Anul 2 (2018) – numărul 18 30 aprilie – mai



Yüklə 125,54 Kb.
tarix17.01.2019
ölçüsü125,54 Kb.
#98318

Anul 12 (2018) – numărul 18

30 aprilie – 4 mai

269_14817_32fișier:coat of arms of romania.svg


Din conţinutul acestui număr:

M. Of. nr. 376/ 2 Mai 2018 2

M. Of. nr. 378/ 3 Mai 2018 3

M. Of. nr. 380/ 3 Mai 2018 3


Repere din agenda publică a conducerii instituției prefectului - judeţul Hunedoara
în perioada 30 aprilie – 4 mai, 2018


Facem cunoscute publicului următoarele acţiuni din agenda prefectului județului Hunedoara, domnul Fabius Tiberiu KISZELY și a subprefectului Dorel Ovidiu BRETEAN:

Eveniment

Data

Vizită de lucru pe șantierele autostrăzii Lugoj-Deva.

2 mai 2018

Acordarea de audiențe cetățenilor.

2 mai 2018

Întâlnire operativă cu şefii şi coordonatorii structurilor de specialitate din Instituţia Prefectului - judeţul Hunedoara.

3 mai 2018

Participare la sediul Apa Serv Valea Jiului SA la semnarea contractului de furnizare ”Achiziție Echipamente și utilaje Independente”. Contractul face parte din Proiectul Major ”Modernizarea Infrastructurii de Apa și Apa Uzată în județul Hunedoara (Valea Jiului) - 2014-2020, finanțat din Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020.

3 mai 2018

Nu există evenimente publice programate în această zi, activități specifice funcției.

4 mai 2018

Nu există evenimente publice programate în această zi, activități specifice funcției.

4 mai 2018

Participare la Festivitatea de Premiere a Concursului de Interpretare Vocal-Instrumentală și Arte Viziuale ”Sigismund Toduță”, ediția a XIX-A. Eveniment organizat la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, Deva.

5 mai 2018

Prefectul județului Hunedoara, Fabius Tiberiu Kiszely, a fost prezent la cea de-a X-a ediţie a Enduro Panorama, în Ținutul Pădurenilor din județul Hunedoara, cel mai mare eveniment din România în ce priveşte cursele moto.

6 mai 2018

Cancelaria Prefectului




http://www.expert-monitor.ro/lexmonitor/interfete/img/expertmonitor.jpg

Selecţie de Acte normative apărute în Monitorul Oficial al României
în perioada 2 - 4 mai , 2018

M. Of. nr. 376/ 2 Mai 2018


  • 97 - Lege privind unele măsuri de protecție a victimelor infracțiunilor

  • 1040 - Agenția Națională a Funcționarilor Publici - Ordin pentru modificarea art. 5 din Ordinul președintelui Agenției Naționale a Funcționarilor Publici nr. 3.753/2015 privind monitorizarea respectării normelor de conduită de către funcționarii publici și a implementării procedurilor disciplinare

M. Of. nr. 378/ 3 Mai 2018


  • 40 - Ministerul Afacerilor Interne - Ordin privind condițiile de stabilire a majorării salariale pentru munca suplimentară prestată de personalul cu statut special, precum și activitățile deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut

M. Of. nr. 380/ 3 Mai 2018


  • 304 - Ministerul Mediului - Ordin privind aprobarea Ghidului de elaborare a planurilor de management ale ariilor naturale protejate

Descărcaţi ADOBE READER - http://get.adobe.com/reader/

Sursa: Monitorul Oficial al României - http://www.monitoruloficial.ro/RO/article--e-Monitor.html



Informaţie Europeană




uniunea europeană portalul de date deschise al uniunii europenehttps://open-data.europa.eu/ro/data

_________________slide_imageReţelele sociale şi UE_____________

Doriţi să aflaţi ce scrie UE pe Twitter, Facebook şi alte platforme? Folosiţi acest instrument de căutare pentru a găsi conturile care conţin informaţii publicate de UE.

_____________ http://europa.eu/europedirect/index_en.htm_____________


http://www.consilium.europa.eu/media/32280/20180101-bg-presidencybanner.png?width=400&upscale=false

Preşedinţia bulgară a Consiliului UE:

1 ianuarie-30 iunie 2018



https://www.eu2018bg.bg

Prioritățile președinției bulgare sunt determinate de mottoul său: „Uniți suntem puternici”, care este și mottoul de pe stema Republicii Bulgaria. Președinția va coopera cu partenerii săi pentru unitatea dintre statele membre și cu instituțiile UE pentru a oferi soluții concrete în vederea construirii unei Europe mai puternice, mai sigure și mai solidare.

Pe parcursul următoarelor 6 luni, Președinția se va axa pe patru domenii-cheie: viitorul Europei și tinerii, Balcanii de Vest, securitate și stabilitate și economia digitală.





Comunicate de presă ale Guvernului României

Echipa Programului de Internship al Guvernului, de vorbă cu studenții din marile centre universitare


Echipa de organizare a Programului de Internship al Guvernului, coordonată de secretarul de stat Oana Pintilei, s-a întâlnit astăzi cu studenți ai Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA) și ai Academiei de Studii Economice. Întâlnirile vor continua atât în universități din București, cât și în cele din alte mari centre universitare din țară.

Organizatorii programului guvernamental au prezentat studenților de la SNSPA și ASE Programul de Internship și i-au încurajat să aplice pentru unul din cele 200 de locuri disponibile, în această ediție, în Guvern, ministere, instituții și autorități publice. Înscrierile au început în data de 19 aprilie și vor continua până pe 14 mai, iar programul de stagiu se va desfășura în perioada 16 iulie -14 septembrie 2018.

Stagiul de practică este un bun prilej pentru studenți și tineri absolvenți să cunoască modul de lucru al administrației publice centrale și să pună în aplicare cunoștințele dobândite în anii de studii. Internii vor primi, pe perioada stagiului de practică, o bursă lunară de 1.000 de lei, iar la finalul perioadei de internship, un certificat din partea Guvernului României şi, la cerere, o scrisoare de recomandare din partea tutorilor. 

În cursul zilei de vineri, 4 mai, echipa de organizare a Programului de Internship al Guvernului va avea discuții cu studenți ai Universității București și ai Universității Politehnice București, iar săptămâna viitoare discuțiile vor continua în centrele universitare din Iași, Cluj și Timișoara.

Informații suplimentare:

Programul este destinat tinerilor români cu vârsta maximă de 25 de ani la începerea stagiului de practică, studenţi sau absolvenţi ai unei universităţi din România ori din afara ţării.

Înscrierile se fac online, iar formularul de înscriere este disponibil la adresa http://internship.gov.ro/register.

Programul Oficial de Internship al Guvernului României a debutat în anul 2013, cu 25 de tineri care au făcut stagii de practică în structurile din Palatul Victoria. În 2014, Programul a fost extins la nivelul ministerelor și departamentelor conduse de miniștri și miniștri-delegați, cu participarea a peste 150 de tineri. În anul 2015, au fost 300 de interni în instituțiile publice aflate în subordinea ministerelor, în 2016 au fost 200 de stagiari în Guvern, ministere, instituții publice, iar anul trecut, 100 de tineri au urmat acest program. Astfel, de la debut, 782 de tineri au absolvit cu succes și fac parte din rețeaua de alumni a Programului.

*

Câștigătorii concursului de limba română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, felicitați de premierul Viorica Dăncilă


Elevii câștigători ai concursului de limba și literatura română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!”, desfășurat în școlile cu predare în limba maghiară, precum și profesorii lor, au fost premiați astăzi în cadrul unei ceremonii organizate la Palatul Victoria.

Cu acest prilej, premierul Viorica Dăncilă i-a felicitat atât pe elevii câștigători, cât și pe dascălii acestora pentru performanța realizată și i-a încurajat să susțină în continuare promovarea limbii și a culturii române.



Este o onoare să vă primim la sediul Guvernului României, ca semn al aprecierii pentru munca voastră. Vă felicit pentru pentru ceea ce faceți! Îi felicit pe profesorii și pe părinții voștri”, a afirmat prim-ministrul.

Concursul de limba și literatura română „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!” s-a desfășurat în luna aprilie 2018, fiind la cea de-a XVI-a ediţie. Începând din 2013, ceremonia de premiere a câștigătorilor competiției a fost găzduită de Guvernul României, la Palatul Victoria.

Competiția se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare exclusiv în limba maghiară din județele Harghita, Covasna, Mureș și Bacău.

 Concursul este organizat de Colegiul Naţional „Marton Aron” din Miercurea Ciuc, în parteneriat cu Asociația Comunitară Românească din Harghita și cu sprijinul Departamentului pentru Strategii Guvernamentale din cadrul Secretariatului General al Guvernului.

Competiția își propune să încurajeze dialogului interetnic și să contribuie la creşterea nivelului cunoştinţelor de limba română în rândul elevilor de etnie maghiară din judeţele Harghita şi Covasna, dar și din județele învecinate.

La ceremonia organizată astăzi la Palatul Victoria au participat 35 de elevi însoțiți de 25 de profesori-îndrumători. Premiile oferite de Guvern constau în cărți din literatura română clasică, volume educative și albume de promovare a României.

Guvernul României se implică anual în acest proiect pentru a oferi un cadru cât mai larg de exprimare minorităţilor naționale.

Sursa: http://gov.ro/ro/comunicate&page=2&page=3



Informații utile…Oportunități de finanțare

UE va spori investițiile în cercetare și inovare în domeniul inteligenței artificiale cu fonduri europene


Comisia Europeană a prezentat o serie de măsuri menite să pună inteligența artificială în slujba cetățenilor europeni și să stimuleze competitivitatea Europei în acest domeniu. Comisia a propus o abordare tridirecțională care vizează să sporească investițiile publice și private, să realizeze pregătirea necesară pentru schimbările socio-economice și să asigure un cadru etic și juridic corespunzător. Inițiativa răspunde solicitării liderilor europeni de a concepe o abordare europeană privind inteligența artificială.

Vicepreședintele pentru piața unică digitală, Andrus Ansip, a declarat: „Ca și motorul cu aburi sau curentul electric în trecut, inteligența artificială transformă lumea în care trăim. Aceasta presupune noi provocări pe care Europa ar trebui să le abordeze în comun pentru ca inteligența artificială să se poată dezvolta și să beneficiem cu toții de pe urma ei. Trebuie să investim cel puțin 20 de miliarde EUR până la sfârșitul anului 2020. Comisia își îndeplinește rolul care îi revine: le oferim astăzi cercetătorilor imboldul de care au nevoie pentru a putea dezvolta următoarea generație de tehnologii și aplicații de inteligență artificială, iar întreprinderilor, mijloacele de care au nevoie pentru a le putea adopta și integra în activitatea lor.

Europa are cercetători, laboratoare și start-up-uri de talie mondială în domeniul inteligenței artificiale. De asemenea, în UE sectorul roboticii este puternic dezvoltat, iar transporturile, asistența medicală și industria prelucrătoare sunt sectoare de vârf pe plan mondial, care ar trebui să adopte inteligența artificială pentru a-și menține competitivitatea. Cu toate acestea, având în vedere concurența internațională acerbă, sunt necesare măsuri coordonate pentru ca UE să fie în avangarda dezvoltării inteligenței artificiale.

Impulsionarea sprijinului financiar și încurajarea recurgerii la inteligența artificială în sectoarele public și privat

UE (atât în sectorul public, cât și în cel privat) ar trebui să sporească investițiile în cercetare și inovare în domeniul inteligenței artificiale cu cel puțin 20 de miliarde euro de acum și până la sfârșitul anului 2020. Pentru a sprijini aceste eforturi, Comisia își majorează până la 1,5 miliarde euro investițiile în cadrul programului pentru cercetare și inovare Orizont 2020 pentru perioada 2018-2020. Se preconizează că investițiile respective vor mobiliza încă 2,5 miliarde euro reprezentând finanțări din parteneriatele public-privat existente, de exemplu în domeniul volumelor mari de date și al roboticii. Acestea vor sprijini dezvoltarea inteligenței artificiale în sectoare-cheie, de la transport până la sănătate, vor permite conectarea și consolidarea centrelor de cercetare în acest domeniu din întreaga Europă și vor încuraja testarea și experimentarea. Comisia va sprijini, de asemenea, dezvoltarea unei „platforme de inteligență artificială la cerere” care va oferi, pentru toți utilizatorii, acces la resursele relevante în domeniul inteligenței artificiale în UE.

În plus, Fondul european pentru investiții strategice va fi utilizat pentru a oferi sprijin suplimentar întreprinderilor și start-up-urilor, permițându-le să investească în inteligența artificială. Se urmărește ca, prin Fondul european pentru investiții strategice, să se mobilizeze până în 2020 investiții în valoare de peste 500 de milioane euro, în diferite sectoare-cheie. Comisia își va continua, în același timp, eforturile pentru a crea un mediu care să stimuleze investițiile. Întrucât datele sunt materia primă pentru majoritatea tehnologiilor de inteligență artificială, Comisia propune astăzi un act legislativ care vizează punerea la dispoziție a mai multor date pentru reutilizare, precum și măsuri care să faciliteze schimbul de date. Sunt incluse aici date provenind de la serviciile de utilități publice și date privind mediul, precum și date din cercetare și date din domeniul sănătății.



Sursa: Comisia Europeană

*

Comisia Europeană: Finalizarea rețelelor de transport trans-europene va genera o creștere de 1,8% a PIB-ului până în 2030 și 13 milioane de locuri de muncă


Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu a participat, alături de vicepreședintele pentru Uniunea energiei Maroš Šefčovič, comisarul pentru buget și resurse umane Günther Oettinger și comisarul pentru transport Violeta Bulc, la conferința la nivel înalt „Zilele TEN-T", ce are loc în această perioadă la Ljubljana, în Slovenia.

„Un sector de transport modern, sigur și durabil în întreaga Europă este esențial pentru fiecare cetățean european și fiecare regiune europeană. Această conferință are loc la momentul potrivit, deoarece trebuie să venim cu răspunsuri concrete la o întrebare crucială: cum putem finanța modernizarea transportului pan-european? Politica de coeziune este parte a soluției, având un rol-cheie în îndeplinirea acestui obiectiv", a declarat comisarul european Corina Crețu, înaintea participării la conferință.

Evenimentul, organizat de Comisia Europeană, va aduce laolaltă miniștrii din 26 de țări europene, membri ai Parlamentului European și peste 2.000 de părți interesate din domeniu, pentru a discuta viitorul politicii de transport. În acest context, discuțiile vor avea la bază agenda pozitivă pentru o mobilitate ecologică, conectată și competitivă, prezentată de Comisia Europeană în pachetele sale de inițiative „Europa în mișcare". Ediția din acest an va pune un accent puternic pe investițiile în transport, care promovează crearea de locuri de muncă și prosperitatea economică.

Potrivit estimărilor Comisiei Europene, finalizarea rețelelor de transport trans-europene (TEN-T) prioritare va genera o creștere de 1,8% a PIB-ului până în 2030 și 13 milioane de locuri de muncă în intervalul de timp considerat. Informații suplimentare despre eveniment sunt disponibile aici.



Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

*

POC: Cum se depun cererile de prefinanțare?


Organismul Intermediar pentru Promovarea Societății Informaționale, Direcția Management Financiar și Control a făcut o clarificare privind depunerea cererilor de prefinanțare. Astfel, instrucțiunea MDRAPFE nr. 14605/16.03.2017 prevede în art.3 că Cererile de prefinanțare se vor aviza la plată de OI și se vor plăti de către autoritatea de management după verificarea cererii de rambursare aferentă cererii de prefinanțare anterioare.

Având în vedere că sumele care se completează în cererile de prefinanțare ulterioare depind de cuantumul aprobat pentru cheltuielile care se prezintă spre justificare în cererea de rambursare aferentă cererii de prefinanțare anterioare, necesitând deducerea sumelor necheltuite, dar acordate prin prefinanțare anterioară, se impune respectarea de către beneficiari a regulii de depunere a cererii de prefinanțare ulterioare numai după primirea de la AM POC a Notificării privind situația cererii de rambursare aferentă cererii de prefinanțare anterioare. În caz contrar, cererea de prefinanțare se va respinge de către OIPSI, neputând fi procesată corespunzător.



Sursa: MCI

*

Propunerea Comisiei pentru 2021 – 2027: Bugetul Politicii de coeziune și cel al Politicii Agricole – diminuate! Bugetul pentru Erasmus+ se dublează!


Comisia Europeană a propus astăzi, 2 mai, un buget pe termen lung pentru perioada 2021-2027. 

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat: „Această zi este un moment important pentru Uniunea noastră. Noul buget reprezintă o oportunitate de a ne modela viitorul ca o Uniune nouă și ambițioasă, formată din 27 de state membre unite prin solidaritate. Prin propunerea de astăzi, am prezentat un plan pragmatic care arată cum să obținem mai multe rezultate cu mai puține resurse. Ținând cont de contextul economic favorabil, avem un timp de respiro, ceea ce nu ne scutește însă de faptul că trebuie să facem economii în anumite domenii. Vom asigura buna gestiune financiară prin introducerea primului mecanism privind statul de drept. Aceasta înseamnă să acționăm responsabil când este vorba de banii contribuabililor noștri. Mingea este acum în terenul Parlamentului și al Consiliului. Cred cu tărie că ar trebui să ne propunem să ajungem la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.

Günther H. Oettinger, comisarul responsabil pentru buget și resurse umane, a declarat: “Această propunere de buget este cu adevărat despre valoarea adăugată a UE. Investim și mai mult în domenii în care un stat membru nu poate acționa singur sau în care acțiunea comună este mai eficientă - fie că este vorba de cercetare, migrație, controlul la frontiere sau apărare. Continuăm să finanțăm politicile tradiționale, dar modernizate, cum ar fi politica agricolă comună și politica de coeziune, deoarece beneficiem cu toții de pe urma standardelor ridicate ale produselor noastre agricole și a regiunilor care recuperează decalajele economice.

1. Un buget axat pe rezultate: resurse pe măsura ambițiilor

Uniunea Europeană cu 27 de membri și-a stabilit prioritățile politice și are acum nevoie de resursele necesare pentru a răspunde acestora.

În ansamblu, Comisia propune un buget pe termen lung de 1.135 de miliarde de euro în credite de angajament (exprimate în prețurile din 2018) pentru perioada 2021-2027, echivalentul a 1,11% din venitul național brut al UE27 (VNB). Acest nivel al angajamentelor se traduce în 1.105 miliarde de euro (sau 1,08 % din VNB) în credite de plată (în prețurile din 2018). Aceasta include integrarea în bugetul UE a Fondului european de dezvoltare – principalul instrument al UE de finanțare a cooperării pentru dezvoltare cu țări din Africa, zona Caraibilor și Pacific și care în prezent este un acord interguvernamental. Dacă se ia în considerare inflația, acesta este comparabil ca dimensiune cu bugetul actual pentru perioada 2014-2020 (inclusiv Fondul european de dezvoltare).

Pentru a finanța prioritățile noi și urgente, vor trebui majorate actualele niveluri de finanțare. Investițiile actuale în domenii precum cercetarea și inovarea, tineretul, economia digitală, gestionarea frontierelor, securitatea și apărarea vor contribui la prosperitate, sustenabilitate și securitate în viitor. De exemplu, bugetul alocat programului Erasmus+ și al Corpului european de solidaritate va fi dublat.

În același timp, Comisia a examinat în mod critic domeniile în care se pot face economii și în care se poate îmbunătăți eficiența. Comisia propune o reducere moderată a finanțării pentru politica agricolă comună și politica de coeziune – cu aproximativ 5% în cazul fiecăreia dintre ele – pentru a reflecta noua realitate a unei Uniuni cu 27 de state membre. Aceste politici vor fi modernizate pentru a se asigura că ele pot produce în continuare rezultate, consumând mai puține resurse, și că pot inclusiv sprijini noi priorități. De exemplu, politica de coeziune va avea un rol din ce în ce mai important de jucat în sprijinirea reformelor structurale și în integrarea pe termen lung a migranților.

2. Un buget modern, simplu și flexibil

Conform comunicatului oficial, bugetul UE este modest prin comparație cu dimensiunea economiei europene și cu bugetele naționale. Cu toate acestea, bugetul UE poate avea un impact semnificativ în viețile cetățenilor și ale întreprinderilor – cu condiția de a se investi în domeniile în care Uniunea poate avea un impact mai mare decât au cheltuielile publice la nivel național, domenii în care poate aduce o reală valoare adăugată europeană. Printre exemple se pot cita proiectele de cercetare care reunesc cei mai buni cercetători din Europa, infrastructuri sau proiecte de anvergură menite să asigure reușita transformării digitale sau dotarea Uniunii cu instrumentele de care are nevoie pentru a-și proteja și apăra cetățenii. Acest lucru este indispensabil în lumea actuală aflată în schimbare rapidă, în care Europa se confruntă cu provocări demografice, cu instabilitatea în vecinătatea sa și cu multe alte chestiuni presante care transcend granițele naționale.

Prin urmare, conform comunicatului, Comisia propune un buget modern, simplu și flexibil:

Modern: O nouă Uniune cu 27 de membri are nevoie de un buget nou și modern, care să arate că Europa a integrat învățămintele din trecut. Aceasta înseamnă reducerea în continuare a birocrației atât pentru beneficiari, cât și pentru autoritățile de management prin norme mai coerente pe baza unui cadru unic de reglementare. Totodată, înseamnă și stabilirea unor obiective mai clare și punerea unui accent mai mare pe performanță. Astfel va fi mai ușor atât să se monitorizeze și să se măsoare rezultatele, cât și să se efectueze modificări, dacă este necesar.

Simplu: Structura bugetului va fi mai clară și mai bine adaptată priorităților Uniunii. În prezent, fondurile sunt împărțite la un număr mult prea mare de programe și instrumente, atât în interiorul, cât și în afara bugetului. Prin urmare, Comisia propune reducerea numărului de programe cu mai mult de o treime (de la 58 în prezent la 37 în viitor), de exemplu, prin regruparea în noi programe integrate a surselor de finanțare fragmentate și prin simplificarea radicală a utilizării instrumentelor financiare, inclusiv prin intermediul fondului InvestEU.

Flexibil: Provocările recente – în special criza migrației și a refugiaților din 2015 – au arătat în mod clar limitele flexibilității bugetului actual al UE pentru a reacționa suficient de rapid și de eficace. Propunerea Comisiei include, așadar, o flexibilitate sporită atât în cadrul programelor, cât și între acestea, consolidarea instrumentelor de gestionare a crizelor și crearea unei noi „Rezerve a Uniunii”, care să ne permită să facem față evenimentelor neprevăzute și să răspundem situațiilor de urgență în domenii cum ar fi securitatea și migrația.

3. Bugetul UE și statul de drept: buna gestiune financiară

O inovație majoră în cadrul bugetului propus este consolidarea legăturii dintre finanțarea UE și statul de drept. Respectarea statului de drept reprezintă o condiție prealabilă esențială pentru buna gestiune financiară și pentru eficacitatea finanțării din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism care să protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficiențele generalizate care afectează statul de drept în statele membre. Cu ajutorul noilor instrumente propuse, Uniunea va putea să suspende, să reducă sau să restricționeze accesul la finanțarea din partea UE în mod proporțional cu natura, gravitatea și amploarea deficiențelor care afectează statul de drept. O astfel de decizie ar urma să fie propusă de Comisie și adoptată de Consiliu prin vot cu majoritate calificată inversă.

4. Un buget al UE pentru o uniune economică și monetară puternică și stabilă

O zonă euro stabilă este o condiție prealabilă pentru crearea de locuri de muncă, creștere economică, investiții și echitate socială în întreaga Uniune Europeană. În decembrie 2017, ca parte a foii sale de parcurs pentru aprofundarea uniunii economice și monetare a Europei, Comisia a stabilit modul în care pot fi elaborate noi instrumente bugetare în cadrul finanțelor publice ale UE pentru a promova stabilitatea zonei euro și convergența către zona euro. În noul cadru financiar multianual, sunt propuse două noi instrumente.

- Un nou program de sprijin pentru reforme, care – cu un buget total de 25 de miliarde de euro – va oferi sprijin financiar și tehnic tuturor statelor membre pentru realizarea reformelor prioritare, în special în contextul semestrului european. În plus, un mecanism de convergență va oferi un sprijin specific statelor membre din afara zonei euro în contextul eforturilor acestora de aderare la moneda comună.

- O Funcție europeană de stabilizare a investițiilor, care va contribui la menținerea nivelului investițiilor în cazul șocurilor asimetrice majore. Aceasta va demara sub formă de împrumuturi reciproce („back-to-back”) de la bugetul UE în valoare de până la 30 de miliarde de euro, la care se va adăuga o asistență financiară acordată statelor membre pentru acoperirea costurilor aferente dobânzii. Împrumuturile vor oferi sprijin financiar suplimentar în momentele în care finanțele publice vor fi limitate, însă investițiile prioritare vor trebui menținute.

5. Surse moderne de finanțare pentru bugetul UE

Noile priorități necesită noi investiții. Din acest motiv, Comisia propune să le finanțeze printr-o combinație de fonduri noi (aproximativ 80%), realocări și economii (aproximativ 20%).

Pe baza recomandărilor Grupului la nivel înalt privind „Viitoarea finanțare a UE”, Comisia propune modernizarea și simplificarea sistemului general de finanțare actual – „resurse proprii” – și diversificarea surselor de venituri la buget.

Noi surse pentru finanțarea bugetului pe termen lung

Comisia propune simplificarea sistemului actual de resurse proprii bazat pe taxa pe valoarea adăugată (TVA) și introducerea unui „coș” cuprinzând noi resurse proprii care să fie asociat priorităților noastre politice.

Coșul de noi resurse proprii propus cuprinde:

- 20% din veniturile provenite din sistemul de comercializare a certificatelor de emisii;

- o cotă de prelevare de 3% aplicată noii baze fiscale consolidate comune a societăților (care va fi introdusă treptat după adoptarea legislației necesare);

- o contribuție națională, calculată pe baza cantității de deșeuri de ambalaje din plastic care nu se reciclează în fiecare stat membru (0,80 euro per kilogram).

Aceste noi resurse proprii vor reprezenta aproximativ 12% din totalul bugetului UE și ar putea contribui cu până la 22 de miliarde de euro pe an la finanțarea noilor priorități.

Corecții

- Conform comunicatului oficial, ieșirea Regatului Unit din UE reprezintă o bună ocazie să ne ocupăm de complicatul sistem de corecții – și chiar de „corecții la corecții”. Comisia propune să se elimine toate corecțiile și să se reducă de la 20% la 10% suma pe care o păstrează statele membre atunci când colectează veniturile vamale (acestea fiind una dintre „resursele proprii”) pentru bugetul UE. Datorită celor două măsuri, bugetul UE va deveni mai simplu și mai echitabil.

- Pentru a se evita orice creștere bruscă și drastică a contribuțiilor unora dintre statele membre, Comisia propune eliminarea treptată a corecțiilor actuale pe parcursul unei perioade de cinci ani.

Etape următoare

Pe baza propunerilor din 2 mai 2018, Comisia va prezenta, în săptămânile următoare, propuneri detaliate privind viitoarele programe financiare specifice pentru fiecare sector.

Decizia privind viitorul buget pe termen lung al UE va reveni Consiliului, care va hotărî în unanimitate, cu aprobarea Parlamentului European. Timpul constituie factorul esențial. Negocierile cu privire la actualul buget al UE au durat prea mult. Prin urmare, programe financiare cheie au fost întârziate și proiecte cu un real potențial de redresare economică au fost amânate.

Prin urmare, este necesar să se acorde maximă prioritate negocierilor, fiind de dorit să se ajungă la un acord înainte de alegerile pentru Parlamentul European și de summitul de la Sibiu din 9 mai 2019. Comisia va face tot ce îi stă în putere pentru a se ajunge rapid la un acord.

Sursa: Reprezentanța Comisiei Europene în România

PNDR: Solicitanții de finanțări europene pentru investiții agricole vor respecta criteriile generale de eligibilitate aplicabile în sesiunile anterioare


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat că pentru accesarea fondurilor nerambursabile prin intermediul submăsurilor agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020), solicitanții de finanțări europene vor respecta criteriile generale de eligibilitate aplicabile în sesiunile anterioare.

Astfel, fermierii care au în vedere depunerea unei cereri de finanțare pentru a dezvolta o investiție în sectorul agricol, vor folosi la calculul dimensiunii economice a exploatației agricole Coeficienții de producție standard 2013, conform Reţelei de Informaţii Contabile Agricole (RICA). Astfel, nu se va folosi pentru calcularea dimensiunii exploatațiilor versiunea din 2010 a listei coeficienților de producție standard. De asemenea, solicitanții vor avea în vedere aceleași specii prioritare valabile în sesiunile 2017, ele fiind prevăzute în fișele măsurilor din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

 „În această perioadă se depun la APIA cererile de plată și sunt fermieri interesați să știe cum să declare exploatațiile agricole în vederea accesării fondurilor europene pentru investiții agricole care urmează a fi disponibile în acest an. Astfel, condițiile generale de depunere nu se vor schimba față de sesiunea din anul precedent, însă vor fi câteva modificări în ceea ce privește alocarea, pragurile de calitate și acordarea punctajului aferent fiecărui criteriu de selecție. Toate aceste elemente le vom stabili împreună cu Autoritatea de Management pentru PNDR în urma consultării Comitetului de Monitorizare și le vom comunica în cel mai scurt timp. Așadar, încurajăm fermierii eligibili pentru finanțare prin PNDR să facă toate eforturile pentru a depune în timp util cererea unică de plată la APIA, respectiv până pe 15 mai.” a precizat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu. Lista coeficienților de Producție Standard 2013 poate fi consultată aici. De asemenea, Lista coeficienților de Producție Standard 2013 va fi disponibilă în cadrul cererii de finanțare pentru fiecare submăsură în parte, la momentul publicării acesteia pe pagina de internet a Agenției (www.afir.info) în secțiunea Consultare Publică și, ulterior, în pagina fiecărei submăsuri deschise pentru finanțare.

Sursa: AFIR

*

POR: S-a lansat apelul pentru proiectele nefinalizate ce vizează investiții în infrastructura rutieră


Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 a lansat „Ghidul solicitantului – condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr. POR 2018/6/6.1/5 proiecte nefinalizate, Apel pentru Regiunile Nord Est, Sud Est, Sud Muntenia și Vest, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea infrastructurii rutiere de importanță regională, Prioritatea de investiții 6.1 Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor multimodale”.

Apelul este destinat proiectelor nefinalizate, iar cererile de finanțare pot fi depuse începând cu data de 14 mai până în data de 16 iulie 2018. Un proiect nefinalizat reprezintă un proiect ce poate conţine mai multe elemente fizice/ componente/ articole/ activităţi şi care la data depunerii cererii de finanţare nu are finalizat integral cel puţin unul dintre acestea.

Obiectivul specific al acestei priorități îl reprezintă creșterea gradului de accesibilitate a zonelor rurale și urbane situate în proximitatea rețelei TEN-T, prin modernizarea drumurilor județene. Investițiile vizează modernizarea sau reabilitarea pentru îmbunătățirea parametrilor relevanți, a rețelei de drumuri județene care asigură conectivitatea, directă sau indirectă, cu rețeaua TEN-T, construirea/ modernizarea variantelor ocolitoare cu statut de drum județean aflate pe traseul drumului județean respectiv, precum și investiții destinate siguranței rutiere.

Investiţiile în dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii de transport regională a fost prioritizată prin fundamentări economico-sociale în cadrul Planurilor de Dezvolare Regională, corelate cu Master Planul General de Transport (MPGT) etc.

De asemenea, necesitatea intervențiilor la nivelul variantelor ocolitoare cu statut de drum județean trebuie să rezulte din Planurile de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) ale respectivului oraș/ municipiu care să facă referire la utilitatea/ necesitatea proiectului respectiv, în funcție de nevoile de dezvoltare identificate la nivel local/ regional. În acest sens se va depune Lista de proiecte pe domenii de intervenție aferentă Planului de Mobilitate Urbană Durabilă sau Planul de acțiune aferent Planului de Mobilitate Urban din care să rezulte îndeplinirea condiției menționată. Pentru traseele ce parcurg mai multe județe din cadrul regiunii se pot încheia acorduri de parteneriat sau acorduri-cadru de colaborare cu rolul de a asigura cadrul legal de cooperare în derularea și implementarea proiectelor inter-conectate. Alocarea regională pentru acest apel de proiecte este de 54.548.248,62 euro.

Click aici pentru a vedea Ghidul solicitantului - condiții specifice de accesare a fondurilor în cadrul Apelului de proiecte nr.POR 2018/6/6.1/5 proiecte nefinalizate.



Sursa: AM POR și ADR Sud-Muntenia

POR: S-a lansat apelul destinat proiectelor nefinalizate de tip non-competitiv ce vizează investiții în patrimoniul natural și cultural


Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Regional 2014-2020 a lansat „Ghidul Solicitantului – Condiții specifice de accesare a fondurilor aferent axei 5, Prioritatea de investiții 5.1 – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural pentru proiecte nefinalizate”.

Ghidul Solicitantului conține informațiile specifice necesare în vederea deschiderii apelului de proiecte, referitoare la specificitatea proiectelor, modalitatea de completare și de depunere a cererii de finanțare, condiții de eligibilitate, criterii de verificare. De asemenea, sunt incluse instrucțiuni de completare a cererii de finanțare de către solicitanți, pentru:



  • Apel de proiecte POR/2018/5/5.1/7 regiuni/proiecte nefinalizate, care este valabil pentru proiecte ce urmează a fi implementate în regiunile Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest, Vest, Nord-Vest şi Centru;

  • Apel de proiecte POR/2018/5/5.1/BI/proiecte nefinalizate, care este valabil pentru proiecte ce urmează a fi implementate în regiunea București-Ilfov.

Apelurile de proiecte s-au lansat prin aplicația electronică MySMIS şi sunt dedicate proiectelor nefinalizate. Proiect nefinalizat reprezintă un proiect care poate conţine mai multe elemente fizice sau componente sau articole sau activităţi şi care la data depunerii cererii de finanţare nu are finalizat integral cel puţin unul dintre acestea.

Solicitanţii eligibili sunt autoritățile publice centrale, unitățile administrativ-teritoriale, instituţiile publice, precum şi parteneriatele dintre entităţile menţionate anterior.

Prioritatea de investiții 5.1 - Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural are ca obiectiv specific impulsionarea dezvoltării locale prin conservarea, protejarea și valorificarea patrimoniului cultural și a identității culturale. Locul de implementare al proiectului trebuie situat pe un amplasament distinct delimitat pentru obiectivele de patrimoniu UNESCO, patrimoniu cultural național (urban sau rural) și patrimoniu cultural local din mediul urban. Depunerea cererilor de finanțare se face utilizând sistemul electronic - MY SMIS începând cu data de 14.05.2018, ora 12.00. Cererile de finanțare vor putea fi transmise până la data de 16.07.2018, ora 12.00.

Click aici pentru a vedea ghidul solicitantului.



Sursa: AM POR și ADR Sud-Est



Rezultate din ….Oportunități de finanțare

AFIR: Fondurile alocate pentru sesiunea actuală de primire a proiectelor pentru investiții în sectorul pomicol au fost epuizate


Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că fondurile disponibile prin submăsura (sM) 4.1a „Investiții în exploatații pomicole” din sesiunea actuală, au fost epuizate, fiind atinsă limita de 200% din alocare.

Pentru sM 4.1a, AFIR a primit on-line în sesiunea din acest an 291 de solicitări de finanțare în valoare totală nerambursabilă de 170,4 milioane de euro. Alocarea financiară, disponibilă pentru sesiunea anuală de depunere a cererilor de finanțare a investițiilor la nivel național a fost de 85 milioane de euro. „Numărul mare de proiecte, cât și faptul că plafonul financiar pentru depunerea cererilor de finanțare a fost epuizat arată clar un interes major pe care investițiile în sectorul pomicol îl au în ultima perioadă. Dacă la primele sesiuni am constatat o anumită reținere din partea solicitanților, iată că în acest moment lucrurile se îndreaptă în direcția bună. Este și o consecință a faptului că am reușit să simplificăm multe aspecte pe care beneficiarii ni le-au semnalat și să fim mai aproape de ei în acest proces, deloc ușor, al depunerii de proiecte în sectorul pomicol.” a precizat Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu.

Depunerea proiectelor în cadrul acestei sesiunii s-a oprit înainte de termenul limită prevăzut în anunțul de lansare pentru că valoarea publică totală a proiectelor depuse cu un punctaj estimat mai mare sau egal cu pragul de calitate a depășit 200% din alocare (excluzând valoarea publică totală a proiectelor retrase). Sesiunea de depunere a proiectelor pentru investiții în exploatații pomicole prin sM 4.1a a fost lansată în data de 27 decembrie 2017. Termenul limită de depunere a cererilor de finanțare a fost de 30 iunie 2018.

Sursa: AFIR



Consultare publică

POCU: S-a lansat spre consultare publică Ghidul Solicitantului „Inovare prin formare” dedicat formării angajaților întreprinderilor mari!


Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman din cadru Ministerului Fondurilor Europene a anunţat lansarea spre consultare publică a Ghidului Solicitantului ”Inovare prin formare” (AP3/PI 10iii/OS 3.12).

Obiectivul acestui apel de proiecte este îmbunătățirea nivelului de cunoștințe/competențe/aptitudini ale angajaților, aferente sectoarelor economice/domeniilor identificate conform Strategiei Naționale pentru Competitivitate și Strategiei Naționale de Cercetare Dezvoltare Inovare, în corelare directă cu piața muncii. Valoarea unui proiect este de max. 500.000 euro, iar perioada de implementare este de 18 luni.

Conform unui anunț de pe pagina de facebook a MFE, documentul va fi lansat până în data de 15 mai și are o alocare de 39 milioane euro.

Descarcă ghidul solicitantului

Observaţiile şi sugestiile pot fi trimise până la data de 9 mai 2018 pe adresa consultare.pocu@fonduri-ue.ro.



Sursa: MFE



Competiții




Din actualitate europeană

29 milioane € pentru servicii digitale transfrontaliere


Două apeluri de propuneri de proiecte, lansate la începutul lunii mai prin Mecanismul pentru interconectarea Europei (CEF), au ca scop stimularea și sprijnirea dezvoltării infrastructurii europene de servicii digitale. Un buget maxim de 29 de milioane de euro va fi disponibil pentru a răspunde nevoilor administrațiilor locale, mediului de afaceri și cetățenilor în activitățile lor transfrontaliere.

Călătorii gratuite în întreaga Europă prin "DiscoverEU"


15.000 de tineri aflați la vârsta majoratului vor beneficia, în această vară, de primele călătorii gratuite prin Europa, prin intermediul programului DiscoverEU. Înscrierile vor avea loc în luna iunie, timp de 2 săptămâni, iar tinerii selectați vor putea vizita între una și patru țări din UE, într-o perioadă ce poate ajunge la maximum 30 de zile.

România: Creștere economică puternică, însă în curs de încetinire


Creșterea PIB-ului real a continuat și în 2017, determinată de creșterea consumului privat, impulsionat la rândul său de o politică fiscală expansionistă. Se estimează că creșterea PIB-ului real va încetini în 2018, dar va rămâne robustă. Piața muncii se așteaptă să rămână rigidă pe parcursul orizontului de prognoză. Inflația a crescut la sfârșitul anului 2017 și prognoza arată că va continua să crească, în continuare, în 2018, înainte de a se tempera, într-o oarecare măsură, în 2019. Se preconizează că deficitul bugetar va crește  semnificativ, în mare parte din cauza majorărilor salariale din sectorul public. Acestea sunt principalele concluzii pentru România din cadrul previziunilor economice de primăvară, publicate de Comisia Europeană joi, 3 mai.

continut online ilegal

Consultare publică privind combaterea conținutului online ilegal


Cetățenii UE, dar și organizațiile și părțile interesate, își pot împărtăși opiniile și experiențele privind detectarea și diseminarea de conținut ilegal în mediul online, dar și problemele cauzate de răspândirea acestuia. Consultarea publică este parte a demersului Comisiei Europene de a consolida combaterea tuturor formelor de conținut ilegal, începând de la cel ce ține de terorism, incitare la ură și violență sau de abuz asupra copiilor și mergând până la produse contrafăcute și încălcarea drepturilor de autor.

Thomas Hertog, cercetător finanțat de UE, co-autor al ultimei lucrări a lui Stephen Hawking


Ultima teorie despre originea universului a omului de știință Stephen Hawking, la care acesta a lucrat în colaborare cu profesorul Thomas Hertog de la KU Leuven, a fost publicată în numărul din luna aprilie al renumitei reviste științifice "Jurnalul de Fizică Subatomică / Journal of High-Energy Physics (link is external)". Transmisă spre publicare înainte de decesul profesorului Hawking, lucrarea estimează că universul este finit și mult mai simplu decât este el descris în numeroase teorii curente despre momentul zero (Big Bang).

bugetul_ue_2020

Un buget UE modern, echitabil și flexibil


Comisia Europeană a propus miercuri, 2 mai, un buget pe termen lung pragmatic și modern pentru perioada 2021-2027. Acesta este un răspuns onest la realitatea actuală, în care se așteaptă ca Europa să joace un rol mai important în asigurarea securității și a stabilității într-o lume instabilă, într-un moment în care Brexit va lăsa un gol considerabil în bugetul nostru. Propunerea Comisiei răspunde acestei duble provocări prin reduceri de cheltuieli și prin noi resurse în egală măsură.

Asistență consulară pentru toți cetățenii UE


Începând cu data de 1 mai 2018, cetățenii UE care călătoresc sau locuiesc în afara Uniunii vor putea beneficia de asistență consulară din partea oricărui stat membru în caz de nevoie, atunci când statul lor de origine nu este reprezentat în țara terță în care se află. Noile norme specifică, de asemenea, modul în care statele membre colaborează, în baza unor planuri comune de urgență, astfel încât cetățenii UE care nu dispun de o reprezentanță diplomatică să beneficieze de protecție, în cazul unor crize sau dezastre naturale.

Pentru pensii adecvate sunt necesare eforturi suplimentare în UE


Statele membre acordă, în reformele lor, tot mai multă atenție asigurării unor pensii adecvate și sustenabile, atât în prezent, cât și în viitor. Însă sistemele de pensii naționale trebuie să ia măsuri legate de prelungirea vieții profesionale, ținând cont de creșterea continuă a speranței de viață. De asemenea, statele membre ar trebui să ia măsuri suplimentare pentru a reduce diferențele dintre pensiile bărbaților și cele ale femeilor, iar politicile în materie de pensii ar trebui să protejeze în mod adecvat întreruperile de carieră din motive de îngrijire. Acestea sunt câteva din concluziile celui mai recent raport privind adecvarea pensiilor în UE, publicat de Comisia Europeană luni, 30 aprilie.

Sursa: https://ec.europa.eu/romania/news_ro?Page=3






Sunaţi la numărul gratuit* valabil pentru toate cele 27 de state-membre în cursul orelor de lucru

(9-8:30 CET în timpul săptămânii) 00 800 6 7 8 9 10 11

sau sunaţi la numărul de telefon + 32-2-299.96.96 accesibil de oriunde din lume (tarif normal).


*Anumiţi operatori de telefonie mobilă nu permit accesul la numerele cu prefixul 00800 sau taxează aceste apeluri. În unele cazuri, aceste apeluri pot fi taxate dacă sunt efectuate de la o cabină telefonică sau de la hotel.






Echipa redacţională

Manager public

Alexandra Irina Pădurean

Compartimentul Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale

Dorina Milian

Mulţumim tuturor colegilor

din instituţie

care au participat la elaborare

Edit Vad

- Cancealaria Prefectului

Florin Ioan Mocan

- Serviciul Public Comunitar pentru Eliberare şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Hunedoara

Sebastian Ovidiu Martin

- Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatricularea Vehiculelor Hunedoara

Guvernul României

Instituţia Prefectului - Judeţul Hunedoara

Deva, 330025, Str. 1 Decembrie, nr. 28



Tel.: 0254 211 850/1;

Fax: 0254 215 099; 0254 215 010

prefhd@prefecturahunedoara.ro; https://hd.prefectura.mai.gov.ro/





feed-back:

Acest Buletin Informativ vă aparţine şi ne dorim să cuprindă exact informaţiile care prezintă interes pentru dumneavoastră.

Sugestiile referitoare la genul de informaţie pe care doriţi să o regăsiţi în cuprinsul Buletinului informativ pot fi transmise pe adresa de poştă electronică.

De asemenea, aveţi la dispoziţie şi chestionarul de evaluare a Buletinului Informativ pe care îl puteţi descărca de pe pagina de internet a instituţiei, de la secţiunea „Buletin informativ”.








Yüklə 125,54 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin