ANALIZA COMPARATIVĂ A DIFERITELOR INSTRUMENTE UTILIZATE PENTRU INTEGRAREA APLICAŢIILOR
5.4. Soluţii Microsoft destinate integrării aplicaţiilor
5.4.2. Microsoft Navision - Simona Voicu
Microsoft Business Solutions, divizie a corporaţiei Microsoft, oferă o gamă largă de aplicaţii de afacere integrate, precum şi servicii destinate să ajute companiile mici, medii şi cele de dimensiuni mari să îşi consolideze relaţiile cu clienţii, angajaţii, partenerii şi furnizorii.
Aplicaţiile Microsoft Business Solutions optimizează procesele de afaceri strategice din cadrul managementului financiar, al resurselor umane, al proiectelor, managementului relaţiilor cu clienţii, al reţelei de aprovizionare, comerţului electronic, producţiei, precum şi al vânzărilor cu amănuntul.
Aplicaţiile sunt proiectate în scopul furnizării elementelor necesare pentru a susţine clienţii să obţină succesul în afaceri.
Microsoft Navision permite lucrul cu Cartea Mare (conţine înregistrările contabile ale întreprinderii, urmărind părţile de debit şi credit), întreţinerea acesteia, inventarierea, efectuarea de operaţiuni în domeniul vânzărilor, lucrul cu active, resurse, stocuri. Microsoft Navison este proiectat special pentru companii mici şi mijlocii, căutând o soluţie pentru a ajuta la creşterea productivităţii fără perturbarea operaţiilor zilnice de afaceri, asigurând funcţionalitate integrată pentru :
-
management financiar;
-
Supply Chain Management - SCM;
-
Customer Relationship Management - CRM;
-
eBusiness.
Microsoft Navision permite înlocuirea sistemului existent cu o soluţie unică, complet integrată, care permite conectarea oricărui utilizator din cadrul organizaţiei cu partenerii, furnizorii şi clienţii existenţi, prin intermediul Internetului oricând şi oriunde. Acesta este motivul pentru care mai mult de 40.000 de companii în peste 30 de ţări folosesc Microsoft Navision.
Principalele beneficii ale folosirii Navision sunt:
-
creşterea productivităţii;
-
îmbunătăţirea laturii competitive;
-
creşterea afacerii;
-
creşterea şi îmbunătăţirea relaţiilor cu angajaţii, clienţii şi partenerii;
-
realizarea accesului direct de la o tabelă la altă tabelă;
-
introducerea uşoară a datelor;
-
oferirea informaţiilor prin spectrul dimensiunilor multiple;
-
calculul automat al cantităţilor;
-
obţinerea informaţiilor cu privire la semnificaţia şi structura unei cantităţi calculate;
-
obţinerea informaţiilor în urma filtrărilor executate;
-
sortarea după una sau mai multe caracteristici;
-
obţinerea de imagini cu item-uri sau logo-uri de companii pe ecran alături de informaţiile corespunzătoare;
-
conectarea la e-mail, aplicaţii pentru înregistrări financiare şi programe de prezentare grafică.
Principalele componente oferite de soluţia Microsoft Navision sunt:
-
Management Financiar
Informaţiile destinate afacerii şi cele financiare sunt permanent actualizate, fiind integrate cu informaţii complete de vânzări şi marketing. Astfel, se pot vizualiza cu uşurinţă informaţiile specifice pentru luarea de decizii corecte.
Microsoft Navison este mai mult decât un instrument puternic de contabilitate, oferind posibilitatea automatizării a numeroase practici financiare şi procedurale în funcţie de nevoi, astfel încât să se poată defini nivelul de control dorit.
Microsoft Navision înlesneşte vizualizarea tendinţelor şi realizarea unei priviri de ansamblu asupra activităţilor de afaceri, astfel încât să se poată dezvolta propriile cunoştinţe şi să se pună bazele unor noi oportunităţi de afacere, care într-un alt mediu ar fi greu de formulat.
Sistemul realizează cu uşurinţă conectarea la tranzacţiile şi informaţiile financiare din cadrul companiilor afiliate şi a diferitelor locaţii prin intermediul Intercompany Posting. De la integrarea informaţiilor legate de tranzacţii până la capabilităţi complete de filtrare şi afişare, Microsoft Navision asigură vizibilitate clară pentru toate tranzacţiile financiare.
-
Supply Chain Management
Prin componenta Microsoft Business Solutions Supply Chain Management, Navison poate realiza adaptarea propriei afaceri la schimbările rapide prezente în cadrul pieţei. Funcţionalităţile de producţie şi distribuţie caracteristice Navison ajută la creşterea loialităţii clienţilor printr-o mai bună responsabilizare, permiţând câştigarea de noi oportunităţi de piaţă şi creşterea colaborării cu partenerii cheie.
-
Producţia
Soluţia este destinată conducerii în mod eficient a procesului de producţie, incluzând comenzi de producţie, lista de materiale necesare realizării produsului, planul de aprovizionare şi cerinţele de planificare.
Modulul destinat producţiei permite îmbunătăţirea performanţelor întreprinderii printr-un proces eficient de producţie şi posibilitatea de a folosi avantajele veniturilor suplimentare. Se pot modifica instantaneu metodele şi procesele de producţie pentru a reflecta schimbările în nevoile clienţilor.
Dacă există procese de producţie mai puţin complexe, modulul de producţie (Manufacturing Foundation for Microsoft Business Solutions-Navision) asigură planul central şi capabilităţile de management al procesului dorit, oferind un punct de început pentru producătorii mai mici, plus abilitatea de a adăuga module şi facilităţi noi în cadrul propriului loc de muncă.
Producţia poate fi implementată în cadrul procesului curent cu puţine întreruperi, având posibilitatea începerii cu o implementare de bază, dar cu beneficii imediate, putându-se adăuga ulterior noi facilităţi, printr-o implementare în faze.
-
Distribuţia
Microsoft Business Solutions Distribution-Navison oferă posibilitatea creşterii responsabilizării faţă de cerinţele clienţilor, urmărirea şi monitorizarea evenimentelor şi proceselor din cadrul reţelei de distribuţie şi reducerea inventarierii şi a costurilor de distribuţie.
Datorită funcţionalităţii avansate a depozitului de date inclus în Microsoft Navision Distribution, se pot reduce costurile şi se poate creşte eficienţa. De asemenea, Microsoft Navision Distribution ajută la creşterea şi menţinerea acurateţei datelor legate de stocuri alături de caracteristici cum ar fi urmărirea produselor şi sistemul automat de captură a datelor (Item Tracking and Automated Data Capture System - ADCS). Cu notificări specifice se poate menţine un control amănunţit asupra sistemului de distribuţie. Spre exemplu, se pot urmări şi monitoriza evenimente critice în cadrul urmăririi obiectivului, potenţiale diminuări în cantitatea de produse, procesele desfăşurării producţiei sau probleme de cash-flow.
-
Customer Relationship Management
Customer Relationship Management - CRM reprezintă o strategie tot mai des promovată în mediul de afaceri, care ajută la creşterea profitului, poziţionând nevoile clientului în centrul organizaţiei. Nivelul succesului atins prin implementarea unei soluţii CRM va corespunde gradului în care organizaţia decide să se implice.
-
Vânzări şi marketing
Modulul oferă informaţii complete şi complexe pentru urmărirea şi analiza interacţiunii firmei cu segmentele preferate de clienţi. Practicile recunoscute de marketing şi vânzări sunt aplicate pentru a lua deciziile potrivite la timpul potrivit. În acest scop, trebuie controlate şi susţinute toate eforturile din domeniile marketing şi vânzări. Modulul conduce la soluţia corectă de CRM, astfel ca sarcinile să poată fi finalizate corect şi cu succes şi permite:
-
îmbunătăţirea relaţiilor cu clienţii pentru ca în final să crească productivitatea;
-
luarea de decizii bine documentate despre clienţi pentru a îmbunătăţi poziţia faţă de competitori;
-
parametrizarea soluţiei pentru a se potrivi proceselor existente şi pentru a duce în final la creşterea afacerii.
-
Managementul Serviciilor
Soluţia Microsoft Navision pentru Managementul Serviciilor ajută la creşterea profitabilităţii în furnizarea de servicii clienţilor, determinând mulţumirea şi chiar depăşirea aşteptărilor acestora prin stabilirea unui control mai sever asupra costurilor şi organizarea mai eficientă a resurselor. Soluţia permite urmărirea operaţiilor de service atât printr-un număr important de rapoarte, cât şi prin folosirea de instrumente statistice şi analitice pentru analize pe termen scurt şi lung.
-
eBusiness
Soluţia suportă caracteristici bazate pe Internet cum ar fi Microsoft Business Solutions-Navision Comerce Gateway şi Microsoft Business Solutions –Navision Commerce Portal.
Commerce Gateway şi Commerce Portal permit utilizarea forţei Internetului pentru a accelera interacţiunile comerciale cu furnizorii şi clienţii. Commerce Gateway deschide Microsoft Navison pentru schimbul electronic de documente comerciale cu alte sisteme. Se reduc astfel erorile umane şi timpul pierdut pentru introducerea datelor.
Commerce Portal este o soluţie integrată cu Microsoft Navision prin care li se furnizează atât clienţilor companiei, cât şi partenerilor de afaceri un portal Web on-line ce conţine informaţii relevante şi servicii necesare pentru ducerea la bun sfârşit a tranzacţiilor comerciale.
Caracteristici adiţionale
-
Dimensiuni
Microsoft Business Solutions –Navision Dimensions permite utilizarea unui număr nelimitat de atribute pentru tranzacţiile contabile, care pot fi apoi utilizate pentru realizarea de rapoarte şi analize în funcţie de dimensiunile relevante. Aria aplicaţiei permite stabilirea de reguli pentru modul de combinare a dimensiunilor şi a valorilor dimensiunilor. Acest lucru vine în sprijinul filtrării şi sortării datelor din Cartea Mare.
-
Corespondenţa pentru mai multe limbi şi mai multe valute
Companiile internaţionale implicate în operaţiuni de afaceri au nevoie sa lucreze cu mai multe tipuri de monezi în diferite tipuri de operaţii. Cu Microsoft Navison, se pot seta şi menţine cu uşurinţă mai multe tipuri de valute pentru o varietate de arii ale aplicaţiei, incluzând operaţii de plată sau încasare, rapoarte pentru diferite fişe de conturi, conturi bancare şi alte resurse. Soluţia pentru funcţionalitate multi-lingvistică permite utilizatorilor să selecteze limba în care comunică cu furnizorii, clienţii sau partenerii.
-
Analiza afacerii (Business Analytics)
Analiza afacerii permite transformarea datelor în informaţii critice. Analiza afacerii suportă servicii de Online Analitical Processing (OLAP) cu vizualizări grafice interactive pentru analiza indicatorilor de performanţă principali şi pentru vizualizarea tendinţelor, modelelor şi relaţiilor. Analiza afacerii oferă simplitate şi uşurinţă de utilizare, prezentând informaţiile în cadrul familiar al interfeţei de tip Outlook şi asigurând instrumente uşor de utilizat care permit tuturor utilizatorilor din cadrul organizaţiei să efectueze analiză şi rapoarte dinamice pentru toate ariile de activitate ale afacerii.
-
Managementul de sistem
Aplicaţia Navision System Management permite setarea şi definirea activităţilor efectuate asupra bazei de date Microsoft Navision. Meniul principal din Navision este similar cu cel al aplicaţiei Microsoft Outlook 2003, combinând informaţiile din meniul uşor de accesat cu opţiuni posibil de personalizat. În plus, pot fi definite drepturi de acces pentru utilizatori, care sunt controlate de către un administrator.
-
Mediul de dezvoltare C/SIDE
Mediul grafic de dezvoltare pentru Microsoft Navison este numit C/SIDE (Client Server Integrated Development Environment ).
C/SIDE este proiectat pentru arhitectura client/server, construit pe fundamentul de înaltă tehnologie oferit de SGBD-lui relaţional. Microsoft Navison funcţionează cu Microsoft Navision Database Server sau Microsoft SQL Server. Ambele opţiuni de baze de date sunt folosite pentru Miicrosoft Windows Server 2003.
Principalele beneficii ale C/SIDE sunt:
-
aria tuturor aplicaţiilor pentru Microsoft Navison este dezvoltată în C/SIDE;
-
conţine uneltele pentru construirea şi parametrizarea aplicaţiilor;
-
conţine toate fişierele executabile din cadrul directoarelor programului de pe hard disk;
-
conţine codul necesar interpretării obiectelor aplicaţiei şi dezvoltării instrumentelor de sistem (editoare, depanatoare etc.);
-
C/SIDE este compus din 3 sisteme centrale: un limbaj de dezvoltare a sistemului de generaţia a 4-a (4GL)-C/AL, integrat cu SGBD-ul şi bazat pe lucrul cu evenimente; un sistem de management al bazei de date şi funcţii specializate ale bazei de date.
-
Limbajul de generaţia a 4-a C/AL
-
este folosit pentru crearea funcţiilor;
-
controlează modul de interacţiune dintre obiectele individuale ale bazei de date,
-
include funcţii standard pentru citire, scriere şi manipulare a datelor din tabele;
-
programarea în C/AL se bazează pe utilizarea de declaraţii, care pot fi de diferite tipuri: compuse, condiţionate, repetitive , declaraţii EXIT şi declaraţii WITH.
-
Interfaţa grafică cu utilizatorul - Graphic User Interface (GUI)
Interfaţa destinată utilizatorilor este proiectată astfel încât să fie simplu de utilizat, în special dacă eşti deja familiarizat cu produsele Microsoft. Interfaţa are multe beneficii incluzând faptul că permite deschiderea mai multor ferestre în acelaşi timp şi că urmează aceleaşi principii de design în întreg mediul Microsoft Navison.
-
Object Designer
Acest instrument permite dezvoltarea de aplicaţii C/SIDE. În cadrul Object Designer se pot rula aplicaţii obiect sau se poate porni designer-ul unei aplicaţii obiect, de exemplu prin intermediul Form Designer-ului. Există mai multe tipuri de aplicaţii obiect: tabele, forme, rapoarte, baze de date, porturi XML, module de cod (CodeUnits), suite de meniuri (MenuSuite) etc.
Folosirea designer-ului pentru aplicaţii obiect se face atunci când se doreşte modificarea unei aplicaţii obiect existente sau crearea uneia noi. Pentru folosirea acestui instrument este nevoie de privilegii speciale de acces.
-
Tabelele
Toate informaţiile din baza de date sunt stocate în tabele. Fiecare tabelă conţine un anumit tip de informaţie, cum ar fi: linii de jurnal, intrări postate şi informaţii de bază.
Există patru tipuri diferite de tabele:
-
tabele normale: afişează informaţia pe baza căreia utilizatorii pot lucra. Tabela Clienţi (Customer) este un exemplu în acest sens;
-
tabele de sistem: sunt cele pe care sistemul le creează în mod automat. SGBD-ul foloseşte tabele de sistem pentru gestionarea, printre altele, a securităţii sistemului şi pentru stabilirea permisiunilor;
-
tabele temporare: se comportă ca buffere pentru toate tabele de date din programele C/AL. Asupra unei tabele temporare se pot realiza aceleaşi operaţii ca şi în cazul unei tabele normale din baza de date. O tabelă temporară nu este stocată în baza de date, însă este păstrată rezidentă în memoria calculatorului cât timp acesta este pornit.
-
tabele virtuale: conţin informaţiile pe care le furnizează sistemul. Conţinutul acestor tabele nu poate fi schimbat. Tabelele Date şi Session reprezintă exemple de tabele virtuale.
-
Dataport
Dataport reprezintă un tip de obiect care este folosit pentru importarea şi exportarea datelor în şi din fişiere text externe.
-
Porturi XML
Obiectul de tip port XML este conceptual legat de informaţii (dataport). De asemenea, se folosesc porturi XML pentru a importa şi exporta date în format XML. Aceste obiecte fac ca procesul de schimb al datelor XML dintre sisteme să fie mai simplu şi mai rapid.
-
CodeUnit-uri
O unitate de cod este un tip de obiect care conţine funcţii scrise în cod C/AL.
-
MenuSuite
Obiectul de tip MenuSuite conţine meniurile care sunt afişate în ferestrele aplicaţiei Navison. Fiecare meniu este personalizat în funcţie de departament.
Mediul Client/Server în Navison
Microsoft Business Solutions-Navision este o aplicaţie cu două niveluri:
-
un SGBD care se află rezident pe server şi
-
componenta Graphical User Interface (GUI) care se găseşte stocată pe fiecare client.
Clientul se poate configura pentru a fi o aplicaţie de sine stătătoare, ceea ce înseamnă că va funcţiona în acelaşi timp ca server, dar şi pe post de client.
Pentru baze de date, Navison are două opţiuni:
-
bază de date standard Navison - Se poate alege folosirea bazei de date care este construită pentru fiecare client (baza de date standard Navision) ca pe o instalare “stand-alone”. Dar baza de date poate fi folosită şi direct de pe server, lucru care permite mai multor clienţi să se conecteze simultan la aceasta. Serverul rulează pe un anumit calculator cu care toţi clienţii comunică. În opţiunea de Navison Database Server, clientul foloseşte protocolul TCP/IP pentru a comunica cu serverul.
-
bază de date SQL Server - Dacă se doreşte rularea opţiunii SQL Server ca şi instalare client/server, se va instala SQL Server pe calculatorul server, după care trebuie instalat clientul Navision pe fiecare calculator. În opţiunea SQL Server, clientul foloseşte de obicei un protocol TCP/IP pentru a comunica cu serverul, cu toate că se poate folosi şi o conexiune ODBC.
Clientul de Navision este responsabil pentru interfaţa cu utilizatorul. Clientul se poate conecta direct la o bază de date standard fără intermediul unui server (din această cauză clientul reprezintă o aplicaţie “stand-alone”). De asemenea, clientul este responsabil pentru execuţia întregii logici a aplicaţiei. Clientul citeşte obiecte din baza de date şi este responsabil pentru execuţia acestora şi controlarea comportamentului lor. Cele mai multe aplicaţii Navison rulează pe clienţi individuali.
Funcţiile de bază pentru serverul Navision sunt:
-
controlul numărul de utilizatori care se conectează la baza de date la un moment dat;
-
controlul accesul la date prin restricţionare;
-
evidenţa tuturor tranzacţiilor de citire şi scriere efectuate de fiecare utilizator;
-
trimiterea date la fiecare client, pe măsură ce sunt soluţionate cereri;
-
filtrări bazate pe cheie şi calculul câmpurilor SumIndexFields;
-
reţinerea datelor care pot fi solicitate din nou.
Puterea şi eficienţa tehnologiei SumIndexField Technology (SIFT) asupra serverului de baze de date Navision constă în efectuarea de calcule (sume pentru coloanele numerice din tabele) într-un mod extrem de rapid, indiferent de numărul de înregistrări. Această caracteristică avansată este folosită la nivelul întregii aplicaţii Navision. În sistemele tradiţionale de baze de date astfel de operaţii implică efectuarea unor serii de interogări ale bazei de date şi a unor calcule înainte de ajungerea la un rezultat final.
În tabelul 5.1. se evidenţiază câteva dintre caracteristicile celor 2 servere pentru baze de date ale Microsoft Navision:
Navision Database Server
|
Microsoft SQL Server Option
|
Relaţional
|
Relaţional
|
Versiune Management
|
Versiune Management
|
Commit/Rollback
|
Commit/Rollback
|
Tehnologie SIFT
|
Tehnologie SIFT
|
Client/Server
|
Client/Server
|
Optimistic Concurrency
|
|
|
Transaction Logs
|
Database Level Security
|
|
|
Record Level Security
|
Tabelul 5.1. Analogii şi diferenţe între Navision Database Server şi Microsoft SQL Server
Securitatea în Navision
Sistemul de securitate din Navison permite controlul asupra obiectelor pe care fiecare utilizator individual le poate accesa în oricare dintre bazele de date. Se poate specifica tipul de acces pe care fiecare utilizator îl are asupra fiecărei tabele (citire, modificare, adăugare de date), iar în opţiunea SQL Server permisiunea poate fi alocată atât la nivel de tabelă, cât şi la nivel de înregistrare.
Informaţiile despre permisiunile acordate fiecărui utilizator care includ rolurile atribuite fiecărui utilizator, dar şi orice permisiune particulară pe care au obţinut-o ca utilizatori individuali.
Sistemul de securitate Navison poate fi structurat pe patru niveluri de securitate (figura 4.1):
-
securitate la nivel de bază de date;
-
securitate la nivel de companii;
-
securitate la nivel de obiect;
-
securitate la nivel de înregistrare.
Figura 5.7. Nivelurile de securitate în Microsoft Navision
I. Securitatea la nivel de bază de date - este primul nivel de securitate care intra în funcţiune când se deschide baza de date Navison, moment în care sunt verificate drepturile de acces. Navision suportă doua tipuri de autentificare:
-
autentificare Windows;
-
autentificare la nivel de bază de date.
Autentificarea Windows se adresează utilizatorilor de Windows şi grupurilor de utilizatori din domeniul Windows. Acestea sunt administrate şi listate în tabele şi ferestre separate.
În momentul în care un utilizator încearcă să se conecteze la server şi să deschidă o bază de date, Navison în mod automat interoghează Windows-ul, pentru a i se confirma dacă este sau nu un utilizator valid (dacă are sau nu un cont Windows valid sau dacă acel cont îi dă permisiunea de a accesa un server particular). Dacă utilizatorul are acces la server, Navision verifică dacă utilizatorului i s-a atribuit o autentificare Windows pentru Navision. Dacă utilizatorul are drept de autentificare Windows, i se va asigura accesul la baza de date.
Autentificarea la nivel de bază de date vizează utilizatorii care au acces la baza de date, în cazul în care posedă un ID şi o parolă proprii. Pentru opţiunea SQL Server aceştia vor trebui să se autentifice şi la nivel de server, acesta făcând propria verificare.
Sistemul de securitate de la nivelul bazei de date validează apoi permisiunea utilizatorului, verificând contul de pe server. Permisiunea pe care o are utilizatorul asupra diferitelor obiecte din baza de date, cum ar fi tabele este determinată de informaţiile conţinute în contul pentru acces la bază de date.
II. Securitate la nivel de companie - după permisiunea de a accesa baza de date, se poate apela compania pentru care se doreşte accesul. O bază de date Navision poate conţine mai multe companii. Aceste companii pot utiliza propriile lor tabele sau pot partaja aceleaşi tabele.
III. Securitate la nivel de obiect – odată accesată o companie, posibilitatea de a lucra cu elementele sale este dată de sistemul de securitate Navision, care conţine roluri şi permisiuni atribuite fiecărui utilizator cu drept de acces la companie şi care determină operaţiile ce pot fi efectuate asupra obiectelor existente în baza de date.
Navision are un număr standard de roluri de securitate predefinite. Se pot folosi aceste roluri sau se pot crea propriile roluri, cărora li se pot atribui permisiunile dorite.
IV. Securitatea la nivel de înregistrare - permite limitarea accesului unui utilizator la datele dintr-o tabelă, specificând faptul că utilizatorul are permisiune de acces doar pentru anumite înregistrări din tabelă. Securitatea la nivel de înregistrare este valabilă numai în opţiunea SQL Server pentru Navision. Acest tip de securitate este implementată aplicând filtre de securitate tabelelor şi datelor din tabela la care utilizatorii au acces.
5.4.3. Suita Microsoft Dynamics - Vintila Florin
In prezent suita Microsoft Dynamics este formata din urmatoarele solutii:
-
Microsoft Dynamics NAV- solutia ERP pentru companiile medii Microsoft Dynamics AX – solutia ERP pentru companii mari
-
Microsoft Dynamics CRM – solutia de administrare a relatiilor cu clientii
-
Microsoft Dynamics GP
-
Microsoft Dynamics SL
In Romania sunt disponibile doar primele trei solutii: doua solutii ERP si o solutie CRM - pentru managementul relatiilor cu clientii.
Microsoft Dynamics NAV (vechiul Navision) a fost lansat în România în 2003 şi are deja peste 90 de instalări. Este o soluţie foarte flexibilă, care oferă un bun suport pentru managementul schimbării pentru că permite implementarea în mai mulţi paşi. Oferă un timp de implementare mult redus în comparaţie cu produsele similare de pe piaţă şi oferă deschidere spre lucrul cu terţe aplicaţii.
Microsoft Dynamics AX reprezintă soluţia completă oferită de Microsoft pentru companii de mari dimensiuni. A fost lansat în 1998 sub denumirea Axapta de firma Damgaard Data A/S din Danemarca, înainte ca Damgaard sa fuzioneze cu Navision Software A/S în 2000. Compania rezultată a fost achiziţionată în 2002 de firma Microsoft. În prezent este disponibil aproape în întreaga lume şi suportă patruzeci şi cinci de limbi, iar începând din 2006 este prezentă şi în România.
Principalele diferenţele între Navision şi Axapta:
-
ambele produse pun accentual pe producţie, distribuţie şi servicii. Principalele diferenţe sunt legate de funcţionalităţi şi tehnologie.
-
Axapta are ca ţintă piaţa firmelor mari şi mijlocii, în timp ce Navision se adresează firmelor mici spre mijlocii, cu cerinţe de o mai mica complexitate (Navision pentru aproximativ 10 utilizatori concurenţi, Axapta dacă sunt peste 20 de utilizatori).
-
în Axapta tehnologia folosită permite realizează un produs mai puternic, mai stabil, mai performant. Axapta Object Servers (AOS) oferă scalabilitate, suportând mult mai mulţi utilizatori concurenţi decât Navision. Produsul a fost testat până la 3500 de utilizatori.
Dostları ilə paylaş: |