceğini öğreniniz.

Edindiğiniz bilgileri resim ve fotoğraflarla destekleyerek pano hazırlayınız.




Yüklə 300,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin