30 ianuarie Adevarul



Yüklə 25,94 Kb.
tarix06.01.2019
ölçüsü25,94 Kb.
#90665

30 ianuarie
Adevarul
Românii cu dizabilităţi vor rămâne prizonieri încă patru ani în propriile case
de Cosmin Pană

Clădirile publice nu au încă rampe, metroul nu are lifturi, iar la nivel naţional, doar 1,2 la sută din intersecţii pot fi străbătute de cei cu handicap locomotor

Imaginaţi-vă că nu vă puteţi mişca decât cu ajutorul unui scaun cu rotile. Dacă reuşiţi să coborâţi din bloc şi să ajungeţi în stradă, provocarea de-abia începe. Trotuarul ocupat de maşini se termină, abrupt, cu o bordură înaltă. Reuşiţi să coborâţi şi vedeţi că trotuarul următor are o rampă. Este însă foarte greu de urcat cu bicicleta, darămite prin forţa mâinilor. O puteţi lua, la risc, pe lângă bordură, până la prima urcare de maşini, care este mai lină. Ajungeţi apoi în staţia de autobuz. Dar linia care circulă în cartier nu are autobuze cu podea plată şi joasă. În staţia de tramvai nu puteţi ajunge. În piaţă, care se află doar la o sută de metri distanţă, se intră doar coborând câteva trepte. Dacă pare complicat, gândiţi-vă că acestea sunt doar câteva din sarcinile imposibile cu care se întâlnesc sutele de mii de români cu handicapuri, în fiecare zi. Transportul public este ca şi inutilizabil pentru cineva care se deplasează într-un scaun cu rotile. Majoritatea clădirilor publice nu au rampe. Legile spun, de mulţi ani, că orice construcţie publică, nouă sau renovată, trebuie să permită accesul celor cu dizabilităţi, dar nici măcar trotuarele nu le sunt utile. Rampele de urcare, pe care panta maximă trebuie să aibă maximum 15%, sunt, mai curând, borduri puţin rotunjite în vârf. Şi, oricum, sunt rare. La nivel naţional, doar 1,2% din intersecţiile ţării pot fi traversate de cei cu probleme locomotorii. Din toate semafoarele montate sau schimbate în ultimii ani, doar câteva zeci au şi semnale sonore pentru orbi. Gândiţi-vă că ar trebui să faceţi câteva drumuri prin oraş cu ochii închişi sau într-un scaun rulant şi puteţi afla cum se simt cei care sunt obligaţi s-o facă.



Doar două lifturi, la patru magistrale de metrou

Monica Stanciu, de la Autoritatea Naţională pentru Persoanele cu Handicap, ne-a explicat că se văd îmbunătăţiri la capitolul accesibilizare, dar mai este foarte mult de lucru. "Până la 31 decembrie 2010 trebuie să fie adaptate toate mijloacele de transport, staţiile, clădirile sau intersecţiile. Este evident că se lucrează în acest sens, dar dacă nu va creşte ritmul se va depăşi, cu siguranţă, această dată limită". Exemplul Capitalei pare elocvent. RATB are, momentan, 358 de vehicule adaptate, dar staţiile, în special cele de tramvai, nu sunt accesibile. În cele 175 de staţii adaptate, fie nu se poate ajunge, fie rampele nu ajută la urcarea în tramvaie. "Sunt oameni care s-au închis, practic, în case pentru că nu se pot mişca", spune Stanciu. Metroul bucureştean este un alt exemplu. Persoanele cu dizabilităţi se pot plimba doar între Gara de Nord II şi 1 Mai, staţii unde există lifturi. Dacă nu locuiesc pe acest traseu, nu prea au cu ce ajunge la gară. Oricum, singuri nu pot urca în tren. Directorul Metrorex, Liviu Şoavă, promite că până în 2010 toate staţiile vor avea lifturi. Până atunci, cei cu dizabilităţi rămân prizonieri în propriile case.



Averea

Copii infometati -- Trei copii cu varste intre 3 si 13 ani, din Voinesti, Vaslui, au ajuns in stare grava la spital dupa ce au fost infometati si tinuti in frig de mama lor. Ei traiau in conditii greu de imaginat intr-o cocioaba fara incalzire.

Compact

Se ridica masinile abandonate

Sectorul 6 Serviciul Inspectie Comunitara a demarat in aceasta perioada actiunea de ridicare a masinilor abandonate pe domeniul public. In cadrul verificarilor zilnice realizate de inspectori au fost identificate 241 de autovehicule "uitate" de proprietari pe trotuare sau in parcarile de resedinta. Pana in acest moment au fost ridicate 10 vehicule de pe strazile Romancierilor, Rusetu, Simion Mehedinti, Pestera Scarisoara si de pe Aleea Targu Neamt.

Alocatii pentru familii cu probleme

Sectorul 3 Primaria anunta ca, din aceasta luna, limita de venit pe membru de familie pentru familia/persoana care beneficiaza de alocatie complementara, respectiv alocatie monoparentala, se schimba. Cei care doresc sa obtina alocatii trebuie sa depuna un dosar cu acte si o cerere la sediul Directiei de Asistenta Sociala din Bd. 1 Decembrie 1918.

Bani pentru nou-nascuti

Sectorul 4 Serviciul Alocatii si Indemnizatii din cadrul Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului a acordat alocatii pentru 179 de copii nou-nascuti. Banii, 34.905 lei, au fost impartiti in cuantum de 195 lei pentru fiecare mama.

Protocol pentru securitate in scoli

Sectorul 6 Reprezentantii primariei s-au intalnit ieri cu cei ai autoritatilor din domeniul combaterii violentei in scoli pentru a semna protocolul "Security Marketing", privind siguranta in scolile si liceele din sectorul 6. Obiectivele parteneriatului sunt: asigurarea securitatii in scoli, gradinite si licee, reducerea numarului agresiunilor impotriva copiilor; refacerea gardurilor imprejmuitoare si instalarea sistemelor de monitorizare.

Curentul

Protocol

Primăria Sectorului 6 din Capitală a semnat ieri un protocol cu reprezentanţii Poliţiei care vizează asigurarea securităţii elevilor din şcolile şi liceele din sector. Intitulat "Security Marketing", protocolul prevede reglementarea accesului strict în unităţile de învăţământ, reducerea numărului agresiunilor împotriva copiilor, construirea sau repararea gardurilor împrejmuitoare, precum şi instalarea de sisteme de monitorizare (pază şi alarmare) în şcoli. De asemenea, protocolul are în vedere consilierea minorilor aflaţi în abandon şcolar, asigurarea prezenţei politiştilor de proximitate şi a agenţilor de siguranţă publică în aproprierea căilor de acces în unităţile de învăţământ şi includerea acestora în itinerariile de patrulare, cu precădere intervalele orare în care copiii se deplasează spre casă.



Evenimentul Zilei

Visul lui Videanu, cosmar pentru sectoare

Cei sapte edili ai Capitalei se bat pe un buget in valoare de 1,17 miliarde de euro.

 Sa fie ca Parisul, zice primarul Videanu. Ba sa fie ca Londra, il completeaza primarul Poteras. De ce sa nu fie ca Budapesta,
ca-i mai de-a noastra, sare si primarul Chiliman.

E vorba despre Bucuresti, dar nu despre cum ar trebui el sa arate, ci despre modul in care ar trebui cheltuiti banii stransi de la bucuresteni. Primarul general Adriean Videanu a aruncat piatra - bugetul Capitalei ar trebui sa se stranga la un loc, si apoi sa se imparta la sase - iar primarii de sector se chinuiesc s-o scoata.

Unii ar fi de acord cu schimbarea, cu conditia sa primeasca mai multi bani, altii se declara impotriva ideii centraliste pe motiv ca numai la sector se stie cel mai bine nevoia cetateanului. Aparent o zbatere sociala pentru binele populatiei, in realitate disputa este una pur economica si se invarte in jurul unui buget total care anul trecut a fost de peste 1,17 miliarde de euro.

La el se adauga alte sute de milioane de euro - credite angajate de municipalitate si de sectoare separat. Rezultatul cheltuirii acestor bani ar fi trebuit sa se vada pe strazile orasului.



Sapte bugete - un singur oras

"Traim intr-un singur oras. Sectoarele trebuie sa existe, primarii la fel, dar este important cum utilizam resursa financiara astfel incat sa nu avem o dezvoltare polarizata a orasului", si-a explicat primarul Videanu dorinta de a aduna toate veniturile Capitalei intr-o singura palarie.

El spune ca auditorii de la Standard&Poor’s sau Fich, care au stabilit ratingul orasului, nu pricep cum Bucurestiul are sapte bugete separate, dar cand se imprumuta de pe piata externa garanteaza doar cu veniturile Primariei Capitalei, desi investitiile le face in toate cele sase sectoare.

"Practic nu s-ar schimba nimic, tot primarii de sector ar cheltui banii, scriptic, insa, am fi si noi in randul oraselor europene. Una e sa tratezi cu bancile straine de pe pozitia unui buget de 16.000 de miliarde de lei si alta cu un buget dublu. Conditiile de imprumut ar fi mult mai bune", explica Cristina Parvulescu, director credite externe in Primaria Capitalei.

Schimbarea este ceruta si de perspectiva in care Bucurestiul va avea o zona metropolitana si va trebui sa aiba o dezvoltare unitara. Primarul Videanu da exemplu Parisul, care are 20 de arondismente si formeaza Ile de France impreuna cu peste 1.900 de comune limitrofe.

Sa fie mai multe sectoare

"Sunt de acord, cu conditia sa fie mai multe sectoare cu maximum 100.000 de locuitori fiecare. Ca la Londra", se declara primarul sectorului 6, Cristian Poteras (PNL). Londra are 32 de "burguri" si isi aduna banii centralizat din toate.

"E corect. Capitala se imprumuta, iar de bani profita si sectoarele", se pronunta singurul primar PD, Liviu Negoita, care-si nuanteaza insa acordul: "Totusi, primarii de sector sa aiba si ei libertatea de a face imprumuturi".

"Orice masura buna pentru Bucuresti e buna si pentru sectorul 2", se arata diplomat primarul PSD al sectorului 2, Neculai Ontanu.


"Daca la Capitala ar fi fost niste superadministratori ai banului public, da,  dar asa nu sunt de acord. Ei nu au fost in stare sa deruleze programul de reabilitare a celor 1.850 de strazi secundare, pentru care au avut 450 de milioane de euro de cativa ani buni.

Proiectul e si azi neclintit, ca si altele derulate de Capitala. Eu mi-am retras strazile din programul lor si mi le-am facut pe banii sectorului", pune primarul sectorului 1, Andrei Chiliman (PNL), degetul pe rana.

Singurul care nu spune nimic, desi-i plang multi de mila, ca ar avea cel mai mic buget, este Marian Vanghelie. Dar nici nu-l trage nimeni la raspundere pentru cati si cum cheltuieste banii.

Zestre in lei vechi

Bugetele de venituri si creditele angajate

                     Bugetul pe 2006            credite angajate

Capitala      16.000 mld lei                    700 mil euro
Sectorul 1     5.800 mld lei                    900 mld lei
Sectorul 2     6.000 mld lei                    400 mld lei
Sectorul 3     3.500 mld lei                 1.300mld lei
Sectorul 4     2.580 mld lei                    400 mld lei
Sectorul 5     ?                                      2.000mld lei
Sectorul 6     3.600 mld lei                       58 mil euro

Jurnalul National

BANI - Alocatia a ajuns la 25 de lei
De luna aceasta, cuantumul alocatiei de stat pentru copii a fost majorat cu un leu, ajungand la valoarea de 25 de lei. Exceptie fac copiii de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copiilor cu handicap, pentru care alocatia este de 200 de lei pe luna.


Libertatea

Batranii, victime ale escrocilor imobiliari  



Doi escroci imobiliari au fost prinsi de politistii bucuresteni ai Sectiei 3, in momentul in care tocmai se pregateau sa vanda, cu acte false, apartamentul unei batrane in varsta de 82 de ani.

Cei doi faceau parte dintr-o banda de patru indivizi, care, printr-o metoda originala si eficienta, reuseau sa scoata la vanzare locuintele persoanelor varstnice si naive. Potrivit unor surse apropiate anchetei, o fata, de aproximativ 20 de ani, se invartea in jurul unitatilor CEC, unde intra in vorba cu batranii veniti sa ridice bani.

Femeia le spunea acestora ca reprezinta o asociatie de binefacere si le dadea diferite atentii. Dupa ce se imprieteneau, tanara isi vizita “protejatii”, insotita de un barbat.

Ajutati cu documente de un notar corupt

In timp ce aceasta discuta cu victimele, individul rascolea prin apartament si le fura actele casei si buletinele de identitate. Ulterior, cu ajutorul Roxanei Oprescu, o fosta notarita corupta, un anume Leonard Ticu (37 de ani) era imputernicit sa vanda casa.

Ticu a fost prins in flagrant chiar intr-un birou notarial, cand, insotit de Camelia Miclescu (37 de ani), incercau sa vanda apartamentul Floarei Bujan, de 83 de ani, pentru 60 de milioane de euro, suma modica avand in vedere ca apartamentul in cauza este situat in sectorul 1, pe Calea Stirbei Voda.

Ticu si Miclescu au fost arestati preventiv, iar politistii incearca acum sa-i identifice si sa-i prinda pe ceilalti doi complici, care se ocupau de racolarea victimelor.

Realitatea Romaneasca

Protocol pentru siguranta copiilor in scolile din sectorul 6

    Primaria Sectorului 6, prin Serviciul Integrare Sociala, Invatamant, Cultura, Tineret, Sport, a semnat ieri Protocolul "Security Marketing" privind siguranta in scolile si liceele din zona administrativa. Beneficiari ai acestui parteneriat sunt elevii din casele I-XII, iar obiectivele constau in asigurarea gradului de securitate in unitatile de invatamant; consilierea minorilor aflati in abandon scolar si asigurarea prezentei politistilor de proximitate si a agentilor de siguranta publica in apropierea cailor de acces din scoli; includerea unitatilor de invatamant in itinerariile de patrulare, vizandu-se cu precadere intervalele orare in care copiii se deplaseaza spre casa.


Semnatarii protocolului sunt: Primaria Sectorului 6, Administratia Scolilor Sector 6, ISMB, Politia Comunitara Sector 6, Politia Sector 6, Centrul Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Sector 6 si Comisia de Invatamant a Consiliului Local Sector 6.

Limita pentru alocatia monoparentala, modificata
    Primaria Sectorului 3, prin Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, anunta ca incepand cu aceasta luna limita de venit pe membru de familie pentru familia/persoana care beneficiaza de alocatie complementara, respectiv alocatie monoparentala, este de 176 de lei. Cuantumul alocatiei familiale complementare, prevazut de art. 3 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2003, aprobata cu completari prin Legea nr. 41/2004, este de :
l 36 de lei pentru familia cu un copil ;
l 42 de lei pentru familia cu 2 copii ;
l 47 de lei pentru familia cu 3 copii ;
l 52 de lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii. Cuantumul alocatiei de sustinere pentru familia monoparentala, prevazut la art. 8 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 105/2003, aprobata cu completari prin Legea nr. 41/2004, este de:
l 52 de lei pentru familia cu un copil ;
l 62 de lei pentru familia cu 2 copii ;
l 70 de lei pentru familia cu 3 copii;
l 79 de lei pentru familia cu 4 sau mai multi copii.
Acte necesare obtinerii alocatiei familiale complementare, respectiv alocatiei familiale monoparentale sunt:
l livret de familie actualizat;
l actele de identitate ale solicitantului si ale membrilor familiei;
l carnet de identitate, legitimatie de sedere temporara in cazul cetatenilor straini sau apatrizi;
l certificatele de nastere ale copiilor;
l certificat de casatorie/hotarare de divort/acte de deces;
l hotarare judecatoreasca pentru persoane arestate/ disparute;
l hotarare de incuviintare a adoptiei/incredintare/ plasament familial; (dispozitia primarului privind instituirea tutelei);
l hotarare de stabilire a pensiei alimentare pentru copiii minori, actualizata (la 12 luni);
l adeverinta eliberata de ATOFM (la 6 luni);
l adeverinta de elev (la 3 luni) cu specificatia de bursa si de promovare;
l adeverinta de orice tip de salariu net pe luna anterioara depunerii cererii cu specificatia de tichete de masa;
l talon de alocatie de stat pentru copii;
l certificat de venituri de la Administratia Financiara (la 6 luni);
l declaratie notariala pentru alte surse de venit (la 12 luni);
Cererile se pot depune la sediul DGASPC - Sector 3, Bd. 1 Decembrie 1918, luni si miercuri, orele 9.00 si 16.00; marti si joi, intre orele 9.00 si 13.00 si intre orele 14.00 si 18.00, iar vineri, intre orele 9.00 si13.00.

Romania Libera

176 RON, limita de venit pentru acordarea alocatiilor


Din aceasta luna, limita de venit pe membru de familie pentru familia/persoana care beneficiaza de alocatie complementara, respectiv alocatie monoparentala este de 176 RON.
Cuantumul alocatiei familiale complementare se ridica la 36 lei pentru familia cu un copil; 42 lei - doi copii; 47 lei - trei copii; 52 lei - patru sau mai multi copii. Cuantumul alocatiei de sustinere pentru familia monoparentala este de 52 lei pentru familia cu un copil; 62 lei - doi copii; 70 lei - trei copii; 79 lei - patru sau mai multi copii.
Principalele documente solicitate pentru acordarea ajutoarelor banesti sunt: livret de familie actualizat; actele de identitate ale solicitantului si ale membrilor familiei; certificatele de nastere ale copiilor; certificat de casatorie/hotarare de divort/acte de deces; hotarare de stabilire a pensiei alimentare pentru copiii minori, actualizata (la 12 luni); talon de orice tip de pensie, talon de somaj, talon de alocatie de stat pentru copii; certificat de venituri de la Administratia Financiara (la 6 luni); declaratie notariala pentru alte surse de venit (la 12 luni), carte de munca, decizie de pensionare. Cererile se pot depune la sediul DGASPC, pe Bd. 1 Decembrie 1918, in zilele de luni si miercuri, orele 9-16; marti si joi, 9-13 si 14-18; vineri, orele 9-13.
Yüklə 25,94 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin