İPEKYOLU EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI BAŞKANI MUSTAFA GÜR’ÜN 11 MAYIS 2013 GÜNÜ WASHİNGTON’DA DÜZENLENEN TOPLANTIDA YAPTIĞI KONUŞMA
Doğu ile batı arasında ticaret, kültür, sanat ve bilgi değişimini hızlandıran tarihi İpekyolu’ndan esinlenerek adını alan İpekyolu Eğitim ve Kültür Vakfı 2006 yılında Ankara’da kurulmuştur. Vakfın amacı; yurt içinde ve dışında ilköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretim kurumları kurmak, genç nesillerin nitelikli ve evrensel düzeyde eğitim ve öğretim ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunmaktır.
Bunun için yüksek düzeyde eğitim-öğretim standartlarının Türkiye ve çevresindeki ülkelerde daha geniş kitlelere ulaştırılmasını hedeflemekteyiz. Bu durum, doğu ile batı arasında, doğrudan insan üzerinden ve insana yatırım yapılarak, karşılıklı ve çok yönlü ilişki düzeninin yeniden başlatılması demektir. Dünyanın merkezindeki stratejik konumu, tarihi ve sahip olduğu potansiyel de dikkate alındığında, böylesi bir adımın Türkiye’den başlatılmasının doğru bir yaklaşım olduğunu düşünmekteyim. Bu aşamada ABD’deki siz dostlarımızın gönüllü destekleri ve önerileri, projenin başarısına, barışa, refaha önemli bir ivme kazandıracaktır. Bu adım gelecek nesiller açısından tarihi önem taşımaktadır. Bu kapsamda, Vakfımızın öncelikli projesi olan İpekyolu Üniversitesinin kuruluş öncesi, ABD’de yaşayan siz yurttaşlarımız ile ABD’li dostlarımızın projeye ilgi göstermelerini ve desteklerini çok önemsiyorum ve içten teşekkür ediyorum. İpekyolu projemize destekleri ve bu doğrultuda ABD’de düzenlenen toplantıya teşrifleri nedeniyle, Washington Büyükelçimiz Sayın Namık TAN ve siz değerli konuklara İpekyolu Vakfı adına şahsım ve bu amaçla benimle birlikte Türkiye’den gelen Temel AKGÜN, Ahmet GÜL adına Türkiye’den hepinize en sıcak selamlarımı, saygılarımı ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Çok değerli konuklar, şimdi İpekyolu Vakfının ve İpekyolu Üniversitesinin kuruluşuna ilişkin süreci kısaca sizlerle paylaşmak isterim.
Türkiye’nin değişik illerinde yaptığımız toplantılar sonucu, İpekyolu Eğitim ve Kültür Vakfı 2006 yılında kurulmuştur. Vakfın mütevellisi parlementerler, üst düzey işadamları, bürokratlar, akademisyenler ve kurumsal üyeler olmak üzere toplam 127 üyeden oluşmuştur. İpekyolu Vakfı herkese açık, geniş bir kesimi kapsayan ve gönüllülük esasına dayanan ve kăr amacı olmayan, gerçek bir vakıf girişimidir. Vakfın kuruluşu ardından, Vakfın en temel amacı olan eğitim kurumlarının kuruluşu çalışmalarına başlanmıştır. Bu amaçla Trabzon’da 200.000m2 Hazine arazisinin vakfımıza tahsisi sağlanmıştır. İpekyolu Üniversitesi ve diğer eğitim kurumlarının ilk bölümlerinin yer alacağı 100.000m2 lik kampüs projesi, yarışma ile seçilmiş ve yaklaşık 1 milyon USD bedelle tamamlanmıştır. Proje onayları alınmıştır. Üniversite kuruluşu için gerekli hazırlıklar ve o gün için gerekli görülen tüm koşullar yerine getirilerek başvuru dosyası Yüksek Öğretim Kurumu’na (YÖK) Aralık 2008’de teslim edilmiştir. Dosya inceleme aşamasında iken, YÖK üniversite kuruluşu başvuru koşullarının bir kısmını değiştirmiş ve başvuruda yaklaşık 10 milyon USD nakit veya gayrimenkul şartı getirmiştir.
Böylece, İpekyolu Üniversitesinin başvurusunda yeterli olan dosyamızın, yeni koşullara göre yeniden hazırlanması ihtiyacı doğmuştur. Bu durum doğal olarak Vakfımız bağışçılarını tereddüde düşürmüş ve bazı gecikmelere neden olmuştur. Sorunu aşmaya yönelik olarak, gerek Hükümet ve YÖK, gerekse özel, sivil kuruluşlar nezdinde girişimlerimiz devam etmektedir. Bu aşamada ABD’deki siz dostlarımızın projeye ilgisi ve desteği hayati önem taşımakta olduğunu, bu durumun ayrıca Türkiye’deki sürecide hızlandıracağını bir kez daha vurgulamak ve emeği geçenlere teşekkürlerimi sunmak istiyorum.
İpekyolu Üniversitesinin ilk bölümleri Türkiye’nin kuzey doğusunda yer alan ve tarihi bir şehir olan Trabzon’da açıldıktan sonra, 2. ve daha sonraki aşamalarda Ankara, İstanbul başta olmak üzere diğer şehirlerimizde ve gerektiğinde yurt dışında yeni bölümler açarak hem büyümeyi, hemde öğrenci, öğretim üyesi, bilgi ve kültür paylaşımını sağlayarak kaliteyi ve öğrencilerin çağdaş donanımını artırmayı hedeflemekteyiz. Trabzon’un yer aldığı Doğu Karadeniz bölgesi geçmişte, doğu ve batı arasındaki ticaretin gerçekleştiği İpekyolu üzerinde yer aldığı ve bunun yarattığı refahı yaşamıştır. Soğuk savaş döneminin çökmesi ve serbest ticaretin gelişmesi ile bölge, 21. yüzyılda bu konumunu tekrar kazanabilme potansiyeline sahip olduğu görünmektedir. Kalkınma Bakanlığı önceki adıyla Devlet Planlama Teşkilatı tarafından Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansına (JİCA) hazırlattırılan Doğu Karadeniz Gelişme Planında; “Eğitim, sosyal ve ekonomik faaliyetler üzerinde önemli etkiye sahiptir. Eğitim alanında Doğu Karadeniz bölgesine daha fazla önem verilmelidir. Bölgenin konumunun sağladığı avantajlar düşünüldüğünde, bölgede kurulacak yüksek öğretim kurumları komşu ülkelere de hizmet verebilir. Bu tip açık üniversiteler bölgenin dışa dönük kalkınma hedefinin sembolü olabilir” denmektedir.
Türkiye’de yükseköğretimdeki öğrenci sayısı gittikçe artmasına rağmen, talep karşılanamamakta ve açık giderek artmaktadır. Örneğin, 2007 verilerine göre üniversite sınavına giren öğrenci sayısı 1.851.674 iken, üniversitelerin sunabildikleri toplam kontenjan 626.690, 2012 yılında ise 1.895.479 başvuruya karşılık 865.482 kontenjan öğrenci olduğu ve son 20 yıllık verilere göre, üniversitelere olan talebin 3 kat arttığı, buna karşılık, üniversitelerin talebin ortalama 1/3’ünü karşılayabildiği görülmektedir. Bugün itibariyle, Türkiye’de 65 vakıf üniversitesi, 103 devlet üniversitesi olmak üzere toplam 168 üniversite bulunmaktadır. Bu veriler, nitelikli eğitim verecek yeni yüksek öğretim kurumlarına olan gereksinimi açıkça göstermektedir. Türkiye’nin eğitim alanındaki gereksinimi yanında, çevresindeki ülkelerde nitelikli eğitime olan gereksiniminde giderek artmakta olduğu dikkate alındığında, üzerinde konuştuğumuz İpekyolu projesinin nedenli fizibil ve gerekli olduğu daha iyi anlaşılmaktadır.
Doğu batı medeniyetlerini hem etkileyen ve hemde onlardan etkilenen bir tarihe sahip olan Türkiye’nin bugünde adeta Dünya’nın merkezindeki konumu ve potansiyeli dikkate alındığında, üzerinde konuştuğumuz konunun önemini ve gelecekte insanlık için yaratacağı olumlu etkiyi daha iyi anlayabiliriz. Doğunun ve batının ürettiği ve yaşattığı eserlerin ve değerlerin nitelikli eğitim yoluyla, doğrudan insan kaynağı üzerinden buluşması, paylaşılması ve geliştirilmesi sürecinin daha da iyileştirilmesini hedefliyoruz. Bu süreç, hem doğunun, hemde batının çok yönlü ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik önemli katkılar sağlayabilecektir. Tüm insanlığın yararına olumlu sonuçlar doğurabilecektir.
Bu düşünce ve duygularla İpekyolu üniversitesinin kuruluşunu desteklemek ve hızlandırmak üzere ABD’de vatandaşlarımız ve siz dostlarımızla bir arada olmaktan kıvanç duyuyorum. Büyükelçimiz Sayın Namık TAN’ın teşrifleri ile ve gönüllü katılımınızla gerçekleşen bu toplantı için siz değerli konuklara ve bu organizasyonda emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Siz önemli bir iş yaptınız. Bize bir dost eli uzattınız. Sağlam bir dost eli bulacaksınız.
Hepinizi kutluyorum, saygılarımı ve şükranlarımı arz ediyorum. Yolumuz açık olsun.
Sizlerle tekrar buluşmayı ve Türkiye’dede görüşmeyi arzu ediyorum.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
İPEKYOLU EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI
Ziyabey Cad. No:61/6 Balgat-ANKARA/TÜRKİYE Tel: +90312 419 17 86-Faks: +90312 419 17 16
e-mail:eğitim@ipekyoluegitim.org.tr - web: www.ipekyoluegitim.org.tr
Dostları ilə paylaş: |