Ahşaba yöneltilen temel sorular



Yüklə 19,19 Kb.
tarix26.10.2017
ölçüsü19,19 Kb.
#15201




GELİN AHŞABI* TANIYALIM
Ahşap yapıların başlıca özelliklerini şöyle sıralamak mümkündür;


  • Karkası oluşturan ahşap güç tutuşur, kolay yanmaz,

  • Zamana çok dirençlidir, hemen çürümez,

  • Sağlam bir yapı oluşturur, uzun yıllar işlevini sürdürür,

  • Çok katlı yapılar için de uygundur,

  • Ahşap yapılara gelişmiş ülkelerde yaygın olarak rastlanır,

  • Ve nihayet ekonomiktir.



Şimdi bu özelliklerle ilgili olarak şunlar söylenebilir;

Amerika’daki konutların ortalama % 90ının, Kaliforniya’da ise %99’u ahşaptır ve ALTI KATA KADAR apartmanlar ahşap olarak inşa edilebilmektedir. Ahşap yapılarda kolonlar arasında 200 m açıklık sağlanabilmektedir.


Yine Amerika’da 50 m2 lik ahşap evin kaba montajını; iki işçi 5 SAATTE, tüm işçiliği ise BİR HAFTADA bitirebilmektedir. Seri imalata girildiğinde 120 m2 bir ev anahtar teslimi BİR AYDA bitirilebilmektedir.
İstanbul’da 300 YAŞINDA olan ahşap Köprülü yalısı inşa edildiğinde Amerika henüz ahşap yapıyı tanımıyordu.
Yine DÜNYANIN EN BÜYÜK TARİHİ AHŞAP BİNASI 100 metre boyu, sekiz katlı bina yüksekliği ile tam 100 yıldır ayakta olan Büyükada’daki Rum Yetimhanesidir.
Betonarme ahşaba göre 5 KAT, çelik ise 13 KAT ağırdır.
100 m2 lik betonarme bina yaklaşık 75 ton, 100 m2 lik ahşap bina ise 2,5 – 4 ton arasında gelmekte, böylece deprem riskini arttıran yükler ahşap binada 20 ila 30 kere daha az olmaktadır.
Kontrplağın veya ahşabın ısı yalıtım değeri betona göre 16 KAT daha fazladır.
Hesap sonucu çıkan ahşap kesitinin biraz daha büyüğü kullanıldığında, dıştaki kömürleşen tabaka doğal bir yalıtım sağlamakta ve taşıyıcı ahşabın YANMASINI GECİKTİRMEKTEDİR.
Belirli bir açıklıktan sonra kendini bile taşıyamayan beton çöker. Yangından koruma tedbiri alınmazsa çelik çatının, önce aşırı genleşme yüzünden deforme olarak taşıyıcı özelliği kaybolur, 600 DERECEDEN İTİBAREN çökme riski taşır ve bu yüzden 15 DAKİKA içinde çökebilir. Sıcakta genleşmesi sıfır olan ahşap çatı ise yanarak taşıyıcı gücünü kaybedene kadar ORTALAMA BİR SAAT ayakta kalabilmektedir. Bu yangından kurtulmak için fazlasıyla yeterlidir.
13. ve 14.yüzyılda inşa kolon, kiriş ve çatıları ahşap olan Kastamonu: Mahmutbey, Beyşehir: Eşrefoğlu ve Afyon Ulu Camileri gibi pek çok cami, özel bir bakıma sahip olmaksızın 600–700 YILDIR ayakta kalmıştır.
1500 yaşındaki AYASOFYA’da kemerlerin arasındaki gergi çubuklarının en eskileri AHŞAP, yani dünyanın en ünlü ve eski yapılarından biri, ASIRLARDIR AHŞABA GÜVENEREK günümüze gelmiştir.
20.yüzyılın başında “ömrü sonsuzdur” diye anlatılan betonarmenin fiziki ömrü, KARBONATLAŞMA VE KOROZYON sorunu yüzünden ortalama 60 YIL olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Orman alanlarımızın ÜÇTE BİRİ KIZILÇAM yani, yapı kerestesi olmaya en uygun türden oluşmaktadır.
Buna karşılık orman alanlarımızın % 60’I BİLİNÇSİZ BAKIM YÜZÜNDEN BOZUKTUR, dünya ortalaması % 5 iken, bizde orman ürünlerimizin % 60’ı yakacak olarak kullanılmaktadır.
Ahşabı inşaat sektöründe kullanan ülkelerde ormanlar küçülmeyip tersine bilimsel bir yaklaşım ve bilinçli bir koruma anlayışı ile hızla büyümektedir. İddia edildiği gibi ahşap yapıların çoğalması ormanları küçültmez, aksine büyütür.

Nitekim ABD’de nerede ise tüm konutlar ahşap iken, kesilen her 100 AĞACA KARŞILIK 123 AĞAÇ yetiştirilmekte, bu ve benzeri bilimsel yaklaşımlarla Amerika, Kanada ve Finlandiya’da ormanların, YÜZÖLÇÜMÜ VE AĞAÇ MİKTARI DEVAMLI OLARAK BÜYÜMEKTEDİR.


İyi bir ahşap sanayi ve yeterli bir orman politikası ile ve % 5 BÜYÜME SAĞLAYARAK 14 YILDA orman alanımızı 2 MİSLİ büyütebiliriz.
Yeni dikilen ağaçlar havadaki karbondioksiti yaşlı ağaçlara göre çok daha hızlı emmekte olduğundan GENÇ ORMANLAR, şehir havasındaki zehirli karbon türevlerinden bizi çok daha çabuk kurtarabilecektir.
Depremde bizi öldüren ağır beton parçalarıdır. Ahşap evlerde ölüm riski ise sıfıra yakındır. Bu yüzden ahşap evlerde deprem sigortasına ihtiyaç duyulmamaktadır.
Almanya’da tüm yapıların % 23’ü, Fransa’da % 17’si, Türkiye’de ise % 95’i BETONDUR.
Çağın gereklerine uygun teknoloji ve mimari çözüm ile inşa edilen ahşap konutlar “Türkiye’de” BETON EVLERDEN DAHA UCUZA inşa edilebilmektedir.


SONUÇ:
1- Ahşabın AĞIRLIĞI AZ olduğundan, temele ulaşan yükler de azdır. Daha basit bir temel yeterli olacağından ekonomiktir.. Deprem bölgelerinde ve Çürük zeminlerde üstünlüğü tartışılmaz. Ayrıca, ALTI KATA KADAR rahatlıkla inşa etmek mümkündür.
2- Ahşap TÜM İKLİM KOŞULLARINA uygundur. Kutuplarda da ekvatorda da aynı dayanıma sahiptir. İşlem görmüş ahşap TEMELLERDE dahi kullanılabilir. Özel boyalar ve bünyesine emdirilen sıvılarla YANGIN DİRENCİ 20 KAT arttırılabilir. “Emprenye” edilerek, yani kimyasal sıvılarla işleme sokularak ÇÜRÜME VE BÖCEK TAHRİBATI tamamen önlenebilir.
3- Usulüne göre yapılan ahşap doğramanın ömrü EN AZ 30 YIL iken, petrol türevi olan, yani bizi dışa bağımlı kılan plastik doğramaya EN FAZLA 15 YIL ömür biçilebilmektedir. Yangın halinde plastik doğramadan çıkan gazlar tek başına öldürücüdür.
4- Ahşap inşaatın montajı İNSAN GÜCÜ İLE yapılabilir ve HAVA KOŞULLARINDAN ETKİLENMEZ. Aşırı sıcak ve soğuk, yağmur ve kar; ahşap hariç tüm yapı uygulamalarını engeller.

5- MONTAJDAN HEMEN SONRA TAM YÜKLEME YAPILABİLİR. Böylece sağlamlığı denetlenebilir. İş bittiğinde yükünü almış yapı ayakta ise daima ayakta kalacaktır. Sonradan ortaya çıkan kaynak hatası, eksik demir konulması, kalıbın erken alınması gibi hayati sonuçlar doğuran benzer yüzlerce İMALAT KUSURUNU TAŞIMA RİSKİ SIFIRA YAKINDIR.




6- Gerekiyorsa yapı söküldüğünde, çok az zayiatla YENİDEN KURULABİLİR. Onarım ve PLAN DEĞİŞİKLİĞİ çok kolaydır. Bireysel müdahale olanağı verir.



7- Ahşap kendi ÇEVRESİ İLE KİMYASAL DENGEDEDİR. Kimyasallardan etkilenmez ve etkilemez. Beton yapı gibi, neme bağlı olarak yoğunluğu artan ve kanserojen olan RADON GAZI** neşretmez.
8- Ahşap yapı, içinde yaşayanlarla birlikte NEFES ALIR, Buhar alışverişini dengeler. Romatizmaya ve astıma yol açmaz. Manyetik kirlilik yaratmaz.
8- AHŞAP ENERJİ DOSTUDUR. İmal edilirken ve inşa edilirken diğer yapı malzemelerine göre çok daha az enerji kullanılır. Ahşap evi ısıtmak ve soğutmak için de çok daha az enerji harcanır.
9- Ahşap, dünyada ve ülkemizin yöresel örneklerinde görüldüğü gibi, çelik, beton, taş ve kerpiçle mükemmel bir uyum içinde kullanılabilir. BETON FANATİKLİĞİNDEN VAZ GEÇMEMİZ GEREKMEKTEDİR!

* Ahşap ağacın işlenmiş şeklidir.



** Radon gazı hakkında daha fazla bilgi edinmek için bakınız.
Yüklə 19,19 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin