(kaynak:www.denizhaber.com.tr)
03.07.2017 TÜPRAŞ, Türkiye'nin en büyük şirketi oldu
Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), Türkiye'nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği Fortune 500'de, 34,8 milyar liralık net satış geliriyle birinci oldu.
Finansal kurumlar ve holding şirketleri dışındaki tüm sektörleri kapsayan Fortune 500 Türkiye araştırmasının sonuçları Fortune Türkiye yetkililerinin katılımıyla düzenlenen toplantıda açıklandı.
Türkiye'de imalat, ticaret, hizmet ve inşaat sektörlerini kapsayan Fortune 500 Türkiye çalışması, son dokuz yılda olduğu gibi, bu yıl da CRIF ve kardeş kuruluşu Dun & Bradstreet Türkiye ile birlikte hazırlandı.
Sonuçlara ilişkin bilgi veren Fortune Türkiye Yayın Direktörü Cüneyt Toros, TÜPRAŞ'ın 34,8 milyar liralık net satış geliri ile listenin ilk sırasında yer aldığını duyurdu. Toros, TÜPRAŞ'ın hemen arkasından Enerji Piyasaları İşletme AŞ'nin (EPİAŞ) 32,9 milyar liralık net satışla ikinci, OMV Petrol Ofisi'nin de 30,7 milyar lira satış geliri ile üçüncü sırada yer aldığını söyledi.
01.07.2017 Sahil Güvenlik Komutanlığı lise mezunu 600 uzman erbaş alacak
Sahil Güvenlik Komutanlığı Karargâhı ile bağlısı birlik ve kurumlarda istihdam edilmek üzere en az lise mezunu 600 uzman erbaş alımı yapılacağı açıklandı.
Devlet Personel Başkanlığı tarafından yayınlanan ilanla, Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın lise mezunu topçu, motorcu, ikmal (aşçı) , kurbağa adam, serdümen, şoför, muhafız ve telsizci branşlarından toplam 600 uzman erbaş alımı yapacağı açıklandı.
Başvurular 4 Temmuz 2017 günü saat 11.00’de başlayacak olup 31 Temmuz saat 15.00 itibariyle sona erecek.
Başvuru yapacak adayların, belirtilen tarihler arasında www.sahilguvenlik.gov.tr adresindeki formu eksiksiz olarak doldurarak başvurularını gerçekleştireceklerdir.
30.06.2017 Rodaport 25 milyon dolar antrepo yatırımı yaptı
Gemlik Körfezi'nde 'yeni nesil liman' anlayışıyla faaliyet gösteren genel hizmet limanı Rodaport, lojistik maliyetlerini düşüreceği yeni yatırımı antrepoyu 25 milyon dolar ile hayata geçirdi.
İstanbul’a her gün 5 bin TEU konteyner içinde inen ürünün yüzde 10’unun Anadolu’ya gittiğini söyleyen Roda Liman Depolama ve Lojistik Genel Müdürü Ali Açıl, limana yakın olarak konumlandırdıkları antrepoyu kullanan ithalatçıların ürünlerini Anadolu’ya ulaştırırken oluşan maliyetlerini yüzde 40 düşürdüklerini söyledi.
Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) Başkanı Emre Eldener, son dönemde denizcilik piyasalarında yaşanan ve dünya genelinde 'konteyner savaşları' olarak ifade edilen durumun, maliyetlerin ciddi anlamda artışına neden olduğunu ve ihracatçının büyük sıkıntı yaşadığını dile getirdi.
Emre Eldener, 2016'nın son çeyreğinde dünyanın yedinci büyük konteyner hat operatörü Hanjin Shipping'in iflasının özellikle orta ve küçük hat operatörleri için tehlikeli bir hal aldığına dikkat çekerek, "Sektörde büyük dalgalanmaya neden olan iflasın hemen ardından deniz yolu taşımacılığının dev firmaları arasındaki birleşmeler ve satın almaların sonuçları da tabii ki sektöre yansıdı. Gemi arzının azalması, deniz yolunun tercih edilmesinin sebebi olan düşük maliyetleri olumsuz etkilemeye başladı. Özellikle son dönemde dünya genelinde yaşanan ve medyaya 'konteyner savaşları' olarak yansıyan durum, maliyetlerin ciddi anlamda artışına neden oluyor. Birçok ihracatçı firma konteyner siparişlerinin gelmemesi ve fiyatların tavan yapması nedeni ile zor günler geçiriyor. Sorunun ivedilikle çözüme kavuşması için girişimde bulunulması gerekiyor" dedi.
29.06.2017 Yeşil Liman Sertifikaları, sahiplerine teslim edildi
Yeşil Liman Sertifika Töreni, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan''ın katılımıyla Bilkent Otel ve Konferans Salonu'nda gerçekleşti. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticaret Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen "Yeşil Liman - Eko Liman Projesi" dahilinde Yeşil Liman Sertifikası almaya hak kazanan 11 limana sertifikaları Ahmet Arslan tarafından verildi. Aksaport, Asyaport, Bodrum Cruise Port, Borusan Port, Ege Ports, Evyap Port, Ford Otosan Port, Kumport, Marport, Petkim ve Solventaş yetkilileri Yeşil Liman sertifikalarını aldı.
28.06.2017 VDA: Konteyner de Arz-Talep dengesi gözetilmeli
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği, son günlerde kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Uzakdoğu hatlarında "Konteyner Zamları" konusunda yapılan tartışmalar üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği, son günlerde kamuoyunda yoğun tartışmalara neden olan Uzakdoğu hatlarında "Konteyner Zamları" konusunda yapılan tartışmalar üzerine yazılı bir açıklama yaptı.
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nin 6 Kasım 1902 tarihinde kurulduğu ve faaliyetini kesintisiz sürdürdüğü belirtilen açıklamada, Hükümetin belirlediği 2023 hedeflerinin gerçekleşeceğine inanan ve ülkemize önemli bir katma değer yaratan, denizyolu taşımacılığında düzenli servis ağıyla hizmet veren konteyner hatlarının (Maersk, MSC, COSCO, Evergreen, Hapag Lloyd, APL, MOL, Hamburg süd, NYK, YMM, Hyundai, KLine, ZIM, Arkas, UASC, Turkon) Türkiye limanlarında 8 milyon 838 bin 890 TEU konteyner hareketlerinin yüzde 100’ün VDA üyesi gemi acentelerince gerçekleştirildiği en eski mesleki Sivil Toplum Kuruluşu olduğu kaydedildi.
Vapur Donatanları ve Acenteleri Derneği'nden yapılan yazılı açıklama aynen şöyle;
"Navlunların son 10 yıl içinde nerelerde iken şuanda nerelere geldiği, dönemsel olarak değişimler yaşandığı, arz talep dengesine bakılması gerekmektedir.
İhracatçı birliklerinin yılın ilk 3 ayında özellikle Uzakdoğu ve körfez bölgeleri yönüne yaşanan navlun artışları ve ekipman yetersizliği konularında Ekonomi Bakanlığına yapmış oldukları başvurular neticesinde, Bakanlığımız Ülkemize düzenli servis ağıyla hizmet veren konteyner hatlarını temsil eden ve konteyner hareketlerinin %100’ ü derneğimiz üyesi Gemi acentelerince gerçekleştirilen VDAD ve İMEAK DTO’ ya yaptığı girişim neticesinde iletişim ve değerlendirme toplantıları yapılmasına karar verilmiş ve derneğimiz koordinasyonu üstlenmiştir. 15 Haziran 2017 tarihinde Ankara, 19 Haziran 2017 tarihinde İstanbul, 21 Haziran 2017 tarihinde İzmir’de, Ekonomi Bakanlığı ve VDAD koordinasyonunda TİM üyeleri ve sektör temsilcileri olarak yapılan toplantılarda, navlun fiyatlarındaki değişimin 5-6 ayın konusu olmadığını, bilindiği üzere krizlerde en büyük darbeyi ilk önce Denizcilik sektörünün aldığı, fiyatların dip yaptığı ve maliyetlerin artış gösterdiği, krizden son çıkan sektöründe yine Denizcilik sektörü olduğu bilinmektedir. 2008 krizinden sonra fiyatların ve toparlanma sürecinin sancılı geçtiği ve sektörün toparlanma aşamasında olduğu, "Kriz nedeniyle sektördeki büyük oyuncuların yıllardır zarar ettiği halka açık şirketler olmaları nedeni ile ilgili şirketlerin web sayfalarında yaşadıkları kayıpların ne kadar büyük oranlarda olduğunun sunulduğu görülmektedir. Son olarak Denizyolu konteyner taşımacılığı sırasında 7'inci büyük olan Hanjin firması iflas etmiştir. Diğer hatlar ayakta kalmak için birleşme yoluna gitmektedir. Daha önce Çin piyasasına 16-17 hat hizmet verirken bugün birleşmeler neticesinde sadece 3 direkt servis kalmıştır.
Bunun dışında her yıl öncesinde bilgi sahibi olunan Çin yılbaşısı esnasında yaklaşık 1 ay gibi bir zaman gemi seferleri yapılamamaktadır. İthalat ve İhracatçıların diğer ülke tatil takvimlerini, grevleri takip etmeleri gerektiği ve tatil öncesinde gerekli organizasyonları yapmalarını eğer yapılmaz ise dönemsel yoğunluklar sebebiyle konteyner tedariki ve gemi doluluk oranlarına göre yer konusunda sıkıntılar yaşayabilecekleri belirtilmiştir. Sadece Türkiye değil, Karadeniz ve Ege'de kıyısı olan diğer ülkelerdeki limanlardan yapılan yüklemelerde de gemilerde zaman zaman yer ve konteyner bulamama sıkıntılarını yaşamaktadırlar. Avrupa pazarı her zaman olduğu gibi biraz daha stabil gitmektedir. Aslında artış olmamasına rağmen artış varmış gibi değerlendirmenin yanlış olacağı, navlunların son 10 yıl içinde nerelerde iken şu anda nerelere geldiği, dönemsel olarak değişimler yaşandığı, arz talep dengesine bakılması gerektiği belirtilmiştir. Dönemsel değişimlerin küresel nedenlerden kaynaklandığını, Türkiye'yi hedefleyen bir durumun olmadığı ifade edilmiştir. "Armatörler korkunç zararda, bu ortamda tam tersine Türkiye'ye yatırımlarını artırıyorlar.
Sadece İhracatçı ve İthalatçı olarak bakılmaması gerektiği armatör tarafının da iyi analiz edilmesi gerektiği belirtilmiştir. Ayrıca ilindiği üzere Gemi Acenteleri Armatörlerin nam ve hesabına izafeten hareket eden kuruluşlar olup navlunların belirlenmesi ve konteyner tedariki gibi konular yukarıda açıklanan şartlar dâhilinde Armatörler tarafından belirlendiği gerçeği göz ardı edilmemelidir. Derneğimiz Bakanlığımız ve TIM olarak iletişim yollarının daima açık tutulması gerektiği, konuya doğru çözümler bulmak ve uluslararası rekabette güçlü olmak adına birlik ve beraberlik içinde yürümenin oldukça büyük bir önem arz etmektedir."
28.06.2017 Ege Bölgesi’nin ihracatı 5 ayda 7 milyar dolara yaklaştı
Ege Bölgesi, 2017 yılının 5 aylık döneminde 6 milyar 888 milyon dolar döviz geliri elde etti. Ege Bölgesi, 2017 yılının 5 aylık döneminde 6 milyar 888 milyon dolar döviz geliri elde etti. Ege İhracatçı Birlikleri’nden (EİB) yapılan yazılı açıklamaya göre; Ege Bölgesi’nden yapılan ihracat 2016 yılının ocak-mayıs döneminde ise 6 milyar 749 milyon dolar olmuştu. Ege Bölgesi’nin ihracatı 2017 yılının ocak-mayıs döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 3 artış gösterdi. Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre; 2017 yılının ilk 5 ayında Türkiye’nin ihracatı 59 milyar 579 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Ege Bölgesi, Türkiye ihracatından yüzde 12 pay aldı.
27.06.2017 Rotterdam Limanı jeotermal enerji için harekete geçti
Dünyanın en büyük üçüncü limanı olan Hollanda Rotterdam Limanı, daha önce açıklanan daha geniş bir Hollanda jeotermal stratejisinin parçası olarak jeotermal faaliyetleri için enerji seçeneklerini araştırıyor.
Singapur ve Şangay’dan sonra dünyadaki en büyük üçüncü liman olan Hollanda’daki Rotterdam limanı, uzun zamandan beri en büyük elektrik enerjisi ihtiyacı için jeotermal enerjiyi kullanmayı planlıyor. Projeler hayata geçirilebilirse yeraltına yaklaşık 5 kilometre sondaj yaptıktan sonra 170 derece sıcaklığa ulaşılacak ve bu ısı yüzeye sıcak su şeklinde aktarılırsa, endüstriyel amaçlar için, özellikle buhar üretiminde, iyi bir sürdürülebilir enerji kaynağı oluşturabilecek.
27.06.2017 Ahmet Selçuk Sert: 3 bin 700 tekne Türk Bayrağı'na geçti
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Selçuk Sert, Türk sahipli yabancı bayraklı gemi ve teknelerin Türk bayrağına geçmeleri için başta vize ve vergi olmak üzere tüm engellerin kaldırıldığını belirterek, "Şu anda 3 bin 700 teknemiz daha kısa süre içinde Türk bayrağına geçiş yaptı. Bu rakam önümüzdeki günlerde 6 binlere ulaşmasını bekliyoruz." dedi.
24.06.2017 Cıva içeren balıklar ALS riski taşıyor
Almanya’nın Hannover şehrindeki Geisel Tıp Fakültesi tarafından 500 kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, cıva içeren dip balıkları tüketenlerde tüketmeyenlere göre ALS riski iki kat fazla çıktı.
Beyin, beyin sapı ve omurilikte hücre harabiyetine bağlı olarak kaslarda zayıflık ve erimeye yol açan ALS hastalığı birçok kişinin hayatını olumsuz etkiliyor. Uzmanlara göre ALS’nin ortaya çıkmasındaki en önemli neden genetik yatkınlık. Ancak Almanya’nın Hannover şehrindeki Geisel Tıp Fakültesi tarafından 500 kişi üzerinde yapılan araştırma sonuçlarına göre, cıva içeren dip balıkları tüketenlerde, tüketmeyenlere göre ALS riski iki kat daha fazla. Ortaya çıkan sonucu değerlendiren uzmanlar ise cıvanın yüzey balıklarında daha düşük oranda görüldüğüne dikkat çekerken, dip balıklarının tüketiminde dikkatli olunması gerektiğini vurguladılar.
24.06.2017 Türk Akımı'nda derin deniz boru inşaatı başladı
Rus enerji şirketi Gazprom, Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin derin deniz kısmındaki boru hattının inşasına başlandığını duyurdu.
Gazprom'dan yapılan açıklamada, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de katılımıyla, Türk Akımı Projesi'nde Karadeniz'den geçecek boru hattının Rusya'nın Anapa şehri açıklarında döşenmesine başlandığı belirtildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Gazprom İcra Komitesi Başkanı Aleksey Miller, inşaatın 382 metrelik uzunluğu ve 124 metre genişliğe sahip dünyanın en büyük inşaat gemisi Pioneering Spirit tarafından yürütüldüğünü kaydetti.
Türk Akımı Projesi sayesinde, Rus gazının Türkiye'ye ve oradan Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya güvenli bir şekilde iletiminin sağlanacağını kaydeden Miller, "Türkiye, elektriğinin yüzde 38'ini doğalgazdan üretiyor. Dolayısıyla Türk Akımı Projesi Türkiye'nin ve bölgenin enerji güvenliğini önemli oranda artıracaktır." dedi.
Geçen yıl ekimde İstanbul'da imzalanan 'Türk Akımı Hükümetler Arası Anlaşma'sı ile her biri yılda 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki boru hattının inşa edilmesi planlanıyor. İlk hattın Türkiye'ye, ikinci hattın ise gerekli teminatların alınması halinde Avrupa'ya doğalgaz ulaştırması öngörülüyor.
24.06.2017 Türkiye ile Katar'ın ticaret hacmi artacak
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Abdurrahman Kaan, ilerleyen yıllarda Türkiye ile Katar'ın ticaret hacminin 5 milyar doları aşabileceğini söyledi. Kaan, açıklamasının devamında Katar'a gemi nakliye seferi başlatacaklarını açıkladı.
22.06.2017 Türk Loydu Yüksek Performans tablosunda 9. sıraya yükseldi
Türk Loydu, Liman Devleti Kontrolleri rejimleri arasında en önemlisi olarak değerlendirilen Paris Liman Devleti Kontrolü Mutabakatı (Paris MoU) web sitesinde yayınladığı 2014 - 2016 yıllarını kapsayan denetleme sonuçlarına ilişkin olarak hazırlanan Yetkilendirilmiş Kuruluşlar Performans Tablosu’ndaki yerini güçlendiren Türk Loydu son 11 yıldır olduğu gibi “Yüksek Performans” klas kuruluşu olarak duyuruldu.
Geçtiğimiz yıl 12. Sırada yer aldığı Yüksek Performans tablosunda bu yıl 9. sıraya kadar yükselen Türk Loydu, her sene olduğu gibi bu sene de bir çok klas kuruluşunun yanı sıra bazı IACS (Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği) üyesi kuruluşları da geride bırakarak, Paris MoU’da Yüksek Performans konumunu koruma hedefini de gerçekleştirmiş oldu.
22.06.2017 M/V SUNRISE MIYAJIMA, 6 milyon 200 bin dolara Türk şirketine satıldı
Deniz Haber Ajansı'nın haftalık gemi alım-satım raporlarından derlediği bilgiye göre; 2007 yılında Japonya'nın Yamanishi Tersanesi'nde inşa edilen 140 metre boyunda, 25 metre genişliğinde ve 19 bin 127 DWT taşıma kapasitesine sahip M/V SUNRISE MIYAJIMA isimli Panama bayraklı kuruyük gemisinin, 6 milyon 200 bin dolara adı açıklanmayan Türk alıcıya satıldığı kaydedildi.
20.06.2017 Çin’in gemi üretimi Ocak-Mayıs döneminde yüzde 63,5 arttı
Çin Ulusal Gemi inşa Endüstrisi Birliği (CANSI) tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın ocak-mayıs döneminde, Çin’in 53 büyük gemi yapım şirketinin ortalama gemi üretimi yıllık yüzde 63,5 arttı.
Çin Ulusal Gemi inşa Endüstrisi Birliği (CANSI) tarafından açıklanan verilere göre, bu yılın Ocak-Mayıs döneminde, Çin’in 53 büyük gemi yapım şirketinin ortalama gemi üretimi yıllık yüzde 63,5 artışla 19,57 milyon dwt seviyesinde kaydedildi. Söz konusu dönemde, 53 büyük gemi yapım şirketinin aldığı yeni siparişler ise yıllık yüzde 37 düşüşle 8,74 milyon dwt oldu. Diğer yandan, mayıs ayı sonu itibarıyla, söz konusu şirketlerin gemi siparişleri yıllık yüzde 31,6 düşüşle 80,61 milyon dwt seviyesine geriledi.
Yılın ilk beş ayında, Çin’in 53 büyük gemi yapım şirketinin ihracata yönelik gemi üretimi yıllık yüzde 67 artışla 18,59 milyon dwt olurken, bu şirketlerin ihracata yönelik yeni gemi siparişi ise yıllık yüzde 40,3 düşüşle 7,87 milyon dwt seviyesine geriledi. Bununla birlikte, mayıs ayının sonu itibarıyla söz konusu şirketlerin ihracata yönelik gemi siparişleri yıllık yüzde 33,7 düşüşle 74,97 milyon dwt seviyesinde kaydedildi.
20.06.2017 Yeni İpek Yolu Projesi'nde deniz rotaları belli oldu
Yeni İpek Yolu olarak bilinen Kuşak ve Yol projesinde deniz rotaları açıklandı. Projede Türkiye'nin kara koridorunda yer alması bekleniyor.
Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komitesi ile Çin Ulusal Denizcilik Müdürlüğü'nün ortaklaşa hazırladığı "Kuşak ve Yol İnşası Kapsamında Denizler İşbirliği Planı" yayımlandı.
Çin Uluslararası Radyosu'nun haberinde yer ala plana göre, 3 mavi ekonomik koridor inşa edilecek. Bu geçitler, Çin'in deniz yolu ekonomik kuşaklarını temel alarak Çin ile Hindiçin Yarımadası ekonomik koridorları arasında bağlantı kuracak. Güney Çin Denizi'nden geçerek batıda Hint Okyanusu'na ulaşan geçitle, Çin-Pakistan ve Çin-Bangladeş-Hindistan-Myanmar ekonomik koridorları birbirine bağlanarak Çin-Hint Okyanusu-Afrika-Akdeniz Mavi Ekonomik Koridoru inşa edilecek.
Güney Çin Denizi'nden güneye uzanıp Pasifik Okyanusu'na ulaşan ikinci geçitle ise 'Çin-Okyanusya-Güney Pasifik Mavi Ekonomik Koridoru oluşturulacak.
Bir de Kuzey Buz Denizi'ni Avrupa'ya bağlayan mavi ekonomik koridor kurulacak.
Çin hükümeti, 21. Yüzyıl Deniz İpek Yolu girişimi ile güzergahtaki ülkelere seslenerek, mavi ekonominin geliştirilmesi temel alınıp, deniz ve okyanusların korunması ve deniz ekonomisinin kalkındırılması için çaba gösterme çağrısı yaptı.
Beijing, ayrıca bu kapsamda deniz güvenliğinin korunması, okyanus bilimleri araştırmalarının ilerletilmesi ve yeşil kalkınma yolunda ilerlenmesi gerektiğini belirtiyor.
Projede Türkiye'nin kara koridorunda yer alması bekleniyor.
Dostları ilə paylaş: |