Academia româNĂ. Institutul de studii sud-est europene



Yüklə 0,8 Mb.
səhifə1/26
tarix28.10.2017
ölçüsü0,8 Mb.
#18564
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26

ACADEMIA ROMÂNĂ. INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE



ACADEMIA ROMÂNĂ

INSTITUTUL DE STUDII SUD-EST EUROPENE



RAPORT DE ACTIVITATE PE ANUL 2014

DATELE DE AUTENTIFICARE ALE INSTITUTULUI DE STUDII SUD-EST EUROPENE





Denumire

Institutul de Studii Sud-Est Europene

Statutul juridic

are personalitate juridică

Actul de înfiinţare

H.C.M. 541/20 iulie 1963.

ISSEE, reînfiinţat în 1963, sub direcţia Prof. Mihai Berza, este succesorul de drept al Institutului pentru Studiul Europei Sud-Orientale, întemeiat de Nicolae Iorga în 1913 şi al Institutului de Studii şi Cercetări Balcanice, întemeiat de Victor Papacostea în 1937, ambele desfiinţate de regimul totalitar comunist în 1948.



Director

Prof. Dr. CS 1 Nicolae-Şerban Tanaşoca

Adresa

Casa Academiei, et. 4, Calea 13 septembrie 13

Telefon

021-3182429,

Fax

021-3182422

pagina web

http://www.acadsudest.ro

e-mail

acad_sudest@yahoo.com


DOMENII DE CERCETARE ALE INSTITUTULUI DE STUDII SUD-EST EUROPENE





Conform clasificării UNESCO:

Cod UNESCO - 5599 Istoria comparată a popoarelor din Sud-Estul european;

Cod UNESCO 6299; Ştiinţele artelor şi literelor, istoria comparată a literaturilor Sud-Estului european;

Cod UNESCO 5799 - Lingvistică balcanică;

Cod UNESCO 5199 - Antropologie generală şi comparată a Sud-Estului european


Conform clasificării CAEN:

Cod CAEN - 7220 Cercetare-dezvoltare in ştiinte sociale si umaniste



  1. Misiunea ştiinţifică a Institutului şi direcţiile de cercetare definitorii

Rezultate de excelenţă în îndeplinirea obiectivelor ştiinţifice asumate (maximum 2.000 caractere): Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române desfăşoară activitate ştiinţifică în domeniul cercetării comparative, multilaterale şi interdisciplinare a Sud-Estului Europei. ISSEE colaborează strâns cu Comitetul Naţional Român de Studii Sud-Est Europene şi cu Asociaţia Internaţională de Studii Sud-Est Europene, organism UNESCO care susţine şi coordonează studiile sud-est europene pe plan mondial. ISSEE este menit să contribuie la dezvoltarea cercetărilor ştiinţifice asupra Balcanilor şi, în sens mai larg, a întregului Sud-Est european, la progresul cunoaşterii popoarelor din această zonă, la relevarea elementelor comune din istoria şi cultura lor. ISSEE promovează ideea unităţii în diversitate a popoarelor Sud-Estului european şi cultivă idealul solidarizării lor, afirmă vocaţia fundamental europeană a popoarelor din această zonă, combate acţiunea nefastă a particularismului excesiv şi a tuturor factorilor de dezbinare dintr-însa, respinge orice tendinţă către izolarea Sud-Estului faţă de restul Europei, dar atribuie în schimb acestei zone funcţia internaţională de punte de legătură între Occident şi Orient şi îşi propune să contribuie la îndeplinirea ei. ISSEE promovează principiul libertăţii de cercetare şi exprimare, spiritul dialogului, cu mijloacele şi în limitele raţionalităţii, în respectul demnităţii şi al drepturilor omului, refuzând să devină instrument de propagandă politică naţionalistă sau confesională. ISSEE cercetează sistematic, în măsura în care are posibilitatea de a antrena şi forma el însuşi specialişti în domeniu, acţiunea principalilor factori de unitate în diversitate asupra lumii sud-est europene: substratul iliro-tracic, Imperiul şi civilizaţia romană, elenismul, Imperiul şi civilizaţia bizantină, statele, limbile şi culturile sud-slave, popoarele turcice, neoelenismul, ortodoxia creştină, Imperiul şi civilizaţia otomană, modernismul european. ISSEE publică colecţii de izvoare, lucrări de sinteză, monografii, o revistă de largă circulaţie internaţională intrată în al 50-lea an de existenţă, organizează reuniuni ştiinţifice internaţionale, participă la organizarea de cicluri de calificare doctorală şi postdoctorală, încheie protocoale de cooperare interacademică cu instituţii similare din întreaga lume.

  1. Modul de valorificare a rezultatelor obţinute prin programul de cercetare şi gradul de recunoaştere a acestora: Publicaţii în volume şi periodice româneşti şi străine, comunicări la reuniuni ştiinţifice naţionale şi internaţionale, editarea unor colecţii şi reviste ale ISSEE (RESEE, Buletinul SECE), cooperare pe bază de acorduri bi- şi multilaterale internaţionale, acordarea de consultanţă autorităţilor de stat (MAE, Preşedinţia, Guvernul), bisericeşti, instituţiilor universitare şi academice (comisii de doctorat, cursuri etc.), furnizarea de date şi expuneri corecte pentru mijloacele de informare în masă, organizarea de colocvii pe anumite teme, iniţierea de forme proprii de activitate didactică de specialitate (limbi balcanice, istorie şi arheologie). Numărul considerabil de parteneri ai ISSEE din ţară şi de peste hotare, inclusiv partenerii de schimb de publicaţii cu RESEE, premiile, distincţiile şi recenziile sunt semne ale recunoaşterii calităţii rezultatelor cercetărilor coordonate de ISSEE.

  1. Situaţia financiară a Institutului

Datorii la bugetul de stat în 2014: ISSEE nu are datorii

Yüklə 0,8 Mb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   ...   26




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin