Tc yildirim beyazit üNİversitesi İnsan ve toplum biLİmleri faküLtesi felsefe böLÜMÜ BİTİrme tezi yazim kilavuzu



Yüklə 23,95 Kb.
tarix15.01.2018
ölçüsü23,95 Kb.
#38561
növüYazi

TC

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

İNSAN VE TOPLUM BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

FELSEFE BÖLÜMÜ

BİTİRME TEZİ YAZIM KILAVUZU

1.Konu ve danışman nasıl seçilir?

Araştırma sürecinin temel basamağı olarak kabul edilen konu seçimi, araştırmanın takip eden diğer aşamalarının ön koşulu olduğu için en önemli ve kritik aşamadır. Bu nedenle konu seçiminde gösterilecek titizlik ve duyarlılık, araştırma sürecinin diğer aşamalarında karşılaşılabilecek muhtemel sorunların ortaya çıkmasını önleyebilecektir.

Tez konusu seçiminde dikkate alınabilecek belli başlıca genel olarak kaynaklar; bilimsel dergilerdeki güncel konular, geçmiş tarihli tezlerin önerdiği araştırma konuları, ilgili alandaki uzmanların önerdiği araştırma konuları, ilgili alandaki akademisyen ve araştırmacıların öngördüğü araştırma gerekliliği duyulan konular, genel olarak kabul görmüş ancak kanıtlanmamış varsayımlar ve ilgili alandaki uzmanlar tarafından kanıtlanmamış veya zayıf bir şekilde kanıtlanmış iddialar olarak sıralanabilir.

Konu seçiminde en önemli noktalardan biri, araştırmacının konuya olan ilgisidir. Araştırmanın uzun zaman alması araştırmacının konuya bağlılığını azaltabilir. Konunun sınırlandırılması ve makul bir zamanda bitirilebilecek bir konu seçilmesi gerekmektedir. Bu nedenle sevilen bir konu tercih edilmelidir. Araştırma konusu belirgin ve kolay anlaşılır olmalıdır.

Danışman seçilirken de muhtemel araştırma alanınızın birlikte çalışacağınız hocayla uyum göstermesi tezinizi yazarken size kolaylık sağlayacaktır. Hocalarınızın çalışma alanlarını ve eserlerini takip ederek bu hususta bir kanıya sahip olabilirsiniz. Her hocanın danışmanlık için 20 öğrenci kontenjanı vardır.

2. Araştırma nasıl yapılır?

Çalışma sahanızı seçtikten ve konunuzu belli bir alanda daralttıktan sonra araştırmalarınız bu yönde yoğunlaşacaktır. Felsefe sahasında temel araştırma alanları şunlardır: Kitaplar, Tezler, Süreli Yayınlar, Makaleler. Literatür taramanızı yaparken sırasıyla bu alanlarda araştırmalarınızı yürütebilirsiniz.



Milli Kütüphane: Türkiye’de çıkan tüm kitapların birer nüshasının bulunduğu Milli Kütüphane, Türkiye’nin en büyük kütüphanesidir. Bu kütüphaneye üye olarak Türkçedeki zengin kaynaklardan faydalanabilirsiniz.

TO-KAT: www.toplukatalog.gov.tr adresinden ulaşabileceğiniz Toplu Katalog, Türkiye’nin tüm kütüphanelerini taramakta ve buralarda bulunan kitapları göstermektedir. Ayrıca TO-KAT üzerinden yaptığınız aramaları konuya göre sınırlandırabilir, Türkçe ve diğer dillerde ilgilendiğiniz alanda yapılmış çalışmaları görebilirsiniz.

Ulusal Tez Merkezi: https://tez.yok.gov.tr adresinden Türkiye’de yapılmış tüm tezlere ulaşabilirsiniz. Arama motoruna ilgilendiğiniz alanlara ait anahtar kelimeleri yazdığınızda bu tezlere ait bilgilere erişirsiniz. Bu tezlerin bir kısmı telif hakları nedeniyle korunurken bir kısmı da dijitalize edilmediği için otomatik erişime açık değildir. Eğer bu tezlerle ilgileniyorsanız, korunan tezlere tezin sahibine mail atarak ulaşabilir, online kopyası olmayan tezleri ise üniversitenin kütüphanesi aracılığıyla edinebilirsiniz.

Kütüphaneler: Kütüphaneler farklı tasnif yöntemleri kullanmaktadır. Dewey tasnifini kullanan kütüphanelerde 100 kodlu kitaplar Felsefe ve Psikoloji alanlarına aittir. 101 Felsefe Kuramı 102

Felsefenin Çeşitli Konuları 103 Felsefe Sözlükleri 105 Felsefe Konusundaki Süreli Yayınlar 106 Felsefe Kuruluşları 107 Felsefe Eğitimi vs. şeklinde tasniflenmiştir.

Bir diğer tasnif sistemi ise Kongre Kütüphanesi Sınıflama Sistemidir. (LCC - Library of Congress Classification) Burada konular harflerle temsil edilmektedir. Örneğin Felsefe için B, Tarih için D, Sosyal Bilimler için H, Dil ve Edebiyat için P harfleri kullanılmaktadır. Üniversitemiz de LCC sistemini kullanmaktadır.

Makale Tarama: Türkçede makale taramak için en geniş veri tabanı dergipark’tır. http://dergipark.ulakbim.gov.tr/ adresinden ulaşarak makale tarayabilirsiniz. Ayrıca http://dergiler.ankara.edu.tr/ adresinde de Ankara Üniversitesi’nin yayınlarına erişmeniz mümkün.

Türkçedeki belli başlı akademik felsefe dergileri ise şunlardır:



Felsefe Semineri, Felsefe Tercümeleri, Felsefe Arkivi, Felsefe Dünyası, flsf, ÖZNE, BEYTÜLHİKME, Kutadgubilig, felsefe logos,

Bu dergilerin internet sayfalarından geçmiş sayılarına ulaşabilir, dergi içinde araştırma yapabilirsiniz.



3. Tez nasıl yazılır?

Tez çalışmasının en zorlayıcı kısmı yazmaya başlamak ve elde ettiğiniz bulguları bir bütünlük içinde metne dönüştürmektir. Bu süreçte umutsuzluğa düşmemek ve gözünüzün korkmaması için çalışmanızı aşamalara bölmeniz ve aşama aşama çalışmanız faydalı olacaktır. Aşağıda temel aşamalar belirtilmiştir.

Konu Seçimi

Konunun Sınırlandırılması

Hipotez Kurma

Araştırma Metodunun Belirlenmesi

Geçici Plan

Geçici Kaynakça Oluşturma

Okuma ve Not Alma

Yazım


4. Nasıl referans verilir?

Üniversitemiz referans sistemi olarak APA’yı kullanmaktadır. APA’ya göre iktibasların nasıl yapılacağına ilişkin örnekler danışmanlık toplantısında anlatılmıştır. Daha ayrıntılı incelemek için üniversitemizin hazırladığı kılavuza başvurabilirsiniz:

http://www.ybu.edu.tr/kutuphane/contents/files/apa.pdf

5. Fikir hırsızlığı nedir?

Kaynak göstermeden, yazarın adını belirtmeden bir eserden parçalar alma, kendinin imiş gibi gösterme veya bir eserin bütününü kendine mâl etme, aşırma,fikir hırsızlığına girer. Fikir hırsızlığı akademik ahlaka mugayir olduğu gibi 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu‘nun 35. maddesine göre suç teşkil etmektedir. İntihalin çeşitli biçimleri aşağıdaki gibidir.

– Aynen kopyalamak: Bir başkasına ait yazının / eserin tamamının veya bir kısmının bire bir kopyalanması ve kaynak gösterilmemesi

– Değiştirerek yazmak: Bir başkasına ait yazının / eserin tamamının veya bir kısmının kimi cümlelerinin değiştirilerek ve kaynak gösterilmeden kullanılması

– Düşünceyi çalmak: Bir başkasının ifade ettiği bir düşüncenin kaynak gösterilmeden bir yazıya konu edilmesi

Bu nedenle tezlerinizde kullandığınız kaynakların referanslarını açık bir şekilde vermekle yükümlüsünüz. Yapacağınız alıntılar iki şekilde olabilir. Birincisi, bir metni olduğu gibi tırnak işareti içinde belirterek kopyalamaktır. İkincisi ise bir fikri, birebir aynı kelimeler kullanarak değil, kendi kelimelerinizde yeniden ifade etmektir. İki halde de fikri alıntıladığınız esere referans vermekle yükümlüsünüz.

Tezleriniz jüriye sunulmak üzere teslim edilmeden önce fikir hırsızlığına karşı test edilmek üzere İtenticate programına tabii tutulacaktır. Bu program dijital kopyası olan tüm kitap, makale, tez, ve benzeri akademik yayınları tarayarak sizin metninizi bu metinlerle karşılaştırıp benzerlikleri gösterir.

Elbette benzerlik ve alıntı olması normaldir. Bu normalin üst sınırı %30’dur. Bunun üzerindeki tezler gözden geçirilmek üzere yazarına teslim edilir. Anormal benzerlik bulunan tezler intihal suçuyla akademik kurula intikal ettirilir.



6. Tezin biçimsel özellikleri

YBU tez yazım kılavuzunda belirtilen format kullanılacaktır. Tezde kullanılacak font, aralık, sayfa numarası, kenar boşluğu, kapak formatı, vs. gibi özellikleri öğrenmek için bu kılavuza başvurunuz:

http://ybu.edu.tr/sosyalbil/contents/files/formlar/tez_yazim_klavuzu.pdf

7. Tezin sunumu

Tezler için birinci dönemin sonunda ve ikinci dönemin sonunda iki ayrı jüri toplanır. Birinci dönemin sonunda toplanan jüride tezin konusu, hipoteziniz, okumalarınız ve genel olarak alana hâkimiyetiniz hakkında bir sunum hazırlarsınız.

İkinci dönemin sonunda, tezin nihai hali sunumdan bir hafta önce danışman hocaya PDF ve çıktı olarak teslim edilir. Belirlenen tarihte jüri toplanır ve öğrenci tezin tamamını sunar. Tezin başarılı olup olmadığı bu jüri sonunda belli olur.

8. Önemli bilgiler

Üniversitemizin felsefe bölümünden mezun olabilmek için öğrencinin tez çalışmasını başarıyla geçmesi gerekmektedir.

Tez çalışması dördüncü sınıfın birinci ve ikinci döneminde alınır.

Her hocanın danışmanlık için 20 öğrenci kontenjanı vardır.

Tez çalışmasının danışmanı ve muhtemel tez konusu 3. sınıfın bahar döneminde seçilir ve finaller başlamadan kesinleştirilir.

Tez konusunu değiştirmek isteyenler 4. sınıfın 1. döneminde danışman hocalarıyla istişare ederek tez konularına şekil verebilirler.

Tez için birinci dönemin sonunda ve ikinci dönemin sonunda iki kez jüri toplanır.

Tez çalışması dersinin notlandırılması vize ve final şeklinde olur. Vize, notunuzun %40’ını final ise %60’ını oluşturur.

İntihal yaptığı tespit edilen öğrenciler akademik kurula sevk edilir.

9. Önemli tarihler

Tez danışmanlığı için formların dağıtılması: 25-26 Şubat 2016

Tez danışmanlarının belirlenmesi / Tez konusu formunun teslimi / Tez konusunun belirlenmesi:

25 Şubat- 20 Mayıs 2016

Literatür taraması bulgularının teslimi: Güz Dönemi Vizeler

Literatür taraması sonucu hipotezin belirlenmesi: Güz Dönemi Finaller- Jüri

Tez yazımında gelinen nokta: 5. Hafta (14 -18 Mart 2016)

Tez yazımında gelinen nokta: 7. Hafta- Vizeler (28 Mart-1 Nisan 2016)

Tezin teslimi ve intihal için taranması: 13. Hafta (9-13 Mayıs 2016)

İntihallerin düzeltilmesi ve tezin nihai hale gelmesi: 13. Hafta (9-13 Mayıs 2016)



Tezlerin sunumu: 14. Hafta- Jüri (23-24 Mayıs 2016)


Yüklə 23,95 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin