Academia de studii economice din bucureşti facultatea de cibernetică, statistică



Yüklə 44,82 Kb.
tarix06.09.2018
ölçüsü44,82 Kb.
#78705

Anghelescu Flavius Octavian

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE din BUCUREŞTI

FACULTATEA DE CIBERNETICĂ, STATISTICĂ

ȘI INFORMATICĂ ECONOMICĂ

SISTEME INFORMATICE INTEGRATE Oracle Data Integrator

Mecanisme de integrare

Student: Anghelescu Flavius Octavian

Grupa: 1069

Anul II

Master Informatică Economică

BUCUREŞTI

2013

Cuprins

1. Oracle Data Integrator-Prezentare............................................................................................. 3

2. ETL – Extract, Transform, Load............................................................................................................... 6

3. Unelte ETL:.............................................................................................................................. 7

4. E-LT Extract,Load,Transform................................................................................................................... 8

5. Componente ODI:................................................................................................................................ 9

6. Metode de Integrare................................................................................................................ 10

7. ETL versus E-LT....................................................................................................................... 12

8. Concluzii .................................................................................................................................12

9. Bibliografie ............................................................................................................................... 13





  1. Oracle Data Integrator - Prezentare

Oracle Data Integration ofera acces universal si continuu la date de incredere in tot sistemul. Capabilitatile sale cuprinzatoare includ miscari de date in timp real, transformari, replicare bi-derectionala, data service si calitate de date. Produsele Oracle sunt concepute sa livreze performanta maxima la un pret scazut, utilizare usoara si fiabilitate. Solutiile Oracle de integrare a datelor sunt certificate pentru toate tehnologiile de varf.

Oracle Data Integrator (foloseste aceea filizofie ca si OWB-Oracle Warehouse Builder) este o unealta ETL folosita pentru migrare de date cu o viteza mare intre sisteme, nu doar pentru cele Oracle .
Bulk Data Integration si Transformation

Oracle ofera tehnologie unica, next-generation Extract Load si Transform (ELT) care imbunatateste performanta si reduce costul de integrare a datelor, chiar si in sisteme eterogene. In contrast cu instrumentele conventionale ETL, Oracle va ofera productivitatea unei abordari de design declarativ si beneficiile unei platforme de integrare interactive pentru batch usor si integrare in timp real.



Hadoop este integrat nativ cu Oracle Data Integrator. Bazat pe Hive, software-ul sporeste productivitatea si va ofera o interfata simpla.

Oracle Data Integrator Enterprise Edition va ofera module de knowledge pentru optimizare si extensibilitate. Arhitectura E-LT va permite sa va imbunatatiti performanta si sa micsorati TCO-ul.

Real – Time Data Integration si Replication

Produsele Oracle GoldenGate va ofera integrare de date in timp real, replicare de date tranzactionala si comparare de date in tot sistemul eterogen. Oracle GoldenGate permite un sistem informatic de analiza economica si suport decizional in timp real pentru o intelegere business imbunatatita, disaster recovery si sincronizare a bazelor de date active-active pentru disponibilitate continua.



Oracle GoldenGate Veridata este o solutie de comparare a datelor foarte rapida care raporteaza discrepanta de date intre bazele de date eterogene fara sa va intrerupa procesele de afaceri.

Management Pack-ul pentru Oracle GoldenGate include GoldenGate Monitor si Oracle GoldenGate Director simplifica administrarea si monitorizarea proceselor Oracle GoldenGate.

Oracle GoldeGate Application Adapters pentru Java si Flat File extind capabilitatile GoldenGate la surse non-database si target-uri, inclusiv mesaje bus JMS, load-ere native de baze de date si altele.


Fig.1 Arhitectura Oracle Data Integrator

Oracle Data Integrator ofera o infrastructura unificata ce organizeaza, eficientizeaza, simplifica si fluidizeaza datele si proiectele de integrare a aplicatiilor. Arhitectura Oracle Data Integrator se regaseste in Fig. 1.

ODI separa regulile declarative de detaliile implementarii. Are la baza arhitectura unica E-LT ce elimina necesitatea unui server ETL independent si valorifica, in schimb, puterea inerenta a motoarelor RDBMS.

Integrarea datelor si a aplicatiilor intr-o companie si prezentarea lor intr-o viziune unificata este o propunere complexa. Unele nevoi de integrare sunt Data-Oriented in special cele care implica volumuri mari de date, EDA (Event Driven Architecture) sau SOA – pentru integrare asincrona sau sincrona.

Integrarea datelor asigura faptul ca informatiile sunt furnizate in timp util, exacte, coerente in cadrul sistemelor complexe. Prin folosirea datelor din depozite diferite este necesar sa se pastreze o coerenta a lor si apare necesitatea existentei unui proces care sa mentina corectitudinea lor. ETL (Extract Transform Load), este un proces de integrare de date si este de obicei asociat cu data warehousing, integrare de date ce acum include circulatia, sincronizarea, calitatea si gestiunea datelor, precum si serviciile de date.

Principale motive pentru care companiile aleg Oracle Data Integrator pentru integrarea datelor amintim:

-firewall-ul calitatii datelor: datele eronate sunt in mod automat detectate si reciclate inainte de introducerea lor in aplicatie, acest lucru datorandu-se regulilor de integritate si constrangerilor.

-independenta de platforma – Oracle Data Integrator suporta toate platformele.

-dezvoltare si intretinere simple si rapide: abordarea pe reguli declarative

-performanta mai buna la executare: software-ul de integrare traditional (ETL) este bazat pe motoare ce efectueaza transformari ale datelor rand cu rand. Prin implementarea unei arhitecturi E-LT bazata pe motoarele RDBMS si SQL, se pot face transformari de date pe serverul tinta la un nivel stabilit, oferind astfel o performanta mult mai ridicata.

-arhitectura mai simpla si mai eficienta: arhitectura E-LT elimina necesitatea pentru un server ETL. Se utilizeaza sursele si serverele tinta pentru a efectua transformari complexe, cele mai multe efectuandu-se cand serverul nu este ocupat cu prelucrarea interogarilor utilizatorilor finali.

-economie a costurilor: eliminarea serverelor si motoarelor ETL reduce costul initial de achizitie si mentenanta.





  1. ETL – Extract, Transform, Load

ETL este un proces de integrare de date si este de obicei asociat cu data warehousing. Instrumentele ETL extrag datele din sursele dorite, le transforma in noi formate conform legilor si necesitatilor afacerilor apoi le incarca intr-un depozit de date tinta (unde se tin rezultatele, obiectivele finale).

Prima etapa a procesului de ETL reprezinta extragerea datelor din sursele corespunzatoare, din surse diferite unde se gasesc informatiile de care o companie are nevoie pentru realizarea de analize complexe, de dimensiuni mai mari care implica date si informatii din mai multe domenii intercorelate si aflate in interdependenta functionala si economica. Acest proces presupune conectarea, selectarea si extragerea datelor din orice sursa. Datele sunt extrase din surse prin orice mijloace posibile fie printr-o conexiune directa prin standarde precum XML sau prin fisiere de tip CSV – comma-separated values

Dupa ce datele sunt extrase din sursele dorite, incepe cea de-a doua etapa a procesului si anume transformarea care asigura ca in depozit doar unul dintre sistemele de coduri (care exista in depozitele din care s-au extras datele) sa fie utilizat. Are loc astel o “curatare” a datelor implicate in procesele operationale pentru ca ele trebuie sa fie corecte, sa corespunda (sa aiba aceleasi valori chiar daca au fost extrase din surse diferite) logic si sa se elimine eventualele diferente care pot sa apara pentru valorile acelorasi seturi de date. Acest proces are, in general, loc pe un server de asteptare ce are rolul de a executa proceduri de transformare complexe.

Cea de-a treia etapa se refera la incarcarea (loading) intr-o sursa in care sa se pastreze rezultatele dorite intr-o forma care sa corespunda cerintelor si obiectivelor economice pe care firma respectiva si le-a propus sa le realizeze. Datele transformate sunt aplicate depozitului de date printr-un mecanism de incarcare a datelor. Unele procese insereaza fiecare inregistrare ca un rand nou in tabela depozitului de date folosind o comanda de insert SQL in timp ce alte procese de incarcare insereaza pachete masive de date. Comanda SQL insert este o metoda ce necesita mai mult timp insa permite verificarea integritatii datelor cu fiecare inregistrare. Pachetele mari de date permit incarcarea mai rapida insa nu pot fi verificate inregistrare cu inregistrare.


  1. Unelte ETL:

Ab Initio

Apatar


BusinessObjects Data Integrator

CloverETL

Data Moving Tool

Data Transformation Services

DMExpress

Expense and Cost Recovery System (ECRS)

IBM InfoSphere DataStage

Informatica

LogiXML

MuleSoft


Oracle Warehouse Builder

Pentaho


Pervasive Software

Pipeline Pilot

SAP Business Objects Data Integrator (BODI)

SAP Business Objects Data Services

Scriptella

SnapLogic

Sprog (software)

SQL Server Integration Services

Sunopsis

Talend Open Studio for Data Integration

Oracle Warehouse Builder (OWB)

Oracle Data Integrator (ODI)

SAS Data Integration Studio

Microsoft SQL Server Integration Services (SSIS)

Jasper ETL


  1. E-LT -Extract, Load, Transform

In E-LT spre deosebire de ETL se poate alege locul in care sa aiba loc faza de transformare, ( pe sursa sau pe baza de date ) eliminand astfel serverul intermediar. Uneltele ELT folosesc cod si metode variate pentru migrarea de date in scopul de a elimina unui sistem de baze de date intermediar. In Fig.2 se poate vedea arhitectura E-LT.





Fig. 2 Arhitectura E-LT


  1. Componente ODI:


Oracle Data Integrator

Modulele interfetei grafice: Topology Manager, Designer, Security Manager, Operator, Agent care sunt in intregime construite cu componente Java care dau acces la depozit in modul client/server.

Metadata Navigator – aplicatie servlet/JSP (java server page) care permite accesul la depozit printr-o interfata web.

Lightweight Designer - o aplicatie web pentru a vizualiza si edita obiecte in depozit prin intermediul unui browser Web

Oracle Data Integrator Public Web Services - integrator SOA
Oracle Data Quality for Data Integrator

Metabase Server - contine datele si metadatele

Scheduler Server- server de planificare

Oracle Data Quality User Interface

Oracle Data Quality ODBC Adapter
Oracle Data Profiling

Oracle Data Quality for Data Integrator




  1. Metode de Integrare

Oracle Data Integrator suporta Knowledge Modules care permite extragerea si incarcarea datelor intr-un cub OLAP. Lucru posibil astfel:

-Sursa de date Oracle Olap – suportata de Reverse Knowledge Module numit “RKM Oracle Olap (Jython)”.

-Metoda incrementala– suportata de un modul Integrating Knowledge Module numit “IKM Oracle AW Incremental Update” . Ambele KM’s fiind disponobile in instalarea implica ODI.







  • ODI si Oracle OLAP – RKM(Reverse Knowledge Module) si IKM (Integration Knowledge Modules) –Oracle OLAP

  • ROLAP (Relational OnLine Analytical Processing)

  • MOLAP (Multidimensional OnLine Analytical Processing)

  • Reverse-Engineer Oracle OLAP



Beneficii ODI:


  • Perspectiva de afaceri mai profunda - un design inovativ, modular ce ofera conectivitate catre toate bazele de date, depozite de date si aplicatii analitice importante

  • Performanta ridicata pentru calupuri foarte mari de date

  • Arhitectura E-LT pentru o performata ridicate si un TCO scazut (Total cost of ownership)

  • Serviciu orientat pentru integrarea si managementul datelor in mediu SOA (arhitectura orientata pe servicii)

  • Suport pentru integrarea datelor enterprise pe platforme eterogene

  • Integrarea datelor complexe in timp real, in mod sincron si asincron, cu acuratete ridicata si costuri scazute.


  1. ETL versus E-LT

ETL:

  • Pastrarea metadatelor

  • Usurinta in utilizare

  • Built-in-uri

  • Audit

  • SMP(symmetric multiprocessing) sau MPP(massively parallel processing)

  • Hardware scalat separat

  • Deoarece majoritatea instrumentelor ETL sunt bazate pe GUI (Graphical user interface) a crescut usurinta in utilizare si modificare .

E-LT:


  • Optimizat pentru procesare paralela masiva

  • Date sunt pastrate in depozitul de date iar procesul de transformare este complet izolat

  • Foarte flexibil

  • Minimizeaza riscul

  • Performanta ridicata

  • Scalabil



  1. Concluzii

Oracle Data Integration este un model integrator al tuturor elementelor prezentate mai sus, elemente ce trebuie luate ca un întreg, deoarece sunt valorificate la maxim doar atunci când sunt folosite interconectate. ODI acoperă toate cerințele de integrare a datelor: de mare volum, de înaltă performanță, sarcini lot, procese de integrare determinate de un eveniment, creaza topologii, organizează modele, interfețe de proiectare, proceduri, captura de date, servicii web, integrareSOA,pacheteșialteobiecte.


Oracle Data Integration garantaza o legatura între procese si tehnologie, transformarea de date între diverse platforme, iar succesul este asigurat atunci când rolul fiecăruia este foarte clar şi bine înţeles, astfel incat valoarea cunoştinţelor să fie în permanenţă verificată, asigurată şi în concordanţă cu obiectivele organizaţiei. Oracle Data Integration maximizează productivitatea, calitatea şi profitabilitatea, a inovării, şi execuţiei.

  1. Bibliografie


http://oraclebizint.wordpress.com/2009/01/04/oracle-data-integrator-10135-and-oracle-olap-rkm-and-ikm-using-oracle-olap-as-a-source-part-1/
http://www.oracle.com/technetwork/middleware/data-integrator/overview/index.html

http://www.softline.ro/business-intelligence/oracle-data-integration-2/

https://s3.amazonaws.com/rmc_docs/An%20Introduction%20to%20Oracle%20Data%20Integrator.pdf

http://www.oracle.com/us/products/middleware/data-integration/enterprise-edition/overview/index.html
http://www.information-management.com/news/10000401-1.html?pg=2

http://gerardnico.com/wiki/dit/odi/component


Yüklə 44,82 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin