2023 VİZYONUNDA YETENEKLERE GÖRE EĞİTİMİN YENİDEN YAPILANDIRILMASI ÇALIŞTAYI
31 Mart 2018 Cumartesi günü Özel Maltepe Gökyüzü Eğitim Kurumlarında gerçekleştirilen “2023 Vizyonunda Yeteneklere Göre Eğitimin Yeniden Yapılandırılması” çalıştayında farklı yetenek grupları ve özellikleri İstanbul’un farklı ilçe RAM müdürleri başkanlığında öğretmenlerin katılımıyla ele alındı.
ÇOCUKTA SÖZEL YETENEĞİN KEŞFİ VE EĞİTİMİ
Sözel yeteneklerin keşfi ile ilgili olarak aileler, çocuklarının gelişim özellik hızını takip etme ve gözlemleme becerileri hakkında eğitim almalı. Öğretmenler, öğrenciyle daha fazla zaman geçirerek, öğrenciyi mizaç, kişilik ve yetenekleri hakkında tanımalı ve öğrenciyi doğru yönlendirebilmelidir. Çocuğu, yetenekleri doğrultusunda yönlendirmeli. Bunun yanında devlet, yetenekli bireylere maddi destek sağlamalı. Onlara iş kurmaları için kredi vermeli ya da vergiden muaf tutmalı.
ÇOCUKTA SAYISAL YETENEĞİN KEŞFİ VE EĞİTİMİ
Sayısalda yetkinliğe sahip bir öğrenci nasıl bir öğrencidir? “Rasyonel düşünebilme ve doğru nedensellik ilişkisi kurabilme yeteneği güçlü, üç boyutlu düşünebilme, problem çözme becerisine sahip, nesneleri amacı dışında da kullanabilen, çoklu soyut düşünebilme özelliklerine sahip, özgüvenli ve liderlik ruhu olan öğrencidir.
Bu öğrenciye eğitim veren eğitimci de, problemi kolaylaştıran ve yol gösteren, yeniliklere açık, sayısalda sıkışmayan, öğrencinin diğer yanlarını da geliştirebilen, meraklandıran ve soru işareti oluşturan olmalıdır.
ÇOCUKTA RESİM YETENEĞİNİN KEŞFİ VE EĞİTİMİ
Sanat, insanın kendini anlatma, dışa vurma ve çevresi ile bir denge oluşturma etkinlikleri gibi anlaşılmalıdır.
Resim yeteneğinin keşfi ile ilgili olarak aile eğitimlerinde, ( özellikle 0-72 ay çocukluk döneminde ) ailelere çocuğun yeteneğinin keşfi konusunda gözlem beceriler kazandırılmalıdır.
Resim yeteneğinin keşfi ile ilgili öğretmenin, çocuğun resimlerini değerlendirebilme açısından eğitimden geçirilmesi, destekleyici ve bütünleştirici eğitim konusunda da öğretmenin kendini geliştirmesi gerekmektedir.
ŞEKİL UZAY YETENEĞİNİN KEŞFİ VE EĞİTİMİ ( Görsel-uzamsal Yetenek )
Görsel-Uzamsal yetenek alanı, yüzey ve onun içinde bilginin kullanımını gerektiren durumları ve farklı derinlik ve açılardan formlar tasarlama yeteneğini kapsar. Görsel – uzamsal yetenek alanı tespit edilirken ebeveynler, çocukları daha fazla doğa içinde bulundurmaya çalışmalı; mekan kavramı, gökyüzünü seyretme ve hayal kurma becerilerini geliştirmek için çocuğa fırsat tanımalıdır.
İlkokul, ortaokulda ve lisede görsel-uzamsal yeteneklerin geliştirilebilmesi için de çocuğa hayal ettirilen nesneyi görmeden, zihinde canlandırma ve çizim yaparak anlatma fırsatı verilmelidir. Ortaokul lise yıllarında soyut işlem döneminde oldukları için maket oluşturma, aplikasyon oluşturma, robotik kodlama, 3d yazıcılar, şehir inşa oyunları gibi etkinlikler yaptırılmalı. Bunların yapılabileceğine inanan öğretmenler yetiştirilmelidir.
ÇOCUKTA MÜZİK YETENEĞİNİN KEŞFİ VE EĞİTİMİ
Müzik yeteneğinin keşfi ile ilgili aile eğitimlerinde, ( 0-36 ay erken çocukluk dönemi ) aileye, çocuklarda müzik yeteneğinin keşfi ile ilgili uygulamalı gözlem becerileri kazandırılmalıdır.
Müzik yeteneği keşfedilen çocuğa öğretmen yaklaşımı ise, yeteneği olan çocukların ailelerini yönlendirme, yeterliliklerini güçlendirme, mevcut tüm imkânların farkında olmalarını sağlayabilme şeklinde olmalıdır.
Öğretmen yetiştiren fakültelerde öğrenim gören öğretmenleri eğitirken de, eğitim programlarında “yetenek keşfi” içerikli konulara müfredatlarında yer verilmesi ve aday öğretmenlerin ilkokul ders programları içerisindeki müzik derslerinde müfredata uygun ilerlerken, farklı çocukları fark edebilme becerilerinin geliştirilmesine yönelik eğitilmesi gerekmektedir.
ÇOCUKTA SOSYAL YETENEĞİN KEŞFİ VE EĞİTİMİ
Çevresine kolay uyum sağlamada kendini gösteren yetenek, sosyal yetenek alanıdır. Politikacılık, avukatlık, öğretmenlik, pazarlamacılık gibi toplumla sıkı ilişkiler içinde olan mesleklerde sosyal zekâ ön plana çıkar.
Sosyal yeteneği güçlü öğrencilerin sınıf öğretmenlerinin, benlik duyguları güçlü, iradelerinin yüksek olması gerekir. Ayrıca, sabırlı, hoşgörülü, adaletli, anlayışlı, merhametli, cesaretlendirici ve alçak gönüllü olmalıdır.
Mesleki olarak, yol gösteren, demokratik ve yenilikçiliği ön plânda tutan kimseler olmalıdır.
Çalıştay sonunda tüm yetenek alanları için ortaya çıkan sonuç şu şekilde özetlenebilir:
-
Tüm yetenek alanları için öğretmen – aile işbirliği olmalı; her çocuk ya da zeki çocuk sadece doktor, mühendis, avukat vs olur algısı her çocuk farklıdır farklı alanda çok başarılı olabilir algısı ile değiştirilmelidir.
-
Yetenekler küçük yaşlarda keşfedilmeli, keşfedebilecek öğretmenler yetiştirilmeli ve bu doğrultuda desteklenmeli.
-
Meslekler para kazanma odaklı değil yeteneğine göre mutlu olabileceği mesleğe göre tercih ettirilmeli.
-
Anaokulundan liseye kadar tüm müfredat yeniden incelenmeli.
-
Yardımcı ders kitapları kontrol altına alınmalı. Okullardaki ders saatleri tüm gruplar için aynı olmamalı ve yeniden düzenlenmeli.
-
Okullardaki teknik ekipmanlar geliştirilmeli.
-
Kalıcı öğrenme çok önemli. Bunun için ortama uygun aktiviteler geliştirilmeli.
-
Öğrencilerin yaşayarak ve dokunarak öğrenmesi sağlanmalı.
-
Öğretmenlikte deneyim önemlidir. Tecrübeli öğretmenler meslektaşlarıyla iletişim halinde olarak tecrübelerini aktarmalı.
-
Çocukların fikirlerine saygı duyulmalı, akranlarıyla bir arada bulunmaları teşvik edilmeli, eğitim ve ev ortamları artırılmalı, konuya yönelik öğretmen ve aile eğitimleri, nicelik ve nitelikleri artırılmalı.
-
Ve tüm bunları yapacak, uygulayacak fedakar, özverili “Her çocuk farklıdır ve bu farklılığıyla geliştirilebilir.” anlayışında olan öğretmenler yetiştirilmeli.
Dostları ilə paylaş: |