50. Yılda 50 Eser
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), kuruluşunun 50. yılında, Türkiye'nin inşaat mühendisliği alanındaki başarıları hakkında toplumdaki bilinçlenmeyi geliştirmek üzere '50. Yılda 50 Eser' başlığı altında proje niteliğinde bir çalışma başlatılmıştır. Sadece ulusal ölçekte değil, uluslararası platformlarda da dünya literatüründe inşaat mühendislerinin müdahil olduğu ve mevcut yapıların taramasının gerçekleştirildiği bir ilk olan bu proje kapsamında, Cumhuriyetin ilanından günümüze, ülke toprakları üzerinde yapılmış, Türk mühendisliğine mesleki bilgi bağlamında katkılarıyla öncü ve özgün; zamanının sosyoekonomik, coğrafi ve fiziki şartları itibariyle boyut ve yapım koşulları da düşünüldüğünde yenilikçi ve ilericiliğin simgesi olma niteliklerini yapım öncesi, sırası ve sonrasıyla bünyesinde barındıran 50
seçkin eserin belirlenmesi hedeflenmiştir.
İnşaat Mühendisleri Odası, Türkiye ve dünya çapında inşaat mühendisliği alanındaki ilk eser taraması olması ötesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin çağdaşlaşma iddiasının yaşama geçirilmesiyle inşaat mühendisliği arasındaki yakın ilişkiye işaret edecek olan bu çalışmayı
20 Nisan 2005 tarih ve 2909 sayılı yazısı ile yatırımcı kamu kuruluşlarına, üniversitelere, tüm İMO şubeleri, süreli yayınları (Türkiye Mühendislik Haberleri, Teknik Güç) ve web yolu ile de üyelerine duyurmuş, belirtilen niteliklere haiz olduğu düşünülen aday eser önerilerinin en geç 01 Temmuz 2005 tarihine kadar yapılmasını talep etmiştir.
Bu hedef doğrultusunda, farklı meslek gruplarından her biri kendi uzmanlık alanında on yetkin ismin oluşturduğu bir jüri oluşturulmuş ve 50 eser için öneri derleme, değerlendirme ve seçim süreci başlamıştır. Gelen tüm eser önerilerini değerlendirmek üzere, sekreteryası İnşaat Mühendisleri Odasınca yürütülen ve Başkanlığına Prof. Dr. Uğur Ersoy ve Prof. Dr. İlhan Tekeli'nin seçildiği; Prof. Dr. Güngör Evren, İnşaat Y. Mühendisi Yılmaz Karataban,
Prof. Dr. Fikret Keskinel, İnşaat Mühendisi Mahmut Küçük, İnşaat Y.Mühendisi Süreyya Yücel Özden, Yüksek Mühendis Mimar Doğan Tekeli, İnşaat Y. Mühendisi Ali Terzibaşoğlu ve İnşaat Mühendisi Taner Yüzgeç'in üye olarak yer aldığı '50. Yılda 50 Eser Jürisi' yoğun çalışmalarına başlamıştır.
31 Ağustos 2005 tarihini takiben, tüm öneriler konsolide edilerek, toplu öneri listesi oluşturulmuş ve projenin en önemli aşamalarından birisi olan Jüri üyelerince değerlendirme çalışmalarına geçilmiştir.
Yapılan değerlendirmeler sırasında, ele alınacak eserlerin genel gruplandırma ilkesi çerçevesinde, uzmanlık alanı bölümlerine ayrılması ve inşaat mühendisliği uzmanlık dallarının tümü kapsamında yer alan eserlerin bu projede değerlendirilmesi gerektiği ilkesel olarak benimsenmiştir.
Cumhuriyetin 50 başarılı eseri seçilirken, 'dün-bugün' arasındaki süreklilik göz önünde tutulmuş, böyle bir bağlantının kurulmasıyla, tarihimizdeki başarılar hakkında bir değerbilirlik gösterilirken, aynı zamanda da geleceğin iddiaları için bir umut yaratılması hedeflenmiştir.
Uzun, kapsamlı ve titizlikle yürütülen bu çalışma ve değerlendirme aşamalarının ardından, jüri üyeleri aşağıda listesi verilen 50 eser üzerinde fikir birliği sağlamışlardır. Projenin önemi ve ulusal ölçekte bir değer çalışması olma iddiasına yaraşır biçimde, belirlenen bu eserlerin kamuoyuna duyurulması amacıyla bir dizi etkinlik programı planlanmıştır. Seçilen 50 eser şunlardır:
SEÇİLEN ESERLER
PROGRAMLAR
1. GAP Projesi
2. 1948-1957: 9 Yıllık Karayolu Programı
3. Cumhuriyet Dönemi Demiryolları Programı
BİNALAR/DEVLET BİNALARI
4. TBMM Binası
5. Ankara Garı
6. Mersin Halkevi Binası
7. Anıtkabir
8. Atatürk Kültür Merkezi
BİNALAR/HASTANE
9. Gülhane Askeri Tıp Akademisi Hastanesi
BİNALAR/BÜYÜK TOPLU KONUT ALANLARI
10. Erzincan 1992 Deprem Konutları
11. Ataköy Konutları
BİNALAR/YÜKSEK BİNALAR/GÖKDELENLER
12. İstanbul İş Bankası Kuleleri
13. Kızılay İş Hanı (Ankara Gökdeleni)
BİNALAR/ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ
14. Galleria Alışveriş Merkezi
ULAŞIM/ DEMİRYOLLARI-KENTİÇİ RAYLI SİSTEMLERİ-KARAYOLLARI-TÜNELLER
15. Sivas-Erzurum Demiryolu Hattı
16. Ankara Metrosu
17. Ankara-Sivrihisar Karayolu
18. 75. Yıl Selatin Tüneli
ULAŞIM/KÖPRÜLER-VİYADÜKLER
19. Kömürhan Köprüsü
20. İmrahor Viyadüğü
21. Birecik Köprüsü
22. Boğaziçi Köprüsü
23. Manavgat Köprüsü
24. TAG Otoyolu Atatürk Viyadüğü
ULAŞIM/HAVALİMANI
25. Atatürk Hava Limanı Dış Hatlar Terminali Katlı Otopark ve Mütemmimleri
26. Antalya Havalimanı
SU YAPILARI/LİMANLAR
27. Bartın Limanı
28. Mersin Limanı
SU YAPILARI/BARAJLAR
29. Atatürk Barajı ve Hidroelektrik Santralı
30. Oymapınar Barajı
31. Keban Barajı
32. Çubuk Barajı
33. Karakaya Barajı
SU YAPILARI/SUALMA/İSALE/ARITMA/DİĞER
34. Büyük İstanbul İçmesuyu II. Merhale Projesi Yeşilçay
Sistemi-İsaköy-Darlık-Ömerli İsale Hattı, Tünel ve Akadüklerinin İnşaatı
35. Yenikapı Pissu Önarıtma Tesisi ve Pompa İstasyonu
36. Adana Hacı Sabancı Organze Sanayi Bölgesi Sualma Yapısı ve Sanayi
Kullanma Suyu Arıtma Tesisi
37. Urfa Tünelleri
38. Çukurova Sulama Projesi
EĞİTİM TESİSLERİ
39. ODTÜ Yerleşkesi
40. İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi
SPOR TESİSLERİ
41. Abdi İpekçi Spor Salonu
42. Ankara 19 Mayıs Stadı
43. Atatürk Olimpiyat Stadı
ENERJİ TESİSLERİ
44. Afşin-Elbistan Enerji Santralı
45. Trakya Hamidabad Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı
46. Kemerköy Termik Santralı Bacası
47. Bakü-Ceyhan Petrol Boru Hattı ve Yumurtalık Tesisleri
ENDÜSTRİ/SANAYİ TESİSLERİ
48. Ereğli Demir Çelik Tesisleri
49. PETKİM Sanayi Tesisleri
50. İPRAŞ Rafinerisi-İzmit
Dostları ilə paylaş: |