22 ekiM 2012 cuma 20-21 ekiM 2012 cumartesi-pazar haberleri dahil sesi duyulmadigi iCin fark edilmeyen, fark edilmediGi iCin gozden kacan kent duyurulari ve Kent haberleri



Yüklə 0,72 Mb.
səhifə1/4
tarix03.11.2017
ölçüsü0,72 Mb.
#28862
  1   2   3   4

 
22 EKiM 2012 CUMA

20-21 EKiM 2012 CUMARTESi-PAZAR HABERLERi DAHiL

SESi DUYULMADIGI iCiN FARK EDiLMEYEN, FARK EDiLMEDiGi iCiN GOZDEN KACAN



Kent DUYURULARI ve Kent HABERLERi

KENDiNE ve KENTiNE DUYARLI, 67.080 KiSi VE KURUMUN BiLGiSiNE GONDERiLMEKTEDiR.

 

 

 



1. Bolum- Kent DUYURULARI

 

 


BASIN BULTENi

VAN DEPREMiNiN YARALARI SARILMAYI BEKLiYOR!

Ulkemizin deprem ve yapi denetimsizligi sorunlarini yaratan politikalar ve onerilerimiz, Nisan 2012’de guncellenen ve ekte sunulan Turkiye’de Deprem Gercegi Oda Raporu’nda ayrintili olarak irdelenmistir. Van depreminin birinci yildonumu nedeniyle bu sorunlari ozetle kamuoyunun dikkatine sunuyoruz.

Bilindigi gibi tam bir yil once, Van ili Tabanli koyunde 7,2 buyuklugunde buyuk bir deprem biri yasandi. 09.11.2011 tarihinde 5,6 buyuklugunde ikinci bir depremle Van bir kez daha sarsildi. Bu iki depremde yuzlerce kisi hayatini kaybetti, yuz binlerce kisi sehri terk etmek zorunda kaldi, kalanlar cetin kis kosullarini derme catma cadirlarda gecirdi. Bu depremler, planlama, yapilasma ve yapi denetim sisteminin tum carpikliginin somut sonuclarindan biri olan, yuzyilin afeti olarak da anilan 1999 Marmara depreminden hicbir ders alinmadigini ondan tam 12 yil sonra ne yazik ki bir kez daha gosterdi.

Gercekte hepsi birer doga olayi olan deprem, heyelan, cig, kaya dusmesi, su baskini vb. olaylar, bilincsizce verilmis yer secimi kararlari, muhendislik gereklerinden yoksun imar planlari, dusuk standartlarda ve muhendislik hizmeti gormemis yapi uretimi, kisaca ranta dayali, dusuk nitelikli, tasarimsiz, plansiz kentlesme ve sosyoekonomik politikalar sonucu, toplumsal, insani, ekonomik yikimlara donusmektedir. Turkiye’nin bir deprem ulkesi olmasi, imar aflari, denetimsizlik, planlama, imar, kentlesme, yapi ve afet alanlarinda muhendislik, mimarlik, sehir planciliginin gerektirdigi bilimsel, sosyal ve butunluklu yasal duzenlemeleri gerektirmektedir. Ancak 1999 Marmara depremi sonrasinda cikarilan 4708 Sayili “Yapi Denetim Yasasi” ve yonetmelikleri, denetimsiz yapilasmayi tesvik eden, kamusal denetim alanini ticarilestirerek ozellestiren, katilimciligi reddeden, meslek odalarinin onerilerine kapali bir anlayisla hazirlanmistir. Mesleki yeterlilik, egitim, belgelendirme, izlenebilirlik, denetim mekanizmasinin etkin ve yaygin olmasinin gerekliligi ile kamu yapilarinin denetim disi kalmasi gibi cok onemli eksIklikler, uygulamada ve mevzuat degisIklikleriyle sistematik hale getirilmektedir. Bu noktada onemle belirtmek isteriz, “yapi denetimi”nin anahtari “mesleki denetim”, onun olmazsa olmaz kosulu da TMMOB’ye bagli Odalarin gorev ve yetki alaninda bulunan “Uzmanlik ve Belgelendirme”dir. Yapi Denetim Yasasinin ve ilgili yonetmeliklerinin bu ve diger yonleriyle ciddi eksIkleri, yanlislari vardir.

Ancak sorunlar 31.05.2012 tarihli “6306 Sayili Afet Riski Altindaki Alanlarin Donusturulmesi Hakkinda Kanun” ile daha da artmistir. Zira Bakanlar Kurulu, ilgili Bakanlik ve TOKI, deprem riski gerekcesiyle ulke topraklarini hicbir kayit ve kosula bagli olmaksizin rant temelli imar hareketlerine acabilecektir. Uygulamada gerek bireylerin ve ilgili bolge halkinin haklari, gerekse kamu yararini koruma altina alan yasa hukumleri devre disi birakilmakta, yargisal denetim yolu kapatilmaktadir.

Sirtini bu yasaya da dayayarak 05.10.2012'de uygulanmasina baslanan Kentsel Donusum Projesi de rant amacli yeni bir sermaye birikimi politikasinin urunudur ve bu donusumler ile milyonlarca insan geleneksel mekanlarindan cikarilacak, yerlerine ticari merkezler yapilacak, sozde “marka sehirler” olusturulacaktir. Bu uygulamayla toplumun onemli bir kesimi mekanlarindan zorla cikarilacaklari gibi kentlerin en ucra yerlerinde bilimsel ve butunluklu bir yapi denetimi sisteminden yoksun konutlarda, deprem risklerinin agir toplumsal sonuclariyla yine bas basa birakilacaktir.

Van depreminin birinci yildonumunde, yurttaslarimizin buyuk acisini paylasiyor, yetkilileri bir kez daha uyarmak istiyoruz. Yapi Denetim Yasasi, Imar Yasasi, Afet Riski Altindaki Alanlarin Donusturulmesi Hakkinda Yasa ve ilgili diger yasa ve yonetmelikler, TMMOB ve bagli Odalarinin onerileri dogrultu-sunda rant ve kar kaygisi gutmeyen bir icerikle ve ilgili butun taraflarin katilimiyla yeniden duzenlenmelidir. Aksi takdirde ulkemizin agir deprem gercekleri daha buyuk toplumsal yaralar acarak surecektir.

Ali Ekber CAKAR

TMMOB Makina Muhendisleri Odasi

Yonetim Kurulu Baskani



http://www.mmo.org.tr

mmo@mmo.org.tr

basin@mmo.org.tr

Mesrutiyet Cad. No: 19/6 Kizilay, 06650 ANKARA

Tel: (312) 444 8 666 / 425 21 41 - Faks: (312) 417 86 21


TURKiYE’DE DEPREM GERCEGi VE TMMOB MAKiNA MUHENDiSLERi ODASI ONERiLERİ

ODA RAPORU

Icindekiler

Sunus

I. 1900 Sonrasi Turkiye’deki Depremler



II. Marmara Depremi

Marmara Depreminin Ulke Ekonomisine Etkisi

Buyuk Capli Bir Marmara Depreminin Yaratacagi Olasi Ekonomik, Sosyal Tahribat

III. Van Depremi

IV. Depreme Karsi Alinan Onlemler ve Mevcut Durum

Genel Durum

Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Plani Taslagi 2012-2013 Uzerine

Yapi Denetiminin Onemi ve Mevcut Durumu

Afet Riski Altindaki Alanlarin Donusturulmesi Hakkinda Kanun Tasarisi

Depremini Bekleyen Istanbul’da “Yapi Denetimi”nin Durumu Icler Acisi

Deprem Bolgesindeki Sanayi Tesisleri, Enerji, Boru ve Yakit Hatlari Kentleri Patlamaya Acik Birer Bomba Durumuna Getiriyor

V. Makina Muhendisligi Uzmanlik Alanlari Onlemleri

Dogalgaz Projelendirme ve Tesisat Montaj Faaliyetlerinin MMO’dan Yetki Belgeli Muhendislerce Yapilmasi Gerekmektedir

Depremlere Karsi Alinmasi Gereken Tesisat Onlemleri

Dogalgaz Tesisati Onlemleri

Mekanik Tesisat Deprem Onlemleri

VI. Deprem Sorununa Kalici Onlemler Icin Oneriler

Ek: Turkiye Deprem Haritasi

SUNUS

Depremler dogal afetlerin basinda gelmektedir. Etkileri acisindan dogal afetlerin yuzde siralamasi % 61 deprem, % 15 toprak kaymasi, % 14 sel, % 5 kaya dusmesi, % 4 yangin ve % 1 cig seklindedir.



Bilim, muhendislik ve akla aykiri uygulamalar ile rant politikalari nedeniyle, ulkemiz bir “deprem ve afet ulkesi” de olmustur. GSMH’nin her yil ortalama % 3’u ile % 7’si afet zararlarini karsilamaya harcanmaktadir. Gercekte hepsi birer doga olayi olan deprem, heyelan, cig/kaya dusmesi, su baskini v.b. olaylar bilincsizce verilmis yer secimi kararlari, muhendislik verilerinden yoksun imar planlari, dusuk standartlarda ve muhendislik hizmeti gormemis yapi uretimi, kisaca ranta dayali hizli, dusuk nitelikli, tasarimsiz, plansiz kentlesme ve sosyo-ekonomik politikalar sonucu insani, sosyal ve ekonomik yikimlara donusmektedir. Turkiye’nin deprem sorunu bu baglamda ve bir butunsellik icinde ele alinmalidir.

Turkiye aktif bir deprem kusagi ustunde bulunmaktadir. Ulke topraklarinin, sanayisinin ve barajlarinin buyuk bir kismi deprem kusagi icinde yer almaktadir.

Ulkemizin 81 ilinin 55’inin Birinci Derecede Deprem Bolgesinde bulunmasi, ancak depremlerle birinci dereceden bagi bulunan Yapi Denetim Yasasi’nin once yalnizca 19 ili kapsamina almasi, diger illerde ise ancak 1 Ocak 2011’den itibaren gecerli olmasi, Turkiye’deki deprem onlemlerinin yetersizligine iliskin ciddi bir ipucu sunmaktadir.

Deprem Surasi, Ulusal Deprem Konseyi gibi girisimlerin devre disi birakildigi bir cografyada deprem oncesi, deprem sirasi ve deprem sonrasi onlemler butunlugune dikkat cekmek sanildiginin otesinde onem tasimaktadir.

Deprem, jeoloji ve jeofizikten, sehir planciligi, insaat, mimarlik, elektrik, makina muhendisligi disiplinlerine dek cok bilimli bir muhendislik, mimarlik alanidir. Ancak ulkemizde gerek depremler gerekse bircok toplumsal olay ve durum acisindan muhendislige gereken pozitif onem verilmedigi ve hatta geriletilmeye calisildigi icin zincirleme bircok sorun olusmakta ve gereken katkilar alinamamaktadir.

Turk Muhendis ve Mimar Odalari Birligi (TMMOB) Makina Muhendisleri Odasi (MMO) bu duruma karsi etkin bir durus sergilemekte; kendi meslek ve uzmanlik alanlarindan hareketle kamuoyunu aydinlatmaya; muhendislik egitim, belgelendirme ve mesleki teknik denetim esas ve standartlarinin yerlesmesine ozel bir onem vermektedir.

TMMOB MMO, konut, sanayi, enerji, ulasim v.b. bircok alana dek uzanan tesisat–mekanik tesisat sistemlerinin toplumsal yasam, deprem ve diger afetlerde tasidigi onem itibariyla bu raporu 2008 yilinda bir on calisma olarak gundemine almis ve son olarak bazi guncellemeler yapmistir.

Odamiz meslek ve uzmanlik alanlarina giren mekanik tesisat uygulamalarinin deprem oncesi, deprem sirasi ve deprem sonrasi onlemlerde onemli bir yeri bulunmaktadir. Odamiz bu konularla birlikte ulkemizdeki deprem gercegine butunluklu olarak bakmaya calisan bu rapor ile gerekli olan toplumsal, kamusal bilinclenmeye bir katki koymayi amaclamaktadir.

Her zaman ve her calismamizda oldugu gibi bu rapor da uye ve komisyonlarimizin ve kamuoyunun sorumlu katkilarina ve gelistirilmeye aciktir.

16 Nisan 2012

TMMOB Makina Muhendisleri Odasi

Yonetim Kurulu

I. 1900 SONRASI TURKIYE’DEKI DEPREMLER

Turkiye en etkin deprem kusaklarindan biri uzerinde (Akdeniz-Alp-Himalaya) yer almaktadir. Dunyadaki toplam depremlerin beste birinin meydana geldigi bu kusak, birbirine karsit olarak uzanan kiriklarin olusturdugu bir ag gorunumu ile Turkiye’yi, Kuzey, Guney ve Bati’dan uc asli kirik sistemiyle kat etmekte, bu asli sistemlere, yerel kirik zonlari da eklenmektedir. Deprem haritasi ve bu haritaya esas sismisite verilerine gore, Turkiye topraklarinin % 93’u deprem bolgeleri icinde yer almaktadir. Oyle ki Turkiye’de son 12 yilda, 2000 Ocak–2012 Nisan’i arasinda irili ufakli 68 bin 837; yalnizca 1 Mart 2011 –31 Mart 2012 tarihleri arasinda ise 1.012 deprem yasanmistir.

Yeryuzunde 600 milyon insanin deprem acisindan riskli bolgelerde yasadigi tahmin edilirken Turkiye nufusunun ise % 98’i deprem tehdidi altinda yasamaktadir. Sanayi kuruluslarinin % 98’i deprem bolgelerinde ve % 73’u de aktif fay zonlari icinde yer almaktadir. Ayni sekilde barajlarimizin % 95’i bu tehlikeli topraklar uzerinde bulunmaktadir.

Diger yandan enerji santralleri ve deprem iliskisi de ilginc sonuclar uretmeye adaydir. Yapilan bir arastirmaya gore, 1996 yilinda enerji santrallerinin sayisi 124 iken, 122’si deprem riski tasiyordu ve 65 tanesi Birinci Derece Deprem Bolgesinde yer aliyordu. Bugun ise ozellestirmeler sonucu yaklasIk olarak 1.344 enerji santrali bulunmakta ve 580’i (% 43’i) Birinci Derece Deprem Bolgesinde yer almaktadir. Bu durum soz konusu riskin buyudugu anlamina gelmektedir.

1900 yilindan bugune kadar Turkiye’de belli basli 182 buyuk deprem yasanmistir. Asagida 1900 yilindan 2011 yili sonuna kadar Turkiye’de gerceklesen depremlere iliskin bilgiler bulunmaktadir.*

1900’den Bu Yana Yasanan Baslica Depremler



TOPLAM 46 SAYFALIK RAPORUN DEVAMI/TAMAMINA www.mmo.org.tr ADRESiNDEN ULASABiLiRSiNiZ...
39. KEZ HAYDARPASA GAR MERDiVENLERiNDE BULUSMAYA DAVET

39. HAFTADA DA SESLENiYORUZ, TREN BiR HAYATTIR, HAYDARPASA GARDIR

Tarih: 28 Ekim 2012 Pazar

Saat: 13.00-14.00

Yer: Haydarpasa Gar Merdivenleri’nde

AKP iktidari 2004 yilindan itibaren Haydarpasa Gar ve Liman ile cevresindeki 1 milyon m2’lik kamusal ve kentsel ve tarihi sit alani olan bolgeyi ticaret ve is merkezine donusturulmek istemektedir. Bu yagma uygulamasina da “Marmaray projesi ile Haydarpasa Gar zaten islevsiz kalacak”sseklinde gerekcelendirip halki kandirmaktadir.

25 Kasim 2011 tarihinde Istanbul Buyuk Sehir Belediye Meclisinde kabul edilen Haydarpasa Gar ve cevresi hakkindaki Koruma Amacli NazimIImar Planina gore Gar binasina KULTUR, KONAKLAMA (OTEL) islevi verilmis, giris katini da TCDD faaliyetleri icin kullanilabilir denilmistir.

Ancak son gunlerde gerekIIstanbul Buyuk Sehir Belediye Baskani, gerekse Ulasiirma Denizcilik ve Haberlesme Bakani tarafindan kamuoyuna yapilan aciklamalarda Haydarpasa Gar’in artik islevini yitirdigi demiryolunun Haydarpasa gara ihtiyaci olmadigi, ancak Ayrilikcesme ile Haydarpasa arasinda nostaljik tren isletilebilecegi aciklanmistir.

TCDD Gebze Kosekoy arasindaki Yuksek Hizli Tren projesi calismalarini gerekce gostererek 1 Subat 2012 tarihinden itibaren de HaydarpaSa Gar’a gelen ve giden tum anahat trenlerinin seferlerini sonlandirdi. Ve boylece Haydarpasa’nin trensizlestirilerek yalnizlastirilmasinin ve yagma projelerin uygulamasinin onu acilmak istendi.

Biz Haydarpasa dayanismasi katilimcilari ve Istanbul halki olarak 104 yildan beridir gar olarak hizmet veren ve Istanbul’un simgesi haline gelmis dunya kultur mirasimiz Haydarpasa Gari ve Limanin endustriyel islevini devam ettirmesi ayrica bu bolgede uygulanmak istenen yagma projelerinin hayata gecmemesi icin mucadelemizi surduruyoruz.

Haydarpasa Gar ve Liman ile cevresi hakkindaki yagma proje (Haydarpasa Koruma Amacli nazim Imar Plani) geri cekilinceye, Haydarpasa Gar ve limanin endustriyel islevini surdurmesinin onundeki engeller kaldirilincaya kadar; her Pazar gunu 13.00 ila 14.00 arasinda Haydarpasa Gar merdivenlerinde tepkimizi gosterecegiz.

Haydarpasa Dayanismasi
DAHA iYi KENTLER, DAHA iYi YASAMLAR

MiMAR(LIK)LA DEGiSEN KENTLER

http://www.mimarist.org.tr/etkinlikler/etkinlikayrintisi/72/-/daha-iyi-kentler-daha-iyi-yasamlar-mimar-lik-la-degisen-kentler.html

Tarih: 30 Ekim 2012 Sali

Saat: 18.00 - 20.00

Yer: Mimarlar Odasi Istanbul Buyukkent Subesi, Karakoy Binasi

IKSV tarafindan duzenlenen ve Istanbul'da 13 Ekim-12 Aralik 2012 tarihleri arasinda gerceklestirilecek olan "Tasarim Bienali" programi cercevesinde, Mimarlar Odasi Istanbul Buyukkent Subesi olarak mekan desteklerimizin yani sira, "Mimar(lik)la Degisen Kentler" baslikli bir tartisma oturumu duzenlemekteyiz. Ayni zamanda UIA Uluslarararsi Mimarlar Birligi'nin, 2012 Dunya Mimarlik Gunu temasi olan "Mimarlar Kentlerin Donusturucusudur" basligiyla da iliskili olarak, hazirlanan tartisma platformuyla amaclanan, gunumuzun agirlikli gundemine donusen "donusum" kavramini farkli boyutlariyla ele almak ve surecte kentsel mekanda ve yasamda "kamusallik" kavramini cesitli bakis acilariyla tartisabilmek, yeni bakislar sunabilmek olacak.

Ortaya konulmasi beklenen basliklar;

• Donusum surecinde mimarin ve mimarligin rolunun ve sorumluluklarinin tartisilmasi ve mimarligin, donusumun icerisindeki toplumsal konumunun sorgulanmasi,

• Kuresel neo-liberal politikalar baglaminda "mimari ve kentsel tasarim"a metalasma uzerinden bakarak, kamu haklari ve meslek etigi perspektifinden surecin degerlendirilmesi,

• Mimar(lik)la donusen kentlerin "kamu haklari" ve "toplum yarari" acilarindan tartisilmasi,

• "Tasarim urunu" ve/veya "surec" olarak "mimari ve kentsel tasarimin donusumu" ve surecin, icerdigi sosyal ve kulturel boyutlar baglaminda degerlendirilmesi.

Program:

Oturum Yoneticisi: Prof. Dr. Ali Cengizkan

Konusmacilar:

Prof. Dr. Abdi Guzer

Ogr. Gor. Dr. Arif Caglar

Doc. Dr. Hatice Kurtulus



*

 

 



2. Bolum - KENTLi ve KENT HAKKI iNSASINA DOGRU

 

 


ACLIK GREViNiN

MiLLiYETi

Aclik grevleri kacinci gunde?

Turkiye'nin degisIk yerlerindeki 58 cezaevindeki 483 tutsak aclik grevinde.

Aclik ve grev.

Aclik tamam da, grev ne?

Acligin yaptirim gucu var midir?

"Afrika, Afrika!"

Vicdani kor, sagir ve nasirli kapitalizm dunyasinda merhamet ne arar?

Her gun on on olum haberleri gelirken kilini kipirdatmayanlara aclik ne yazar!

Bugun 483, yarin 1483, hatta 10483 olsadegisir mi bu hukumet?

Bu hukumet, halkla dogrudan iliskili belediye degil, artik bir devlet.

Bu devlet kuruldugundan beridir sinirlari altindakiler, alttadir, alttir.

Alt uste hizmet ederse, aferin, karsi cikarsa, ceza alir.

Bu sinirlar icinde, 'arayan mevlasini da, belasini da bulur'.

Burada hak hukuk, ozne olmak yasaktir.

Devlete ragmen ozne olmak isteyenin 'hakki' cezadir; cezaevi daha beter alttir, alttadir, onur, can sifirin altindadir, eksilerdedir.

Iceri devletten beter devletcidir.

Mudur devlet, gardiyan devlet; sivil kogussa, kogusagasi devlet, muhbir tutuklu/hukumlu devlet.

Disarisi acik, icerisi kapali cezaevine donmusse bir sinirici, orada yasayanlara isyan disinda birakilmamissa, denecek ne kalir!

Disarda isyan, icerde isyan.

Disarda isyan anlasilir; is birakir, grev, miting yaparsin, afis, bildiri, yuruyus, ama icerde ne yaparsin!

Kapi demir, pencere kor.

Yetkilide de vicdan yoksa, ne yaparsin!

Slogan atsan, yumruklasan demir kapi, kor pencere ve kara vicdan insafa gelir mi!

Bir talep, iki, bes on talep eder de, cevap alamazsan devletten, ne yaparsin!

Eli kolu bagli insana secenek tekse..

Ister pasif deyin, ister acindirma eylemi.

Aclik grevi.

Acliga yatmak.

Ama disardan gorundugu kadar kolay degildir acliga yatmak, hele de suresizi.

Cunku ucunda olum, karsisinda devlet vardir.

O devlet kuruldugundan beri komunist, Kizilbas ve Kurtlere cezaevleri zindan, yasam dardir.

Gecmisinde aclik grevindekileri, olume birkac adim kalmis insanlari, sirtlarinda kalaslar kirarak koguslarindan alip baska bir kogusa ya da baska sehirlere

sevkedecek kadar insanllik disi uygulamalar vardir.

Devlet devlettir iste.

Devletin sosyali asosyali olmaz bu kapitalist uretim icinde.

Aslan soyal demokratlarin adalet bakani oldugu donemde yapilan 'hayat operasyonu'nda diri diri yanarak veya darbla olen hukumlulerin acisi henuz belleklerde.

Nicin yapmislardir?

Cunku onlar sosyal ve demokrat degil, devlettir.

O yuzden aclik grevine yatmak olumune yurek ister.

Peki bu olumune catal yurekler ne ister?

Iki kalem:

Kurtce ana dili egitim hakki ve liderleri Ocalan'in tecrit kosullarinin kaldirilip iyilestirilmesi.

Tamamen insani.

Ana dil egitimi ana sutu gibi, cezaevinde tecritsiz, insan gibi yasam kosullari da, temel bir insan hakkidir.

Insan hakkinin kullanilmasi, bir takim siyasal fayda ve zararlarin gerekcesi yapilamaz.

Bunca tuccarlik yetti!

Olum haberleri bitsin!

Kurtlerin haklarini gaspi birakin teslim edin artik.

ilker demir

il_demir@hotmail.com

22/10/012

 

OLEN iSCi AiLELERi NOBET EYLEMi

DUYURUSU

Tarih: 04 Kasim 2012 Pazar

Saat: 13.00

Yer: Galatasaray Lisesi Istiklal Caddesi - Beyoglu / Istanbul

Dostlarimiz Merhaba,

Asagida 15-21 Ekim tarihlerinde sitemizin ana sayfasinda yayinlanan haberler yer almaktadir.

Isci aileleri eylemleri, davalar, soylesiler, makaleler... Is cinayeti haberleri de iskollarindan haberler bolumumuzun arsivindedir. Ekim ayinin ilk 21 gununde en az 59 emekci hayatini kaybetmistir...

Sitemiz bayram tatili boyunca da her gun guncellenmeye devam edecektir...

4 Kasim'da saat 13.00'da Galatasaray Lisesi onunde ailelerin nobet eyleminde ve sonrasinda saat 14.15'te MMO'da yapacagimiz Meclis toplantisinda gorusmek uzere...

www.yanginkulesi.org

www.guvenlicalisma.org

11 isci oldu ne cabuk unuttunuz

21.10.2012 Belgesel / Sinema

11 Mart 2012’de insaati sirasinda 11 isciye mezar olan Marmara Park Alisveris Merkezi acildi. Acilisi protesto eden isci aileleri bir basin aciklamasi duzenledi. Eylemde, "Ne cabuk unuttunuz? Is cinayetlerini unutmadik unutturmayacagiz" yazili pankart acildi. Hep bir agizdan "Is kazasi degil bu bir cinayet" ve "Sorumlular belli adalet istiyoruz" seklinde slogan atildi. Eylemin goruntuleri haberin devaminda...

Devamini oku...

ISCI SAGLIGI VE IS GUVENLIGI HABERLERI

•Acilisa bekleriz efendim, biz oradayiz - M.Ender Ondes

•Sermaye sagligi ve isveren guvenligi kanunu - Merve Gulsen

• Makina MO: Kazan patlamalarina karsi uyari

•Mahkemesi cep telefonlarinin beyin tumorune yol actigina karar verdi - Prof.Dr. Ahmet Rasim Kucukusta

• Kaynakcilikta Akciger Sempozyumu 3 Kasim'da yapiliyor

• Oyuncunun setteki esyadan farki yok - Gokhan Mumcu ile soylesi

• Orasi cinayet mahali

• HES insaati yuzunden binlerce balik oldu

• Bir kaza, iki kaza, uc kaza... - Ilhan Cihaner

•Insanlik da finanslasirsa - Nihal Kemaloglu

•Isci aileleri: '11 isci oldu ne cabuk unuttunuz'

• 'Olumler kader degil, sorumlular cezalandirilsin'

• BES: Mobbing uygulayan zorbadir

•ITO: Saglikta donusumun faturasini canimizla oduyoruz

• Foxconn'da stajer kole isciligi

• Onur Hamzaoglu'na 'Arastirma Etigi Odulu' verildi

• Dr. Ersin Arslan davasinda TTB mudahillik talebi kabul edildi

• Soma'da etkili bir isci sagligi direnisi / Yangin Kulesi - 18 Ekim 2012

• Esenyurt isci ailesi Ayse Kiyak: “Baska analar aglamasin, isci olumlerine care bulunsun!”

•Set iscisi Selin Erdem’in davasi goruldu

•ISIG Meclisi uzerine - S.Murat Cakir ile soylesi

• Bolgede yasanan isyeri kazalari endise uyandiriyor


KENTSEL DONUSUM

GLADYOSU

http://www.yurtgazetesi.com.tr/gundem/kentsel-donusum-gladyosu-h21203.html

Okmeydani ve Umraniye’de “kontrgerilla” donemlerini aratmayacak benzer iki olay yasandi. Iki olayin da kentsel donusum projelerine karsi cikan ve eylemler duzenleyen Halklar ve Ozgurlukler Dernegi uyelerinin basina gelmesi, perde arkasinda "kentsel donusumden rant saglayanlarin" olmasi ihtimalini akla getirdi.

ISTANBUL/ALI CEMAL KARABUDAK- Okmeydani ve Umraniye’de “kontrgerilla” donemlerini aratmayacak benzer iki olay yasandi. Iki olayin da kentsel donusum projelerine karsi cikan ve eylemler duzenleyen Halklar ve Ozgurlukler Dernegi uyelerinin basina gelmesi, perde arkasinda "kentsel donusumden rant saglayanlarin" olmasi ihtimalini akla getirdi.

Ilk olay Okmeydani’nin Piyale Pasa Mahallesi’nde kapisinin onunde sigara icen Halklar ve Ozgurlukler Dernegi uyesi Murat Sur isimli yurttasin tanimadigi 6-7 kisi tarafindan bir minibuse bindirilerek kacirilmasiyla basladi.

Ikinci olay ise, Halk Komiteleri adina yikimlara karsi Istanbul Buyuksehir Belediyesi onunde yapilacak basin aciklamasiyla ilgili bildiri dagitan Birdal Nakay’in basina geldi. Sur ve Nakay kacirildiklari kisiler tarafindan bos arazilere goturulup tekmelerle ve yumruklarla dovuldu, ardindan “bir daha gelecegiz” diyerek agizlarina silah dayandi ve olumle tehdit edildi.

“TELSIZ KULLANIYORLARDI”

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi’na suc duyurusunda bulunan Sur, kaciranlarin polis oldugunu iddia ederek, “Soz ve davranislarindan ve ayrica telsiz kullanmalarindan dolayi polis olduklarini bildigim bu kisiler saat 01.00’den saat 04.30’a kadar darp, tehdit ve hakaret etti. Surekli olarak “Seni taniyoruz, hakkindaki her seyi, yaptiginiz her seyi biliyoruz. Okmeydani’ndaki eylemleri sen organize ediyorsun’ dediler. Senin ile kimlerin calistigini, bu eylemlere kimlerin katildigini soyle, dernege kimler gelip gidiyor, x sahis geliyor mu, hepsini anlat yoksa seni gebertiriz, istedigimiz zaman gelip tekrar aliriz’ deyip silah gostererek ve gogsume silah dayayarak ‘bir kursunluk canin var’ diyerek oldurmekle tehdit ettiler” dedi.

“DOMUZ BAGI ILE BAGLADILAR”

Kadikoy Cumhuriyet Savciligi’na suc duyurusunda bulunan Nakay ise olay gununu su sozlerle anlatti: “Kentsel donusum ve yikimlarla ilgili olarak Istanbul Buyuksehir Belediyesi onunde yapilacak basin aciklamasi icin bildiri dagitiyordum. Sivil giyimli 6-7 kisi bir anda saldirarak, kollarimdan ve bacaklarimdan tutup hareketsiz hale getirerek agzimi kapattilar ve uzerinde ‘Turk Telekom’ ibaresi bulunan, muhtemelen teknik servis ekibinin kullandigi gri renkli Ford Connect marka bir araca bindirdiler. Aracin uzerinde bir de merdiven bulunmaktaydi. Bu sirada, aracin arkasinda Renault Clio marka sivil plakali, icinden telsiz sesleri gelen bir arac ve yakinlarinda da resmi bir polis araci bulunmaktaydi. Aracin icerisinde, ellerimden ve ayaklarimdan domuz bagi tabir edilen bir sekilde bagladilar ve hepsi tekme ve yumruk vurmak suretiyle darp ettiler. Biri uzun namlulu silahin dipcigiyle sag omzuma vurdu”.

Halkin Hukuk Burosu’na basvuran Sur ve Nakay adina aciklama yapan Avukat Gunay Dag, “90'li yillardan tanidik oldugumuz infazlarin, faili mechul cinayetler ve iskenceler gunumuzde de yasanmaktadir” dedi.


Yüklə 0,72 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin