2017–2018 EĞİTİM ÖĞretim yili hayriye osman külekçİ İlkokulu çanakkale zaferi ve ŞEHİtleri anma güNÜ



Yüklə 57,12 Kb.
tarix15.01.2019
ölçüsü57,12 Kb.
#97047


2017–2018 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

HAYRİYE OSMAN KÜLEKÇİ İLKOKULU

ÇANAKKALE ZAFERİ ve ŞEHİTLERİ ANMA GÜNÜ
çanakkale şehitleri resmi ile ilgili görsel sonucu
Hazırlayanlar:
Dilek DOĞANOĞLU İlkay KARAKÖCEK Neslihan ÇALIŞKAN

4/E Sınıf Öğretmeni İngilizce Öğretmeni

Sınıf Öğretmeni
2017/2018 eğitim-öğretim yılı 18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Günü dolayısı ile hazırlamış olduğumuz programın gündemi aşağıda olup, Bilgilerinize arz ederim.

GÜNDEM:
1- Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
2- Günün Anlam ve Önemini Belirten Konuşma
3-“
18 Mart Çanakkale Şiiri” adlı şiirin okunması

4-“Çanakkale Ruhu” metninin okunması

5- “Koca Seyit’in Hikayesi” adlı konuşma sunulması
6- Koronun “Çanakkale Türküsü”nü seslendirmesi


7- “Bu Vatan Kimin” şiirinin okunması

8- “Çanakkale Diyarında” adlı şiirin okunması

9-“Çanakkale” adlı gösterinin sergilenmesi

10- “Övün Ey Çanakkale” şiirinin okunması

11-“Dur Yolcu” şiirinin okunması

12-“Çanakkale Destanı” şiirinin okunması

13- Kapanış


Uygundur

Ahmet DÖNER

Okul Müdürü

Sunucu1: Sayın Müdürüm, Değerli Öğretmen arkadaşlarım ve Sevgili Öğrenciler

Bugün tarihimizin altın sayfalarında yer alan en büyük zaferlerimizden biri olan Çanakkale Zaferi’nin 103. yıldönümü münasebetiyle hazırlamış olduğumuz 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Programına hoş geldiniz.


Gurur ve sevinçle kutladığımız Çanakkale Zaferi'nin 103. yıldönümünde, ölümleriyle bile yıllar ötesine ders olmayı başarmış, Çanakkale şehitlerimizi rahmet, minnet ve özlemle yâd ediyor; başta Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere tüm destan kahramanlarının aziz hatıraları önünde sizleri 1 dakikalık saygı duruşuna ve ardından istiklal marşımızı okumaya davet ediyorum.

Program:
1- Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı
2- Günün Anlam ve Önemini Belirten Konuşma
3-“
18 Mart Çanakkale Şiiri” adlı şiirin okunması

4--“Çanakkale Ruhu” metninin okunması

5- “Koca Seyit’in Hikayesi” adlı konuşma sunulması
6- Koronun “Çanakkale Türküsü”nü seslendirmesi


7- “Bu Vatan Kimin” şiirinin okunması

8- “Çanakkale Diyarında” adlı şiirin okunması

9-“Çanakkale” adlı gösterinin sergilenmesi

10- “Övün Ey Çanakkale” şiirinin okunması

11-“Dur Yolcu” şiirinin okunması

12-“Çanakkale Destanı” şiirinin okunması

13- Kapanış

Sunucu 2: Bu gün Çanakkale Zaferinin 103. yılını kutlamak ve bu zafer uğrunda can veren kahraman şehitlerimizi anmak için toplandık. 18 Mart 1915, Türk tarihinde bir askeri ve siyasi başarı olmaktan öte inanç, azim ve yiğitlikle örülmüş bir destanın yaradılış tarihidir. Bu tarih, gerek taarruz, gerekse savunma savaşlarının başarılarıyla dolup taşan Türk kahramanlık tarihinin en gurur verici ve en parlak sayfalarından biridir.

Ecdadımızın bin bir zorluk ve yoklukla, çağın en gelişmiş devletleri karşısında verdiği bu var oluş kavgası, bir milletin uyanıp şahlanmasının tetikleyicisi olmuş; Milli Mücadele'ye de öncülük etmiştir. Bu savaşlarda İtilaf subaylarının bile takdirini toplayarak yıldızı parlayan Mustafa Kemal, 4 yıl sonra 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Türk Kurtuluş Savaşı’nda milletine önderlik etmiş, savaş sonunda kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı olmuştur.


Her yönüyle bir maneviyat hazinesi olan bu harp, hem Türk askerinin cesaretini ve gücünü hem de Türk milletinin fedakârlık ve imanını bir kez daha tüm dünyanın gözleri önüne sermiştir.

Sunucu 1: Okulumuz 3/D Sınıfı öğrencilerinden AYGÜL SOLAK adlı öğrencimizi 18 MART ÇANAKKALE şiirini okumak üzere buraya davet ediyorum.

Övün, ey Çanakkale, cihan durdukça övün!

Ömründe göstermedin bin düşmana bir düğün.

Sen bir büyük milletin savaşa girdiği gün,

Başına yüz milletin üşüştüğü yersin!
Sunucu 2: “Çanakkale Ruhu” isimli konuşmanın yapılması
Sunucu 1: Vatan, toprak, bayrak, istiklal diyen
Kendi canı uğruna bize bugünü veren ,
Gencecik yaşında kara toprağa giren ,
Türk askerim, ruhun şad olsun.

Okulumuz 4/E Sınıfı öğrencilerinden Rümeysa CEYRAN sizlere “KOCA SEYİT ‘in hikayesi” ni anlatacak.


Sunucu 2: Onlar hep birlikte gelmişlerdi. Güveniyorlardı toplarına tüfeklerine. Ama hesaplayamadıkları bir nokta vardı ki, o da Türk Milletinin yüksek karakteri ve imanı.
Okulumuz 3/G sınıfı öğrencilerini “Çanakkale Türküsü”nü seslendirmek üzere buraya davet ediyorum.
Sunucu 1: Bugün Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün “Ben size taarruzu emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum!” dediği gündür.

Okulumuz 1/A sınıfı öğrencilerinden Sıla ATEŞBu Vatan Kimin” şiirini okuyacaktır.


Sunucu 2: Okulumuz 4/E Sınıfı öğrencilerinden Elif Ayça CANPOLAT adlı öğrencimizi ÇANAKKALE DİYARINDA adlı şiiri okumak üzere buraya davet ediyorum.

Sunucu 1: Selam size ey yüce şehitler,

Yahya Çavuşlar, Koca seyitler.

Uyuyan nice adsız yiğitler,

Adınızı tarihe yazmaya geldim.

Okulumuz 2/G sınıfı öğrencilerini “Çanakkale ” gösterisini sergilemek üzere buraya davet ediyorum


Sunucu 2: Okulumuz 4/B Sınıfı öğrencilerinden Ahmet GEÇGEL adlı öğrencimizi ÖVÜN EY ÇANAKKALE adlı şiiri okumak üzere buraya davet ediyorum.
Sunucu 1: Okulumuz 4/A Sınıfı öğrencilerinden Fatma Nur ULUCA adlı öğrencimiz bizlere DUR YOLCU adlı şiiri okuyacaktır.
Sunucu 2: Şimdi okulumuz 4/E sınıfı öğrencilerinden İlknur ÜSTÜNDAĞ adlı öğrencimiz bizlere ÇANAKKALE DESTANI adlı şiiri okuyacaktır.
Sunucu 1: Bizler biliyoruz ki, bu vatan uğruna canını feda eden binlerce şehide borcumuzu ödeyemeyiz. Bugün bu topraklarda özgürce yaşayabiliyorsak ve rahat nefes alabiliyorsak bu onların eseridir. Sizler rahat uyuyun. Bizler Türkiye Cumhuriyetinin yılmaz bekçileri olarak bu vatana sonsuza dek sahip çıkacağız.
Ne Mutlu Türk’üm Diyene!
18 Mart Çanakkale Şehitleri Anma Programı Sona Ermiştir. Katıldığınız için teşekkür ederiz.

ÇANAKKALE RUHU

Ben bir Türk'üm dinim, cinsim uludur
Sinem, özüm ateş ile doludur
İnsan olan vatanının kuludur
Türk evlâdı evde durmaz, giderim…..

Evet gittiler, bir daha dönmeyeceklerini bildikleri halde gittiler. Sevdiklerini bir daha görememek pahasına vatanı için, milleti için, atası için gittiler. Ve bir çoğu bir daha geri dönmedi, dönemedi…


Yüz yıl evvel, evet çok değil bir asır önce yüz binlerce vatan evladı bu vatanın bedelini ödemek üzere Çanakkale’ye akın akın uğurlanmıştır. Amaçları ne para, ne mülk, nede şöhret olan bu yüz binler içerisinde daha savaşın ne olduğunu idrak edemeyen gencecik fidanlarda yer alıyordu. Gerçi verilecek mücadeleyi ‘savaş’ olarak nitelendirmekte ne kadar doğrudur. Eğer amaç vatan savunması ise eğer amaç hürriyet davası ise bir ölüm kalım mücadelesi ise buna savaş diyemeyiz. Tarihin yazdığı en gerçek, en şerefli kahramanların verdiği özgürlük mücadelesi unutulmamalı, unutturulmamalıdır. Ve bunu anlatmak boynumuzun borcudur. Çünkü vatan dediğimiz bu toprak, diyeti ağır ödenmiş bir topraktır. Bana deselerdi ki Çanakkale’yi iki kelimeyle anlat. Derdim ki: Geldiler, döndüler. Evet, geldiler! 1915 1. Dünya Savaşı. Osmanlı Devleti Dünyanın en büyük devletleri ile mücadele ediyor. İngiltere, Fransa, Rusya beraberinde getirdikleri binlerce sömürge askeri Osmanlının kalbine giden boğaz yolunu tutma peşinde. Çünkü amaçları İstanbul’du. Başkent İstanbul alınırsa Osmanlı Devleti tarihe karışacak ve Türk Milleti bu topraklardan atılacaktı. Geldiler. Ama Çanakkale’yi Çanakkale yapan gelenler değil, gelenleri karşılayan asil ruhtur. Çanakkale ruhunu anlamadan Çanakkale’yi anlamak zordur.

-
Çanakkale ruhu, beş dakika sonra şehit düşeceğini bilebile, atacak tek bir mermisi bile kalmamışken süngüsünü takıp siperde bekleyen Mehmetçik ve onun kahraman kumandanlarının, dünyanın en büyük güçlerini dize getirmelerini sağlayan ruhtur.

- Çanakkale ruhu; Yedi Düvel'in saldırısına karşı DUR diyebilenlerin, geçemezsin diyebilenlerin, vatanları uğruna her şeyini geride bırakabilenlerin gösterdiği mücadelenin ruhudur.

- Çanakkale ruhu; türkülere konu olan onbeşlilerin, gencecik liselilerin , öğretmenlerin, Harbiyeliler'in ölüme koşarak gittikleri ruhun adıdır.

- Çanakkale ruhu ;Döktüğü mayınlarla, düşman zırhlılarının batmasını sağlayan Nusret Mayın Gemisi ve bu gemideki korkusuz,kahraman vatanseverlerin gösterdiği ruhtur.


- Çanakkale ruhu; metrekareye 600 merminin düştüğü yerde, vatan savunmasının göğüs göğse yapıldığı ruhtur.

- Çanakkale ruhu; Mehmetçiğin, kurşun yağmuru altında, arada kalmış yaralı düşman subayını, sırtlayıp düşman mevziine götürerek, insanlık dersi verdiği ruhun adıdır.

- Çanakkale ruhu; Sebdülbahir'de Yahya Çavuş komutasındaki 63 kişilik bir Takımın 2000 kişilik İngiliz Çıkarma Birliğini akşama kadar çarpışarak durdurduğu, sonrada şahadete erdiği ruhun simgesidir.

- Çanakkale ruhu; Rumeli Mecidiye Tabyasında Koca Seyid'in top vincinin arızalanması üzerine ‘’Ya Allah’’ diyerek 276 kiloluk mermiyi omuzlayıp, namluya verip ateşleyerek adeta, cehennem kusan, ünlü Oceon gemisini batırdığı ruhtur.

- Çanakkale ruhu ; askere gönderilirken, anaları tarafından, parmakları kınalanarak vatan imdadına yetiştirilen, yiğitlerin gösterdiği cesaretin ruhudur.

- Çanakkale ruhu ; vatan uğruna 253 bin şehitin verildiği kutsal toprakların ruhudur.

- Çanakkale ruhu ; Yarbay Mustafa Kemal'in ‘Ben size savaşmayı değil,ölmeyi emrediyorum…’ cümlesini söylediği ve kahraman askerleriyle sonuna kadar direnişini gösterdiği ruhun adıdır…

-O öyle bir ruhtur ki çelik ve barut; inancın, imanın, azmin karşısında yenik düşmüştür. O öyle bir ruhtur ki ben esir yaşamaktansa özgür ölmeyi yeğlerim diyen insanların ruhudur.

Çanakkale savaşlarıyla ilgili bugüne kadar nice yazılar,makaleler yazıldı,kitaplar kaleme alındı.Ya kalemin yazamadıkları…Çanakkale savaşlarıyla ilgili nice şiirler,türküler okundu,ağıtlar yakıldı,sözler söylendi.Ya dilin söyleyemedikleri….Bize düşen milletimizin verdiği bu onur,özgürlük mücadelesini unutmamak,Çanakkale ruhunu her daim içimizde taşımak,taze tutmak.

Kutsal vatan topraklarını canları pahasına müdafaa ederek şehitlik mertebesine ve onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla hatırlıyoruz. Aziz şehitlerimiz yattıkları yerlerde şunu hissetmelidirler ki; temiz kanlarıyla suladıkları kutsal vatan toprakları, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da Türk Gençliği ve tüm Türk ulusu tarafından en kutsal emanet olarak müdafaa ve muhafaza edilecektir. Bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Ebedi Başkomutan Mustafa Kemal ATATÜRK ve onun silah arkadaşları olmak üzere; bu mücadeleye iştirak eden onu her şeyiyle destekleyen aziz Türk Milletini ve vatanları uğruna hayatlarını feda eden bütün şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve şükranla anıyor, ruhlarınız şad olsun diyorum…

Ve diyoruz ki:


Dur yolcu, bilmeden gelip bastığın,
Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın,
Bir vatan kalbinin attığı yerdir!..


Can YILMAZ
18 Mart Çanakkale

Bulutlar sarmıştı her yanı,

Kapkara bir geceydi,

Yağmur,bardaktan boşalırcasına,

Sağnak gibi yağıyordu,

Yedi düvelin gemilerinden yükselen,

Top,tüfek sesleri,

Her yanı inletiyordu,

Mustafa Kemalin askerleri,

Aslanlar gibi dövüşüyordu,

Ve Çanakkale kahramanca,

Düşmana selam veriyordu,

Kükrüyordu tepeden,

Mustafa Kemal,

Vatanıma ayak basacaksa düşman,

Yaşamanın ne gereği var,

En son nefer ölünceye kadar,

Dövüşeceksiniz aslanlar,

Görecek bütün dünya,

Ne aslanlar doğururmuş,

Emineler,Hatçeler,Ayşeler,Fatmalar.

DUR YOLCU

Dur yolcu! Bilmeden gelip bastığın


Bu toprak, bir devrin battığı yerdir.
Eğil de kulak ver, bu sessiz yığın
Bir vatan kalbinin attığı yerdir.

Bu ıssız, gölgesiz yolun sonunda


Gördüğün bu tümsek, Anadolu’nda
İstiklal uğrunda, namus yolunda
Can veren Mehmet’in yattığı yerdir.

Bu tümsek, koparken büyük zelzele,


Son vatan parçası geçerken ele,
Mehmed’in düşmanı boğduğu sele
Mübarek kanının akıttığı yerdir.

Düşün ki, haşr olan kan, kemik eti


Yaptığı bu tümsek, amansız çetin
Bir harbin sonunda bütün milletin
Hürriyet zevkini tattığı yerdir.

Necmettin Halil ONAN




ÇANAKKALE DESTANI

YİDİM / ŞEHİDİM

Bakmakla bilinmez kıymetim/kadrim

Her karşı toprağım kutsaldır benim

Uğruma binlerce şehitler verdin

Al kanla yazıldı tarih defterim

Vurulup koynumda yatan yiğidim

Kıyamette elbet sana şahidim

Bu vatan uğruna gitti gençliğin

Göklerden verildi rütben şehidim

Vatan bir cehennem gibi yanıyor

Dünya bizi mağlup olmuş sanıyor

Suskun duran millet bir uyanıyor

İttifaklar Mehmetçiği tanıyor

Kahramanlar burda çoktur seçilmez

Şehitlik şerbeti kolay içilmez

Bir nefes anında umman geçilir

Bilinir ki Çanakkale geçilmez

Burası Türklerin ebedi yurdu

Her Mehmet bir tabur düşman vurdu

Böylece tüm dünya şanın duydu

Yedi Düvel mecbur selama durdu

Dinle beni dinle anla ey gencim

Yiğitler koynumda artar direncim

Atanın yazdı takvime göre

Seninle akranım ben de çok gencim

Huzurla şad olsun ruhu atanın

Pişman oldu soyu bana çatanın

Sonsuza dek sana kutsal vatanım

(Bu)Övünç binlerce kefensiz yatanın

Ey gencim ecdadın bedel ödedi

Uğratma namerdi yurduma dedi

Üzme sen Ata’nı incitme emi

Görevi ilahi bilincindendi

Şöhreti saygıyla söylenip geldi

ÖVÜN EY ÇANAKKALE

Övün ey Çanakkale, cihan durdukça övün!

Ömründe göstermedin bin düşmana bir gün.

Sen bir büyük milletin savaşa girdiği gün,

Başına yüz milletin birden üştüğü yersin!

Sen savaşa girince mızrakla, okla, yayla.

Karşına çıktı düşman çelikten bir alayla.

Sen topun donanmayla, tüfeğin bataryayla,

Neferin ordularla boy ölçtüğü yersin!

Nice tüysüz yiğitler yılmadı cenk devinden,

Koştu senin koynundan çıkar çıkmaz evinden.

Sen onların açtığı bayrağın alevinden,

Kaç bayrağın tutuşup yere düştüğü yersin!

Toprağından fazladır sende yatan adamlar,

Irmağın kanla çağlar, yağmurun kanla damlar.

O cenkten armağandır sana kızıl akşamlar,

Sen silahın inançla son sövüştüğü yersin!

Bir destana benziyor senin bugünkü halin.

Okurken duyuyorum sesini ihtilalin.

Övün ey Çanakkale, ki sen Mustafa Kemal’in,

Yüz milletle yüz yüze ilk görüştüğü yersin!

FARUK NAFİZ ÇAMLIBEL



ÇANAKKALE DİYARINDA

Denize takılan kilit,

Dünyayı kaldıran yiğit,

Alaylar var toptan şehit,

Çanakkale diyarında.

Kahraman şehit çavuşlar,

Şehitliğe uçan kuşlar,

Savaşta yeni buluşlar,

Çanakkale diyarında.

Modern silahlı askerler,

Dersini alan liderler,

Geri kaçarak giderler,

Çanakkale diyarında.

İmandır çelikten engel,

Şehidin üstünde heykel,

Kafatasında şarapnel,

Çanakkale diyarında.

Kızıla boyanan deniz,

Vardır her aileden iz,

Benzerini görmediniz,

Çanakkale diyarında.

Harikaları çok somut,

Sırrı bilinmeyen bulut,

Yeni nesillere umut,

Çanakkale diyarında.

Abdülhamid'in dehası,

Tabya-batarya sahası,

Göçtü göçecek dahası,

Çanakkale diyarında.

Farzet dibe baktığını,

Denizler demir yığını,

Dedene ver kulağını,

Çanakkale diyarında.

Mermi çarpışmış havada,

Tek yumruk aynı davada,

Şehit var, dağda ovada,



Çanakkale diyarında.
Yüklə 57,12 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin