Anthropo ve logy kelimelerinden meydana gelmiştir. Anthropo



Yüklə 7,13 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü7,13 Kb.
#99358

Sosyal Antropoloji'nin Tanımı ve Konuları Birinci Ders

Antropoloji, Eski Yunanca bir kelimedir, Anthropo ve logy kelimelerinden meydana gelmiştir. Anthropo; adam, adamlık, insan ve insanlık anlamına gelmektedir. Antropoloji ise, insanın çeşitli yönlerinin ve özelliklerinin oluşturduğu mantıksal yapının, doğası, düzeni anlamına gelir. Antropoloji bilimi dendiğinde insanın yapısı ve düzeni hakkında yapılan bilimsel incelemeler kast edilmektedir.

Sosyal bilimler alanında kapsamı oldukça geniş olan bir bilim dalıdır. Çünkü insanın tarihini, biyolojik yapısını, kültürünü, toplumunu, topluluğunu, siyasi ve ekonomik düzenini, üretim, bölüşüm ve tüketim faaliyetlerini en genel yönüyle ele alan ve inceleyen bir bilimdir. Bu yönüyle bakıldığında, sosyoloji, biyoloji, arkeoloji, etnoloji, lengüistik, tarih, iktisat ve hukuk gibi bilim dallarının tümü ile dolaylı da olsa ilgili bir bilimdir.

Antropoloji çok kapsamlı bir bilim dalıdır. Her türlü antropolojik bilginin tümü ile ilgilenen ve tümünü kapsayan antropoloji bilimine, Genel Antropoloji denir.

Genel Antropolojinin çok sayıda alt disiplini, yani antropolojiye bağlı alt bilim dalı vardır. Antropolojinin en önemli alt dalları şunlardır: Kültürel Antropoloji, Arkeolojik antropoloji, Biyolojik veya fiziksel antropoloji, Lingüistik antropoloji ve Uygulamalı antropoloji. Antropolojinin kendisiyle bağlantılı ve ilişkili olduğu en önemli disiplinler ise, Sosyoloji, Siyaset bilimi, İktisat, Psikoloji, Tarih ve Beşeri bilimlerdir.

Kültürel antropoloji: İki yönü olan bir antropoloji dalıdır. Birisi, Etnografyadır. Etnografya, alan çalışmalarıyla veri toplar. Etnografya diğer topluluklardan farklı olan ve kendine özgü özellikleri olduğu varsayılan bir toplumun veya topluluğun tasvirini, (buna etno resim de denir) yapar. Küçük bir topluluğun örüntüleri, değer yargıları, beşeri sermayesi, iktisadi faaliyetleri, dini inançları vb. özelliklerini inceler. Bu incelemeleri yapanlara etnograf denir. Etnograflar tahlil ve inceleme yapar.

Etnoloji ise etnografların verilerini ve yaptıkları etnik resimleri yorumlar ve değerlendirir. Kültürel farklılıkları ve benzerlikleri karşılaştırır. Kültürel özgünlük üstünde dururlar. Kültürlerin zaman ve mekan içindeki farklılaşmasını incelerler.

Genel Antropoloji, Antropolojinin alt dalları: Kültürel antropoloji, Arkeolojik antropoloji, Biyolojik ve fiziksel antropoloji: fosiller, genetik, büyüme, gelişme,biyolojik esneklik,insan dışı hominidlerin davranışı, Lingüistik antropoloji,Uygulamalı antropoloji,

Biyolojik antropoloji: İnsanın zamana ve mekana bağlı olarak biyolojik manada farklılaşması, Evrim, genetik, büyüme, gelişme, primataloji kavramları. Fosiller, insan genetiği, insan büyümesi, insanın biyolojik esnekliği, hominidler

Uyarlanma, Çeşitlenme ve Değişim

Arkeoloji Antropoloji

Uygulamalı Antropoloji, Kalkınma ve ekonomik antropoloji Çevresel bozulma Adli tıp

.

Antropoloji ve diğer bilimler, kültür ve sosyoloji siyaset, iktisat psikoloji, beşeri bilimler, tarih



Kavramlar:

Arkeolojik antropoloji Bağlar Besin Üretimi Biyolojik antropoloji

Bütüncül yaklaşım Devlet Ekoloji Ekosistem

Etnografya Etnoloji Evrim Genel Antropoloji

Hominidler Katılımcı gözlem Keramikler Kültür

Kültür ve Kişilik Kültürel ekoloji Kültürleme Lingüistik antropoloji

Mamul Osteoloji paleoantropoloji Paleoekoloji

Primatlar Primatoloji Tarih öncesi Tıbbi antropoloji

Toplum Ulus devlet Uyarlanma Uygarlık



Uygulamalı antropoloji Akrabalık bağları Dolaşımdaki kültür Antropolojik kültür

Yüklə 7,13 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin