ARAMA VE KURTARMA BİLGİSİ ÜNİTE=3 (SİVİL KORUMA)
1-) Sivil savunma ve sivil korunma terimlerinin arasındaki fark nedir ?
> sivil savunmanın genellikle otoriter bir yapıda olmasına karşın,
> sivil korunmanın iş birliği ve bilgi paylaşımını içermesiyle açıklanmaktadır.
2-) Sivil savunma ve sivil korunma terimleri günlük dilde en genel anlamıyla nasıl ifade etmek için kullanılmaktadır.?
> zor durumdaki insanlar arasındaki yardımlaşma ve dayanışmayı ifade etmek için kullanılmaktadır.
3-) Sivil savunma düşman saldırılarına, tabii afetlere, sabotajlar ve büyük yangınlara karşı halkın can ve mal kaybının en az seviyeye indirilmesi, hayati öneme sahip her türlü resmî ve özel tesis ve teşekküllerin korunması ve faaliyetlerinin devamı için acil tamir ve ıslahı, korunma gayretlerinin sivil halk tarafından azami surette desteklenmesi ve afet sonrası maneviyatının muhafazası maksadıyla alınacak her türlü silahsız koruyucu ve kurtarıcı önlem ve faaliyetleri içermektedir. şeklinde tanımlanan kavrama ne ad verilir?
> Türkiye Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın (AFAD) resmî web sitesinde, sivil savunma ifadesi
4-) savaş ve çatışma zamanlarında bütün operasyon yönetim araçlarını kullanmak anlamına gelmekte, bu da büyük ölçüde otoriter yönetim tekniklerini ve bireysel özgürlüklerin kısıtlanmasını gündeme getirmektedir. şeklinde tanımlanan kavram nedir?
> sivil savunma
5-) komuta ve kontrol yöntemlerinden ziyade iş birliği ve bilgi paylaşımına dayalı yönetim biçimlerine doğru ilerlemektedir. Kısaca özetleyecek olursak nüfusun olaylar ve felaketler karşısında savunulmasını lüzumlu kılan etkinlikleri de içermektedir. şeklinde tanımlanan kavrama ne ad verilir?
> sivil korunma
6-) NOT : >> komuta ve kontrol yöntemlerinden ziyade iş birliği ve bilgi paylaşımına dayalı yönetim biçimlerine doğru ilerlemektedir. şeklinde tanımlanan kavrama ne ad verilir?
> Sivil korunma
7-) Sivil korunma terimine alternatif olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde hangi ifade kullanılmaktadır?
> “Acil Duruma Hazır Bulunma”
8-) Amerika Birleşik Devletleri’nde meydana gelen 11 Eylül 2001’deki saldırıların gerçekleşmesiyle acil durum planlaması ihtiyacının ortaya çıkması sivil korunma ifadesinin kapsamına askerî otoritelerin yeniden devreye girmesini gerektirdiğini düşündürmüş, bu tarihten sonra sivil korunma ifadesi hangi anlamı da içermeye başlamıştır?
> tedricen terör saldırılarına karşı sivil halkın korunması anlamını da içermeye başlamıştır.
9-) Eylül 2001'deki saldırılardan sonra benzer şekilde terörle mücadele Alman iç politikasının da en önemli konuları arasına girmesiyle beraber 2004 yılında Almanya'da hangi kurum kurulmuştur?
> Sivil Korunma ve Acil Yardım Federal Dairesi kurulmuştur.
10-) günümüzde sivil korunma hem deniz kirliliği, sel, depremler gibi geleneksel işleri, hem de terör saldırıları, küresel iklim değişikliği gibi yeni çalışmaları kapsamaktadır. hangi kuruma sivil korunma yukarıdaki gibi tanımlanmıştır?
> Birleşik Avrupa Sivil Korunma Stratejisine göre
11-) sivil savunma felsefesinden doğan, zaman içerisinde acil durum yönetimini de kapsayacak şekilde gelişen şemsiye kavram olarak düşünülen kavram nedir?
> sivil korunma
12-)NOT : > sivil korunmanın _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ilişkisine dikkat çekilmektedir.?boşluğu doldurunuz.
> temel insan haklarıyla
13-) Bazı katılımcılara göre koruma sadece _ _ _ _ _ _ _ _ _ ifade ederken, diğerlerine göre _ _ _ _ _ _ _ _ _ olmadan korunma eksik kalacağı ileri sürülmüştür.? boşlukları doldurunuz.
>1.boşluk > fiziksel güvenliği ------------- 2.boşluk > insan hakları
14-) Sivil korunmayı insan haklarıyla birlikte savunanlara göre eğer kadın hakları desteklenmezse kadınlar için fiziki güvenlik baltalanabilir, bu nedenle sivil korunma kadınlar için _ _ _ _ _ _ _ _ _ haklarını da içermelidir.? boşluğu doldurunuz.
> fiziki güvenlik
15-) 2005 Dünya zirvesinde belirtildiği üzere mezalimi engelleme ile ilgili önemli ve gelişmeye devam eden bir kavramdır. Temel amacı savaş ve barış zamanında meydana gelebilecek toplu zulümleri engellemektir. şeklinde tanımlanan kavrama ne ad verilir ?
> Koruma sorumluluğu
16-) AB ülkeleri arasında sivil korunma en etkin _ _ _ _ _ _ _ _ alanlarından biri olmuştur. boşluğu doldurunuz.
> iş birliği
NOT : > Avrupa Birliği’nde Sivil Korunma en etkin iş birliği alanlarından biridir.
17-) Sivil korunmayı içeren günümüz Avrupa yasama çerçevesi _ _ _ _ _ tarihinde_ _ _ _ _ ’da oluşturulmuştur.
> 1.Boşluk > 1985 --------- 2.boşluk > ROMA
18-) Finans yapılanması sivil korunma etkinliklerinin 3 ana yönünü kapsamaktadır.bunlar:
> 1- önleme ve hazır bulunma 2- müdahale 3- iyileştirme şeklinde 3 ana yönünü kapsamaktadır.
19-)NOT : > Avrupa Birliği’nde sivil korunma için iş birliğine yönelik tehditler arasına _ _ _ _ _ veya kasıtlı olarak ortaya çıkan _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ da girmiştir.
> 1.boşluk > kaza --------------- 2.boşluk > kimyasal patlamalar
20-) 1976 yılında İtalya’da Seveso Kasabası’nda kimyasal bir tesisteki kaza sonrasında kasaba çevresinde yoğun buhar bulutu salınımınınoluşması, kimyasal kirliliğe neden olması tesisin boşaltılmasına yol açmıştır. Bu olayla birlikte ilk kez Avrupa Birliği’nin gündemine _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ sorunu da girmiştir. boslugu doldurunuz.
> kimyasal kirliliğinin çevreye bulaşması
21-) ilk kez Avrupa Birliği’nin gündemine kimyasal kirliliğinin çevreye bulaşması sorununun girdiği kaza nerede gerçekleşmiştir?.
> 1976 yılında İtalya’da Seveso Kasabası’nda kimyasal bir tesisteki kaza
22- Seveso kazası sonrasında;
1- Güvenlik işlemlerinin firmaların müdürleri tarafından yapılmış olması,
2- Kaza haberinin saklanmaya çalışılması, bu nedenle dioksin açığa çıkmasından bir hafta sonra kazanın halka duyurulmuş olması neticesinde tahliye işlemlerinin gecikmesi,
3- Yerel yetkililerle merkezi otorite arasında kopukluk olması, yerel yetkililerin ilgisizliği,
4- Halkın kaza olduğunda olay hakkında yeterli bilgiye sahip olmaması, özellikle kırsal kesimde yaşayan halkın gözle görülmeyen ama insan sağılığına son derece zararlı olması muhtemel zehirle ancak bu kaza ile karşılaştıklarında yüzleşmiş olmaları, içinde bulundukları güvensiz ortamla karşılaştıklarında çok endişe duymaları o bölgede yaşayan sivil halkı korumasız bırakan etmenler olarak görülmüştür.
23-) devletlerin genellikle acil müdahale unsurlarını ve donanımlarını en kötü felaket senaryosuna göre ayarlamamaları nedeniyle gerekli görülmekte olan nedir ?
> Sivil Korunma Birliği
24-) Avrupa Birliği’nin kanunlarının ve dokümanlarında tek tek ülkelerin günün birinde büyük bir felakete maruz kalacakları varsayımına dayanarak tek başlarına çok büyük harcamalar yapamayacaklarının altı çizilmiştir. dökümanlardaki kavramın tanımlandığı kurum nedir?
> Sivil Korunma Birliği
25-) İzleme ve Bilgi Merkezi (Monitoring and İnformation Centre) mekanizmanın operasyonel kalbi olarak tanımlanmaktadır. İzleme ve Bilgi Merkezi mekanizmanın kısaltması nasıl tanımlanmaktadır?
> MIC
26-) AB SİVİL KORUNMA MEKANİZMASININ operasyonel kalbi olarak tanımlanan kavram nedir?
> İzleme ve Bilgi Merkezi
27-) AB SİVİL KORUNMA MEKANİZMASININ İzleme ve Bilgi Merkezi(mıc) hangi kuruma baglıdır ve hangi kurum tarafından yönetilmektedir?
> Bu merkez ECHO kısaltması ile bilinen Avrupa Komisyonu İnsani Yardım ve Sivil Korunma Dairesine bağlı, DG ECHO tarafından yönetilmektedir.
28-) devam eden acil durum ile ilgili güncel bilgi temin etmekte, bu bilgiler ışığında felakete maruz kalan ülkelere katılımcı ülkeler tarafından yapılan destek tekliflerini koordine edici bir görevi de üstlenmekte olan kurum nedir? > MIC (İzleme ve Bilgi Merkezi )
29-)NOT: > Acil durum; gönderme ve alma, gereken desteğin detayları ile ilgili yardım teklifi yollamak için ve devam eden acil durumun gelişimini takip etmek için bütünleşik bir platform sunmayı amaçlamakta olan kurum nedir?
> Genel Acil Durum ve Bilgi Sisteminin (CECIS)
30-) Genel Acil Durum ve Bilgi Sisteminin kısaltması nedir?
> CECIS
31-) katılımcı ülkeler arasında acil durum iletişimi sağlama amacıyla oluşturulmuş güvenilir web tabanlı bir alarm ve bilgilendirme uygulamasına ne ad verilir ?
> Genel Acil Durum ve Bilgi Sistemi (CECIS)
32-) katılımcı ülkeler arasında acil durum iletişimi sağlama amacıyla oluşturulmuş güvenilir web tabanlı bir alarm ve bilgilendirme uygulamasıdır. Acil durum; gönderme ve alma, gereken desteğin detayları ile ilgili yardım teklifi yollamak için ve devam eden acil durumun gelişimini takip etmek için bütünleşik bir platform sunmayı amaçlamakta olan sisteme ne ad verilir?
> Genel Acil Durum ve Bilgi Sistemi (CECIS)
33-) AB Sivil Koruma Sistemine üye ülkeler > 1- Norveç 2- İzlanda 3- Liechtenstein üye olmayan ülke> TÜRKİYE
34-) 2005 Dünya zirvesinde belirtildiği üzere mezalimi engelleme ile ilgili önemli ve gelişmeye devam eden bir kavramdır. Temel amacı savaş ve barış zamanında meydana gelebilecek toplu zulümleri engellemektir. şeklinde tanımlanan nedir?
> Koruma sorumluluğu
35-) Sivil korunma ifadesi toplumun tüm kesimlerine sorumluluk yükleyen yeni bir _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ nün oluşmasına da kapı aralamaktadır. boslugu doldurunuz.
> eğitim kültürü
36-) _ _ _ _ _ _ _ _ _ eğitimi kişinin kendi beklentilerini toplumun beklentileri ile karşılaştırması ve davranışlarında toplumsal çıkarları gözetmesi esaslarını içermektedir.boslugu doldurunuz.
> sorumluluk
37-) 21. yy eğitim hedeflerinde önemli yer tutan _ _ _ _ _ _ _ _ kuramına göre, bireyde herhangi bir davranış değişikliğinin oluşabilmesi ve sorumluluk bilincinin gelişebilmesi için o konudaki uygulamaların bireyin kendi özgür seçiminden ve içsel motivasyonundan kaynağını alması gerekmektedir. Tamamen dışsal kontrolden kaynağını alan bir motivasyonun sadece geçici davranış değişikliğine yol açtığı bilinmektedir. boslugu doldurunuz.
> öz belirleme
38-) bireyde herhangi bir davranış değişikliğinin oluşabilmesi ve sorumluluk bilincinin gelişebilmesi için o konudaki uygulamaların bireyin kendi özgür seçiminden ve içsel motivasyonundan kaynağını alması gerekmektedir. Tamamen dışsal kontrolden kaynağını alan bir motivasyonun sadece geçici davranış değişikliğine yol açtığı bilinmektedir. 21. yy eğitim hedeflerinde önemli yer tutan hangi kuramı tanımlar ?
> öz belirleme
39-) Toplumda sivil korunma bilincinin oluşması için ne yapılması gerekir ?
> sivil korunma vatandaşlık kavramlarının hem düşünce, hem de eylem olarak harekete geçeceği öğrenme ortamları hazırlanmalıdır.
40-) SEE kısaltması ile bilinen, Safeguarding Educational Environment ECHO/SUB/2012/638511 Projesi kapsamında korunma ve hazırlık ile ilgili eğitim sistemine atıfta bulunan web temelli araçlar seti geliştirilmektedir. SEE iki yıldır sivil korunma finans birimi tarafından desteklenmektedir. Bu projede doğal ve insan kaynaklı afet durumlarında itibar görmüş olan yöntem ve kurallar ile
1- ilgili öğrenciler,2- ilgili personel, 3- sivil korunma gönüllüleri 4- profesyonellerin
a)eğitimi ve korunma, b)hazırlık, c)kendini koruma ve d)risklerin kültürel kavranması ile
ilişkili tüm kategorilerin oluşturulması ve bu kategorilerde eğitimle ilgili kaynak
setlerinin önerilmesi amaçlanmaktadır.
41-) SEE projesi Avrupa Sivil Korunma Platformun eğitime yönelik başlıkları 3 farklı içerikte incelenebilir. Bunlar:
1-) Mini-web günlüğü içerikleri
----İçeriklerin şeffaflığını arttırma
2-) İşbirliği ve sosyal öğrenme
---- Öğrenci ve pratisyen komitesi oluşturma
3-) Video ve görsel öğrenme
---- Özel durumdaki kişilerin ihtiyacını karşılama
42-) Eğitim sistemine ait başlıca çalışma kategorileri şu şekilde özetlenebilir:
1-)Afetin kökeni ve nedenlerinin bilgileri
2-) Afet durumunda okul örgütlenmesi ile ilişkili okul nüfusu, gönüllüler ve profesyonellerin hazırlanmasına atıfta bulunan eylemlerin doğrulanması
3-) Afet öncesi, sırası ve sonrasında doğru davranış ve yönergeler hakkında bilgi vermede kullanılacak ortak araçlar (e-çalışmalar, PC oyunları, konsol araçları)
4-) Web TV Öğrenme Araçları, bunlar sırasıyla kesintisiz etkinlikler (halkınsorularına ve müdahalelerine izin veren etkileşimli seminer ve toplantılar),TV programları (Afet durumunda geliştirilecek yönergeler ve eylemler ile ilgili farklı dillerde altyazısı olan İngilizce TV programları ),talep üzerine geliştirilecek ürünler (var olan videolar ve proje içingerçekleştirilmiş yeni videolar)
5-) Web TV çoklu platformlarının kullanılması,
ÖZET KISMI: Sivil Korunma kavramı da İkinci Dünya Savaşı sonrası sivil savunma fikrinden tedricen gelişerek oluşmaya devam etmektedir. Sivil korunma ifadesi günümüzde eskiye nazaran daha çok katılımcı ve paylaşımcı olmak anlamına gelmektedir.
DEĞERLENDİRME SORULARI
1. Afet ve acil durum planlarında Sivil Savunma ile Sivil Korunma ifadelerinde aşağıdakilerden hangisi en belirgin farklılık yaratır?
a) Terör olayları ve büyük sanayi kazalarının dahil edilmesi
b) Deprem ve sel gibi felaketlerin yer alması
c) Savaş durumları
d) Sivil korunma etkinlikleri
e) Hiçbiri
2. Sivil korunma etkinlikleri için hangi ifade yanlıştır?
a) Sivil korunma etkinlikleri arasında eğitim çalışmaları yer almaz.
b) Sivil korunma etkinliklerinde afet öncesi hazırlık önemli yer tutar.
c) Sivil korunma etkinlikleri afet öncesi ve afet anını kapsar.
d) Sivil korunma etkinlikleri savaş dönemlerini de kapsar.
e) Afet sonrasını kapsar.
3. Seveso Kazası Hani kaza türüne girmektedir?
a) Büyük çapta nükleer kaza
b) Radyasyon sızıntısı
c) Deniz kirliliği
d) Kimyasal kaza
e) İş Kazaları
4. Seveso Kazasında tahliye neden hemen gerçekleştirilmemiştir?
a) Yetkililer Kazayı toplumdan saklama eğilimine girdiler
b) Yetkililer Kazanın ne zaman olduğunu anlayamadılar
c) Tahliye için araç bulmadılar
d) Seveso kasabasının yolları çok bozuktu
e) Yetkililer Kazadan haberleri olmamıştır.
5. Fukuşima Nükleer Kazası neden Küresel boyutta büyük kazadır?
a) Kazadan sonra yıllar geçmesine rağmen sızıntı okyanusta büyük bir kirlenmeye neden olmaktadır?
b) Kazaya müdahaleyi sadece Japonlar yapmadı, diğer büyük ülkelerde katıldı
c) Kaza dünyanın en önemli reaktörlerinden birinde yaşandı
d) Afetlerle mücadelede öncü olan Japonya’ da böyle bir kazanın yaşanması büyük şaşkınlık yaratı
e) Hepsi
6. Eğitim sisteminde korunma ve hazırlıkla ilgili eğitim araç setleri hazırlanırken hangi kullanıcı kategorileri ortaya çıkmıştır? Başka bir deyişle bu kullanıcı setleri aşağıdaki hangi kesimlere hitap edecektir?
a) İlgili öğrenciler,
b) İlgili personel,
c) Sivil korunma gönüllüleri
d) Profesyoneller
e) Hepsi
7. Afet durumunda okul örgütlenmesi ile ilgili aşağıdakilerden hangisi doğrudur?
a) Okul nüfusu ve Gönüllüler ve profesyonellerin hazırlıklarının doğrulanması
b) Kişilerin refah durumları
c) Sosyokültürel farklar
d) Hukuki faktörler
e) Dini faktörler
8. Selveso Kazası ve Fukuşima Nükleer kazası çok farklı yıllarda farklı kazalar olmalarına rağmen en belirgin ortak özellikleri nedir?
a) Her iki kazanın müdahale süreci yıllarca sürdü ve eleştirilere neden oldu?
b) Her iki kaza da kimyasal sızıntı kazasıdır.
c) Her iki kaza da radyasyon kazasıdır.
d) Her iki kaza da aynı yılda meydana gelmiştir.
e) Her iki kaza da aynı anda meydana gelmiştir.
9. 21. yy ‘da önemli yer tutan öz belirleme kuramına göre, bireyde herhangi bir davranış değişikliğinin oluşabilmesi ve sorumluluk bilincinin gelişebilmesi için ne gereklidir?
a) Bir konudaki uygulamaların bireyin kendi özgür seçiminden ve içsel motivasyonundan kaynağını alması
b) Bir konudaki uygulamaların dışsal kontrolden kaynağını alan bir motivasyonuna sahip olması
c) Bir konudaki uygulamaların içsel kontrolden kaynağını alan bir motivasyonuna sahip olması
d) Estetik değerlere sahip olmak
e) Beden sağlığına sahip olmak
10. Katılımcı bireyin sorumluluğu sivil korunma ifadesi arasındaki ilişki………. ile vurgulanır. Cümlesinde boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir?
a) Toplumda otoriter yaklaşımların önem kazanması
b) Geleneksel Eğitim yaklaşımları
c) 21. yy Eğitim yaklaşımları ve sorumluluk eğitimi
d) Sorumlulukların Kabullenilmesi
e) Kişilerin refah durumları
Cevap Anahtarı
1.A, 2.A, 3.D, 4.A, 5.E, 6.E, 7.A, 8.A, 9.A, 10.C
Dostları ilə paylaş: |