16 NİSAN 2015
BASIN BÜLTENİ
KARACABEY DENİZE KAVUŞUYOR
- KENT KONSEYLERİ KARACABEY SAHİL PROJESİNDE VATANDAŞA SÖZ HAKKI VERDİ.
- BURSA KENT KONSEYİ (BKK) VE KARACABEY KENT KONSEYİ TARAFINDAN DÜZENLENEN ‘GENEL KONSEY’ TOPLANTISINDA, KARACABEY'DE YAPILMASI PLANLANAN SAHİL PROJESİ VATANDAŞLARA ANLATILDI.
BURSA – Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Karacabey Kent Konseyi tarafından düzenlenen Genel Konsey toplantısında, Büyükşehir Belediyesi tarafından Karacabey'de yapılması planlanan sahil düzenleme projesi vatandaşlar tarafından konuşuldu.
BKK ve Karacabey Kent Konseyi’nin ortaklaşa düzenlediği ‘Bursa Konuşuyor Genel Konsey’ toplantısında, Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin sahil kesiminde yapılması planlanan projenin Karacabey etabı ele alındı. Şükran Yemişçioğlu Kültür Merkezi'ndeki toplantıya, vatandaşlar ilgi gösterdi. Toplantıya, Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Vardar, Sahiller Daire Başkanı Hakan Bebek, BUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Güngör Gülenç, Karacabey Baro Başkanı Avukat İbrahim Emir, Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feti Toprak, Yerel Gündem Şube Müdürü Neslişah Kuşku, siyasi parti temsilcileri, Büyükşehir ve Karacabey meclis üyeleri, BUSKİ yöneticileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Toplantının Divan Başkanlığı’nı BKK Başkanı Semih Pala, divan üyeliklerini ise Karacabey Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, Karacabey Kent Konseyi Genel Sekreteri Erdinç Özer ve BKK Genel Sekreter Yardımcısı Cüneyt Acar yaptı.
"Bursa bir deniz şehridir"
BKK tanıtım videosu gösteriminin ardından konuşan BKK Başkanı Semih Pala, Karacabey sahil düzenleme toplantısının sadece Karacabey'i değil, Bursa'yı ve Türkiye'yi de ilgilendirdiğini söyledi. Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan sahil düzenleme projesinin vatandaşın önüne sunulması, görüşlerin dile getirilmesi ve ortak akla göre hareket edilmesinin önemine dikkat çeken Pala, bu kapsamnda kent konseylerinin toplantılar düzenlediğini belirtti. Büyükşehir Belediyesi'nin ve Karaceby Belediyesi'nin kent konseylerine destek verdiğini ifade eden Pala, "BKK Başkanı olarak destek veren tüm belediye başkanlarına teşekkür ediyorum. Kent konseyleri, idari sistem içerisinde çok önemli kuruluşlardır. Kent konseyleri, devlet ile milleti buluşturan, herkese ve her kesime söz hakkı veren, tüm kurumları biraraya getirebilen tek yapıdır. Kent konseyleri de gücünün bilincinde olmalıdır. BKK olarak Türkiye'ye örnek çalışmalar yapıyoruz. Diğer kent konseyleriyle de ortak çalışmalar yapıyoruz. Büyükşehir Belediyesi, sahillerde bir çalışma yapmak istiyor. Vatandaşla birlikte yürütmeyi arzuluyor. Bursa bir deniz şehridir. Karacabey de tarım şehri olduğu kadar deniz şehridir. Kent konseyleri de buna en uygun yapılardır. İnsanlar da kent konseylerine sahip çıkmalıdır" dedi.
Karacabey Kent Konseyi Başkanı Mahmut Çayır, Bursa'da Yerel Gündem 21 çalışmalarının eski Büyükşehir Belediye Başkanı Erdem Saker zamanında başladığını, kent konseyi sürecinde kendisine çok şey borçlu olduklarını söyledi. Karacabey Kent Konseyi'nin çalışmalarını slayt sunumu eşliğinde anlatan Çayır, meclislerin yapılanmasını hızla sürdürdüklerini aktardı. Karacabey'de öncelikli meselenin sahil yolunun iyileştirilmesi olduğunu söyleyen Çayır, Marmara Denizi sahil yolu üzerinde durulmasını istedi. Piknik alanlarının oluşturulması gerektiğinin altını çizen Çayır, Malkara'daki kamp alanının Büyükşehir Belediyesi'ne devredilerek bungalov tarzı evler yapılarak turizme kazandırılması istedi.
"Turizm konusu artık Karacabey'in önceliğidir"
Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, toplantıyı düzenleyen Bursa Kent Konseyi'ne ve Karacabey Kent Konseyi'ne teşekkür etti. BKK'nin şehri ilgilendiren konuları gündemine aldığını, tarafları buluşturup konuşturduğunu ve ortaya bir yol haritası çıkartarak idarecilere sunduğunu ifade eden Özkan, aynı yapının Karacabey'de de olması için gerekli tüm desteği verdiklerini ve Karacabey Kent Konseyi'ni aktif çalışır hale getirdiklerini dile getirdi. Karacabey'de de artık ilçeyi ilgilendiren konuların vatandaşlar tarafında konuşulduğunu ve ortak görüşlerini ortaya çıktığını anlatan Özkan, "Karacabey'in gelişmesi ve büyümesi için vizyon ortaya koyduk. Üç ayaklı kalkınma hamlesine ihtiyacımız var. Karacabey, tarımsal yatırımlar, teknolojik yatırımlar ve turizm yatırımları açısından değerlendirilmeli. Hiç gündeminde olmayan turizm konusu artık Karacabey'in önceliğidir. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve ekibinin destekleriyle longoz ormanları başta olmak üzere Karacabey'in birçok doğal değeri Bursa'ya ve Türkiye'ye tanıtıldı. Ekolojik turizm alanında birçok değeri gündeme taşıdık. İşin plan ve proje kısmında da Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle ortaya güzel çalışma çıktı" diye konuştu.
“Derdimiz daha yaşanabilir Bursa ve Karacabey"
Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Bayram Vardar ise, üzerinde çalıştıkları projeyle Bursa'nın kıyılarının bütünsel mantıkla planlamasının yapılmasını amaçladıklarını söyledi. Büyükşehir’in bütünşehir olmasının ardından daha yaşanabilir Bursa için Büyükşehir Belediyesi'nin tüm ilçelerde olduğu gibi Karacabey'de de çalışmalar yürüttüğünü aktaran Vardar, Büyükşehir Belediyesi bünyesinde iki tane idari değişiklik yapıldığını kaydederek, "Sahil Hizmetleri Daire Başkanlığı ve Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı kuruldu. 115 kilometrelik kıyı şeridi olan Bursa'nın aslında kıyı şehri olduğunu göstermek için önemli çalışmalarımız var. Kıyı düzenlemelerinde birçok kurumun rolü var. Büyükşehir olarak eş güdümü sağlamak istiyoruz. Derdimiz daha yaşanabilir Bursa ve Karacabey'dir. Karacabey Boğazı, güney Marmara'da turizm ve doğal güzellikleri açısından önemli bir nokta. İstanbul Haliç'i temizleyen mantık ne ise Gemlik ve Karacabey'i de kirden arındırıp sağlıklı hale getirmek istiyoruz. Büyüşehir Belediyesi'nin vizyon projelerinden birisi de Nilüfer Çayı'nın temziliğidir. Nilüfer Çayı temizlenirse Karacabey Boğazı temizlenir" dedi.
"Kıyıların yüzde 78'i bozulmamış alanlar"
Sahiller Daire Başkanı Hakan Bebek, Karacabey sahil kıyıları için düşünülen proje, Malkara ile Yeniköy arası sahil bandı çevre düzenlemesi, longoz ormanlarına yönelik çalışmalar ve Nilüfer Çayı'nın temizleme çalışması hakkında detaylı ve teknik bilgi verdi. 115 kilometrelik sahil bandını, vatandaşın daha iyi kullanabilmesi için Sahiller Daire Başkanlığı'nın kurulduğunu hatırlatan Bebek, kıyıların genel planlamasını yapmak için projeyi başlattıklarını belirtti. Kanunlara göre kıyıların kamu yararına kullanılması gerektiğini ifade eden Bebek, Büyükşehir Belediyesi’nin de halkın kıyılardan daha fazla yararlanması için harekete geçtiğini dile getirdi. Arazi çalışmalarını bitirdiklerini, verileri vatandaşla paylaştıklarını kaydeden Bebek, "Planı hazırladıktan sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın onayına sunacağız. Bursa’nın 115 kilometrelik kıyı bandı bulunuyor. Karacabey'de çalışmada önemli yer tutuyor. Bölgenin jeolojik yapısı, yükselti haritası incelendi. İlçede ciddi oranda koruma alanı var. Kocaçay bölgesi, Bursa'nın ve Türkiye'nin en özel ve korunması gereken bölgesidir. Sulak alan dışında bölgede ıhlamur ormanları yer alıyor. Çalışmayla birlikte ulaşım analizini yaptık. Karacabey'de kıyıların yüzde 78'i doğal karakteri bozulmamış alanlardır. Yüzde 14'ü kısmen müdahale görmüştür. Bursa geneline göre Karacabey çoz daha az insan müdahalesi görmüş ve korunması gereken alanlardır" diye konuştu.
Tüm kıyıların kullanım şeklini çıkardıklarını, mevcut plajların yüzde 57’sinin kullanıldığını belirten Bebek, Bursa'da toplam 23 tane halk plajının bulunduğunu söyledi. Mevcut kıyı yapılarıyla ilgili envanteri çıkardıklarını da açıklayan Bebek, balıkçı barınakları hakkında bilgi verdi. Anket çalışması yaptıklarını da anlatan Bebek, ankete göre yüzde 88’inin kıyıyı kullandığını, en çok Osmangazi’den kıyı kullanımının olduğunu belirtti. Yüzde 52’sinin sahili gezi amaçlı kullandığını anlatan Bebek, “Ankete göre kıyılar en çok yürüyüş amaçlı kullanılıyor.Kıyılarımızın temel sıkıntısı, kirlilik, sosyal tesislerin eksikliği ve ulaşım olarak görüldü. Uzman raporlarını sonlandırdık. Kurum görüşlerini toparladık. Kent konseyleri tarafından düzenlenen toplantılardan vatandaşların görüşlerine başvuruyoruz. Daha sonra planı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunacağız" dedi.
Genel Müdür Yardımcısı Güngör Gülenç ise, Nilüfer Çayı ile ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi. İki sene içerisinde Nilüfer Çayı'nın tertemiz olacağını müjdeleyen Gülenç, Karacabey bölgesinde BUSKİ'nin yürüttüğü çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Toplantıya katılan dinleyiciler, şu konularda görüş bildirdi;
“Karacabey ile Kurşunlu arasındaki yol genişletilmeli ve asfaltlanmalı, Yeniköy'de kurulan hastane büyütülmeli ve aktif hale getirilmeli, otopark sıkıntısı çözülmeli, liman modernize edilmeli, piknik alanları oluşturulmalı, aşırı yağış sonrası dağdan gelen sulara kuşaklama sistemiyle çözüm bulunmalı, sahil projesi kapsamındaki düzenlemeler engelli vatandaşlar düşünülerek yapılmalı, Karacabey sakilleri yat turizmine açılmalı, deniz ulaşımı canlandırılmalı, Yeniköy ve Kurşunlu tarafına acil tuvalet ve duş kabinleri oluşturulmalı, kıyı temizliği haziran yerine mayıs ayında yapılmalı, sahil temizliğinde belediye öncülüğünde halk günleri yapılmalı ve halkın çevreye duyarlılığı artırılmalı, sahile paralel yollar yapılmalı, arıtma tesisleri yerleşim yerlerinin dışına çıkarılmalı, Kocadere'nin Nilüfer Çayı ile birleştiği bölgeye çökertme yöntemiyle havuz yapılmalı, Nilüfer Deresi en kısa zamanda temizlenmeli, proje sonuçları vatandaş ile paylaşılmalı"
BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Dostları ilə paylaş: |