Ata karnesi



Yüklə 39 Kb.
tarix29.10.2017
ölçüsü39 Kb.
#20136

ATA KARNESİ

ATA “ geçici kabul ” anlamına gelen Fransızca “ Admission Temporaire” ve İngilizce

Temporary Admission” kelimelerin harflerinden oluşmaktadır.
1961 yılında Dünya Gümrük Örgütü tarafından , dünya ticaretini artırmak ve sınırları azaltmak amacıyla ATA sözleşmesi benimsenmiştir. Daha sonra, bu sözleşmenin kapsamını genişletmek için, 2005 yılında yürürlüğe giren, Geçici İthalat Sözleşmesi (kısaca İstanbul Sözleşmesi) ve ekleri kapsamında uygulanmaktadır. Türkiye ATA Sözleşmesini 23.08.1974 yılında onaylamıştır. Gümrük Müsteşarlığı Kefil Kuruluş olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğini görevlendirmesi üzerine 1975 yılında uygulamaya başlanmıştır.
ATA karneleri uluslararası Geçici İthalat Sözleşmesi (kısaca İstanbul Sözleşmesi) ve Ekleri kapsamında, taraf ülkeler arasında, başka herhangi bir belgeye gerek duyulmaksızın, eşyanın geçici olarak ithalat ve ihracatını sağlayan gümrük belgeleridir.
Kullanım alanları,


  • Sergi ve Fuarlara Katılım (yeri ve zamanı belli olan)

  • Ticari Numuneler

  • Mesleki Malzemeler (İcra etmek için kullanılan malzemeler)

  • Konteynırlar, Paletler, Ambalajlar

  • Bilimsel ve Kültürel Amaçlar

  • Turistik Tanıtım Malzemeleri

  • Sportif Amaçlar

  • İnsani Amaçlar (deprem malzemeleri)

Bir işçilik görmesi veya tamir edilmesi istenilen eşyalar, Tütün ve tütünden mamul mallar Alkol ve Alkolden mamul mallar, bir kez kullanılıp atılabilen mallar,Gıda Maddeleri ve İnşaat malzemelerinde (vinç ve benzeri), posta trafiğinde kullanılamıyor. Silah Radar gibi ürünlerde özel izin gereklidir.


- ATA karnelerinin geçerlilik süresi, verildikleri tarihten itibaren bir yıldır.
- ATA karneleri, geçerlilik süresi içinde olmak kaydıyla dört kez geçici ihraç ve tekrar ithal işlemi yapılmasına aynı şekilde ATA karnelerinin geçerli olduğu ülkelere dört kez geçici ithal ve tekrar ihraç işlemi ile dört ülkeden transit geçiş işlemi yapılmasına imkan vermektedir.


ATA Sözleşmesine Taraf Olan Ülkeler

Almanya 

Hong Kong

Mauritis 

Amerika 

İngiltere 

Meksika

Andorra 

İran 

Moldova

Avustralya 

İrlanda 

Norveç

Avusturya 

İsrail 

Pakistan

Belçika 

İsveç 

Polonya

Beyaz Rusya 

İsviçre 

Portekiz

Birleşik Arap Emirlikleri 

İspanya 

Romanya

Bosna-Hersek

İtalya 

Rusya

Bulgaristan

İzlanda 

Senegal

Cebelitarık 

Japonya 

Sırbistan (Karadağ hariç)

Cezayir 

Kanada 

Singapur

Çek Cumhuriyeti 

Karadağ 

Slovak Cumhuriyeti

Çin Halk Cum. 

Kıbrıs Rum Yönetimi 

Slovenya

Danimarka 

Kore 

Sri Lanka

Estonya 

Letonya 

Şili

Fas 

Litvanya 

Tayland

Fildişi Sahili 

Lübnan 

Tayvan

Finlandiya 

Lüksemburg 

Tunus

Fransa  

Macaristan 

Türkiye

Güney Afrika Cum.  

Makao  

Ukrayna

Hırvatistan 

Makedonya 

Yeni Zelanda

Hindistan 

Malezya

Yunanistan

Hollanda 

Malta

 



ATA KARNESİ ALABİLMEK İÇİN ODAYA İBRAZ EDİLMESİ GEREKEN BELGELER
ATA karnesi talep sahibinin gerçek kişi olması halinde kimlik fotokopisi, tüzel kişi olması halinde ise ticaret sicili gazetesi fotokopi ibraz edilir.”
- DİLEKÇE : Dilekçede belirtilmesi gerekli hususlar;
a) Karne talep edilen malların, ne amaçla yurtdışına gönderileceği,
b) ATA Karnesinin hangi ülke veya ülkeler için kullanılacağı,
C) ATA karnesi beraberinde gidecek olan firma yetkilisinin ismi, eğer böyle bir kişi yoksa ATA Karnesi işlemlerini karne sahibi adına yapacak mümessil firma veya kişinin ismi.
- Aksi belirtilmediği sürece karnenin verildiği ülkedeki/ gümrük bölgesindeki ticari kıymetler ve bu ülkenin / Gümrük bölgesinin para birimi
- Menşe Ülkesi eğer, karnenin verildiği ülkeden / Gümrük Bölgesinden farklı ise Uluslararası ISO kodları kullanılarak belirtilir.
- Malların birim fiyatları gerçek ticari fiyatlarına uygun  olacaktır.Ayrıca gümrük mercilerince düşük değer belirtildiğinin anlaşılması halinde eşyalara el koyma ya da haciz yapma yetkisi bulunmaktadır.

TEMİNAT:
ATA Karnesi kapsamı eşyanın yüzde ellisi (%50) alınır.
-Nakit (TL veya Döviz)

TL veya Döviz olması halinde Oda veznesine yatırılmaktadır.


- Dövize Endeksli teminat Mektuplarında yazılı talep tarihindeki “TCMB Döviz Satış Kuru” ifadesi yer alacaktır.
- ATA karnesi talep sahibinin banka hesabındaki meblağa Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (Ankara) adına yapılacak bloke.
- Banka Teminat Mektubu (ekli Örneği Ek-2 uygun)
ATA karnesi himayesinde ABD, Avustralya, İsviçre, Japonya, Kanada, Kore Norveç ve Avrupa Birliği Ülkelerine (Belçika, Lüksemburg, Hollanda, İtalya, Yunanistan, İsveç, İngiltere, Danimarka, Avusturya, İspanya, Fransa, Portekiz, İrlanda, Almaya , Estonya, Letonya, Litvanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Malta, Polonya, Slovakya, Slovenya, Kıbrıs) ülkelerine geçici ihracatı yapılacak ve sadece Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu (GTİP) 71.13, 71.08, 71,06 olan eşya için döviz bazında verilmesi halinde karne kapsamı eşyanın toplam değerinin %40 teminat alınacaktır.
Yukarıda belirtilen %40 oranındaki teminattan faydalanmak isteyen kişiler dilekçelerinde götürecekleri malların GTİP ’lerini belirteceklerdir.
Ayrıca Yukarı paragraftaki ülkelere gideceği beyan ederek ATA Karnesi alan ancak aldığı karneyi söz konusu ülkeler dışında bir ülkeye kullandığı tespit edilen karne hamili Odaca Birliğe bildirilecek ve Birlik onayı alınmadan bu kişilere ATA karnesi düzenlenmeyecektir.

TAAHHÜTNAME: Ekteki (Ek1)Taahhütname Formu firmanın taahhütte bulunmaya yetkili kişilerince imzalanarak kaşelenecek ve yetkili ismi belirtilecektir. Taahhütname ekine imza sirküleri fotokopisi eklenecektir.
TİCARET SİCİL GAZETESİ: ATA Karnesi talep sahibinin gerçek kişi olması halinde kimlik fotokopisi, tüzel kişi olması halinde ise ticaret sicil gazetesi fotokopisi ibraz edilecektir.
YETKİ BELGESİ: Karneyi Odamızdan teslim alacak kişiye firma yetkilince imzalanarak bir yetki belgesi verilir.
-ATA karneleri başvuru sahipleri tarafından, karnenin arka kapağında bulunan açıklamalar çerçevesinde doğru ve tam olarak doldurulması şarttır.

- ATA karneleri başvuru sahibi tarafından doldurulduktan sonra ilgili Oda tarafından onaylanır.



KARNE BEDELİ: 187,5.- TL.


ATA KARNESİNİN KULLANILMASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
ATA Karnesi içindeki koçanlara yapılması gerekli olan işlemler usulüne uygun olarak yaptırılıp gerekli kısımlar gümrüklerce doldurularak gümrük mührü ile mühürlenmelidir. Gümrük Kullanımı için ayrılan koçanlar üzerindeki … genel listenin …. Sıra numarasındaki … ibaresi kısmındaki boşluğa genel listede kayıtlı malların sıra numarasındaki miktarları gümrük yetkililerine yazdırılmalıdır.

KARNE İADESİ TEMİNATIN ÇÖZÜLMESİ İŞLEMLERİ

- ATA karneleri, kullanımının sona ermesi takiben derhal karneyi veren Oda’ya iade edilmelidir.


- Oda’ya iade edilerek teminatın çözümü istenen ATA Karneleri Kefil Kuruluş olan Odalar Birliği’ne gönderilerek, Birlik teyidi alındıktan sonra teminat çözülebilecektir.

KAMU KURUMLARI İÇİN:
Teminatsız olarak ATA karnesi kullanmak isteyen kamu kurumları ,talepleri, gerekçeleri,

niteliği ve eşyanın değerini gösteren bir liste ile birlikte yazılı olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne iletilir.Birlik tarafından uygun bulunan talepleri aşağıda belirtilen belgeler ile ilgili odalara başvuracaklardır.




  • Dilekçe (Eşya Listesi Ekli)

  • Taahhütname (Yetki Belgesi Ekli)

Geçerlilik süresi bitiminden itibaren üç ay sonunda sahip olduğu karneyi iade etmeyen kamu kurumları adına,söz konusu karne iade edilene kadar teminatsız olarak karne düzenlenmez


Karneleri usulüne uygun olarak kullanmadığı tespit edilen veya ATA karnesi kullanımından doğan yükümlülüklerini yerine getirmeyen kamu kurumlarına,söz konusu sorunlar giderilene kadar teminatsız olarak karne düzenlenmez.
Bir kamu kurumunun aynı anda teminatsız olarak kullanmakta olduğu ATA karnesi sayısı yirmi beş adedi geçemez.
Yüklə 39 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin