Teknoparkizmir



Yüklə 14,25 Kb.
tarix15.01.2018
ölçüsü14,25 Kb.
#38236


c:\users\kayahan\desktop\logo-yeni.jpg



İZMİR TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ ANONİM ŞİRKETİ



2015 YILI FAALİYET RAPORU

Teknopark İzmir Ek Bölgemiz üzerinde yer alan ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü tarafından Bölgemiz kullanımına verilen üç bina ile 2004 yılında hizmete vermeye başlamıştır. Bölgemizde ilk firmanın faaliyete başlama tarihi 4 Ağustos 2004’tür. Bölgemiz 2004 yılı sonu itibari ile 1093 m2 ofis alanı ile 16 Firmaya hizmet vermekte bu firmalarda ise 84 AR-GE ve yazılım geliştirme personeli çalışmakta idi.


2015 yılı sonunda toplam ofis alanımız 14000 m2’ye 2004 yılı sonunda 16 olan Bölgemizdeki firma sayısı ise 2015 yılı sonunda 150’ye ulaşmıştır.. 2004 yılı sonunda 84 olan Bölgemizde çalışan Ar-Ge ve yazılım geliştirme personeli sayısı ise 2015 yılı sonu itibari ile 750 olmuştur. Bu firmalar tarafında bugüne kadar yaklaşık 1500 proje yürütülmüş ve Teknopark İzmir Ar-ge Firmaları toplam 290 Milyon TL ciro, 25 Milyon Dolar ihracat yapmışlardır. Ayrıca Aralık 2015 itibari ile Teknopark İzmir Ar-ge Firmalarının 76 patent başvurusu vardır.

Bölgemizde doluluk oranı % 98 seviyesindedir. Ek Bölgemizde, İYTE Tahsisli, Öz Kaynak ile yapılan ve Yap-Kullan-Devret modeli ile yaptırılan toplamda 10 ar-ge hizmet binası bulunmaktadır. 2016 yılının ilk çeyreğinde bitmesi planlanan İnovasyon Merkezi Binası ile toplam bina sayısı 11’e yükselecektir.


Aralık 2015 itibariyle Ek Bölgemiz içerisinde 6 bin metrekare inşaat yapmaya müsait olan parsellerin Yap-Kullan-Devret modeli ile değerlendirilmesine çalışılmaktadır. Bu kapsamda iki Ar-Ge firması ile görüşmeler sürmektedir.
Teknopark İzmir olarak sınır değişikliği çalışmaları da yine 2015 yılı içerisinde başlamıştır. Barbaros Köyü sınırlarında kalan 218 hektarlık alan daraltılarak, mevcut Ek Bölge ile entegrasyonu daha kolay ve gelişime açık bir alan belirlenerek, Teknopark İzmir’i bir cazibe merkezi haline getirmesi amaçlanmaktadır.
Bölgede faaliyet gösteren firmalar ile üniversiteler arasında işbirlikleri oluşmaya devam edilmekte olup üniversite öğretim elemanları projelerde yer almakta üniversite öğrencileri ise yarı zamanlı iş ve staj imkanı bulmaktadır.
Bölgemizde kurularak faaliyete başlayan firmalardan 25’i üniversitelerden yeni mezun genç girişimciler veya lisansüstü eğitim gören öğrenciler, 30 tanesi ise üniversite öğretim elemanları tarafından kurulmuştur. Yönetim Kurulumuzun kararı ile genç girişimcilerden kira ücreti alınmamakta üniversite öğretim elemanları için ise % 50 kira indirimi uygulanmaktadır.
218.4 hektarlık ana bölge için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlama Bölümü tarafından değişik tasarım kriterleri incelenerek kentsel tasarım projesi yaptırılmıştır. Bölge’de İzmir Kalkınma Ajansı Güdümlü Proje Desteği ile bir proje başlatılmıştır. Ege Soğutma Sanayicileri ve İş Adamları Derneği tarafından uygulanacak olan “Endüstriyel Havalandırma, İklimlendirme ve Soğutma Amaçlı Akredite Test ve Analiz Laboratuvarı” projesinin toplam bütçesi yaklaşık 4,7 milyon TL, bunun 3,5 Milyon TL’si İZKA tarafından karşılanacaktır.

Yine 2011 yılı içerisinde Ek Bölge alanımızda İzmir Kalkınma Ajansı güdümlü proje desteği ile bir İnovasyon Merkezi kurulması çalışmaları başlamıştı. 7500 m2 kapalı alana sahip olacak olan merkezde, 900 m2 kuluçka merkezi, 2000 m2 Ar-Ge ofisleri olacaktır. Ayrıca nitelikli sosyal donatı alanları da proje de yer alacaktır. Bölgede inovasyon ve teknolojik yenilik faaliyetlerinin niteliğini arttırmak için çeşitli katalizör birimlerine yer verilecektir. Bu birim ve alanlar; Tanıtım, Patentleme ve Teknoloji Transfer Ofisi, Paydaşlar Ofisi, Teknik Eğitim ve Toplantı Salonları ve Teknik Atölye’dir. Projenin bina inşaat aşamasının 2016 yılında tamamlanması ile İnovasyon Merkezi faaliyetlerine başlayacaktır.


Bölgemizde inovasyon ve girişimcilik ekosistemi destekleyecek ve üniversite sanayi iş birliğinde önemli bir ara yüz olacak bir mekanizma kurgulanarak işletmeye alınmıştır. Atmosfer Teknoloji Transfer Ofisi adındaki mekanizma akademik çalışmalar sonucu ortaya çıkan entellektüel sermayenin ve yeni teknolojilerin ticarileştirilmesi için akademi ile endüstri arasında yalın ve etkin bir arayüz olarak hizmet vermektedir. Atmosfer TTO, TÜBİTAK 1513 TTO Destekleme Programı kapsamında 2013 yılında İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü adına aynı kampüs içerisinde yer alan Teknopark İzmir kurumsal yapısı bünyesinde kurulmuştur.
Alanında uzman ekibiyle; 5 modül üzerinden hizmet veren Atmosferin Başlıca faaliyet alanları şunlardır.

  • Ulusal ve uluslararası destek programları (Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın San-Tez, Teknogirişim Sermayesi Destek Programı ve TÜBİTAK'ın ARDEB, TEYDEB, KAMAG, İÇİM, BİDEB gibi ulusal ve Horizon 2020, EUREKA, COST gibi uluslararası) ile ilgili danışmanlık hizmeti sağlamak, bu projelerle ilgili çağrıları takip ederek ilgili akademisyen ve sanayicilere duyurmak, akademisyenlere proje özelinde atölye çalışmaları ve eğitimler düzenlemek,

  • Üniversite ve Endüstri işbirliği ile Sanayi birlikleri (EBSO, İTO, ESİAD, EGİAD, İGİD, YASAD vb.) ve üniversitelerin buluşacağı tanıtım ve bilgilendirme etkinlikleri, sempozyumlar, şirket ziyaretleri ve şirketlerin üniversiteye davet edilmesi gibi faaliyetlerle ilişkilerin güçlendirilmesini sağlamak, ortaya çıkacak olası işbirliği ile gerçekleştirilecek Ar-Ge projelerinin yazılma ve yürütülmesinde aktif rol almak,

  • Entellektüel sermayenin Fikri ve Sinai Mülkiyet Haklarının (FSMH) alınması ve yönetilmesi ile ilgili akademisyen ve araştırmacılara danışmanlık sağlanması, FSMH sözleşmelerinin yönetilmesinde rol almak,

  • Teknoloji ve Ar-Ge odaklı girişimlere yönelik olarak girişimcilik eğitimleri vermek, Start-Up adaylarını belirlemek, kuluçka merkezi hizmeti kapsamında, genç girişimcilere ve akademisyenlere ofis alanı sağlamak, şirketleşme ve işletme danışmanlığı vermek,

Teknopark İzmir olarak girişimcilik ekosisteminde de önemli bir çözüm ortağı olmak için çalışmalar yürütülmüş ve TUBİTAK’a bir proje sunulmuştur. TÜBİTAK 1512 Teknogirişim Sermaye Desteği Programı 1. Aşama Uygulayıcı Kuruluş Çağrısı bünyesinde Türkiye’de desteklenmeye değer görülen 17 projeden biri olmuştur. BiGG.ASSIST adı ile lanse edilen proje ile genç girişimci adaylarının iş fikirlerini geliştirerek, nitelikli iş planına dönüştürülmesi hedeflenmektedir. Proje’de 87 iş fikri başvurusu alındı, 56 girişimci eğitimlere kabul edildi, 38 nitelikli iş planı hazırlandı ve 19 başarılı iş planı Tübitak’a iletildi. Tübitak’ın yapacağı değerlendirme sonuçlarına göre başarılı bulunan girişimcilere 150.000 TL arge hibe desteği verilecektir.

25.01.2016

İzmir Teknoloji Geliştirme Bölgesi A.Ş.

Teknopark İzmir Yönetim Ofisi, İYTE Kampüsü, 35430 Urla/İZMİR

Tel: +90 232 765 9091 Faks: +90 232 765 9093

Mersis No: 0-4840-4721-0500016

www.teknoparkizmir.com



Yüklə 14,25 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin