Arama ve kurtarma biLGİSİ 6ünite: Kİmyasal biyolojiKRADyolojik ve nükleer silahlar ve korunma yöntemleri



Yüklə 49,8 Kb.
tarix18.01.2018
ölçüsü49,8 Kb.
#38780

ARAMA VE KURTARMA BİLGİSİ 6ünite: KİMYASAL BİYOLOJİKRADYOLOJİK VE NÜKLEER SİLAHLAR VE KORUNMA YÖNTEMLERİ

1-KBRN tehditleri; kimyasal, biyolojik,radyolojik ve nükleer

2-zehirleme gücü çok yüksek olmakla birlikte tespit edilmesi oldukça zor olan, Renksiz, kokusuz olan Öz kütleleri havadan agır olan ve üretimlerinin kolay ve ucuz oldugu belirtilen gazlara ne ad verilir?

>Kimyasal gazlar( Sığınak ve evimizde çamaşır suyu, deterjan, sabun, temizlik suyu (dekontanimasyon) bununlabirlikte içecek su ve yiyeceklerimizi kapalı sızdırmaz kaplarda bulundurmak ve konserve yiyecekler bulundurmak alınacak tedbirler açısından son derece önemlidir)

3-kimyasal gazlar için Binamızda sığınak varsa, olası tehditlere karşı hazırlık yapmalıyız

>Mevcut sığınak ya da belirlediğiniz geçici barınma odalarında dışarıdaniçeriye gaz sızmasını önlemek için pencere kenarlıklarını ve kapı aralarını bant,yapışkan sünger, macun veya saldırı esnasında sızdırmazlığını sağlamak için çarşafları ıslatıp boşlukları mümkün olduğu kadarıyla kapatmak gereklidir

>afet acil durum çantamızı muhakkak hazırlamalıyız ve içerisinde yer alan pilli radyo  (haber ve duyurular için)bu tip saldırılarda son derece önemlidir. Öncelikli olarak siren ikaz sistemlerini öğrenmeli ve siren ikaz alarm kartını acil durum çantamızda, sığınakta ve belirlediğimiz odamızda görünür bir yerde muhafaza etmeliyiz

4-)Kimyasal Gaz Saldırısı Nasıl Anlaşılır?

>Kimyasal gazlaratıldığı zaman havada yoğun sis ve buhar bulutları oluşur. Badem ve sarımsak gibiözel ve değişik bir koku hissedilebilir. Çevrede tereddüt uyandıracak yağ ve sudamlacıkları görülebilir. Kimyasal silah kullanıldığında görme bozukluğu, bulantı,kusma, nefes darlığı, ani baş ağrısı, ciltte kızarıklık ve kabarcıklar görülebilir.Çevrede küçük böcek, sinek, fare gibi canlıların ölümleri görülür. İletişim araçlarını sürekli açık tutarak ilgili resmî kurumlardan yapılacak uyarı ve yönlendirmelere uymaya özen göstermeliyiz.

5-Kimyasal Gazlara Maruz Kalma Esnasında Yapılacaklar nelerdir?

>Belirlediğimiz sığınak veya odada gaz maskemiz varsa gaz maskesi, yoksa ıslak bir havluyla tehlike geçene kadar solumamızı bu şekilde yapmalı, eğer saldırıya dışarıda bir yerde yakalanırsak hemen kapalı bir yere sığınmak gerekir.Eğer yağmur yağıyorsa el ve yüzün kirlenmesi (Kontaminasyon) engellenmeli,şayet kirli kontamine olmuş ise ellerimizi yüzümüze, gözümüze ve ağzımıza sürmememiz gerekir.

6-)Kimyasal Gazlara Maruz Kalındıktan Sonra Yapılması Gerekenler nelerdir?

>Öncelikli olarak ilgili resmî kurumlardan gelecek uyarı ve yönlendirmelere dikkat edilmeli, daha sonra mümkünse giysilerimizi değiştirmeli ve çıkarılan elbiselerimizi çamaşır suyu, deterjan ve bol su ile temizlenmesi (dekontanimasyonu) sağlanmalı.

7-)Kimyasal Gazlara Maruz Kalanlara Yapılacak İlkyardım neler olabilir?

>Hastalanan kişi en yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli, gözve çevresinde kimyasal bir madde bulaşmışsa bol su ile yıkanmalı ve asla kirlenen yüzey ovarcasına yıkanmamalıdır. Çünkü kimyasal ajan dağılarak deride ciddi yayılmalarla birlikte dozunu artırabilir.

8-)Tarihin birçok döneminde savaşlar esnasında vebadan ölmüş insanlar mancınıklara yerleştirip düşman kalelerine atılarak büyük zayiatların verdirildiği saldırı örnegi nedir?

>BİYOLOJİK SALDIRILAR(Biyolojik savaş ajanlarının üretilmesi kolay ve ucuzdur)

9-) insanlar, evcil hayvanlar ve bitkilerde ölüm veya büyük maddi zararlar getirmek suretiyle mikro organizmalar ve bunların toksinlerinin (zehirlerinin) bilerek kullanılmakta olundugu KBRN tehditi nedir?

>biyolojik savaş ajanları(BİYOLOJİK SALDIRILAR)

10-)Biyolojik Savaş Ajanlarının Vücuda Giriş Yolları:

1- Solunum Yolu  

2- Sindirim Yolu

3- Deri

4- Göz konjiktivaları



5- Cinsel tenasül organları
11-)Biyolojik Saldırılar Öncesi Yapılacaklar nelerdir?
>İlgili resmi kurumlardan konuyla ilgili bilgi ve eğitimler alınız. Binamızda

sığınak varsa, olası tehditlere karşı hazırlık yapınız. Eğer sığınağınız yoksa

evinizdeki penceresi en az olan korumaya elverişli bir odasını geçici barınma

noktası olarak seçip hazırlıklara başlayınız. Özelikle sağlık kuruluşları olası

saldırılara karşı gerekli hijyen, aşı, serum ve ilaç hazırlıklarını yapmalı, acil durum

çantası içerisine yedek kıyafetlerimiz koymalı, şahsi ve çevre temizliğine dikkat

etmeli, yiyecek ve içeceklerin kapalı kaplarda bulundurulmasına özen gösterilmeli,

ilgili kurumlardan gelecek uyarılara dikkat edilmelidir.


12-)Biyolojik Harp Ajanlarının Saldırısı Durumunda Yapılması Gerekenler nelerdir?
>İlgili resmî kurumlardan gelecek uyarı ve ikazlara dikkat edilmeli, iletişim

kaynaklarını sürekli açık tutmalı, varsa maske giyilmeli, kişisel hijyen ve temizliğe

önem gösterilmeli, çevredeki cisimlere el sürmemeye dikkat edilmelidir.

>Özellikle içecekler kaynatarak içilmeli, kullanılacak malzeme ve ilaçlar sterile

edilmeli, olası bir fiziksel rahatsızlık durumunda en yakın sağlık kuruluşuna

başvurulmalıdır

13-)biyolojil saldırı sonrası yapılacaklar nelerdir?
>Yiyecek ve içecekleri hemen tüketmeyin, biyolojik maddelere maruz kalanları sıcak

sabunlu su ile yıkayarak temizliğini (dekontaminasyonunu) sağlayınız. Kirlenen

elbiseleri yıkayarak temizliğini (dekontaminasyonunu) sağlayınız. Taze meyve vesebzelerin kirli kısımları kesilerek atılır, geri kalan kısmı ise bol su ile yıkanır. Et ve buna benzer yiyeceklerin üst ve alt kısımlarında bir iki santim kalınlığında kısımları kesilip atılarak ve iyice pişirilip böyle tüketimi sağlanmalıdır. Kapalı ambalajlı yiyecek maddeleri (konserve benzerleri) on beş dakika suda kaynatıldıktan sonra tüketimi sağlanmalıdır. Bina, barınma ve çalışma alanları gibi büyük yapıların temizlenmesinde profesyonel ekiplerden destek alınmalı, daha küçük yapılarda havalandırma yapılmalı ve akabinde kireç kaymağı ile fırçalanarak veya sıcak sabunlu su ile yıkanmalıdır
14-)RADYOLOJİK NÜKLEER SİLAHLAR VE KORUNMAYÖNTEMLERİ

 Amerika’nın Japonya’ya atığı nükleer silahlarla birlikte klasik savaş  yöntemleri yerine bir veya birden fazla ülkeyi yok edecek güçte nükleer ve hidrojen bombaları yavaş yavaş yerini almıştır.


Günümüzde nükleer ve radyolojik gelişmeler özelikle tıp alanında insanların ve diğer canlıların tedavisinde kullanılan ve büyük başarı sağlayan bir teknolojidir
Afet acil durumlar yönünden bakılması gereken en önemli noktalar ise savaş dışında nükleer santraller ve tıbbı görüntüleme merkezlerin olası bir kaza veya afet sonrası oluşabilecek risklerine karşı hazırlıklı olmaktır.

15-)Atom çekirdeğinin bir atomun parçalanması ya da iki atomun birleşmesi hâlinde açığa çıkan enerjiden faydalanarak yapılan silahlara ne ad verilir?

>nükleer silahlar(Atom silahları)

16-füsyon olayından istifade edilerek yapılmış silahlara ne ad verilir?

>Atom silahları (nükleer silahlar)

17-)bazı ağır metal (uranyum, plütonyum gibi) atomların nötron bombardımanı sayesinde eşit olmayan iki parçaya ayrılmasıdır ki bu esasa göre yapılan silahlar için enerji birikimi kiloton(KT), 1.000 ton T.N.T (dinamit) nin yıkma gücüne eşit bir basıncın ifadesidir.

18-)NOT:> Afet acil durumlar yönünden bakılması gereken en önemli noktalar ise savaş  dışında Nükleer santraller ve Tıbbı görüntüleme merkezlerin olası bir kaza veya afet sonrası oluşabilecek risklerine karşı hazırlıklı olmak.

19-)RADYOLOJİK  NÜKLEER SİLAHLARIN ETKİLERİ NELERDİR?

>Nükleer silahların etkileri; ani etkiler ve kalıntı etkiler olarak ikiye ayrılır

20-)Patlamadan sonra ilk 1 dakika içerisinde meydana gelen etkilere nedenir?

>• Ani Etkiler

21-)ani etkiler 2ye ayrılır

1-• Işık 2-• Isı 3-Ani Nükleer Radyasyon

22-)nükleer şimşek adı da verilen ve güneşten birkaç defa parlak olduğu için çıplak göze, direk ulaştığı takdirde 15–45 dakika süren geçici bir körlüğe sebep olan etkiye ne ad verilir?

>Işık

23-)nükleer  şimşeğin beraberinde gelmekte olan Bu sebeple belirli bir uzaklıkta ve açıkta bulunan şahıslar için çok tehlikeli olan etki nedir?



> ısı

24-)Isı radyasyonlarının özellikleri:

• Devamlıdır,

• Çok süratlidir,

• Çevre ısısını ani olarak yükselttiğinden geniş çapta yangınlara sebep olur,

• Mesafe ile azalır,

• Nüfuz hassasiyeti yoktur,
25-)Ani Nükleer Radyasyon akla gelen en önemli tehlikeleri nelerdir?
1-alfa partikülleri 2-beta partikülleri 3-nötronlar 4-gama ışınlarıdır
26-) Pozitif elektrik yüklü partiküllerdir. Menzilleri birkaç santimetre içinde olup nüfuz kabiliyetleri olmayan ani nükleer radyasyon etkisine ne ad verilir?
> Alfa Partikülleri (Zerreleri)
27-) Negatif elektrik yüklü ve çok küçük kitlesi olan bir iyondur. Menzili 4‐5 metre

kadar olup nüfuz kabiliyeti bulunmayan ani nükleer radyosyon tehlikesi nedir?


> Beta Partikülleri (Zerreleri)
28-) Elektrik yükü olmayan fakat atom çekirdeklerinden fırladıklarında radyoaktif olmaya müsait cisimlerin atomlarını parçalayıp onları suni olarak radyoaktif hale getiren zerrelerdir ve Büyük tehlike oluşturabilecek kabiliyettedirler fakat menzilleri 100 metreden biraz fazla olan etkiye ne ad verilir?
> Nötronlar
29-) Yüksek frekanslı elektromanyetik dalgalar halinde yayılan bu etkinin hem uzun menzilli ve kitlesiz oluşu, hem de engel tanımayan bir nüfuz kabiliyeti bulunuşu tehlikeyi çoğaltmaktadır bu ani nükleer etkiye ne ad verilir?
> Gama Işınları (Ani Nükleer Radyasyon denince hemen"Gama Işınları" akla gelmektedir.)
30-) Gama Işınlarının Özellikleri;

• Devamlıdır,

• Çok süratlidir,

• Hissedilmez,

• Büyük bir etki hassasiyeti vardır,

• Kısa bir süre için tesirlidir,

• Öldürücüdür,

• Cansızlara etkisi yoktur

31-) bir dakika ya da biraz fazla devamlılığı olan, ışık yayan, duyu organları ile varlığını anlamak mümkün olmayan ve hücreleri iyonize ederek insanı hasta edip öldürebilen bir tehlike ne denir?
> Gama ışınları
32-) Ateş  topundan yayılan yoğun ısının genişleyerek havayı itmesi sureti ile meydana gelen etkiye ne ad verilir?
> basınç etkisi
33-) Basınç (Blast) etkileri nelerdir?

1- Devamlıdır,

2- Yavaş seyreder (Ses hızından),

3- Endirekt yangınlar çıkarır,

4-Bina ve köprüleri yıkar

5- Elektromanyetik Pals

34-) basıncın harap edeceği binalarda birçok elektrik kontağı, havagazı patlaması ve daha çok mevcut ateşin dağılması sonucunda sayısız yangın başlangıçları da görülecektir. Bu yangınlar ne ad verilir?

> endirekt yangınlar

35-) elektronik devreler kullanan modern cihazları bozmak, istenmeyen sinyal çıkarmasına neden olmak suretiyle malzeme hasarına neden olan etkiye ne denir?

> Elektromanyetik pals

36-) İlk tesir sırasında tamamen yıkılmayan binaların ikinci safhada yıkılmaları kuvvetle muhtemeldir

şeklinde belirtilen etki nedir?

>basınc(blast)

37-) Kalıntı Etkileri (Radyoaktif Serpinti)

Radyoaktif serpinti bomba patladıktan 30–60 dakika sonra başlar. Nükleer infilakın bütün etkilerini 100 kabul edersek, bu etkilerden:

• %35'i Isı (Işık ile birlikte gelmektedir).

• % 5i Ani Nükleer Radyasyon

• %45'i Basınç (Blast)

• %15'i Kalıntı Etki (Radyoaktif Serpinti)

38-) (Radyoaktif Serpinti ) 1-Kalıcıdır 2- Nereye gideceği önceden bilinmez

39-)Gama ışını yayan kaynak bizden az ya da çok uzaklıktadır. Bu kaynaktan gelen nükleer radyasyon, vücudumuzdaki organları meydana getiren dokuların hücrelerinde iyonizasyona ve sonuç olarak hücrelerin ölümüne sebep olur. Hücre ölümü ile yerine koyma organındaki aksama hastalanmayı, bu olayın devamı ise ölüme sebep olan hastalıga ne ad verılır?

>Radyasyon Hastalığı

40-)Nükleer radyasyon kaynakları nefes alınırken solunum yolu ve organlarına,radyasyon bulaşmış  yiyecek ve içeceklere dikkat edilmezse sindirim organlarına,açık yara veya yaralardan doğruca kana yani dolaşım sistemine girebilir bu şekilde tarif edilen radyasyon hastalıgı nedir?

>Radyoaktif Zehirlenme

NOT:> Nükleer radyasyon kaynakları nefes alınırken solunum yol ve organlarına,

radyasyon bulaşmış  yiyecek ve içeceklere dikkat edilmezse sindirim organlarına açık yara veya

yaralardan doğruca kana yani dolaşım sistemine girebilir.
41-)hastalık belirtileri başka  şekilde olmadığından hissedildiği ya da başkaları tarafından fark edildiği andan itibaren bu belirtiler görülür:

• Hâlsizlik, isteksizlik, bitkinlik,

• Mide bulantısı, baş dönmesi,

• Mide bulantısı, kusma, baş ağrısı,

• Kusma, şiddetli baş ağrısı,

• Kusma, ateş yükselmesi, kanlı ishal,

• Kusma ve kanlı ishalin devam etmesi, ölüm
NOT.> Nükleer infilakın kalıntı tesirleri, radyoaktif çürüme tamamlanıncaya kadar derece derece korunma zorunluluğu bulunan ve korunma kurallarına uymayanları öldürebilen kesin bir tehlikedir.

NOT:> Radyoaktif çürüme ilk anlarda çok hızlıdır. Çürüme zaman uzadıkça hızından kaybederek devam eder ve sona erer.Başlangıç zamanı silahın patlamasından bir saat sonrası kabul edilmektedir.


42-)Radyasyondan Korunmada Ana Prensiplerİ>1- Mesafe 2-engel 3-zaman
1-mesafe>Radyoaktif kaynakla arasındaki uzaklık dört metre olan bir canlı bu kaynaktaki  şiddetin üçte birinden, uzaklığı 7,5 metre olan canlı yarısından, uzaklığı 30 metre olan canlı ise dörtte üçünden korunmuş olur.
2-engel>radyoaktif kaynak arasında ne kadar fazla yarı kalınlık sağlayan bir engel varsa o canlının göstereceği etki aynı ölçüde az olacaktır.
3-zaman>Radyoaktif çürüme ilk anlarda çok hızlıdır. Çürüme zaman uzadıkça hızını kaybederek devam eder ve sona erer. Başlangıç zamanı silahın patlamasından bir saat sonrası olarak kabul edilmektedir.
43-)BİR NÜKLEER SALDIRI OLDUĞUNDA ALINACAKTEDBİRLER

** Dışarıda iseniz;

• Patlama ışığını görür görmez, hemen çukur bir yere veya duvar dibine veya

kuytu bir yere YATIN!

• Kollarınızı başınızın üstünde kavuşturun! (gözler kapalı olacak veya ışığı

görmeyecek)

• Dizlerinizi karnınıza doğru çekip KAPANIN!

• Çıplak yerlerinizi (giysilerinizle) ÖRTÜN!

• Bu durumunuzu ışık, yakıcı hava hareketi ve yıkılmalar sona erene kadar

koruyun (1 dk.)

• Bombanın patladığını kuvvetli ışıktan hemen anlayın.

• Sonra da kalkıp telaş etmeden en yakın sığınağa yönelin;

**o SIĞINAĞA GİRMEDEN ÖNDE 30–60 DK. ZAMANINIZ VAR!

• Ağzınızı ve burnunuzu tozlara karşı bir bezle, elbise parçasıyla vb. koruyun.

• Sığınağa girmeden önce giysinizdeki tozu mutlaka çırpın, süpürün. Gerekirse değiştirin.

• El, yüz, saçlar ve diğer çıplak kalmış yerlerinizi mutlaka yıkayın.

• Sığınakta kullanacağınız gerekli malzemeleri alın ve sığınağa girin.

*** Evde veya İş Yerinde iseniz;

— YAT, KAPAN, ÖRTÜN!

o Fakat cam kırıklarından ve düşen eşyalardan korunmak için:

• Sırtınızı pencereye dönün.

• Masa, ranza, koltuk altlarına / arkalarına yatın.

• Tehlike geçince doğruca sığınağa gitmek üzere yukarıda belirtilen hazırlıkları yapın.

o SIĞINAĞA GİRMEK İÇİN 30–60 DK ZAMANINIZ VARDIR!

** Araçta iseniz;

* Parlak ışığı görür görmez:

— Aracı ve motorunu durdurun.

— Hemen açık yerlerinizi kapatın

— Ellerinizi başınızın üzerine koyun ( başınızı koruyun).

— Sırtınız camlara dönük olarak, dizlerinizin üzerine kapanın. YAT, KAPAN,ÖRTÜN!

— Tehlike geçince sığınağa giriş hazırlıklarına başlayın. Telaş etmeyin.

**Okulda iseniz;

* Parlak ışığı görür görmez;

— YAT, KAPAN, ÖRTÜN!

— Derhal sıraların altına girin.

— Sırtınız camlara dönük olarak kapanın

— Sonra telaş etmeden öğretmeninizin talimatıyla sığınağa girin.
44-)YASAL DAYNAKLAR
>Sığınak yönetmeliği ve yasal dayanaklar Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından, Resmî Gazete’nin 25.08.1988 tarihli 19910. sayısında yayımlanmıştır.
45-)Sığınak yönetmeliği ve yasal dayanaklar hangi kurum tarafından yayınlanmıştır.?
>Başbakanlık Afet Acil Durum Yönetim Başkanlığı tarafından yayınlanmıştır.
46-) ‐ Nükleer ve konvansiyonel silahlarla, biyolojik ve kimyevi harp maddelerinin tesirlerinden ve tabii afetlerden insanlarla, insanların yaşaması ve ülkenin harp gücünün devamı için zaruri canlı ve cansız kıymetleri korumak maksadıyla inşa edilen korunma yerlerine ne ad verilir?
>sığınak
47-) ‐ Sığınaklar korunacak veya korunacakların durumuna göre ikiye ayrılır.

Kullanacaklara Göre Sığınak Çeşitler>1- Özel sığınaklar 2- Genel Sığınaklar

Kullanım Amacına Göre Sığınak Çeşitleri> a) Basınç Sığınakları b) Serpinti sığınakları
1>özel sıgınaklar> : Özel veya kamuya ait bina ve tesislerin öncelikle en alt bodrum katlarında ya da toprağa oturan kısımlarında veya bina içinde
2>genel sıgınaklar> Nüfus ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde dışarıda bulunan halkın korunmasını sağlamak amacıyla yapılan yapılar

a) Basınç Sığınakları:> Nükleer silahların ani (ışık, ısı, basınç ve ilk radyasyon) ve kalıntı (radyoaktif serpinti) etkileriyle konvansiyonel silahların tesirlerine,kimyasal ve biyolojik harp maddelerine karşı korunmak amacıyla Devlet tarafından inşa edilen sığınaklardır


b) ) Serpinti sığınakları: Radyoaktif serpinti etkilerine karşı korunmak amacıyla inşa edilen sığınaklardır. Bu sığınaklar; kimyasal ve biyolojik harp maddelerine, nükleer silahların zayıflamış basınç ve ısı tesirlerine ve konvansiyonel silahların parça tesirlerine karşı da korunmayı sağlar
Serpinti sığınaklarının yer üstünde veya kısmen yeraltında yapılanları TAKS hesabına dâhil edilir. Ana yapıdan ayrı tamamen toprağın altında kalanlar ise TAKS hesabına dâhil edilmez.

Sığınaklar emsal hesabına dâhil değildir.


not:> Sığınak gerektirdiği tespit olunan yapıların toplam ihtiyacını karşılayacak büyüklükten az olmamak kaydıyla parselde ortak bir veya birden fazla sığınak yapılabilir.
48-) Gerektiğinde Genel Sığınak Olarak Kullanılacak Yerler:

Yapılacak metroların gerektiğinde genel sığınak olarak inşa edilmeleri esastır.


Sinema, tiyatro, eğlence yeri, otopark, garaj, kapalı çarşı ve pasaj gibi yapı

ve tesislerinin yeraltında inşa edilmelerini teşvik için belediyelerce her türlü

kolaylık sağlanması ve buraların gerektiğinde genel sığınak olarak kullanılması için

gerekli tedbirlerin alınması zorunludur


49-) Sığınakların Bakımı, Muhafazası ve Denetimi:
resmî ve özel bütün tesisler ve binalara ait sığınakların bakım ve muhafazası

sığınağın bulunduğu binanın görevlendirilen yönetici denetiminde bina koruma

amirince sağlanır.

Meskenlerdeki sığınakların bakım ve muhafazası ise, bina malik ve

yöneticilerince sağlanır.

NOT:> Sığınak incelemesi yapılıp sığınak yeri tespit ve tahsis olunmadıkça kat mülkiyeti bozulamaz,

yeni yapı ruhsatı düzenlenemez.
50-) siyasal, dinsel ve/veya ekonomik hedeflere ulaşmak amacıyla sivillere; resmî, yerel ve genel yönetimlere yönelik baskı, yıldırma ve her türlü  şiddet içeren yolun kullanımına NE AD VERİLİR?
> Terör ya da terörizm
51-) NOT:Terör uygulayan organize gruplara terör örgütü; terör uygulayan şahıslara ise terörist denir.
Tarihte ilk terörizm yapılanma örneği, İsmâilî Devleti'nin merkezi durumunda olan ve sarp dağların tepesine yer alan Alamut Kalesi’dir.

İddialara göre burası Hasan Sabbah'ın fedailerine sahte bir cennet vaad ederek kendi Haşhaşilik öğretisini yaydığı mekândır.

Öğretisini yaymak için fedailerine cennetin anahtarlarını elinde bulundurduğuna inandırmış ve bu sayede suikastçılar yetiştirmiştir. Dünya üzerinde suikast kavramının ilk ortaya atıldığı yerdir.

52-) Terörizmin ana hedefleri  


1. Halkı veya hedef bir topluluğu korkutmak, dehşete düşürmek,  

2. Yerleşik otoriteyi tahrip etmek. Onun, terörist ile masum kitle arasında ayırım

yapmadan baskı yöntemlerine başvurmasını sağlamak,  

3. Otoriteye veya düzene karşı olan güçleri harekete geçirmek.  

4. Yerleşik otoritenin güçlerini ve kurumlarını etkisizleştirmek, işlemez kılmak,  

5. Kamuoyunu olumlu (kendi lehinde) veya olumsuz (düzene karşı) yönde

etkilemek, yönlendirmek,  

6. Siyasal güç odaklarını ele geçirmek veya var olan yönetimi devirmek.  

7. Sempatizan ve taraftarlarına güçlü olduğunu göstermek

8. Hükûmetleri çıkmaza sokarak, kaos ortamından faydalanarak siyasi ve illegal

isteklerinin yerine getirilmesi için baskı oluşturmak
53-) Günümüzde sıkça görülen terör olayları şunlardır
1 silahsız propaganda eylemleri,

2-silahlı eylemler,

3- bombalama eylemleri,

4-intihar eylemleri, 

5- şüpheli zarf ve paketler şeklindedir
54-)NOT:> Bazı biyolojik harp ajanları ani etkileri gözükmeyip kuluçkalama süresi uzun olabileceğinden bu konuda hassasiyet gösterilip yetkili kişi\kurumlardan bilgi gizlenmemelidir.
55-) Terörist Eylemlerde Kullanılan Kimyasal Maddeler (KBRN):
• Öldürmek,  

• Yaralamak,  

• İnsanları etkisiz hale getirmek,  

• Bitkisel ve hayvansal besin kaynaklarını, besin stoklarını kontamine etmek ve yok etmek,  

• Ekonomik önemi olan hedefleri işlemez hale getirmek,  

• Kaosa ve paniğe neden olmak  


56-) KBRN Tehlikelerine Karşı Korunmak İçin  :
• Siren, ikaz ve alarm işaretlerini öğrenmeli ve uygulanmalıdır.

• Personel eğitilmelidir,

• Güvenlik personeli NBC malzeme ve teçhizatı ile teçhiz edilmelidir,

• Toplu korunma planlaması yapılmalıdır,

• Sığınakların çalışabilirliği denenmelidir,

• Toplu korunma sığınağı olmayan yerlerde, PVC sistemli   (Contalı) kapı ve pencereler tercih edilmelidir,

• Contalı kapı ve pencere sistemi olmadığı yerlerde kapı ve pencerelerin sızdırmazlığı sağlanmalıdır,

• Tesislere girişte personel üzerinde NBC kirliliği araştırılmalıdır,

• Paket ve mektuplar yüksek dozajda ultraviyole ışınlarından geçirilmelidir.(Mikroorganizma ve sporların öldürülmesi için).

57-) e bazı soruların sorulması ve bu sorulara cevaplar bularak toplumu yönlendirmemiz gerekir. Bu sorulara örnek verirsek:  

 Bina yeterli derece de sağlam mı?

 Neden bitişik nizam bina?

 Okulumun toplanma alanı neresi?

 Geçici barınma nasıl sağlanacak?

 Binanın sığınağı neresi ve korunmak için gerekli donanımlara sahip mi?

 Okulumuzda bir yangın olursa görevliler yeterince bilgili ve donamlı mı?

 Acil durumlarda nasıl haberleşeceğiz?

 Bir arkadaşımız yararlanırsa kim nasıl tıbbı yardımda bulunacak?


58-) insanoğlunun birçok bilim dalında üstün gelişme ve başarı sağladığı dönem nedir?>20yy
Yüklə 49,8 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin