Tmmob mimarlar Odası Eskişehir şubesi Basın açıklaması



Yüklə 8,93 Kb.
tarix29.07.2018
ölçüsü8,93 Kb.
#62185

TMMOB Mimarlar Odası Eskişehir şubesi

Basın açıklaması

Değerli basın mensupları,

Şehrimizde yapılacak olan yatırımlar ve resmi iradenin şehrimiz üzerindeki tasarrufları hakkında, bizlerden resmi görüş istenmese de zaman zaman sizin aracılığınızla Eskişehir halkına görüşlerimizi bildirmek fırsatı buluyoruz. Aktarılacak pek çok konu olmasına rağmen önemi ve aciliyeti gereği Atatürk Stadyumu ile ilgili görüşlerimizi sizlere sunmaya çalışacağız.

Bilindiği gibi, geçtiğimiz aylarda Eskişehir Atatürk Stadyumu’nun yerinin değiştirilmesi ve sazova mevkiine alınması ile ilgili karar, resmi irade tarafından alınmış, şehirdeki büyük çoğunluğun stadyumun yerinde kalmasını istemesine rağmen yeni stadyumun hafriyat çalışmaları, başlamıştır. Yeni stadyumun yapım işi karşılığında Atatürk Stadyumu’nun içinde bulunduğu yapı adası TOKİ’ye verilmiştir. Bu kapsamda TOKİ’nin talebinin, net olarak ifade edilmese de bu arsa üzerine yaklaşık 150.000 m2 büyüklüğünde konut ve alış veriş merkezi yapmak olduğu bilinmektedir. Bu büyüklükteki bir yapı sadece konut alanına ayrılması halinde bile yaklaşık 1500 adet konut söz konusudur. 1500 adet konut, beraberinde 6000 kişilik nüfusu, 2000 aracı, bu nüfus için gerekli alt yapıyı temsil etmektedir. Bir de bu binalar içerisinde avm yapıldığını düşünürseniz günlük insan ve araç trafiği adına bu rakamların nasıl artacağı ortadadır. Böyle hesapsız, plansız, programsız yapılmış bir icraatın yükünü Atatürk Caddesi mi, öğretmenler caddesi mi, yoksa Taşköprü caddesi mi kaldırabilecektir? Büyük kısmının gömülü otopark olması, otopark problemini çözse bile buraya park edecek araçların trafikteki yükünü çözemeyecektir.

Para kazanmak uğruna, popülist yaklaşımlarla, gösterişli projelerle, yapı yoğunluğunu artırarak Eskişehir’in kaderi ile kötü yönde oynanmasına asla razı olmayacağız.

Konu arsa üzerine yapılacak binanın 26 katlı olması ile Eskişehir’in sembolü niteliğini kazanacağı düşünülmektedir. Bir şehrin sembolü denildiğinde niye her zaman akıllara bir yapı gelmektedir. Oysa biliyoruz ki parklarıyla, meydanlarıyla, anıtlarıyla, ekonomisiyle, sportifliğiyle, ilerici aklıyla da çok sayıda sembolleşmiş şehir vardır. Şehirler sadece binalardan oluşmaz. Bir şehrin gelişmişliği, bina stoğunun kalitesinin yanı sıra yaşam standartlarının yüksekliği ile de doğru orantılıdır.

Evi olmayanlara konut üretmek, onları ev sahibi yapmak gibi ulvi bir amaçla kurulmuş olan TOKİ, maalesef bugün, ticari amaçla şehirlerdeki rantı yükselmiş alanlarda lüks konutlar, AVM’ler inşa ederek kat karşılığı iş yapan müteahhit pozisyonundadır. Farkı, yaptıklarının arkasında devlet olmasıdır ve hiç bir ruhsata denetlemeye tabi değildir. Sorgulanmaz. Eleştirenler ise sadece biz meslek odaları, TOKİ ’den canı yanan insanlar ve şehirlerdir.

Eğer bu iş bir ticaret ise dün İnşaat Mühendisleri Odası’nın yaptığı açıklamada olduğu gibi Eskişehir alacaklıdır. Eğer yapılan stadyum karşılığında TOKİ’ye bir arsa veya yer tahsis edilecekse burası niye eski stadyumun olduğu yerdir? Yeni yapılaşmaya açılacak bölgelerden birisi verilebilir. TOKİ bu bölgelerde de konut üreterek para kazanabilir (illa kazanması gerekiyorsa). Bir değil beş stadyumluk para kazanabilir.

Şehir merkezi zamanında yapılmış yanlış planlamalar nedeni ile aşırı yoğunlaşmıştır. Kentsel dönüşüm seferberliği doğru kullanılarak bitişik nizam bataklığı, ayrık nizama dönüştürülerek kurutulabilir. Bunu gerçekleştirmek ise yerel yönetimlerin, Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, üniversitelerimizin ve biz meslek odalarının koordineli çalışması ile mümkündür. Şehrimizde, yoğunluğu kat be kat artıracak yapılar ve projelerin, Eskişehir’in sembolü olamayacağı inancındayız.

Konu hakkında tüm yerel yönetimlerin ve milletvekillerimizin fikrinin, Atatürk Stadyumu’nun yerine hiçbir bina yapılmaması olduğunu düşünüyoruz. Bizler bunu destekliyor, daha da ileri götürüp, stadyumun bulunduğu alanda yapılacak çalışmanın büyütülerek, komşuları olan okullar bölgesi, hava hastanesi, şehitlik ve çevresindeki diğer resmi kurumlarla birlikte değerlendirilip yeniden planlanmasını talep ediyoruz. Zaman içerisinde konu alandaki okulların büyük kampüslere, resmi kurumların daha uygun noktalara taşınmasıyla rant avcılarının hedefi haline gelecek olan bölgenin şimdiden planlanıp önümüzdeki 15 yıl içerisinde şehrin tüm sosyal alt yapısını barındırabilecek, insanların nefes alabileceği, öğrenci, sanayi ve kültür şehrine yakışan, gerçekten sembol olabilecek bir bölge oluşturma imkânı vardır.

Asıl hedef, asıl sembol bu aydınlık fikir olmalıdır. 29 Nisan 2013

TMMOB Mimarlar Odası

Eskişehir Şubesi



11. Dönem Yönetim Kurulu
Yüklə 8,93 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin