Ankara barosu cmk yüRÜtme kurulu ve cmk uygulama merkezi YÖnergesi



Yüklə 67,49 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü67,49 Kb.
#63862

ANKARA BAROSU CMK YÜRÜTME KURULU VE CMK UYGULAMA MERKEZİ YÖNERGESİ

AMAÇ

Madde 1 Bu Yönergenin amacı; 1136 Sayılı Avukatlık Kanunu, 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu ve Müdafi Ve Vekillerin Görevlendirilmeleri İle Yapılacak Ödemelerin Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik gereğince Ankara Barosu Yönetim Kurulu kararı ile oluşturulan CMK Uygulama Merkezi ile CMK Yürütme Kurulu’nun görev, yetki ve sorumluluklarını belirlemektir.

Bu Yönerge ile Ankara Barosu tarafından avukat görevlendirilmesi, verilen hizmetin kaliteli olarak aksamadan yürütülmesi, görev alan Ankara Barosu üyeleri arasında adil görev dağılımının sağlanması ve mesleki hizmetlerine uygun ücretlerinin ve giderlerinin hakça ve şeffaf olarak ödenmesi, denetlenmesi, eğitim seminerleri düzenlenmesi, alt kurulların oluşturulması, yasalara, uluslararası sözleşmelere, adil ve insan haklarına saygıya dayalı bir ceza yargılamasının sağlanmasına yönelik çalışma ilke ve yöntemlerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.



KAPSAM

Madde 2 Bu Yönerge, Ankara Barosu Yönetim Kurulu kararı ile kurulan CMK Yürütme Kurulunun ve CMK Uygulama Merkezinin çalışma usül ve esaslarını kapsar.

YETKİ

Madde 3 – Müdafii ve vekil tayin yetkisi Ankara Barosuna aittir. Baro bu yetkisinin CMK Yürütme Kurulu ve CMK Uygulama Merkezi eliyle gerçekleştirir.

CMK KOORDİNATÖR YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Madde 4 – Ankara Barosu yönetim kurulu üyeleri arasından CMK Uygulama Merkezi ve CMK Yürütme Kurulu Koordinatör üyesi; yine Yönetim Kurulu kararı ile Yönetim Kurulunun görev süresi ile sınırlı olmak üzere seçilir.

CMK BAŞKANLIK DİVANI

Madde 5 – CMK Başkanlık Divanı; Kurul Başkanı en az iki Başkan Yardımcısı, Kurul Sekreteri ve Kurul Saymanından oluşur. Başkanlık Divanı Ankara Barosu Yönetim Kurulu tarafından bir yıllık süre için atanır.

CMK YÜRÜTME KURULU

Madde 6 CMK Yürütme Kurulu; Başkanlık Divanı ile en az on, en çok kırk altı üyeden oluşur. Başkanlık Divanı dahil her üyenin sadece bir oy hakkı vardır. Yürütme Kurulu üyelerinin istekli avukat olma zorunluluğu yoktur. Ancak Yürütme Kurulu üyelerinin en az 2/3 ü istekli avukatlardan oluşmak zorundadır. Kurul Başkanının istekli avukat olması halinde görevi süresince görev listelerinde yer alamaz. CMK Yürütme Kurulu Üyeleri Ankara Barosu Yönetim Kurulu tarafından bir yıllık süre için atanır. CMK Yürütme Kurulu adli tatil süresi hariç her hafta en az bir kez toplanır.

CMK BAŞKANLIK DİVANININ GÖREVLERİ

Madde 7 CMK Başkanlık Divanı aşağıda yazılı olan görevleri yerine getirir:

  1. Düzenli olarak; en az on beş günde bir kez Başkanlık Divanı toplantısı yapmak,

  2. CMK Merkezine yapılan tüm yazılı başvurular hakkında Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Başkanlığında yapılacak toplantıda karar vermek.

  3. CMK Kurulu üyelerinden seçilmek koşuluyla gerekli gördüğü alt kurulları oluşturmak,

  4. CMK eğitim seminer programı ve sertifika programlarının içeriğini, müfredatını ve eğitmenleri tespit ederek Koordinatör Yönetim Kurulu üyesinin onayına sunmak,

  5. İstekli avukat olarak çalışmak isteyen Ankara Barosuna kayıtlı avukatlar için eğitim seminerlerini ve sertifika programlarını düzenlemek,

  6. Yönetim Kurulu tarafından yapılacak görevlendirme ile diğer Barolara kayıtlı avukatlar için eğitim semineri ve sertifika programı düzenlemek,

  7. İstekli avukatların mesleki hizmetleri karşılığı yapılacak ödemelerin düzenli yapılması konusunda CMK Merkezinde yapılacak çalışmaları denetlemek ve ödemelerin yasal düzenlemelere ve gerçeğe uygunluğunu kontrol etmek,

  8. Aylık dönemler halinde istekli avukatların sisteme girmesi için gereken ortalama puanı hesaplamak,

  9. Baro Yönetim Kurulu ve Koordinatör Yönetim Kurulu üyesinin vereceği diğer işleri yerine getirmek.


CMK YÜRÜTME KURULUNUN GÖREV VE YETKİLERİ


Madde 8 – CMK Yürütme Kurulu aşağıdaki görevleri yerine getirir;

  1. Düzenli olarak; Başkanlık Divanı ile her hafta en az bir kez toplantı yapmak,

  2. Hukuka, avukatlık meslek ilkelerine ve CMK Merkezi Yönergesine aykırı davranan istekli avukat ve Kurul Üyeleri hakkında Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi Başkanlığında yapılacak toplantıda inceleme yaparak, rapor hazırlamak ve karar verilmek üzere Yönetim Kuruluna sunmak,

  3. CMK Merkezince yürütülen hizmetlerin aksamadan devam etmesi için gereken önlemleri almak, CMK Merkezinde görev alan istekli avukatların, görev aldığı her aşamada, görevlerini meslek onuruna uygun yerine getirebilmeleri için gerekli tedbirleri almak, sorunları ve çözüm önerilerini tespit etmek, sorunların çözümü için Baro Yönetim Kuruluna bildirmek,

  4. CMK Merkezi tarafından görevlendirme yapılmayan ilçelerde CMK İlçe Temsilcisini belirlemek ve atanması için Baro Yönetim Kuruluna bildirmek,

  5. Yasaya aykırı uygulama ile karşılaşan istekli avukatlara yardım sağlamak,

  6. İstekli avukatlar arasında ücret ve iş dağılım dengesini sağlamak amacıyla gerekli yöntemler konusunda araştırmalar yapmak ve gerekli kararların alınması için Baro Yönetim Kurulu’na öneride bulunmak,

  7. CMK Merkezinde çıkabilecek her türlü aksaklığın giderilmesi için çalışmalar yapmak, önlemler almak, yasaya aykırı uygulama ile karşılaşan istekli avukatlara yardım sağlamak,

  8. Merkezde ve ilçelerde görev yapan istekli avukatlar ile eğitim içerikli toplantılar yapmak,

  9. Merkezde ve ilçelerde görev yapan istekli avukatlar ile düzenli olarak sorun tespit ve çözüm toplantısı yapmak,

  10. Yapılan çalışmalar hakkında Baro Yönetim Kurulu’na üçer aylık dönemler halinde düzenli raporlar sunmak ve bir yıllık görev sonunda toplu faaliyet raporu hazırlamak,

  11. Baro Yönetim Kurulu, koordinatör Yönetim Kurulu Üyesi ve Başkanlık Divanı tarafından verilen diğer görevleri yerine getirmek.

CMK KURULU BAŞKAN YARDIMCISININ GÖREVLERİ

Madde 9 – C.M.K. Başkanının yokluğundan onun görevleri Başkan Yardımcıları tarafından yerine getirilir. CMK Başkanının katılamadığı toplantılarda kıdemli Başkan Yardımcısı toplantıya başkanlık yapar.

CMK KURULU SEKRETERİNİN GÖREVLERİ

Madde 10 Kurul Sekreteri, üyelerin toplantıya çağrılmasını, gündeme göre gerekli dosyaların ve belgelerin hazırlanmasını sağlar ve toplantı tutanağını tutar. Tüm kayıt ve belgelerin Baro tarafından belirlenen yerde ve şekilde arşivlenmesini sağlamakla yükümlüdür. CMK Uygulama Merkezi ve Yürütme Kurulu tarafından yapılacak yazışmaları hazırlayarak Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesinin onayına sunar.

CMK KURULU SAYMANININ GÖREVLERİ

Madde 11 – Kurul Saymanı ödemelerin adil ve şeffaf olmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu konuda gerekli çalışmaları yapar. Ödemelerin görevlendirmelere uygunluğunu kontrol eder. Ödemeler ve görevlendirmeler ile ilgili olarak tespit ettiği tüm aksaklıkları Yönetim Kuruluna iletilmek üzere Koordinatör Yönetim Kurulu Üyesine sunar.

İLÇE CMK TEMSİLCİLERİ

Madde 12 – CMK Uygulama Merkezi tarafından görevlendirme yapılmayan ilçelerde en az bir avukat CMK İlçe temsilcisi olarak belirlenir. CMK Yürütme Kurulu tarafından belirlenen ilçe temsilcisi, ilçede görev yapan avukatlar arasındaki organizasyonun sağlanması, nöbet listelerinin ücret esasına göre hazırlanması, sorunlarının çözümlenmesi ve Merkezle kurulacak ilişkileri düzenlemek amacıyla gerekli önlemleri alır. CMK Yürütme Kurulu tarafından CMK İlçe temsilcisi belirlenmemiş ise Baro temsilcisi aynı zamanda CMK temsilciliği görevini de yürütür. İlçe temsilcileri her ay tanzim edecekleri raporları ile ilçelerindeki görevlendirmeleri listeleyecekler, yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini Koordinatör Yönetim Kurulu üyesine sunacaklardır.

EĞİTİM SEMİNERLERİ VE SERTİFİKA PROGRAMLARI

Madde 13 CMK sisteminde yer almak isteyen avukatların, uygulamada birlik, dayanışma, iletişim ve işbirliğinin sağlanması amacıyla eğitici ve öğretici mahiyette olan CMK eğitim seminerine katılmaları zorunludur. CMK Başkanlık Divanı gerekli gördüğü konularda ayrıca sertifika programları da düzenler.

CMK Seminerinin ve sertifika programlarının içeriği, süresi, yeri ve zamanı, seminerin idaresi, konuşmacıların tayin ve tespiti, eğitici ve bilgi verici kişilerin seminere katılmalarının sağlanması CMK Başkanlık Divanınca yapılır. CMK Başkanlık Divanı eğitim seminerleri konusunda Ankara Barosunun diğer kurullarıyla işbirliği yapabilir, ortak eğitimler düzenleyebilir. Baro Yönetim Kurulunun kararı ile diğer Barolarda da bu eğitim CMK Başkanlık Divanı tarafından düzenlenebilir.

Değişen mevzuat ve uygulamadaki ihtiyaç nedeniyle, CMK sisteminde yer alan avukatlar için meslek içi eğitim programları düzenlenebilir.

CMK MERKEZİNİN TANIMI VE İŞLEVİ

Madde 14 Ankara Barosu Yönetim Kurulu kararı ile kurulmuş bulunan CMK Uygulama Merkezi, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Barolara verilmiş avukat atama yetki ve görevini, Ankara Barosu Yönetim Kurulu adına yönergede belirlenen kurallar çerçevesinde yürütür. Görevlendirmenin; istekli avukatlar arasından adil ve eşitlik ilkelerine dayalı olarak yapılması, emeklerine uygun ücretlerinin süratle ve şeffaf şekilde ödenmesi görevlerini; resmi tatil günleri de dahil olmak üzere 24 saat kesintisiz hizmet vererek yerine getirir.

CMK MERKEZİ GÖREVLENDİRME ESASLARI

Madde 15 CMK Uygulama Merkezi, CMK eğitim seminerini tamamlamış istekli avukatlar arasından, Mahkemelerden, Savcılıklardan, Kolluk kuvvetlerinden ve kişilerden yazı/telefon/faksla gelen avukat taleplerini eşitlik ilkesi çerçevesinde aşağıda yazılı olduğu şekilde dağıtımını yapar.

Görevlendirmeler, CMK Uygulama Merkezinde bulunan bilgisayarlara yüklenmiş bilgisayar programları üzerinden ücret esaslı puanlama sistemine göre yapılır.



Görevlendirmeler soruşturma ve kovuşturma olarak iki ayrı liste üzerinden ücret esaslı puanlama sistemine göre yapılır.

  1. (Değişik 27.09.2011/Y.K.K.) Baro kayıtlarındaki telefonlarından aranıp; ulaşılamayan ya da ulaşıldığı halde mazeret bildiren istekli avukatın mazeretine ya da ulaşılamama nedenine bakılmaksızın her bir arama sonunda arandığı liste puanına 0,2 puan eklenir.

  2. İstekli avukatların puanları ancak CMK Başkanlık Divanının kararı ve bu kararın koordinatör Yönetim Kurulu üyesi tarafından onaylanması ile düzeltilebilir.

  3. 15 kez üst üste arama yapılmasına rağmen istekli avukata ulaşılamaz ya da istekli avukat görevlendirmeyi kabul etmez ise 15.arama sonunda arandığı liste puanına 1.fıkra uyarınca aldığı puanlara ek olarak 10 puan daha eklenir.

  4. İstekli avukat görevlendirmelerde görev seçemez. İstekli avukatın görevlendirmeyi kabul etmesine rağmen görevlendirmeye gitmemesi veya görevlendirmeyi iade etmesi halinde mazeretine bakılmaksızın görevi aldığı liste puanına 15 puan eklenir. Bu fıkradaki puan ekleme uygulaması; 5271 Sayılı C.M.K’da belirtilen zorunlu olarak görevden çekilme hallerinde uygulanmaz.

  5. Sisteme yeni dahil olan istekli avukatlar, CMK Başkanlık Divanınca belirlenecek ve koordinatör Yönetim Kurulu üyesi tarafından onaylanacak ortalama puan ile listelere dahil edilirler.

  6. Bilgisayar programına bağlı ve puan esaslı görev listesi uygulaması sadece Ankara merkez ve merkezden görevlendirme yapılan ilçeler için geçerlidir. Diğer İlçelerde görevlendirme listeleri o ilçede görev yapan istekli avukatların bu yönergenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki üç ay içinde CMK hizmeti karşılığı almış oldukları ücrete göre yapılır. Liste; en az ücreti almış olan avukattan başlar, en fazla ücret almış olan avukatta sona erer. İlçe görevlendirmelerinde, ücret esaslı bu listeler kullanılır. Bu listeler CMK Yürütme Kurulu tarafından düzenlenir, ilçe temsilcileri tarafından uygulamaya konulur, ilçe görevlendirme listeleri sorumlu Yönetim Kurulu Üyesinin onayından sonra uygulamaya başlanır.

  7. Sistemden geçici olarak çıkarılan istekli avukat, çıkarılma süresinin bitiminde, listelerin o anki haliyle liste sonunda yer alır.

  8. Başka barolar tarafından yapılan CMK eğitim seminerine katılarak sertifika almış istekli avukatlar yazılı başvurularına sertifika belgelerini eklemek suretiyle CMK başkanlık divanı onayından sonra listelere ortalama puandan eklenir.

  9. CMK Uygulama Merkezine bağlı her hangi bir görevi nedeniyle ücret alan avukatın aldığı ücreti ilgili listeye puan olarak eklenir. Avukata masraf dışında yapılan tüm ödemeler görevin türüne bakılmaksızın bilgisayar puan sistemine işlenir.

  10. (Değişik 30.05.2012/Y.K.K.) Ankara Barosu levhasına kayıtlı olup da engelli olduğunu raporla belgeleyen ve işbu yönerge uyarınca CMK listelerinde gönüllü avukat olarak görev yapan engelli avukatların, mahkeme listelerindeki puanlarından her yılın haziran ayının ilk iş gününde tutanak tutulmak suretiyle 31 puan silinir. Bu puan silme işlemi Baro Müdürü ve CMK’da görevli 2 personel tarafından tutanak altına alınır. Tutanak doğrultusunda engelli avukatların bilgisayar kayıtlarındaki puanları düzeltilir.

BARO YÖNETİM KURULU GÖREVLENDİRMELERİ

Madde 16 – Ankara Barosu Yönetim Kurulu bu yönerge hükümleriyle bağlı olmaksızın; 1136 Sayılı Avukatlık Yasası ve 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Yasası uyarınca; gerekli gördüğü konularda görev listeleri oluşturabilir ya da tek görevlendirmeler yapabilir. Bu listelerde yer alacak avukatların ya da görev verilecek avukatların istekli avukat olma ya da listelerde bulunma zorunluluğu yoktur. Yönetim Kurulu Kararında bu tür görevlendirmelerin gerekçesi açıklanır.

İSTEKLİ AVUKAT

Madde 17 CMK uygulaması çerçevesinde müdafi yada vekil olarak görev almak isteyen Ankara Barosu’na kayıtlı, SSK yada vergi kaydı bulunan avukatlar arasından yazılı olarak başvuruda bulunanlar ve Yürütme Kurulu tarafından düzenlenecek eğitim seminerlerine katılıp bitirenler görev alabilirler. Başka barolar tarafından yapılan CMK eğitim seminerine katılarak sertifika almış istekli avukatlar da bu yönergedeki işlemleri yerine getirdiklerinde listeye eklenirler.




İSTEKLİ AVUKATIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ


Madde 18 – Avukatlar;

  1. Zorunlu nedenler dışında, görevlendirildiği birime en geç bir saat içinde ulaşmakla,

  2. Ankara Barosu tarafından kendilerine verilen görevleri sonuna kadar özenli ve dikkatli biçimde yerine getirmekle,

  3. Yapmış oldukları göreve ilişkin tüm evrakları ve ödeme yapılabilmesi için gerekli tüm belgeleri en geç altı ay içinde CMK Uygulama Merkezine teslim etmek,

  4. Yürürlükteki yasalara göre görevden çekilmeyi ya da işi reddetmeyi gerektiren hallerde durumu derhal CMK Uygulama Merkezine yazılı olarak bildirmekle,

  5. CMK Merkezindeki kayıtların sağlıklı tutulmasını sağlamak ve iş dağıtımında hataların önlenmesi amacıyla, Ocak ayında yılda bir kez, derdest olan ve kesinleşmiş tüm davalara ilişkin rapor hazırlayıp kararlarla birlikte CMK Uygulama Merkezine vermekle,

  6. Görevlendirme hangi aşamada olursa olsun, görevlendirildiği kişi ile ön görüşme yapmak, dosya tutmak ve belge asıllarını saklamakla,

  7. Uygulama mercilerinde, soruşturma ve kovuşturma aşamalarında tespit edilen veya kendisine iletilen hukuka aykırılıkları, olayın özelliğine göre, görüşme tutanağı, ifade, kimlik tespiti ya da sorgu tutanaklarına geçirmek, şerh düşmek ve durumu yazılı olarak CMK Uygulama Merkezine bildirmekle,

  8. İstekli avukatlar iş, ev ve cep telefonlarını, adreslerini, ve sonradan oluşan değişiklikleri, değişiklik tarihinden itibaren en geç bir hafta içinde yazılı olarak Baro Levhasında değiştirmekle ve CMK Uygulama Merkezine yazılı olarak bildirmekle,

  9. Tutuklu sanıklarla en kısa süre içerisinde görüşerek görüşme tutanağı tanzim etmek ve bunu CMK Uygulama Merkezine vermekle yükümlüdürler.

Yükümlülüklerini yerine getirmeyen müdafiler Başkanlık Divanının raporu ve Yönetim Kurulunun kararı ile listelerden geçici veya kesin olarak çıkarılabilirler.

GÖREVİN SONA ERMESİ


Madde 19 – İstekli avukatın görevi aşağıdaki hallerde sona erer.

  1. İstekli avukatın görevi; soruşturma aşamasında iddianamenin kabulü yada kovuşturmaya yer olmadığına dair karara yapılan itirazın reddi ile kovuşturma aşamasında ise kararın kesinleşmesiyle sona erer.

  2. İstekli avukatın görevi; avukatı olduğu kişinin kendisine vekaletli bir avukat görevlendirmesi ve bu görevlendirmenin ilgili merci tarafından kabulü ile sona erer.

  3. Yargılamanın hangi aşamasında olursa olsun birden fazla şüpheli yada sanık için görevlendirilen müdafiinin görevi, şüpheli yada sanıklar arasında menfaat çatışması çıkması halinde tüm sanıklar yada şüpheliler için sona erer. Durum derhal CMK Uygulama Merkezine yazılı olarak, ivedi durumlarda sözlü olarak bildirir.

  4. Görevden çekilme ancak yasalardaki koşullar dahilinde gerçekleşir. Görevden çekilen avukat bu durumu derhal yazılı olarak CMK Uygulama Merkezine bildirir. Bu bildirimler dava ile ilgili bilgileri, çekilme gerekçelerini, duruşma tutanaklarını ve sonraki duruşma gününü içerir. İstek konusunda Başkanlık Divanı kararını verinceye kadar avukatın sorumluluğu devam eder.

  5. Avukat geçerli mazereti olmadıkça görevden kendi isteğiyle çekilemez. Avukat görevden çekilme talebini yazılı olarak ve gerekçeli biçimde CMK Yürütme Kuruluna bildirir. Görevden çekilme talebinin CMK Yürütme Kuruluna tarafından kabulü halinde avukat aldığı ücreti iade eder.

ÜCRET VE GİDERLER

Madde 20 – Ceza Muhakemesi Kanunu gereğince soruşturma ve kovuşturma makamlarının istemi üzerine Baro tarafından görevlendirilen müdafi ve vekile, avukatlık ücret tarifesinden ayrık olarak hazırlanan ve her yıl Ocak ayında yürürlüğe giren "Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Görevlendirilen Müdafi ve Vekillere Yapılacak Ödemelere İlişkin Tarife" gereğince, Adalet Bakanlığı bütçesinde bu amaçla yer alan ödenekten ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ücret ödemesi yapılır. Bu madde uyarınca yapılacak ödeme ve uygulamaya ilişkin usûl ve esaslar “Ceza Muhakemesi Kanunu Gereğince Müdafi Ve Vekillerin Görevlendirilmeleri İle Yapılacak Ödemelerin Usul Ve Esaslarına İlişkin Yönetmelik” ile belirlenir.

ÜCRET ÖDENMEYECEK HALLER

Madde 21 Aşağıdaki hallerde avukata ücret ödenmez,

  1. Eksik bilgi ve belge sunan avukatların ücretleri, eksiklikler tamamlanıncaya kadar ücret ödenmez.

  2. Baro tarafından ataması yapılmamış görevlerin ücretleri ödenmez.

  3. 18 yaşından küçük şüpheliye kolluk biriminde kimlik tespiti dışında işlem yaptıran müdafiye ücret ödenmez.

  4. İstekli avukat olarak görev almasına rağmen sonradan vekaletle görevlendirildiği davayı takip eden avukata ücret ödenmez.

  5. Yönerge hükümlerine aykırı davranışı nedeniyle; hakkında CMK Başkanlık Divanınca ücret ödenmeme yolunda karar verilen avukat ücret ödenmez.

  6. 12 yaşından küçük şüpheliye her hangi bir birimde kimlik tespiti dışında işlem yaptıran müdafiye ücret ödenmez.

  7. Görevlendirildiği kişi ve dosya sayısı dışında görev alan avukata ücret ödenmez.

  8. Hukuka aykırı her hangi bir işleme katılan avukata ücret ödenmez.

  9. Göreve başlamasından itibaren altı ay içinde ücret talep formunu ve görev belgelerini CMK Uygulama Merkezine teslim etmeyen avukata ücret ödenmez.

Ücret ödenmemesi gereken bu durumlarda, ödenen ücret Baro tarafından geri alınabilir. Ücret ödenmemesine neden olan haller bu yönerge ya da yürürlükteki mevzuata göre başka bir yaptırımı da öngörüyor ise; ücret ödenmemiş olması bu yaptırım uygulanmasına engel değildir.

SİSTEMDEN KENDİ İSTEĞİYLE AYRILMA

Madde 22 – İstekli avukatlar kendi istekleri ile CMK görev listelerinden ayrılabilirler.

  1. Doğum nedeniyle listelerden ayrılmak isteyen avukatlar durumlarını doktor raporu ile belgelemeleri koşuluyla en çok dört ay CMK görev listelerinden ayrılabilirler.

  2. Diğer hallerde; Adli Tatil süresi dahil olmak üzere bir takvim yılı içinde en çok kırk beş gün CMK görev listelerinden ayrılabilirler.

Bu avukatlar en geç bu süreler sonunda yazılı başvuru ile listelere ayrıldıkları puanlarla geri dönebilirler.

(Değişik 27.09.2011/Y.K.K.) Bu haller dışında listelerden ayrılan istekli avukatlar, ayrılama süreleri ve mazeretlerine bakılmasızım listelere dahil olacakları tarihteki ortalama puan ile listelere dahil olabilirler. Bu avukatların listelere dahil olacakları ortalama puanları, çıktıkları tarihteki puanlarından daha düşük olamaz.

YAPTIRIM İLKELERİ

Madde 23 CMK Uygulama Merkezinde görev alan avukatlardan, verilen görevin her aşamasında gereken yasal işlemleri yapmayan ya da ihmal eden, Yönergede belirlenen kurallara aykırı davranan, Baro Yönetim Kurulu veya CMK Yürütme Kurulu kararlarına uymayan avukatlar hakkında, Avukatlık Yasası, Meslek Kuralları ve Yönergenin ilgili maddelerinde belirtilen yaptırımlar uygulanır. Bu yaptırımların uygulanması eylem için ayrıca idari ya da adli soruşturma ve kovuşturma yapılmasına engel değildir.

Yaptırım uygulanması gereken eylemin Yönergenin ilgili maddelerinde sayılanlardan birine girmemesi durumunda en yakın eyleme ilişkin yaptırım uygulanır.



UYARMA

Madde 24 Uyarma, istekli avukatın, tayin edildiği veya CMK Uygulama Merkezindeki görevi nedeniyle, CMK Yürütme Kurulunun kararı ile yazılı olarak uyarılması olup, sistemi aksatan istekli avukatlara aşağıdaki hallerde uyarma yaptırımı uygulanır. İstekli avukatın uyarma kararına karşı Baro Başkanlığına tebliğden itibaren on beş gün içinde itiraz hakkı vardır. İtiraz üzerine Baro Başkanlığınca verilen karar kesindir.

  1. Duruşmayı mazeretsiz olarak takip etmeyen istekli avukat,

  2. Görevlendirildiği birime zorunlu haller dışında bir saat içinde gitmeyen istekli avukat,

  3. Görevlendirilmediği halde göreve giden istekli avukat,

  4. Yönerge uyarınca yılda bir kez verilmesi gereken raporları süresinde vermeyen istekli avukat,

  5. Eylemin ağırlığına göre Yönerge, C.M.K., Avukatlık Yasası ve Meslek Kurallarına aykırı davranışta bulunan istekli avukat.

Yazılı olarak uyarılır.

SİSTEMDEN GEÇİCİ OLARAK ÇIKARILMA


Madde 25 Geçici olarak sistemden çıkarma; istekli avukatın, CMK Yürütme Kurulunun kararı ile geçici olarak tüm görev listelerinden en az üç en çok on iki ay süre ile çıkarılması olup, sistemi aksatan istekli avukatlara aşağıda yazılı hallerde sistemden geçici çıkarma cezası uygulanır. İstekli avukatın sistemden geçici çıkarılma kararına karşı Baro Başkanlığına tebliğden itibaren en geç on beş gün içinde itiraz hakkı vardır. İtiraz üzerine Baro Başkanlığınca verilen karar kesindir.

  1. Duruşmaları mazeretsiz olarak takip etmeyen istekli avukat,

  2. Ücreti alınan dosya için mükerrer ücret talebinde bulunmayı alışkanlık haline getiren istekli avukat,

  3. Eylemin ağırlığına göre Yönerge, C.M.K., Avukatlık Yasası ve Meslek Kurallarına aykırı davranışta bulunan istekli avukat,

  4. 12 yaşından küçük şüpheliye her hangi bir birimde kimlik tespiti dışında işlem yaptıran müdafii,

  5. 18 yaşından küçük şüpheliye kolluk biriminde kimlik tespiti dışında işlem yaptıran müdafiiye,

  6. İlk uyarma cezasını aldıktan sonraki bir yıl içinde ikinci kez uyarı cezası alan istekli avukat,

Sistemden geçici olarak çıkartılır.

Sistemden geçici olarak çıkarılan avukata sistem dışı kaldığı süre içerisinde başka görev verilemez. Ancak istekli avukat çıkarma kararından önce kendisine verilen işleri takip eder. Geçici olarak çıkartılma süresi sona eren avukat yazılı başvurusu ile listelere başvuru tarihindeki ortalama puandan alınır.


SİSTEMDEN KESİN OLARAK ÇIKARILMA


Madde 26 Sistemden kesin olarak çıkarma; istekli avukatın, tayin edildiği veya CMK Uygulama Merkezindeki görevi nedeniyle, CMK Yürütme Kurulunun kararı ile tüm görev listelerinden süresiz olarak çıkarılması olup, sistemi aksatan istekli avukatlara aşağıda yazılı hallerde sistemden kesin çıkarma cezası uygulanır. İstekli avukatın sistemden kesin çıkarılma kararına karşı Baro Başkanlığına tebliğden itibaren en geç on beş gün içinde itiraz hakkı vardır. İtiraz üzerine Baro Başkanlığınca verilen karar kesindir.

İstekli avukat listesinde yer alanlardan;



  1. İlk uyarma cezasını aldıktan sonraki bir yıl içinde aynı eylemden dolayı üç kez uyarılan istekli avukat,

  2. Sistemden ilk geçici çıkarma tarihinden itibaren iki yıl içinde ikinci kez aynı cezayı alan istekli avukat,

  3. Raporlarında kasıtlı olarak gerçeğe aykırı bilgi verdikleri tespit edilen istekli avukat,

  4. Baro tarafından avukat olarak tayin edildiği ve ücretini Barodan aldığı davayı vekaletle ve ayrıca avukatlık ücreti alarak sürdüren istekli avukat,

  5. Eylemin ağırlığına göre Yönerge, C.M.K. Avukatlık Yasası ve Meslek Kurallarına aykırı davranan istekli avukat,

  6. İdari ve adli soruşturma gerektiren eylemlerde bulunan istekli avukatlar

İstekli avukat listesinden ve CMK Yürütme Kurulundan kesin olarak çıkarılırlar. Bu avukatlar iki yıl geçmeden tekrar listelere dahil edilmezler.

Sisteme geri alınma Yönetim Kurulu kararı ile olur. İstekli avukat listesinden kesin olarak çıkarılan avukatlar takip etmekte oldukları işlerle ilgili sorumlulukları aldıkları ücreti iade edene kadar devam eder. Listeden çıkarılan avukat, takip etmekte olduğu dosyaları ve duruşma günlerini içeren raporunu CMK Uygulama Merkezine yazılı olarak kararın kesinleşmesinden itibaren en geç bir hafta içinde verir. İstekli avukat ücreti iade edene kadar ve yazılı bildirimde bulunana kadar yükümlülüklerini devam ettirmek zorundadır.



YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN HÜKÜMLER

Madde 27 Bu Yönergenin yürürlüğe girmesi ile Ankara Barosu Yönetim Kurulunca daha önce kabul edilip yürürlüğe konulan Ankara Barosu CMK Merkezi ve CMK Uygulaması ile ilgili tüm Yönergeler yürürlükten kaldırılmıştır.

UYGULAMA VE YÜRÜRLÜK

Madde 28 Bu Yönerge Ankara Barosu Baro Yönetim Kurulu’nun 23.03.2011 tarih ve 30/17 sayılı kararıyla kabul edilmiş olup, 24.03.2011 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yönergenin hükümleri Ankara Barosu Yönetim Kurulu tarafından yürütülür. Bu yönergede hüküm bulunmayan hallerde; 1136 Sayılı Avukatlık Yasası, 5271 Sayılı Ceza Muhakemesi Yasası ve diğer yasa ve yönetmeliklerdeki ilgili hükümler uygulanabilir.




Yüklə 67,49 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin