T. C. MİLLÎ EĞİTİm bakanliği meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü mesleki ve teknik ortaöĞretim kurumlari mezunlarinin izlenmesi



Yüklə 2,84 Mb.
səhifə1/31
tarix26.08.2018
ölçüsü2,84 Mb.
#75060
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   31


ANKARA-2012
c:\users\fikret yalim\desktop\e_mezun1.jpgmeblogo

T.C.

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü


MESLEKİ VE TEKNİK ORTAÖĞRETİM KURUMLARI MEZUNLARININ İZLENMESİ

(2011 YILI RAPORU)

ANKARA-2012

MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI 000

KAYNAK KİTAPLAR DİZİSİ 000

Tüm hakları saklıdır. İçerikle ilgili alıntılar, kaynak gösterilerek kullanılabilir.

Kitap, çoğaltma araçları, optik araçlar vb. yöntemlerle çoğaltılamaz.

Grafik Düzenleme :

Kapak :

Redakte :



ISBN:

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Atatürk Bulvarı No: 98 Merkez Bina 3. Kat A Blok (06648) Bakanlıklar-ANKARA

Tel: 0 312 413 13 87 0 312 413 14 00- 0 312 413 14 01 Faks: 0 312 418 84 06

e-posta: mtegm@meb.gov.tr İnternet adresi: www.meb.gov.tr



ata21

En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lazımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. Eğitimdir ki bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı ve yüce bir toplum halinde yaşatır ya da onu köleliğe ve yoksulluğa iter.”

Mustafa Kemal ATATÜRK



SUNUŞ

Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının bireyleri işe hazırlama işlevini sürdürebilmesi için, bu kurumlardan mezun olanların iş hayatındaki başarıları hakkında bilgiye ihtiyaç vardır. İzleme araştırmasıyla; mesleki ve teknik eğitim kurumlarından mezun olanların öğrenim gördükleri mesleklerde çalışıp çalışmadıkları, mesleki ve teknik eğitim programlarının bireyleri, işin gereklerine göre yetiştirmede ne derecede uygun ve etkili olduğu hakkında veriler sağlanmıştır.


Türkiye’de mevcut ve geleceğe ilişkin meslek alanları, istihdam oranları, ülke, bölge ve yerel düzeydeki ihtiyaç belirleme ve mezunları izleme çalışmaları yetersizdir. Bu durum mesleki teknik eğitim kurumları ile iş dünyası arasındaki iş birliğini, koordinasyonu ve eğitim planlamasını olumsuz yönde etkilemektedir.
Bugün, Ülkemiz iş gücü piyasasında iki yönlü bir dengesizliğin ortaya çıktığı gözlenmektedir. Bir yanda niteliksiz iş gücü fazlalığı bulunurken, diğer yanda nitelikli iş gücü açığı bulunmaktadır. Eğitim planlaması ile endüstriyel gelişmenin birbirine paralel olmaması, nitelikli iş gücü açığını oluşturan nedenlerden birisi şeklinde ortaya çıkmaktadır. Dolayısıyla niteliksiz iş gücünün mesleki ve teknik eğitimle nitelikli hâle getirilmesi ve mezunların izlenerek, alınan sonuçların eğitime yansıtılması önemli bir konudur.

Günümüz iş dünyasının ihtiyaç duyduğu iş gücünün niteliklerinde bilim ve teknolojideki gelişmelere paralel olarak değişiklikler olmaktadır. Mal ve hizmet üretiminde kalitenin artması ve verimliliğin yükseltilmesi, rekabet edebilirlik bakımından ülke ekonomileri için zorunlu hâle gelmektedir. Bu nedenle bireylerin; iş hayatının ve toplumun ihtiyaçlarına göre eğitilmeleri, eğitildikleri mesleklerde istihdam edilmeleri Ülkemiz açısından önem kazanmaktadır.

“Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunlarının İzlenmesi Projesi”, Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları mezunlarının; güncel bilişim teknolojileri vasıtasıyla web tabanlı olarak izlenmesi, söz konusu kurumlarda verilen eğitimin hedeflere ulaşma düzeyinin belirlenmesi ve eğitim programlarının güncelliğinin sağlanması amacıyla hazırlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından 2001–2002 eğitim-öğretim yılından günümüze kadar mezun olanların istihdam edilme durumlarının tespiti, mezunların sistematik olarak izlenmesi, elde edilen somut verilerin analizi, mesleki ve teknik ortaöğretim programları için öneriler geliştirilerek, programların talepler doğrultusunda güncellenmesi, eğitim sisteminin güçlü ve zayıf yönlerinin belirlenerek mesleki ve teknik eğitimin iş hayatının taleplerine uygunluğunun sağlanması, eğitim ile istihdam arasındaki ilişkinin güçlendirilerek bu eğitim-öğretim kurumlarında performansa dayalı değerlendirmelerin yapılabilmesi proje aracılığıyla mümkün olabilecektir.

Bu amaçları gerçekleştirmek üzere uygulamaya geçirilen proje kapsamında; 24 ildeki 63 mesleki ve teknik okul ve kurumdan mezun olanlara yönelik pilot uygulama 2006 yılında yapılmış ve 2007 yılından itibaren proje yurt geneline yaygınlaştırılmıştır.

Bu yönüyle proje, mezun öğrenci merkezli olup, yurt çapında uygulanmakta olan yeni bir modeldir. Bazı okul ve kuruluşlarca benzer çalışmaların yapıldığı bilinmektedir. Ancak geniş kapsamlı ve yurt genelinde uygulanmakta olan bu proje; öğretim programlarının geliştirilmesi ve öğrencilerin iş piyasasının talepleri doğrultusunda yetiştirilebilmesi için gerekli planlamaların yapılmasına ve yeni eğitim-öğretim stratejilerinin kolaylıkla ve somut olarak belirlenebilmesine olası katkıları bakımından son derece önem taşımaktadır.

Aynı zamanda proje ile öğrencileri istihdama hazırlamada okulların yeterlilik düzeyi, insan kaynakları planlamasında sektör talepleri ile mezunların istihdam edilme durumları ve bir üst öğrenime devam etme durumlarının belirlenmesiyle okulların performans değerlendirmeleri sağlanmaktadır.

Bu bağlamda “Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları Mezunlarının İzlenmesi” projesinin web portalındaki anketlerinden elde edilen verilerle hazırlanan 2011 yılı araştırma raporu Genel Müdürlüğümüz tarafından hazırlanmıştır.

Bu çalışmanın yapılmasına karar veren Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı ve Bakanlığımız yetkililerine, belirttikleri görüş ve yaptıkları değerlendirmeler ile katkıda bulunan mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanlara, işletmelerin yöneticileri ve sahiplerine, proje araştırma raporunun tasarlanması, verilerin toplanması, işlenmesi ve yorumlanmasında emeği geçen proje ekibinden Grup Başkanı Dr. İbrahim ÜZKURT, uzman öğretmenler Feridun SAKA ve Fikret YALIM’a, ve tüm birimimiz elemanlarına teşekkür ederim.

Doç. Dr. Ömer AÇIKGÖZ

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürü



Yüklə 2,84 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   31




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin