Utilizarea calculatorului in scoalaYüklə 21,54 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü21,54 Kb.

SCOALA CU CLS. I-VIII NR.2 BICAZ

Autor: Anastasiei Cristina Elena

anastasiei.cristina@gmail.com

Co-autor: Avram Cristina

avram.cristina7@gmail.com
UTILIZAREA CALCULATORULUI IN SCOALA
anastasiei.cristina@gmail.com

Calculatorul este foarte util atat elevului cat si profesorului insa folosirea acestuia

trebuie realizata astfel incat sa imbunatateasca calitativ procesul instructiv-educativ, nu

sa il ingreuneze. Calculatorul trebuie folosit astfel incat sa urmareasca achizitionarea

unor cunostinte si formarea unor deprinderi care sa permita elevului sa se adapteze

cerintelor unei societati aflata intr-o permanenta evolutie. Acesta trebuie sa fie pregatit

pentru schimbari, sa le intampine cu entuziasm nu cu frica si rezistenta. Daca elevii

sunt orientati cu incredere spre schimbare, ei vor simti nevoia de a fi instruiti cat mai

bine pentru a face fata noilor tipuri de profesii. Esecul in dezvoltarea capacitatii de a

reactiona la schimbare poate atrage dupa sine pasivitatea si alienarea. Profesorul traieste

el insusi intr-o societate in schimbare, si din fericire, in prima linie a schimbarii, astfel

incat va trebui sa se adapteze, sa se acomodeze, sa se perfectioneze continuu.avram.cristina7@gmail.com

Deci, introducerea in scoală a Internetului si a tehnologiilor moderne duce la

schimbari importante in procesul de invatamant.

Astfel actul invatarii nu mai este considerat a fi efectul demersurilor si muncii

profesorului, ci rodul interactiunii elevilor cu calculatorul si al colaborarii cu profesorul.

Aceasta schimbare in sistemul de invatamant vizeaza urmatoarele obiective :

1. Cresterea eficientei activitatilor de invatare

2. Dezvoltarea competentelor de comunicare si studiu individual

Utilizarea calculatorului in procesul de invatamant devine din ce in ce mai importanta (chiar indispensabila) din doua motive: are loc o informatizare a societătii; mediile de instruire bazate pe informatica ofera un puternic potential educativ.

anastasiei.cristina@gmail.com

Considerand calculatorul un instrument didactic, remarcam mai multe modalităti de aparitie a calculatorului in demersul didactic: • Utilizarea calculatorului pentru tehnoredactarea computerizata a documentelor scolare ( planificari, proiecte de unitati de invatare, proiecte de lectie etc).

 • Utilizarea calculatorului ca mijloc de predare in cadrul lectiilor de comunicare de noi cunostinte, de recapitulare sau a prelegerilor, in care calculatorul poate reprezenta suport al unei sinteze, imagini, figuri ce pot fi proiectate in scopul transmiterii de cunostinte;

 • Realizarea unor calcule numerice, mai mult sau mai putin complicate, în scopul formarii deprinderilor de calcul;

 • Realizarea unor banci de date, adica stocarea de informatii, modalitate care să permită ulterior regasirea informatiilor dupa anumite criterii;

 • Invatarea unui limbaj de programare;

 • Realizarea unor laboratoare asistate de calculator.

avram.cristina7@gmail.com

Invatatorii si profesorii din Romania considera extrem de importanta utilizarea calculatorului in procesul educational. Aproximativ 80% dintre cadrele didactice sustin ca atunci cand folosesc calculatorul la clasa elevii sunt mai atenti si mai motivati la ore, invatarea devenind activa. In plus, predarea este mai usoara pentru ca notiunile abstracte sunt predate mai usor datorita suportului vizual. Peste 70% dintre cadrele didactice care au folosit materiale educationale in format electronic in procesul de predare au observat ca lectia devine interactiva. Cercetarea a evidentiat faptul ca prin folosirea calculatorului la clasa pot fi diminuate anumite probleme identificate in sistemul traditional de abordare a lectiei cum ar fi interesul scazut al elevilor si caracterul prea teoretic al informatiilor.


anastasiei.cristina@gmail.com

In privinta impactului asupra elevilor, peste 87% dintre profesori sunt de parere ca elevii sunt mai atrasi de lectie datorita animatiilor si continutului multimedia, iar exemplele din viata reala si simularile virtuale le capteaza atentia si ii ajuta sa retina mai usor informatiile din materia scolara. Din rezultatele cercetarii reiese ca invatatorii si profesorii folosesc calculatorul pentru a-si pregati lectia (48%), ca suport in predare (78%) si in evaluarea elevilor (85%).


Calculatorul trebuie privit ca un instrument in educatia elevilor. Depinde de fiecare professor cum alege sa-l foloseasca si cum ii invata pe copii sa-l utilizeze. Prin lectiile pe calculator si jocurile educationale, profesorii cresc interesul elevilor pentru scoala pentru ca le stimuleaza imaginatia si invatarea prin descoperire.

avram.cristina7@gmail.com

Dintre problemele din invatamant identificate de cadrele didactice, care ar putea fi asociate folosirii temei calculatorului in educatie sunt curricula prea incarcata, traditionalismul si caracterul prea teoretic al informatiilor transmise.

In zilele noastre, computerul este, in mod indiscutabil, un mijloc benefic de instruire didactica. Putem afirma ca este un mijloc instructiv revolutionar, cu un impact asupra procesului de invatamant asa cum nu a mai existat de la momentul aparitiei manualelor scolare.

Profesorii insisi trebuie sa stapaneasca metodologia utilizarii computerului. Indiferent de specialitatea lor in cadrul procesului de invatamant, de pozitia lor, profesorii trebuie să inteleaga ca acest instrument va transforma tehnologiile didactice mai mult chiar decât a facut-o apariţia tiparului. Computerul aduce in scoala calitatea sa de mijloc de invatamant interactiv, pe care nu o aveau celelalte mijloace didactice. De asemenea, computerul poate modela orice fel de proces, in toata complexitatea desfasurarii sale.anastasiei.cristina@gmail.com

In scoala noastra s-a desfasurat foarte multe activitati, proiecte, la care au participat atat elevii scolii, prescolarii, dar si cadrele didactice, persoane din afara scolii precum parintii. Aceste proiecte au avut si au in continuare rolul de a ajuta copii cu CES, copiii de etnie rroma, copiii care provin din familii dezavantajate sa se familiarizeze cu calculatoarele, sa aiba o atitudine pozitiva bazata pe utilizarea mijloacelor moderne de informare.Principalale proiecte in care a fost implicata scoala, respectiv personalul didactic al scolii sunt:

 • Proiectul PHARE 2003/005.551.12.02 „Acces la educatie pentru grupuri dezavantajate” s-a derulat in perioada septembrie 2005 - octombrie 2006. Prin intermediul acestui proiect mediul fizic a devenit unul modern, elevii beneficiaza de lectii calitativ mai bune prin folosirea metodelor active, a programului de remediere scolara si a tehnologiei moderne. Parintii sunt mai implicati in viata scolii, organizeaza si participa la activitati, sunt premiati prin munca depusa, au infiintat un ONG „Asociatia parintilor”. Membrii comunitatii au mai multa stima de sine si sunt mai apreciati. Desi proiectul se afla in afara perioadei de sustenabilitate propusa (2 ani), isi continua cu succes activitatile: desegregare, egalitate de sanse, integrarea copiilor cu CES, remediere scolara, promovarea imaginii scolii.

avram.cristina7@gmail.com

 • Proiectul „Un CDI pentru o scoala incluziva” s-a desfasurat in perioada septembrie 2006 – octombrie 2007. Deoarece calculatorul este utilizat in scopuri educative, prin intermediul proiectului s-a infiintat un laborator de informatica modern. Elevii beneficiaza de tehnologie moderna, utila in proiectele derulate sau in curs de derulare. Parintii elevilor se pot intalni in scoala sa se initieze cu tainele calculatorului, sa comunice cu rudele plecate in strainatate. Pentru a putea lucra cu calculatorul si cu elevii, noua cadre didactice au fost formate IT. Membrii comunitatii se mandresc cu aceasta scoala mai moderna.

anastasiei.cristina@gmail.com

 • Proiectul „Economia bazata pe cunoastere” (twinning cu scoala IISS Lanoce, Italia) are ca obiective adaptarea cunostintelor prin ore de TIC in oferta scolara, dezvoltarea in randul elevilor, parintilor, cadrelor didactice a unei atitudini pozitive bazata pe utilizarea mijloacelor moderne de informare; constituirea, promovarea si mentinerea scolii ca scoala moderna. Ca metode de evaluare folosite putem enumera: initierea si imbunatatirea cunostintelor de utilizare a calculatorului; calitatea receptarii de noi informatii; pregatirea si utilizarea lectiilor moderne; calitatea actului educativ.avram.cristina7@gmail.com

 • Proiectul „Our school treavels in Europe” (eTwinning cu scoala St. Luke, Scotia) are ca obiective: dezvoltarea relatiilor dintre scoli din Uniunea Europeana, schimbul de experienta, dezvoltarea abilitatilor IT ale elevilor. Cadrele didactice din echipa proiectului desfasoara activitati cu elevii. Elevii beneficiaza de tehnologie moderna, utila in proiectele derulate. Metodele de evaluare folosite sunt: calitatea abilitatilor, perfectionarea limbii engleze, prezentarea scolii si comunitatii in film, revista. Activitatile desfasurate vor fi temelia noilor parteneriate sau a continuarii cu noi proiecte. Ca produse finale enumeram: materiale informative, rapoarte, jurnalul proiectului, cooperarea on-line, perfectionarea limbilor moderne.

anastasiei.cristina@gmail.com

 • Proiectul „Notre ville en images” (parteneriat cu ISTITUT SAINTE-URSULE, Belgia, coordonator Thierry Ligot) are ca obiective dezvoltarea relatiilor intre scolile din UE, schimbul de experienta, dezvoltarea abilitatilor IT ale elevilor.

In toate aceste proiecte, principalul mijloc de comunicare intre scoli a fost calculatorul. Elevii s-au aratat foarte incantati atat de activitatile extrascolare, cat si de activitatile didactice desfasurate cu ajutorul calculatorului. Dupa aceste activitati s-a constatat ca utilizarea calculatorului imbunatateste procesul de invatamant si nu numai: educatia bazata pe calculator se refera la orice mod de folosire a computerului in scop educational, incluzand fixarea cunostintelor, programe tutoriale, simulari, managementul instruirii, exercitii suplimentare, programare, creare de date de baze, precum si multe aplicatii.

avram.cristina7@gmail.com

Printre dezavantajele folosirii calculatorului putem enumera: crearea unei posibile dependente, comunicarea doar cu ajutorul internetului, realizarea temelor fara o contributie prea mare din partea elevilor.

Calculatorul este folosit atat pentru desfasurarea orelor de matematica, fizica, chimie, dar si a cursurilor de profil umanist, precum limbile straine sau limba si literatura romana. PC-urile tind sa devina standardul de computere folosite in scoli, ceea ce intareste legaturile dintre lucrarile realizate pe computerul de la scoala si temele pentru acasa, deoarece elevii vor lucra si in afara orelor de clasa, salvandu-si lucrarea pe discheta sau pe CD.

Computerul poate interveni direct in procesul de invatare sau intr-un mod indirect. Interventia directa a calculatorului se realizeaza intr-un mod concret preluand principala sarcina a profesorului: predarea intr-un soft educational. Interventia indirecta consta in utilizarea calculatorului pentru controlul si planificarea instruirii, adica, acesta preea o parte din sarcinile profesorului.anastasiei.cristina@gmail.com

Calculatorul a devenit un element principal al vietii actuale fara de care societatea nu s-ar putea dezvolta.Multi educatori, parinti si cercetatori s-au implicat in programele educationale de utilizare a calculatorului in scoala. Fiecare scoala ar trebui sa detina calculatoare, iar personalul didactic ar trebui sa urmeze cursuri de perfectionare si formare IT.

Scoala noastra nu are o norma de informatician, dar cu toate acestea reusim sa desfasuram proiecte interesante si sa obtinem rezultate frumoase. Il rugam pe Mos Craciun sa ne dea mai multa putere de munca pentru a putea implementa cat mai multe proiecte, deoarece pasiune si daruire avem si copiii sunt incantati de activitatile pe care le desfasuram. Suntem o scoala cu specific incluziv, nu avem copii olimpici dar avem rezultate foarte bune la activitatile extracurriculare, la concursuri, parteneriate scolare si proiecte educationale.
Kataloq: upload -> evacanta
evacanta -> Echipajul Puma Ocean Racing
evacanta -> Pentru inceput va vom invata un lucru destul de simplu si anume, cum sa descarcati o informatie in format text de pe net. Nu este foarte complex, insa pentru unii dintre voi care nu au mai descarcat de pe net va fi destul de greut,
evacanta -> 1 Ce intelegem prin dependenta de alcool?
evacanta -> N-as vrea sa par nerecunoscatoare, nu sunt, sunt foarte fericita, doar un strop obosita, de la atat de mult umblat. Asa ca, in aceasta scrisoare, iti voi cere mai nimic. La anul, vreau doar sa fiu linistita
evacanta -> Planeta albastra
evacanta -> Casa noastră, minunata planetă albastră
evacanta -> Caine Realizat de Luncasu Mihai –Liviu: clasa a vi-a Câinele
evacanta -> România judeţul giurgiu primaria comunei văRĂŞti reţeaua Electronică a Comunităţii Locale Vărăşti

Yüklə 21,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:
Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2020
rəhbərliyinə müraciət

    Ana səhifə