9. sınıf Dönem I. sınav çalışma notları: İnsanın konum ve sorumluluğu ile ilgili ayetler



Yüklə 22,35 Kb.
tarix05.09.2018
ölçüsü22,35 Kb.
#77049



9.sınıf 1.Dönem I.sınav çalışma notları:
İnsanın konum ve sorumluluğu ile ilgili ayetler: “Biz İnsanı en mükemmel şekilde yarattık” “İnsan başıboş bırakıldığını mı zannediyor”

“İnsanları ve Cinleri ibadet etsinler diye yarattık” “Allah insana gücünün üstünde yük yüklemez”

Her İnsan Allaha inanacak şekilde yaratılmıştır. İnsan akıl ve düşünme özelliğiyle diğer varlıklardan ayrılır. Düşünme yeteneği insanın doğayla uyumunu ve ilerlemesini sağlar. Dinimiz dünya ve ahiret mutluluğunu hedeflemektedir.

Not: İslam dininin amacı Dünya ve Ahret mutluluğunu sağlamaktır. Dinden uzaklaşmak Ruhsal bunalım, Ahlaki çöküntü, Milli duygulara yabancılaşma gibi olumsuzlukların asıl sebebidir.
Ders kitabında eksik olan konular:

Monoteizm

Tektanrıcılık

Kuranda, Dinimizde bu inancın karşılığı Tevhid inancıdır

Politeizm

Çoktanrıcılık

Kuranda, Dinimizde bu inancın karşılığı Sirk/Müşriklik inancıdır

Ateizm

Tanrsız(cı)lık

Kuranda, Dinimizde bu inanca Dehrilik denilmektedir

Gnostisizm

Gizemcilik

“Allahın varlığı akılla değil keşifle, hissedişle bilinir” görüşündeki inanma biçimi

Agnotisizm

Bilinemezcilik

”Akıl Allahın varlığını kavrayamaz, bu akıl ötesi bir konudur diyen” inanma biçimi

Not: İslam’dan önceki Mekke müşriklerinin seçtiği inanma biçimi Politeizm (Şirk) idi

Ateistlerin genel özellikleri: a)Görmedikleri varlıkları yok saymak b)Evrenin varlığını ve içindekileri Tesadüfe bağlamak c)Hayvanlar gibi özgür olmak istemek(sorumluluktan Kaçmak) d)Ölümden sonraki hayatı, ahreti inkâr etmek (hesap vermekten kaçmak) e)İbadet etmemek ve ibadet edilmesinden hoşlanmamak


İbadet Abd (kul/köle) kelimesinden türemiş olup Allaha karşı kulluk görevini yerine getirmeye denir. İbadet 1-Sevap kazanıp, iyi kul olup cennete gitmek için 2-Günah kazanıp cehenneme gitmemek için 3-Allahın hoşnutluğunu (rızasını) kazanmak için yapılır.Bu amaçların hepsi geçerlidir. Ancak ibadette Allahın rızasını hedeflemek en güzelidir.

Sorumluluk yönüyle ibadetler Farz ibadetler: (Yapılmaması Günaha neden olur) Beş vakit namazın farzları, Ramazan Orucu, Hac, Zekât gibi. Vacip ibadetler:(Yapılmaması Günaha neden olur) Kurban, Fitre, Bayram namazları, Vitir namazı gibi. Sünnet ibadetler: Namazların sünnetleri, Teravih namazı, Selam verme, Cuma ve Bayram namazları öncesi gusül abdesti alma,Muharrem(Aşure) orucu, Bazı önemli geceler öncesi tutulan oruç gibi ve Nafile ibadetler: FARZ, VACİP, SÜNNET dışında Nafile namazlar, iyi niyetli yararlı çalışmalar gibi

Yapılış yönüyle ibadetler Mal ile yapılan ibadetler: Zekât, Fitre Kurban gibi Beden ile yapılan ibadetler: Namaz Oruç gibi Mal ve Beden ile yapılan ibadetler: Hac, Cihat (Allah için savaş) gibi

Not: Namaz ibadeti doğrudan beden, Elbise ve Mekan temizliğine bağlanmiştır

Hiçbir ibadet Başkasının yerine geçmeyeceği gibi ne kadar çok olursa olsun nafile ibadetler farz ibadeti karşılamaz.

Davranışlarımız a) Haram davranış olmaması. b) İyi niyet ve besmeleyle başlanması c) Sadece Allahın rızasının hedeflenmesi koşuluyla Nafile ibadete dönüşür.

Gerektiği halde Gusül abdesti almamış Müslüman Kâbe’yi tavaf edemez, Namaz kılamaz, Kuran Okuyamaz, Kurana dokunamaz (Camiye girmesi de uygun değildir)



Ders kitabından Soru çıkan paragraflar:

Beden temizliği, Gusül konusu, Guslün farzları, Namaza hazırlık, Abdest konusu, Abdestin alınışı, Abdestin alınışı ve Abdesti bozan durumlar



Teyemmüm konusu, Teyemmümün Farzları, Teyemmümün alınışı

9. Sınıflar I. Dönem 2.Yazılı ÇALIŞMA NOTLARI
İslam dan önce kabileler halinde yaşayan Araplar arasında sıklıkla savaşlar oluyordu Ancak yılın dört ayı (Haram aylar) bu süre de büyük panayırlar (Ukaz) kuruyorlar burada şiir yarışmaları düzenliyorlar 1. gelen şiirleri Kabe’nin duvarına asıyorlardı. Yazı gelişmemişti. Ancak ticaret amacıyla bazıları yazı öğrenmişti. Soy ve tarih bilgisi gelişmişti Kâhinlere çok önem veriliyor adeta ruh doktoru (psikiyatr) muamelesi görüyorlardı.

Arabistan da Putperestlik(putları aracı yapma), Yahudilik, Mecusilik (Ateşe tapma) Hıristiyanlık Sabiilik (yıldızlar tapma) inanışları vardı. Az miktarda da Hanif (Hz. İbrahim’ den gelen tek Allah inanışı) vardı Peygamberimiz de önceden bu inançta idi.

Peygamberimiz (SAV) Yirmi Nisan 571 yılında Mekke de doğdu. Anne adı Âmine Baba adı Abdullah, Soyu; Kureyş kabilesinin Haşimoğlu Kolundandır.

Dört yaşına kadar sütannesi Halime nin yanında kaldı. Onun yanında sütkardeşi Şeyma ile oynuyordu. 6 yaşında iken Annesini kaybetti (Ebva köyünde).Dedesi Abdulmuttalib’i de 8 yaşında kaybedince bakımını amcası Ebutalip üstlendi. Peygamberimiz onunla ticaret kervanlarına katılıyordu.

Bir ticaret yolculuğu sırasında Hıristiyan rahip Bahira ile karşılaştı. Onun peygamber olacağını anlayan rahip Şam’daki Yahudilerin ona zarar verebileceğini belirterek geri dönmelerini istedi. Ve geri döndüler.

Peygamberimiz gençliğinde Erdemliler topluluğuna (Hılful fudul) üye olmuştu. Kâbe’nin onarımı esnasında Kara taşın (Hacerül Esvet) yerine konması nedeniyle kabileler arası çıkacak savaşı dâhiyane bir çözümle önledi. bu olaya Kabe hakemliği olayı denilir. Peygamberimiz Yirmi beş yaşında iken Hz. Hatice (40 yaşında) ile evlendi.

Peygamberimizin Kasım (Peygamberimiz bu çocuğundan dolayı Ebu kasım lakabı almıştır) Abdullah ( Diğer adları Tahir ve Tayip tir) İbrahim adlı erkek çocukları olmuş ancak daha bebek iken ölmüşlerdir. Peygamberimizin Rukiye, Ümmügülsüm, Zeyneb (Peygamberimizin sağlığında vefat etmişlerdir) Fatıma (Peygamberimizden sonra vefat etmiştir) adlarında kızları vardır.



Kırk yaşında 610 Ramazan ayında ilk vahiy geldi.(Alak suresi ilk beş ayet) Sonra üç yıl Vahiy kesildi. (Fetretül vahiy) Sonra Peygamberlik görevini başlatan Müddessir suresi ilk beş ayet indi. İlk Müslümanlar Hz.Hatice, Hz.Ali, Hz.Zeyd, Hz.Ebubekr dir.

Bundan sonra müşriklerin işkenceleri sonucu ilk Hicret olayı Habeşistan’a gerçekleşti. Sonra Medine’den gelenler Peygamberimizi Mekke yakınlarında Akabe denilen yerde Medine ye davet ettiler. Bundan sonra Müslümanlar Medine ye hicrete başladı. Mekke’den Medine ye hicret edenlere Müslümanlara Muhacir; onlara yardım eden Medineli Müslümanlara Ensar denilir.

Peygamberimiz yatağında Hz. Ali’yi bırakarak Dostu Ebubekir le Hicrete başladı.(Yıl 622)Yolculukta Sevr Mağarasında üç gün gizlendiler. Sonra Kuba köyüne uğrayıp burada ilk mescidi yapıp ilk cumayı kıldılar.

Medine ye vardıklarında coşkuyla karşılandılar. Onu evi yapılana kadar Halid b. Zeyd (Biz onu Eyyub Sultan Olarak tanıyoruz) evinde misafir etti. Peygamberimiz ilk iş Mescid-i nebeviyi ve bitişiğine suffe denilen eğitim merkezi yaptırdı. Medine’deki tüm Müslümanları Kardeş ilan etti. Müslüman olmayanlar ve Yahudilerle de anlaşmalar(Medine sözleşmesi) yaparak barış ortamı sağladı.

Medineli Müslümanlar ile Mekkeli müşrikler arasında Bedir(624), Uhud(625), Hendek(627)savaşları oldu. Savaş dönemi Hudeybiye Anlaşması ile sona erdi. İki yıl sonra müşriklerin anlaşmayı bozması üzerine 630 yılında Mekke Fethedebildi.

Peygamberimiz 632 yılında hac yaptı Arafat’ta yüz bini aşkın Müslüman’a veda hutbesini yaptı aynı yıl 8 Haziran da vefat etti. Peygamberliği 23 yıl sürdü. Medine de mescidi nebevide defin edildi kabrine Ravza-i mutahhara (Temiz bahçe) denir.



Peygamberimiz döneminde yaşayıp onu gören Müslümanlara Sahabe, Peygamberimiz döneminde yaşayıp görme imkânı bulamayan Müslümanlara Muhadram, Sahabe dönemine yetişip onlarla görüşen Müslümanlara Tabiin, Tabiin dönemine yetişip onlarla görüşen Müslümanlara Tebe-i tabiin denilir.

Not: Ayrıca Gusül, Abdest ve Teyemmüm konuları çalışılacak.
Yüklə 22,35 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin