Un sufix la modă: -iadăYüklə 53,72 Kb.
tarix27.10.2017
ölçüsü53,72 Kb.
#16720

LIMBA ROMÂNĂ


UN SUFIX „LA MODĂ”: -IADĂ


Lector dr. Melitta Szathmary

Universitatea din Craiova
La présente étude propose de discuter un aspect qui tient de la dynamique du lexique actuel, à savoir la croissance remarquable de la productivité du suffixe -iadă, suffixe qui était considéré d’une faible productivité auparavant.

Le corpus de l’analyse est représenté par 125 dérivés, certains enregistrés dans des études et des dictionnaires, certains présents seulement dans des publications de presse post-décembriste, variante électronique y compris.
Sufix de origine greacă, -iadă a pătruns în limba română prin împrumuturi din franceză: Henriadă, miriadă, naiadă, olimpiadă, pleiadă, neanalizabile, cu exceptia lui Henriadă si olimpiadă.

Împreună cu Iliada, împrumutat, se pare, direct din greacă, Henriadă, numele poemului epic al lui Voltaire, devine model pentru formatii românesti similare. Primul derivat românesc cu sufixul -iadă este numele cunoscutei epopei, „poemation eroi-comic”, Tiganiada, a lui Ioan Budai-Deleanu1.

Sufixul devine productiv la un moment dat în crearea unor asemenea derivate, ce denumesc epopei istorice, si îl găsim în titluri ca: Bolintiniadele (de D.Bolintineanu, 1866), Negriada (de Aron Densusianu, 1879), Horiadele (proiect ce apartine lui Mihai Eminescu).

După modelul termenului olimpiadă, apar formatii românesti, nume de competitii sportive, sufixul devenind destul de productiv si în acest domeniu: balcaniadă „competitie sportivă internatională la care participă tările din Peninsula Balcanică”, spartachiadă, format în limba rusă, dar bine receptat si pe teren românesc (v.ceferiadă si dinamoviadă)2. La acestea se adaugă alte patru derivate, din aceeasi terminologie, toate cu sensul de « competitie“: daciadă, itebiadă, politehniadă, vointiadă3.

Revenirea asupra unei analize mai detaliate4 a sufixului -iadă se explică prin cresterea impresionantă a productivitătii acestui sufix în ultimii 15 ani, crestere dovedită de numeroasele formatii întâlnite în presa postdecembristă.

Analiza noastră are la bază un corpus de 125 derivate, unele înregistrate în studii5 si în dictionare6, altele atestate doar în publicatiile pe care le-am consultat7, a căror listă alfabetică am prezentat-o în note8.1. Morfologia bazelor de derivare

Majoritatea derivatelor cu -iadă sunt substantive, sufixul atasându-se la baze substantivale (fac exceptie, din corpusul analizat, iluzoriadă, neaosiadă si stupidiadă, formate de la adjective). Astfel, bazele de derivare sunt:1.1. substantive comune care denumesc:

- persoane cu rol de agent în desfăsurarea unei actiuni: mineriadă, soferiadă, jandarmiadă, eleviadă, senatoriadă, fermieriadă etc.

- obiecte cu care se realizează o actiune: cuponiadă, dosariadă, căpsuniadă, papuciadă, telefoniadă etc.

1.2. substantive proprii:

- antroponime românesti sau străine, de obicei nume ale unor oameni politici: băsesciadă, funariadă, iliesciadă, remesiadă, vadimiadă; clintoniadă, gorbacioviadă, putiniadă etc.

- toponime: brasoviadă, cotroceniadă, giulestiadă, japoniadă etc.

1.3. substantive comune, respectiv proprii, compuse prin abreviere, nume ale unor institutii si ale unor partide: IMM-iadă, irsopiadă, sidexiadă; feseniadă etc.
2. Etimologia bazei de derivare

Bazele de derivare la care se atasează sufixul sunt, din punct de vedere etimologic :

- neologice (majoritatea): complotiadă, dealeriadă, dolariadă, electoriadă, lideriadă, lecturiadă, sponsoriadă, striperiadă etc.

- din fondul vechi: beriadă, chioscariadă, ciolaniadă, papuciadă, păturiadă, pepeniadă etc.

- românesti: golaniadă, motiadă, tapinariadă, tăraniadă etc.

3. Semantica derivatelor

Cele mai multe dintre derivatele analizate au sensul general de „actiune de amploare (campanie / manifestatie / proces9) desfăsurată într-o anumită perioadă de timp, care antrenează o multime de..., cu impact violent/non-violent asupra opiniei publice”, dezvoltând următoarele „nuante”:

- manifestatii de protest, actiuni violente, scandaluri, dispute: fermieriadă „protest al agricultorilor pentru importul de alimente”, sidexiadă „manifestări protestatare la Sidex”, soferiadă; mineriadă; Elianiadă10

“Desi senatorul Pruteanu consideră drept „motivate“ doleantele lor, el a spus totusi că „nu este de acord cu lantul de eleviade11 ce a contaminat tara“. (www.kappa.ro/news/)

“nu exagerăm cu nimic atunci când spuneam că dezastrul produs de senatoriadă e comparabil cu cel provocat de mineriada din 1990.Totusi, spre deosebire de mineriada din 1990, care continuă sa rămână învăluită în mister, senatoriada este o catastrofă cu autori cunoscuti”. (www.prezentonline.ro/)

“Improvizatiile de la balcoane costaseră bani si mai nimeni nu se arăta dispus să le dărâme. Au fost orase în care… oamenii au iesit în stradă, cerând să li se lase balcoanele în pace. Aceasta campanie, desfasurată pe cuprinsul întregii tări, “lupta cu balcoanele” a primit atunci numele ironic de balconiadă”. (www.curierulnational.ro/)

«Am făcut puscărie pe dosarul lui Iliescu“ a spus Cozma sugerând că oamenii din jurul acestuia ar fi trebuit să fie închisi în locul său iar mineriadele să se numească „iliesciade“».

www.9am.ro/revistapresei/

-actiuni de desfiintare, de stârpire, de distrugere:

„Poteras continuă buticariada declansată de Băsescu. Primăria sectorului 6 a început, ieri, demolarea a 47 de constructii neautorizate, unde se vindeau o serie de lucruri, de la carne la telefoane mobile, aflate în zona Pietei Drumul Taberei. Este cea mai amplă actiune de acest gen”… (htdig.informatia.ro/adevarulonline/)

Chioscariada continuă în fortă în Bucuresti. Primăriile de sector s-au apucat serios de treabă în ceea ce priveste dezafectarea constructiilor ilegale, în scopul lărgirii spatiilor verzi. Administratia Domeniului Public din sectorul 2 a demontat ieri o constructie provizorie”…

(www.realitatearomaneasca.ro)

Cătelariada” începe la 1 octombrie. La nivelul municipiului Bucuresti există între 10.000 si 15.000 de câini vagabonzi… activitatea de prindere a patrupedelor va mai întârzia până la data de 1 octombrie”. (www.curierulnational.ro/)

„A început maidaneziada, pe când sobolaniada? E doar o chestiune de timp până când va fi muscat cineva de unul din sutele de mii sau poate de milioanele de sobolani care împânzesc Bucurestiul si atunci se va declansa cruciada împotriva rozatoarelor care sunt mult mai numeroase decât câinii vagabonzi, transmit mult mai multe boli si sunt foarte greu de lichidat”. (www.gandul.info/)

„Începe tântăriada! Marea campanie de stârpire a tântarilor din spatiile publice exterioare va începe în acest an pe 12 mai”. (RL 6.05.2003, p.1)

-„campanie [politică] rău-intentionată, în contradictie cu morala”12 :

„Asa cum era de asteptat, Dinamo a trecut lejer si de Otelul Galati, duminică seara, scor 4-0 (3-0), transformând, alături de Steaua, finalul de campionat într-o adevărată blatiadă”. (ziua.ro/)

“în mica noastră lume literară, acolo-s lucrăturile, acolo-i isteria, acolo clocotesc ambitiile fenomenale, telefoniada întru frăgezirea membrilor juriului cu flatariseli, amenintări, ispitiri si înveninări, acolo sunt bârfa otrăvită, paranoia scenaritei, concurenta inter-regională”. (www.revista22.ro/)

- următoarele trei formatii derivă de la substantive nume ale unor fructe. Dacă pepeniadă si struguriadă se încadrează oarecum în semantica generală: “multime - de fructe”, “actiune de amploare - încercarea de a le vinde avantajos pe o piată saturată”, căpsuniadă atrage atentia în primul rând asupra impactului pe care l-a avut si continuă să-l aibă plecarea a numerosi români în Spania la cules de căpsuni. Este vorba de un întreg “exod” spre o “ofertă” mai bună de viată.

Căpsuniada - ultima fază. Ultima selectie a celor care au dorit să plece în Spania la cules de căpsuni a avut loc ieri”… (www.adevarulonline.ro)

Struguriada. Piata strugurilor se află în cădere liberă. În ciuda asteptărilor, comerciantii nu reusesc în această toamnă să obtină profiturile dorite sau sperate. În pietele constăntene, ciorchinii stau cuminti în asteptarea cumpărătorilor care nu mai sosesc”. (www.cugetliber.ro /Arhiva/octombrie2004/)

Pepeniada 2003 a început. Oltenii au invadat Clujul cu lubenite. Vânzătorii de lubenită reprezintă o noua formă de comert stradal sezonier”... (www.monitorulcluj.ro/arhiva/2003/ )Pepeniada sau Tara lui Pepene-Vodă. Anul acesta, rotundele fructe ale pamântului s-au înmultit sub ochii nostri mai mult decât oricând. S-ar părea că mai multi agricultori si-au mizat câstigurile pe pepeni. Orasul nu a fost nici pe departe pregătit să primească atâta marfă…De la o vreme însă, am senzatia că nu mai locuim în Galati, ci în tara lui Pepene-Vodă”. (www.vlg.sisnet.ro/arhiva/)

Se observă cu usurintă conotatia peiorativă a majoritătii acestor derivate, dar unele dintre ele sunt conotate doar ironic, glumet:

Striperiada fată-n fată cu mineriada…Nu stiu de ce, auzind chestia asta cu „munca titanică“ a stripperilor, m-am trezit cu gândul la mineri. Si m-am înfiorat gândindu-mă că, la un moment dat, si stripperii s-ar putea înfuria pe Guvern, pe motiv ca nu le respectă munca. Si atunci o să putem discuta despre niste adevărate „stripperiade“, care vor face ca mineriadele din istoria recentă a României să pară doar o joacă de copii». www.cotidianul.ro/index.

„la Chisinău a început astăzi beriada. Peste două mii de suporteri, care au asistat la primul meci din campionat al echipei Zimbru, au vrut să obtină câte o bere. Conducerea clubului a promis câte o bere gratis, iar sute de fani au facut coadă de peste 50 de metri pentru a putea intra pe stadion”. (www.protv.md/)

Caracterul denotativ este pus în evidentă de câteva dintre formatiile cu -iadă, titluri ale unor cărti, nume ale unor emisiuni sau ale unor asociatii.

«De curând a fost lansată cartea intitulatã Lecturiada“, volum ce reuneste experienta a 19 profesori conducători de cercuri în anul scolar 2004 – 2005, în diferite gimnazii si licee din mai multe orase». (www.observator.info/cutenews/arhiva)

Simoniada ar putea fi titlul comun al cărtilor [subl.n.] trecute, prezente si viitoare ale Simonei Popescu sau numele unui concurs [subl.n.] în care autoarea concurează singură într-o probă inventată de ea însăsi, pe o pistă unică, a ei în exclusivitate, pentru că nimeni altcineva n-a stiut s-o inventeze încă. E vorba despre o formulă poetică personală [subl.n.].“ (Dil307/98, p.13)

„În spatiul mioritic, Iliada a cunoscut multe variante: Tiganiada, O scrisoare pierdută, D-ale carnavalului si, mai recent, la Editura Alma, Papuciada. Autorul, Teodor Parapiru, reflecta artistic atmosfera balcanică a ultimei mari schimbări care s-a produs în mersul istoriei la români. Schimbările, mai mari sau mai mici (detronările de Domni - Cuza, Carol al II-lea, Antonescu s.a. - sau „detronările" electorale), poartă mai curând pecetea unei farse, decât pe aceea a unei fapte eroice ori tragice” (www.vlg.sisnet.ro/arhiva/3008)

«Antena 1 va prezenta în fiecare sâmbătă, începând de astăzi de la orele 18.30, emisiunea „Kulinoriada”, un concurs la care bucatele gustoase si premiile vor fi vedete». www.ziua .ro/archive/2002

„Vasiliada este o organizatie cu caracter crestin si social, aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei. Scopul nostru este de a oferi servicii sociale persoanelor nevoiase”... (www.asociatiavasiliada.ro/)


«Sf. Vasile cel Mare ( 330 - 379) a fost cel care a înfiintat institutii de asistentă socială cu banii mosteniti de la familie. Aceste asezăminte au rămas cunoscute sub numele de vasiliade. Nu erau numai azile, ci si scoli tehnice sau organizatii de reabilitare a “fetelor căzute”» (www.minteacopiilor.ro)

4. Polisemia derivatelor în -iadă

Nu putem să nu remarcăm polisemia unora dintre derivatele în -iadă, „prin extinderea domeniului de referintă”13.4.1. De exemplu mineriadă, care la prima aparitie a desemnat „venirea brutală a minerilor în Bucuresti, pentru a restabili „ordinea” prin violentă (în anii 1990-1991)”14 si a devenit apoi termen generic cu care sunt denumite toate violentele comise de mineri în România postdecembristă (mineriadele din ianuarie, februarie 1999), este folosit, prin extindere, si pentru a denumi orice act de distrugere «făcut de un „comando” în care nu participă neapărat minerii»15.

«Mineriada împotriva Bisericii Ortodoxe Române din Basarabia. Cei vreo 30 de haidamaci, ce-si zic călugări si preoti moldoveni ai Bisericii Ortodoxe Ruse, care au dărâmat luni pe la 16.00 usile bisericii Sfintii Mari Voievozi din Nisporeni, Basarabia, răcneau în sfânta biserică strămosească –“Nu vrem să fim români!”». (noinu.rdscj.ro/)

Îl întâlnim si în diferite asocieri, cu sensuri figurate:

Mineriada judiciară. Disponibilizarea minerilor a cauzat pierderi nu numai celor în cauză, ci si, paradoxal, Statului român”… (www.gazetademaramures.ro/)«Mineriada Curăteniei” este un proiect de multumire si ajutor al Consiliului Local al Copiilor Lupeni (CLC) pentru Consiliul Local al Copiilor, Sector 5 - Bucuresti, desfăsurat în zilele de 24 si 25 martie 2001. Proiectul a adunat în aceeasi echipă copii si voluntari din Lupeni alături de voluntarii si consilierii de la consiliile de copii si tineri din Bucuresti, pentru a curăta Parcul Herăstrău». (site166.webhost4life.com/)

«Mircea Toma, directorul Agentiei de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu, este de părere că „această mineriadă a presei16 prin care se blochează traseul informatiei către cititori poate favoriza încercările de fraudare ale alegerilor». (www.imagoo.ro/)4.2. Un alt derivat este cuponiadă care, initial, a desemnat „istoria alambicată”17 a depunerii cupoanelor nominative de privatizare în perioada septembrie-octombrie 1995. Termenul este folosit si cu referire la:

- despăgubirea prin actiuni a proprietarilor de case nationalizate:După patru ani de la intrarea în vigoare a Legii 10, măsurile reparatorii pentru persoanele ale căror proprietăti au fost nationalizate nu au fost puse în practică. Mai mult, despăgubirea prin acordarea de actiuni anuntă declansarea celei de-a doua mari cuponiade”. (www.sfin.ro)

„O nouă cuponiadă si un nou SIF stau să se nască. Este vorba de Fondul Proprietatea, destinat despăgubirii proprietarilor ale căror locuinte nationalizate nu pot fi retrocedate în natură”. (www.wall-street.ro/articol/)

- cupoanele din agricultură:

„A început cuponiada agricolă. Reprezentantii Guvernului au anuntat că de ieri a început operatiunea de distribuire a aproximativ 70 de milioane de bonuri valorice pentru îngrăsăminte, seminte si pesticide”…( www.monitorulbt.ro/)

- cupoanele promotionale, privind achizitionarea de produse cu pret redus:

Cuponiada începe în februarie. Prima emisiune de cupoane pentru reduceri de pret la achizitionarea de bunuri de larg consum va fi lansată, cel mai probabil, în a doua jumătate a lunii februarie”. (www.cuponpro.ro/)Firmele de medicamente au început cuponiada pilulelor. Te poti duce cu cuponul la farmacie să primesti gratis un medicament pentru astm”. (www.medfam.ro/)

- cupoanele pentru energie termică:

„Termica Botosani, în repaus. Cuponiada căldurii s-a încheiat Societatea de termoficare a Botosaniului a încetat de săptămâna aceasta să mai furnizeze căldură către populatie”.

(www. romanialibera.ro/editie/)4.3. Referindu-se, initial, la manifestatiile din Piata Universitătii din Bucuresti, începute în aprilie 1990, golaniadă a derivat de la golan, folosit atunci de Ion Iliescu ca apelativ la adresa protestatarilor împotriva comunismului, adunati în Piata Universitătii. În acel context, golan a căpătat, pentru protestatari si pentru sustinătorii lor, o valoare semantică accentuat pozitivă, ca de altfel si golaniadă.

Îl întâlnim însă pe golaniadă si cu valoarea peiorativă pe care o are si golan, folosit cu sensul lui de bază:

«Golaniada social-democrată. Deputatii PSD care au semnat lista de sustinere a lui Adrian Năstase în functia de presedinte al Camerei i-au solicitat ieri presedintelui PSD, Mircea Geoană, să-si ceară scuze în mod public pentru faptul că i-a calificat drept golani si mizerabili”». www.roportal.ro/stiri/

„Cred că ar trebui să urmati exemplul Timisoarei unde am fost la meciul cu Juventus si e o altă atmosferă, lumea civilizată, nu golaniada din peluzele din Ghencea”. (www.fcsteaua.ro)4.4. Vorbim de «“dinozauriada Spielberg...».(Dil 251/97, p.13), cu referire la filmul de factură preistorică Jurassic Park, în regia lui Spielberg (film care “atinge performanta tridimensionalizării dinozaurilor“18) si la îndrăzneala efectelor realizate în acest film, dar si de:

«Dacă Tăriceanu a manifestat previzibilitate în actiuni si reactii necesare, înseamnă, poate indirect, că se explică astfel situatia atipică a tării împânzită de mixtura epocii ceausiste cu dinozauriada epocii iliesciene [subl.n.] prin insitutii cheie, cu pesedei la tot pasul, prin administratie si în Parlament, adunati laolaltă, “ex”- securisti, “ex”-comunisti, condusi de pesedeii Năstase si Văcăroiu»… (www.ppcd.ro/),

în care derivatul trimite la baza folosită cu sens figurat, dinozaur „învechit, depăsit de timp” si cu referire „specializată” : vecehea nomenclatură.

4.5. Amintit de Adriana Stoichitoiu în seria derivatelor cu semnificatia “campanie [politică] rău-intentionată, în contradictie cu morala”19, telefoniadă apare si cu sensul, “nepolitic”, de “convorbiri numeroase”

„Panait, în telefoniada cu Rodica Stănescu. Pe 27 martie, Cristian Panait a sunat-o pe Rodica Stănoiu, pe atunci ministrul Justitiei, de 12 ori, informatie neexploatată în anchetă”. (www.ziarulcn.com/article/)4.6. Polisemantismul este prezent si la unele formatii cu -iadă derivate de la antroponime. De exemplu, bivolariadă se încadrează si el în sensul general de „actiune de amploare…”, dar în primul exemplu este vorba de “ampla miscare yoga condusă de Gregorian Bivolaru”:

Tranzitia ne-a dat ceva din belsug; ne-a dat telenovele. Pe micul ecran, la coltul străzii, în Parlament, peste tot, telenovele ca frunza si ca iarba. Cea din ultima vreme am putea s-o numim bivolariada. Ecranele, mai mici sau mai mari, mai luminoase sau mai aburite au sărit pe noi ca niste hiene cu imagini socante, arătându-ne segmente din măreata epopee de yoga a lui Gregorian Bivolaru”. (www.gdo.ro/Editorial/2004/04--23),

iar în cel de-al doilea, de “actiunea autoritătilor române declansată împotriva lui Gregorian Bivolaru”:

Bivolariada. În 18 martie a început marea ofensivă a autoritătilor române împotriva lui Gregorian Bivolaru si a Miscării de Integrare Spirituală în Absolut, celebra MISA, pe care acesta o păstoreste”... (www.ziarulunirea.ro/ arhiva/2004/04/03/)

4.7. Becaliadă este aparitia exagerată, sufocantă chiar, a fratilor Becali, în presa scrisă si audio-vizuală:

Becaliada. Aproape că nu există rubrică. de stiri sportive televizate fără să. fii agresat de imaginea celor trei veri,. fosti ciobani sau bisnitari, ajunsi impresari de fotbalisti, conducători sau investitori în fotbal”. (www.editie.ro/arhiva)

dar si „emblema” pentru un comportament similar cu cel al lui Becali:

„N-am votat pentru un Băsescu atât de lipsit de bun-simt încât, în plină tragedie provocată de revărsările Dunării, îsi continuă netulburat, „becaliada” cu primul-ministru”... (www.cotidianul.ro/)


Concluzii

În urma analizei întreprinse, se poate observa cu usurintă o „revenire” spectaculoasă a sufixului care apare în combinatii dintre cele mai diverse si mai pitoresti, formatiile nou-create oferind o imagine extrem de sugestivă a societătii românesti în tranzitie, în continuă căutare de valori autentice.

„Orientat”, în trecut, în formarea de cuvinte din două domenii: literar (nume de epopei istorice) si sportiv (nume de competitii sportive), astăzi -iadă pare să se specializeze în primul domeniu, derivatele analizate, “care trimit prin sufixul cu parfum de epocă la nuclee epopeice” sunt de fapt „parodii” de epopei, privite din “unghi “eroi-comic”20.

Sidexiada ·Epopeea privatizării Sidex Galati se apropie de sfârsit”… (ziua.ro)

«Descrierile sunt niste „povesti“ pedagogice…Coordonate de Monica Onojescu, ele au fost reunite într-un volum cu titlu de epopee: Lecturiada, o „epopee“ a cuceririi lecturii creatoare». (www.observatorcultural.ro/)

Analogia cu derivate mai vechi joacă un rol important în întelegerea termenului nou-apărut. Trebuie totusi să remarcăm imaginatia si abilitatea unor ziaristi, aflati mereu în contact cu evenimente ale vietii publice, de a folosi mijloace de îmbogătire a vocabularului, “activând la maxim”21 sufixul -iadă.

În cazul câtorva dintre derivatele pe care le-am găsit în paginile forumurilor de discutii, remarcăm prezenta unui cititor activ, atent si mai ales inventiv (v. forumurile de discutii ale unor publicatii online), cu un surprinzător simt lingvistic si extralingvistic:

„Uoau, a început bebelusiada! Devine palpitant pe aici! tuturor mult curaj, celor care vor deveni mămici repede, repede”…(www.desprecopii.com/forum/)

„stiu să fac destul de bună mâncare . . . am participat si la ceva concurs organizat de zilele orasului Oradea ... ceva culinoriada s-a numit si am luat locul 1”. love.restart.ro/view /crisuletzul/com/80

„A fost azi o adevarată telefoniadă între Austria unde facem noi concediu si Germania”… (www.desprecopii.com/forum/)

„Asa că mai lasati maneliada si maidanul si mai treceti pe la scoală. Mult nu o să mai tină smenul pe care il promovează toti incultii”. (www.jurnalul.ro/comentarii.read)

„Vreau un guvern de tehnocrati. M-am săturat de politicieni mincinosi si schimbători ca vremea, indiferent cum se numesc: Iliesciada, băsesciada, constaniadă, mironiadă, patriciadă, hrebenciadă, sechelariadă (românii au sechele, vă spun, după acest circ nemaîntâlnit în politica romînească)” . (www.gandul.info/2005-07-08/ politic/)NOTE


1 Luiza Seche, Sufixul -iadă, în SCL, XI, nr.3, 1960, p.715

2 Luiza Seche, art.cit., p.716. Ca si spartachiadă, dinamoviadă si ceferiadă au sensul de „competitie sportivă la care participă membrii clubului/cluburilor...”.

3 Coman Lupu, Din terminologia sportivă recentă, în SCL, XXXIV, nr.6, 1983, p.531-532

4 v. articolul nostru “Completariadă”, în Analele Universitătii din Craiova, Seria Stiinte filologice, Lingvistică, anul XX, 1998, nr.1-2, p.209-211

5 Florica Dimitrescu, Dictionar de cuvinte recente, editia a II-a, Bucuresti, Editura Logos, 1997; Maria Dumitrescu, Dictionar de cuvinte recente, D.C.R.-99, Bucuresti Editura Semne, 2000, D.C.R.-2000, Botosani, Editura Agata, 2000, D.C.R.-2003, Botosani, Editura Agata, 2003; Dorin N.Uritescu, De la chioscari la vesternizare. Mic dictionar de termeni actuali, Bucuresti, Humanitas, 1993

6 Mioara Avram, La créativité du roumain, în Rumänisch: Typologie, Klassification, Sprachcharakteristik, Akten des Internationales Kolloquiums der Südosteuropa-Gesellschaft und Instituts für Romanische Philologie der Universität München, Tutzing, 30.3-2.4.1993, Südosteuropa-Schriften, band 14, p.287; Adriana Stoichitoiu-Ichim, Vocabularul limbii române actuale. Dinamică, influente, creativitate, Bucuresti, Editura ALL, 2001

7 Este vorba de presa postdecembristă, mai exact de câteva numere ale revistei Dilema, ale revistei 22, de varianta electronică a unor cotidiene de largă circulatie.

8 Ideea prezentării în note am preluat-o din articolul Gabrielei Pană Dindelegan, Un prefixoid „la modă”: Mega-, în Actele Colocviului Catedrei de limba română, 22-23 noiembrie 2001, Perspective actuale în studiul limbii române, Bucuresti, Editura Universitătii Bucuresti, 2002.

Prezentăm în continuare lista derivatelor, cele înregistrate în studiile si în dictionarele mai sus amintite, fiind însotite de initialele de la numele autorilor: arlechiniadă, balconiadă, baroniadă, baston(i)adă (DU), bebelusiadă, beriadă, bisnitariadă (MA), bivolariadă, blatiadă (MD), borcaniadă (AS), bugetiadă (AS, MD), bufoniadă, buticariadă (MD), caloriferiadă (MD), căminiadă (AS, FD), căpsuniadă, cătelariadă (MD), celofaniadă (MD), chioscariadă (MD), ciolaniadă (RZ), complotiadă (DU), constaniadă, cretiniadă, culinariadă / culinoriadă/kulinoriadă, cuponiadă (AS, MD, FD), dealeriadă (AS), destântăriadă (MD), desteptariadă (DU, MA), dinozauriadă, dolariadă (AS), dosariadă (AS, MD, FD), electoriadă, eleviadă, fermieriadă (MD), golaniadă (MA), huliganiadă (DU), hingheriadă (MA), iluzoriadă (AS), jandarmiadă (MD), lideriadă (AS), lecturiadă, maidaneziadă, maneliadă, mercenariadă (MD), metalurgiadă (AS), mineriadă (DU, MD, FD, AS), motiadă (MA), neaosiadă (MA), noveliadă, papuciadă (MD), parlamentariadă (MD), patroniadă, păcăliadă (MD), păturiadă (MA), pepeniadă (AS), pontifiadă (MD), rromiadă, sacosniadă (DU), scuteriadă (DU), senatoriadă, sponsoriadă (MD), striperiadă, struguriadă, stupidiadă (DU), sobolaniadă (MA), soferiadă (DU), spertiadă (AS), telefoniadă (AS), tomboliadă, tapinariadă (MA), tărăniadă (AM), tântăriadă (MA), tigariadă, victimiadă (DU), vodcariadă, *vointiadă, zvoniadă (RZ); băsesciadă (MD), brucaniadă (DU, MA), becaliadă (MD), blatteriadă (MD), chirnoghiadă (FD), clintoniadă (AS), curcaniadă (MD), elianiadă (MD), eminesciadă, everaciadă/everachiadă (MA), funariadă (AS), gorbacioviadă (RZ), halaiciadă (AS), horiadă (MA), hrebenciadă, iliesciadă, iorgovaniadă (RZ), irodiadă (DU, MD), lewinskiadă, maziliadă (MA), măgureniadă (MA), mironiadă (AS, MD), mischiadă, moculesciadă (MA), muguresciadă (MD), patriciadă, putiniadă, remesiadă (AS, MD), robinsoniadă (DU), rolleriadă (MA), sechelariadă, simoniadă, solcaniadă (MA), tatuliciadă (DU, MA), vasiliadă, vladimiadă/vadimiadă (DU, MA); babiloniadă (MD), brasoviadă (MD), cotroceniadă (MA), giulestiadă (MD), japoniadă (DU); feseniadă (DU, MA, FD), IMM-iadă (MD), irsopiadă (MA), sidexiadă (MD)

9 Avem în vedere, nu sensul juridic al cuvântului, ci pe cel de “succesiune de operatii, de stări sau de fenomen prin care prin care se efectuează o lucrare, se produce o transformare; evolutie, dezvolatare, desfăsurare; actiune” (v. DEX2)

10 “dispută cu privire la copilul cubanez si locul în care ar trebui să trăiască: Cuba sau SUA” (Maria Dumitrescu, Dictionar de cuvinte recente, D.C.R.-2000, Botosani, Editura Agata, 2000, p.54

11 este vorba de protestul elevilor privind modul de desfăsurare a bacalaureatului ‘98

12 Adriana Stoichitoiu-Ichim, Vocabularul limbii române actuale. Dinamică, influente, creativitate, Bucuresti, Editura ALL, 2001, p.26

13 Adriana Stoichitoiu-Ichim, op.cit., p.26

14 Florica Dimitrescu, Dictionar de cuvinte recente, editia a II-a, Bucuresti, Logos, 1997, p.154

15 Florica Dimiterscu, op.cit., p.154

16 cumpărarea în masă a unor publicatii neconvenabile Puterii, înaintea alegerilor din noiembrie 2004

17 Florica Dimitrescu, op.cit., p.77

18 Mihai Ignat, autorul articolului Lumi reziduale, foloseste termenul cu referire la filmul de factură preistorică “Jurassic Park“, în regia lui Spielberg (film care “atinge performanta tridimensionalizării dinozaurilor“)

19 Adriana Stoichitoiu-Ichim, Vocabularul limbii române actuale. Dinamică, influente, creativitate, Bucuresti, Editura ALL, 2001, p.26

20 Oana Chelaru Murărus, Un stimulent pentru linistea noastră, în „Dilema”, nr.116, 1995, p.6

21 Dorin Uritescu, De la chioscari la vesternizare. Mic dictionar de termeni actuali, Bucuresti, Humanitas, 1993, p.71

BIBLIOGRAFIE


Mioara Avram, La créativité du roumain, în Rumänisch: Typologie, Klassification, Sprachcharakteristik, Akten des Internationales Kolloquiums der Südosteuropa-Gesellschaft und Instituts für Romanische Philologie der Universität München, Tutzing, 30.3-2.4.1993, Südosteuropa-Schriften, band 14, p.285-297

Oana Chelaru Murărus, Un stimulent pentru linistea noastră, în „Dilema”, nr.116, 1995, p.6

Florica Dimitrescu, Dictionar de cuvinte recente, editia a II-a, Bucuresti, Editura Logos, 1997

Maria Dumitrescu, Dictionar de cuvinte recente, D.C.R.-99, Bucuresti Editura Semne, 2000, D.C.R.-2000, Botosani, Editura Agata, 2000, D.C.R.-2003, Botosani, Editura Agata, 2003

Coman Lupu, Din terminologia sportivă recentă, în SCL, XXXIV, nr.6, 1983, p.531-534

Luiza Seche, Sufixul -iadă, în SCL, XI, nr.3, 1960, p.715-718

Adriana Stoichitoiu-Ichim, Vocabularul limbii române actuale. Dinamică, influente, creativitate, Bucuresti, Editura ALL, 2001

Dorin N.Uritescu, De la chioscari la vesternizare. Mic dictionar de termeni actuali, Bucuresti, Humanitas, 1993Rodica Zafiu, Etceteriade, în „Luceafărul”, nr.32, 1992, p.4

Yüklə 53,72 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin