United nations nations unies



Yüklə 13,75 Kb.
tarix18.01.2018
ölçüsü13,75 Kb.
#38860




UNITED NATIONS

bmlogob (5)

NATIONS UNIES



Birleşmiş Milletler Mukim Koordinatörü

Sayın Kamal Malhotra’nın

Dünya Barış Günü

Barış Çanı Töreni

Konuşması

(Okunan metni esas alınız)

21 Eylül 2016

Botanik Park, Ankara
Türk-Japon Vakfı Başkanı Sayın Profesör Sadıklar,

Japonya Büyükelçisi Sayın Oka

Değerli basın mensupları,

Sevgili öğrenciler,

Saygıdeğer konuklar
Her yıl 21 Eylül’de Dünya Barış Günü dünyanın dört bir yanında kutlanıyor. Genel Kurul bu günü hem ülkeler arası hem de ülkelerde barış fikrinin güçlendirilmesine adanan gün olarak ilan etmiş bulunuyor.
Bu çok önemli etkinliği kutlamak üzere bir araya geldiğimiz günümüzde çatışmalar, başta bölgemizde olmak üzere, ülkeleri harabeye çeviriyor. Bu çatışmaların sonuçlarından dünyadaki tüm ülkelerin etkilenmesi, çatışmaların etkilerinin sadece söz konusu bölgelerle kısıtlı kalmadığını gösteriyor.

 

Günümüzde dünyanın dört bir yanında insanlar yeni bir şiddetli terör saldırısı ya da salgın ile karşı karşıya kalma korkusuyla yaşıyor. Çatışmalar, dünyanın dört bir yanında aileleri evlerini terk etmeye zorluyor; çocukları okulsuz bırakıyor ve insanların istismar edilmelerine yol açıyor.


Ancak, bu dönem, dünyayı daha iyi bir güzergaha sokmak için aynı zamanda bir fırsat da teşkil ediyor.
Ateşkesler hayati önem taşır. Ancak, barış silahların bırakılmasından çok daha büyük bir anlam taşır. Barış, insanların ihtilafların ve yoksulluğun olmadığı, refahın sağladığı imkanları herkesin paylaştığı küresel bir toplum inşa etmektir. Barış, birlikte büyümek ve birbirimize evrensel bir aile gibi destek sağlamaktır.
Bu idealin hayata geçirilmesi amacıyla dünyaya daha iyi bir gelecek umudu vermek üzere elimizden gelen herşeyi yapacağımızı bugün bir kez daha taahhüt etmeliyiz. Küresel liderler de tam bir yıl önce BM Genel Kurulunda 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemini kabul ederek bu vizyonu ortaya koydular.  
Söz konusu karar doğrultusunda bu yılki Dünya Barış Gününde 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefini Barışı İnşa Eden Bloklar olarak ön plana çıkarıyoruz, çünkü ihtilaflar genellikle insanların sınırlı kaynaklar nedeniyle rekabete girmeleri sonucu ortaya çıkıyor. 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi böylesine ihtilafların bir daha yaşanmaması ve kimsenin dışlanmaması için Birleşmiş Milletler’in ve bizim ayrıntılı planımızı teşkil ediyor.

 

Saygıdeğer konuklar,


Barışın hepimizin her gün ve her ülkede çaba harcamamız gereken bir olgu olduğunu gayet iyi biliyorsunuz.
Benzer bir ifadeyle, modern Türkiye’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de onlarca yıl önce meşhur ifadesiyle dünyanın hak ettiği eşitlikçi, adil ve kucaklayıcı bir gelecek için yurtta barış dünyada barış için çalışmamız gerektiğini söylemişti. Bu sözler ilk söylendiği dönem kadar geçerlidir.
Bugün Barış Çanını çalarak bir kez daha tüm dünyaya bu çabalarında Birleşmiş Milletler’in yanında yer alması ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri ve uygulamaya konmalarını destekleyerek ve barışa olan bağlılıklarını yineleyerek barış için üzerlerine düşeni yapmaya çağırıyoruz.
Teşekkür ederim.


Yüklə 13,75 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin