Basin bülteni antalya, 11 ekiM 2017 2017 / 31



Yüklə 21,5 Kb.
tarix02.08.2018
ölçüsü21,5 Kb.
#65861



BASIN BÜLTENİ ANTALYA, 11 EKİM 2017

2017 / 31
TORBA YASA EKONOMİK ÇIKMAZIN İTİRAFIDIR’
Selin sayek Böke; “Plan Bütçe Komisyonu’nda şu an tartışılıyor olan torba yasa, bugün iktidarda olanların Türkiye ekonomisini nasıl bir çıkmaza soktuklarının da itirafı olarak okunmalı” dedi.
Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği (ANSİAD) 2017 faaliyet yılı 14’üncü Olağan Toplantısı Akra Otel’de gerçekleştirildi. Toplantı Başkanlığını ANSİAD Girişimcilik Komitesi Başkanı Işık Yargın’ın gerçekleştirdiği olağan toplantının konuğu, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili, İktisatçı, Ekonomist ve Bilkent Üniversitesi İktisat Bölüm Başkanı Doç. Dr. Selin Sayek Böke oldu. “Kalkınma ve Demokrasi: Nasıl Bir Ekonomi Politikası, Nasıl Bir Siyaset” konusunun konuşulduğu toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı, Antalya Milletvekili ve ANSİAD Şeref Üyesi Çetin Osman Budak, Muratpaşa Belediye Başkanı Av. Ümit Uysal, CHP Antalya İl Başkanı Mustafa Erdem, Batı Akdeniz Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu (BAKSİFED) Başkanı ve ANSİAD Geçen Dönem Başkanı Ali Eroğlu, Antalya Organize Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kasapoğlu, Burdur Sanayici Serbest Meslek Mensupları ve İşadamları Dayanışma Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kurt, Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Figen Sayın, ANSİAD Üyesi iş insanları ve çok sayıda davetli katıldı. 10 Ekim 2015’te Ankara Garı’nda yaşanan patlamaya ilişkin olarak sözlerine başlayan CHP Milletvekili Doç. Dr. Selin Sayek Böke, “Açıkcası bugün sabah çok aydınlık başlamadı. Bugün 10 Ekim’de kaybettiğimiz 102 canı anmak üzere Ankara Garı’na gittik. Tam da bugün konuşacağımız demokrasi, özgürlükler, ekonomin çok ihtiyaç duyduğu bir arada yaşama dair çok kara bir tabloyla karşılaştık. Çocuğunu kaybetmiş, sevdiğinde ayrılmış ve onunla ayrılığının acısını bir anıyla yaşatmak isteyenleri bir meydana sokmaya korkan bir anlayışla karşılaştık bu sabah. Doğrusu bana sorarsanız bundan sonra yapacağım her tür açıklamanın ve yarına dair hayalin temelinde tam da bunu değiştirme ihiyacı yatıyor” dedi.
TÜRKİYE EKONOMİSİ KAYNAK ÜRETEMİYOR

Rakamların gerçekliği üzerinden bir Türkiye’yi tarif ettiğini kaydeden Böke, “Türkiye bugün, korkarım ki ekonomik sistemin çökme eşiğine geldiği bir dönemden geçiyor. Bundan bir kaç yıl önce söylediğim zaman ekonomist Selin konuşuyor diye dinleniyordum, bugün söylediğim zaman muhalefet partisinden bir mensup diye dinleniyorum. Oysaki rakamların bana söylediği bir gerçek üzerinden Türkiye tarif ediyorum” diye konuştu. İktidarın, TBMM’ye getirmiş olduğu ‘Torba Yasa’nın ekonomiyi çıkmaza soktuğunu kaydeden Sayek Böke, “Plan Bütçe Komisyonu’nda şu an tartışılıyor olan torba yasa, bugün iktidarda olanların Türkiye ekonomisini nasıl bir çıkmaza soktuklarının da itirafı olarak okunmalı” dedi. Türkiye’nin kaynak yaratmakta zorlandığına dair tespit yapmak gerektiğinin kaydeden Selin Sayek Böke, “Türkiye’nin borçlanma ihtiyacı var, Türkiye’nin vergi artışına ihtiyacı var Türkiye’nin zam yapmaya ihtiyacı var, çünkü Türkiye ekonomisi artık kaynak üretemeyen ve kendisini sürdüremeyen bir yere sıkışmış durumda. Bugün, hemen hızlı kaynak yaratmak için borçlanmaya gidebilirsiniz, bugün hemen hızlı kaynak yaratmak için vergileri artırablirsiniz ama bu, sadece bugünü kurtarır” diye konuştu.



BİZ HER GÜN YÜZLEŞMEK ZORUNDA KALIYORUZ

Bugün Türkiye’de sağlam bir kurumsal yapıdan söz etmenin mümkün olmadığını belirten Selin Sayek Böke, “Bugün artık Türkiye’de kurallı işleyen bir ekonomik düzenden bahsetmek mümkün değil. Bugün her şeyin keyfi olduğu ve maalesef hiçbirimizin ne öğretisinde ne anlatısında ne de uygulamada tercih etmeyeceği, tamamen bir kişinin iki dudağı arasına sıkımış kararlarla kendisini dahil edemediği bir düzenle karşı karşıya 80 milyon” dedi. Sayek Böke, “Eğer biz ekonomideki sıkışıklığı konuşacaksak, bu tarif ettiğim siyaseti, kurumsal yıkımı ve kuralların olmadığı bir düzenin nasıl maliyetler ortaya çıkardığını partizanca değil ama Türkiye sevdalıları olarak konuşmak zorundayız. Biz bununla her gün yüzleşmek zorunda kalıyoruz zaten, ama galiba sadece siyasetçilerin yüzleştiği bir çözüm yeterli olmayacak. Siz sanayicilerin de, biz tüketicilerin de ama en önemlisi bu Cumhuriyetin vatandaşı olarak 80 milyonun bu gerçekle yüzleşmesi gerekiyor” diye konuştu.


ORTA GELİRLİYE CİDDİ VERGİ YÜKÜ GETİRİRLİYOR

Türkiye'nin 25 milyar liralık bütçe açığıyla karşı karşıya olduğunu belirten Sayek Böke, “25 milyarlık bütçe açığı nedeniyle de 50 milyarlık borçlanmayla karşı karşıyayız. Bu torba yasayla hukuka aykırı biçimde, ek bütçe getirmeden 37 milyar lira daha borçlanmak isteyen bir iktidar var karşımızda. Yani paralar saçılıyor, sonuca baktığımızda işsizliğe çare olmamış, ileri teknoloji üretilmemiş, ekonomimiz olduğu yerde sayıyor” dedi. Bugün Türkiye’de ekonominin yönetilmediğinin altını çizen Sayek Böke, “Bu iktidar orta gelirli, senede brüt 30 binle 110 bin lira arasında kazanan vatandaş grubuna ciddi vergi yükü getiriyor. Çok açık bir sınıfsal tercih koyuyor. ‘Benim tulumbama su getirecek rant çarkını çevirenlere dokunmam’ diyor ama beyaz yakalı, KOBİ, belki sanayici, kendi yağında kavrulan ve bu işi zar zor yapan milyonlarca insana ‘size vergi getiriyorum’ diyor. Bu sınıfsal tercih şu açıdan önemli, bu iktidarın ‘Bu ülkedeki sınıfsal sorunları çözebilirimin' yanıtı bence bu torba yasanın içinde yatıyor. Çözemez, çünkü 3-5 kişinin kaynak aktarımını milyonların vergisinden daha değerli buluyor. Dolayısıyla 80 milyon ortak bir bedel ödüyoruz. Bu açmazdan kurtulmak mümkün ama bunun için bu iktidarı değiştirecek demokrasi talebimizi ve bu işi sandıkta yapma inadımızı sürdürmek zorundayız. Ve o sandık gelene dek de yeni iktidarı inşa edecek çalışmalara ortak olmak zorundayız” dedi.
BUNCA YIL EKONOMİ ANLATTIM, MAKUL DÜZEY DİYE BİR ŞEY DUYMADIM’

Ekonomik sistemin çökme eşiğine geldiğini vurgulayan Böke sözlerini şöyle sürdürdü, “Bugün Türkiye’de artık ekonomi yönetilmiyor, bugün ekonomiden sorumlu bakan yeni getirilmiş bir torba yasadaki bir vergi düzeyini bilmiyorsa bu ülkede ekonominin yönetildiğini iddia etmek mümkün değil. Çok derin bir tablo söyledim size orta vadeli program üzerinden, ama hiç oraya gitmeye gerek yok. 10 dakika içerisinde yanlış biliyomuşum denilebilen ve vergi için ‘makul düzeye’ çekilir diyen bir anlayışla karşı karşıyayız. Bunca yıl ekonomide ders anlattım makul düzey diye bir şey duymadım. Verginin rakamı olur, verginin yüzdesi olur, makul düzey felsefi bir tartışmanın parcasıdır. Dolayısıyla Türkiye bugün ekonomisi yönetilmeyen başıboş bırakılmış keyfi bir düzene hapsolmuş vaziyette. Sadece kötü yönetilmiyor, yönetilmiyor bile. O zaman değişmesi gereken şey tam da bu, ekonominin yönetim biçimini değiştirmemiz gerekiyor.”
SADECE EKONOMİYİ DEĞİŞTİRMEK YETMEZ

Sadece ekonomiyi değil anlayışı da değiştirmek gerektiğini belirten Böke, “Bir tek adam rejimi inşa edildi, daha bugünden o tek adam rejimini hep birlikte yaşıyoruz. Oğullarımdan biri TEOG’a girecekti bu sene, çocuk yatağa gitmeden önce Milli Eğitim Bakanlığı’nın sayfasında sınav tarihi duyurulmuştu, sınav tarihini söyledim ve yattı, ertesi sabah kalktığında gözün aydın sayın Cumhurbaşkanımız sınavınızı iptal etti dedim. Ve Milli Eğitim Bakanı da benimle ve oğlumla aynı zamanda öğrendi değişimi. Çünkü tek kişi karar veriyor. Nasıl ki Motorlu taşıt Vergisinin düzeyini ekonomiden sorumlu bakan bilmiyorsa, Milli Eğitim Bakanı da eğitimde ne olup bittiğini bilmiyor. Tek kişi karar verdiği zaman işler keyfileşiyor, kuralsızlaşıyor ve hukukun olmadığı, siyasetin her şeye karar verdiği yerde ekonomi işlemez hale geliyor. O zaman sadece ekonomi değişimini yönetmek yetmez, ekonomi yönetimini de gölgeliyor olan bu hukuksuz ve kuralsız siyasi anlayışında değişmesi gerekiyor” dedi.


YENİ SANAYİ DEVRİMİNİ İYİ OKUMALIYIZ

“Bambaşka bir Türkiye’nin mümkün, varolan potansiyelini gerçekleştiren esnek ve dinamik yapısını siyasete ragmen ortaya koyan değil siyasetin üstünde ortaya koyan bir Türkiye uzak değil” diyerek sözlerine devam eden Sayek Böke, “Esasında müthiş bir değişim döneminde geçiyoruz ve bunu sadece ülkemiz değil bütün dünya yaşıyor. Siyasette ve uluslararası politikada ortaya çıkan bu değişimin yıkıcılığının önemli bir bölümünün de ekonomiden kaynaklandığını hepimiz çok iyi biliyoruz” dedi. Rekabet koşullarının ağırlaştığı dönemlerde rekabet edebilmek adına yeni devrimlerin doğduğunu kaydeden Selin Sayek Böke, “Biz bunu bildiğimiz yüzlerce yıllık bir geçmişten geliyoruz. Dolayısıyla bu sertleşmiş olan rekabet ortamı mutlaka kendi içinde üretim yapma biçimimizde, yaşamımızda büyük devrimlere yol açacak. Bize düşen görev karşımıza çıkan rekabet koşullarında nasıl tutunacağımız üzerine kafa yormak kadar bu rekabetin otaya çıkartacağı yeni sanayi devrimini de okumak ve karşımıza konması yerine buna şimdiden ortak olan bir ekonomik düzeni de yaşatmaktan geçiyor” diye konuştu. Üreten emekle bir arada olan anlayışa Türkiye’nin ekonomik anlamda ihtiyacı olduğunu dile getiren Selin Sayek Böke, “Bugün ortaya koyulan ekonomik çerçeve ve anlayış, üreteni değil tüketeni, üretim için yatırım yapanı değil, rant uğruna inşaat yapanı teşvik eden ve kurduğu düzenle bu rant düzenini pekiştirecek insanları tercih eden bir çerçeve sunulduğu halde sanayide direniyorsunuz’ dedi. Toplantı, CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Erdoğan ve Toplantı Başkanı Işık Yargın’ın, Doç. Dr. Selin Sayek Böke’ye plaket takdiminin ardından sona erdi.


Detaylı bilgi için;

Ebru ÇENGELOĞLU

Basın Danışmanı

E-mail: basin@ansiad.org.tr

GSM: 0551 2079182
Yüklə 21,5 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin