Avrupa Komisyonu - Basın Açıklaması
Avrupa Komisyonu uluslararası ihale pazarlarında Avrupa’nın ticari faaliyetleri için eşit şartların sunulduğu bir ortam hazırlıyor
Brüksel, 21 Mart 2012 – Avrupa Komisyonu ihale pazarlarındaki AB’li firmalara yönelik ticaret olanaklarını artırma olanağı sunuyor. Girişimin başlıca amacı, dünya genelinde kamu ihale pazarlarının açılmasına yardımcı olmak ve Avrupa’daki iş çevrelerinin bu piyasalara eşit şartlarda erişimlerini sağlamaktır. Teklif aynı zamanda AB’nin kârlı kamu ihaleleri piyasasında bütün şirketlerin (Avrupalı ve Avrupalı olmayan firmalar) eşit şartlarda ticari rekabet içerisine girmelerini amaçlamaktadır.
Dünya ticaret akışında ciddi bir paya sahip olan kamu ihaleleri yılda 1000 milyar €’ya tekabül etmektedir. AB’de kamu alımları GSYİH’nın %19’una kadar çıkabilmekte ve özellikle ekonomik kriz ortamında büyümenin yeniden sağlanması için önemli bir araç teşkil etmektedir. AB’nin kamu ihaleleri pazarı geleneksel olarak, son derece açık bir pazardır. Ancak ticaret ortaklarımız, her zaman benzer ölçüde açık olmayabilmektedir. Dünya geneline baktığımızda, ihale pazarının yalnızca dörtte birinin uluslararası rekabete açık olduğunu görüyoruz. Ticaret ortaklarımızca uygulanan kısıtlamalar, inşaat, toplu taşımacılık, tıbbı cihazlar, elektrik üretimi ve eczacılık ürünleri gibi AB’nin rekabet gücünün son derece yüksek olduğu alanları etkilemektedir.
Komisyon tarafından sunulan yeni teklif, AB’nin ticaret ortaklarının AB’li isteklilere kamu ihaleleri pazarlarını açmaları için teşviklerin arttırılmasını öngörmektedir. Böylece, AB’li şirketlerin yabancı şirketlerle iç pazarda eşit şartlarda rekabet edebilmesi sağlanacaktır. Bu girişim, AB’de ve uluslararası platformda AB’li şirketlerin ticaret olanaklarını; küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin küresel ekonomi ölçeğinde faaliyet gösterebilme potansiyelini ve AB’de istihdamı arttıracak ve inovasyonu geliştirecektir.
İç Pazar ve Hizmetlerden sorumlu Komisyon Üyesi Michel Barnier, şu açıklamayı yaptı: "AB artık naifliği bir kenara bırakıp dünya ticaretinde adil şartlar ve karşılıklılık esasını hedeflemelidir. Bu girişimimiz Avrupa’nın, kamu ihaleleri pazarlarının açılmasıyla küresel düzeyde ve Avrupa genelinde yararlar getireceği inancı üzerine inşa edilmektedir. Şirketlerimiz rakipleriyle aynı şartlarda rekabet edebildikleri sürece ticarete açığız ve daha fazla açıklık sağlamaya hazırız. Komisyon Avrupa’nın menfaatlerini, Avrupalı şirketleri ve iş olanaklarını savunma konusunda titiz davranmaya devam edecektir.”
Ticaretten sorumlu Komisyon Üyesi Karel De Gucht şunları söyledi; "Ticaret akışının serbest şekilde sağlanması ve kamu ihalelerinin dünya genelinde açık ticaret pazarlarının önemli bir parçası olması gerektiğine yürekten inanıyorum. Bu hem ticaret hem de tüketiciler için yarar sağlayacak ve vergi mükelleflerinin ödediği vergilerin değerini arttıracaktır. Bu teklif, uluslararası müzakerelerde ve Avrupalı şirketlere ihale pazarlarını açmaları konusunda ortaklarımız nezdinde Avrupa Birliği’nin gücünü arttıracaktır. Böylece Avrupalı şirketlerin yurt dışındaki kamu ihalelerini kazanmak için adil şartlara sahip olacağı ve iş imkanları yaratabileceklerine inanıyorum.”
Bu girişim ile Dünya Ticaret Örgütü’nün Hükümet İhale Anlaşması çerçevesinde AB tarafından yapılan taahhütlere ve ikili ticaret anlaşmalarına tam uyum temin edilmektedir. Ayrıca, AB’nin Avrupalı sözleşmeci kurumları ilgilendiren uluslararası taahhütleri hukuken bağlayıcı bir şekilde ortaya konulmaktadır.
Teklif edilen yönetmeliğin kilit unsurları şunlardır:
-
AB kamu ihale piyasalarının ne kadar açık olduğu teyit edilmiştir.
-
Komisyon, değeri 5 milyon €’yu aşan ve mevcut uluslararası anlaşmalar kapsamında bulunmayıp, önemli bir kısmını yabancı mal ve hizmetlerin oluşturduğu sözleşmelerde, AB’deki sözleşmeci kurumların bu ihaleleri üçüncü ülkelere kapalı tutmasına onay vermektedir.
-
Avrupalı tedarikçilerin üye olmayan ülkelerde müteaddit defalar ciddi bir ayrıma maruz kaldığı durumlarda, bu ülkenin pazara erişimdeki dengesizlikleri gidermeye yönelik müzakerelere katılmaması halinde; Komisyon söz konusu ülkenin AB piyasalarına erişimini kısıtlayan bir mekanizmayı devreye sokabilecektir. Örneğin, üçüncü ülke menşeli isteklilerin hariç tutulması ya da zorunlu fiyat cezası uygulanması yoluyla kısıtlayıcı tedbirler uygulanabilecektir.
-
Son olarak, üçüncü ülke tedarikçilerinin Avrupa piyasalarında haksız rekabette bulunmalarını önlemek amacıyla anormal derecede düşük tekliflerde şeffaflık arttırılacaktır.
BİLGİ NOTU
Komisyon’un “Tek Pazar Yasası” konusundaki 2011 tarihli ve “Ticaret, Büyüme ve Dünya İşleri” konusundaki 2010 tarihli tebliğleri, adil rekabeti ve kamu ihaleleri piyasalarına erişimi, özellikle yakın dönemdeki ekonomik kriz bağlamında, ekonomik büyüme ve istihdam yaratmanın kilit unsurlarından biri olarak vurgulamaktadır.
23 Ekim 2011 tarihli AB Konseyi Kararları, kamu ihalelerinin herkese açılması için Komisyon’un AB adına bir araç önermesi çağrısında bulunmuştur. Ayrıca, Avrupa’nın bir yandan özgür, adil ve açık ticareti desteklemeye devam ederken, öte yandan dünyanın en büyük ekonomileri karşısında mütekabiliyet ve karşılıklı fayda ruhu içerisinde menfaatlerini gözettiğini ifade etmiştir.
Avrupa Komisyonu geçen Aralık ayında, AB’de kamu ihalelerinin modernleştirilmesi amacıyla kapsamlı bir program sunmuştur (IP/11/1580). Bugünkü girişim, kamu ihale politikasının dış boyutunu ilgilendiren bir dizi kuralla AB içerisinde yapılmış olan önceki çabaları tamamlamayı amaçlamaktadır.
Geçmişten beri açık bir ekonomi olan AB, özgür ticareti savunmuştur. Buna, kamu ihaleleri de dahildir. AB’nin bu yaklaşımı dünyadaki her ülke tarafından paylaşılmamaktadır. AB’nin başlıca ticaret ortaklarının birçoğu, AB tedarikçilerine ayrımcı yaklaşan kısıtlayıcı bir kamu ihale rejimi uygulamaktadır. Mevcut ekonomik kriz bu türden uygulamaları arttırmıştır.
Bkz MEMO/12/201
Ayrıntılı bilgi için
http://ec.europa.eu/internal_market/publicprocurement/modernising_rules/international_access/index_en.htm
http://ec.europa.eu/trade/creating-opportunities/trade-topics/public-procurement/
İrtibat :
Chantal Hughes (+32 2 296 44 50)
John Clancy (+32 2 295 37 73)
Carmel Dunne (+32 2 299 88 94)
Audrey Augier (+32 2 297 16 07)
Florian Schubert (+32 2 299 13 62)
|
Dostları ilə paylaş: |