4734 sayılı K.İ.K 22/01/2002 T.R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 4734 sayılı K.İ.K 22/01/2002 T.R.G.’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. 4734 sayılı K.İ.K’nun 18 inci maddesinde; idarelerce mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin ihalelerinde aşağıdaki usullerden biri uygulanır; a)Açık ihale usulü b)Belli istekliler arasında ihale usulü c) Pazarlık usulü
4734 sayılı K.İ.K’nun 18 inci maddesinde 30/07/2003 tarih ve 4964 sayılı kanunun 12. maddesi ile yapılan değişiklikle “doğrudan temin” usulü ihale usulleri arasından çıkarılmıştır. 4734 sayılı K.İ.K’nun 18 inci maddesinde 30/07/2003 tarih ve 4964 sayılı kanunun 12. maddesi ile yapılan değişiklikle “doğrudan temin” usulü ihale usulleri arasından çıkarılmıştır. 4734 sayılı K.İ.K’nun 4 üncü maddesinde Doğrudan temin; “Bu Kanunda belirtilen hallerde ihtiyaçların, idare tarafından davet edilen isteklilerle teknik şartların ve fiyatın görüşülerek doğrudan temin edilebildiği usulü” şeklinde tanımlanmıştır.
4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinin son fıkrasında; “Bu maddeye göre yapılacak alımlarda, ihale komisyonu kurma ve 10 uncu maddede sayılan yeterlilik kurallarını arama zorunluluğu bulunmaksızın, ihale yetkilisince görevlendirilecek kişi veya kişiler tarafından piyasada fiyat araştırması yapılarak ihtiyaçlar temin edilir” denilmektedir.
Mahalli İdareler Harcama Belgeleri Yönetmeliğinin 3 üncü maddesinin (ı) bendinde; Piyasa fiyat araştırması tutanağı: Doğrudan temin usulüyle ihale komisyonu kurulmadan yapılacak alımlarda; alımı yapmakla görevlendirilen kişi veya kişilerce yapılan piyasa fiyat araştırması sonucunda alınan teklifleri, uygun görülen fiyat ile yükleniciyi gösteren ve söz konusu kişi veya kişilerce imzalanan tutanağı ifade eder. şeklinde tanımlanmıştır.
4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinde; 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinde;
Aşağıda belirtilen hallerde ihtiyaçların ilân yapılmaksızın ve teminat alınmaksızın doğrudan temini usulüne başvurulabilir: - İhtiyacın sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğinin tespit edilmesi.
İdareler, 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinin (a) bendinin uygulamasında mal ve hizmet alımlarında, 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci Maddesinin (a), (b), (c) Bentleri Kapsamında Tek Kaynaktan Temin Edilen Mallara/Hizmetlere İlişkin Formu kullanarak ihtiyacın neden sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğini detaylı olarak yazacak, fiyat araştırması yapacak, ihtiyaç konusu malın veya hizmetin niteliklerini tarif edecek ve bu hususlara ilişkin bütün belgeleri standart forma ekleyeceklerdir. İdareler, 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinin (a) bendinin uygulamasında mal ve hizmet alımlarında, 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci Maddesinin (a), (b), (c) Bentleri Kapsamında Tek Kaynaktan Temin Edilen Mallara/Hizmetlere İlişkin Formu kullanarak ihtiyacın neden sadece gerçek veya tüzel tek kişi tarafından karşılanabileceğini detaylı olarak yazacak, fiyat araştırması yapacak, ihtiyaç konusu malın veya hizmetin niteliklerini tarif edecek ve bu hususlara ilişkin bütün belgeleri standart forma ekleyeceklerdir.
Ayrıca, bir taahhüt kapsamında; taahhüt konusu sözleşme veya şartnamede yer alan hükümler nedeniyle belli bir marka veya modelli malın alınmasının zorunlu olduğu hallerde, 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinin (a) bendinin uygulanması mümkün bulunmaktadır. Ayrıca, bir taahhüt kapsamında; taahhüt konusu sözleşme veya şartnamede yer alan hükümler nedeniyle belli bir marka veya modelli malın alınmasının zorunlu olduğu hallerde, 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinin (a) bendinin uygulanması mümkün bulunmaktadır. Tüpraştan Bitüm Alımı Bir Cihazın yada otomobilin yedek parçası Yed-i vahit belgesi: Belli bir tarihte, belli bir malın, belli bir mahalde veya Türkiye’de fiilen ve münhasıran bir tacirin elinde bulunduğunu tevsik eden belge. Bu belge odalar tarafından verilir.
b) Sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile İlgili özel bir hakka sahip olması. b) Sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile İlgili özel bir hakka sahip olması. 4734 sayılı K.İ.K’nun 22 nci maddesinin (b) bendi sadece gerçek veya tüzel tek kişinin ihtiyaç ile ilgili bilimsel, teknik, fikri veya sanatsal nedenlerle özel bir hakka sahip olmasını ifade etmektedir. İhale konusu mal veya hizmet alımı; bilimsel, teknik, fikri veya sanatsal nedenlerle ve münhasır hakların korunması nedeniyle sadece belirli bir mal tedarikçisi veya hizmet sunucusu tarafından gerçekleştirilebiliyorsa, ilan yapılmaksızın anılan madde hükmüne göre doğrudan temin yoluyla ihtiyaçların karşılanması mümkün bulunmaktadır.
Dostları ilə paylaş: |