Basin bülteni



Yüklə 23,9 Kb.
tarix30.10.2017
ölçüsü23,9 Kb.
#22081




Basın Bülteni 23 Kasım 2009


Ünite İletişim: (0212) 272 93 13

İlgili Kişi: Sevgim Ahıskalı



sevgim.ahiskali@unite.com.tr

www.unite.com.tr

Akkök Şirketler Grubu’ndan,

endüstri ve doğa kenti Yalova’nın
iki ayrı dünyasını buluşturan kültür merkezi…


Akkök Şirketler Grubu’nun Yalovalılara armağanı olan Raif Dinçkök Kültür Merkezi inşaatında sona yaklaşıldı. 2010 yılında tamamlanması planlanan Kültür Merkezi, farklı dış cephe kaplaması ve mimari tasarımıyla kamuoyunun büyük beğenisini ve dikkatini çekiyor. Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin, doğal varlıkları yanında, aynı zamanda bir endüstri kenti olan Yalova’nın karakteristik özelliklerini birleştiren bir simge olması amaçlanıyor.
Çeşitli kültür-sanat, eğitim ve dinlenme etkinliklerinin gerçekleşeceği dört yapı bloğundan oluşan Kültür Merkezi’nin dış yüzeyinde farklı bir dış cephe kaplama malzemesi olan

COR-TEN A (dirençli yapı çeliği) kullanılıyor. Ayrıca kullanılan tüm malzemeler Kültür Merkezi’nin çevre dostu bir yapı olabilmesi için özenle seçiliyor.

Kültür, sanat ve eğitim alanlarında birçok yatırım yapan ve faaliyetler sürdüren Akkök Şirketler Grubu, Yalova’nın kültür, sanat ve eğitim alanlarındaki arzu ve isteği doğrultusunda Raif Dinçkök Kültür Merkezi projesini hayata geçirdi. 14 Şubat 2008 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Yalova Valiliği, Yalova Belediyesi ve Yalova halkının katılımı ile Raif Dinçkök Kültür Merkezi’nin temeli atıldı.

Yalova Belediyesi’nin Şehit Ömer Faydalı Bulvarı üzerinde tahsis etmiş olduğu 10.000 m² yüz ölçümündeki arsa üzerinde yapılmakta olan Raif Dinçkök Kültür Merkezi (RDKM); kültür, sanat, eğitim ve dinlenme maksatlı kullanılmak üzere inşa ediliyor. Tabanda 4.000 m² alan üzerine oturan RDKM, dört yapı bloğu ve yapı bloklarını saran bir zarf yapısından oluşuyor. Proje, bloklar arası yürüme yolları, fuaye, sergi, seyir ve teras alanları ile birlikte yaklaşık 8.000 m² kapalı alanı kapsıyor. 6.000 m² alana yayılan peyzaj ve bahçe alanı, insanların doğa içinde geçmişini düşünürken geleceğini hayal ettiği; sanayi, doğa ve tarihi aynı anda yaşayacağı bir huzur ortamı olarak tasarlandı.

Yapımı devam eden RDKM’nin dış cephe kaplaması Yalovalılar tarafından büyük ilgi ve merak ile izleniyor. Yalova’nın sanayi ve doğal varlıklarını bağdaştıracak ve birleştirecek bir konsepte uygun olarak RDKM’nin dış cephesinde dirençli yapı çeliği kaplama malzemesi kullanılıyor. Bu malzemenin RDKM’nin dış cephe kaplaması olarak tercih edilmesinin nedenleri arasında tasarımsal ve estetik önceliklerinin yanında malzeme olarak da sahip olduğu önemli özellikler bulunuyor.


Dış cephe kaplama malzemesi; alt yapı inşaatlarından, mimariye, deniz yolu ile nakliyeden, fabrikaların yüksek fırın bacalarının iç kaplamasına, demir yolu ulaşımında vagon yapımından, güzel sanatların heykel dalına ve çatı-cephe kaplamalarına kadar birçok farklı alanda kullanılıyor. Herhangi bir bakım problemi olmaması, uzun ömürlü oluşu, doğal ve çevre dostu olması gibi nedenlerle tercih edilen bu malzeme, aynı zamanda mimari tasarımda olağanüstü bir estetiği sağlıyor.
RDKM’de dış çephede kullanılan kaplama malzemesi, statik hesaplamaların ardından mimari tasarıma uygun olarak ebatlı ve rulo halinde İtalya’dan ithal edildi ve özel olarak perfore edilen plaklar, kenarları bükülerek pano haline getirildi. Panolar cıvata somun vasıtası ile özel aparatla mevcut çelik konstrüksiyon taşıyıcı karkasa monte edildi.
RDKM’nin tasarımcısı ve EAA-Emre Arolat Architects’in kurucu ortağı mimar Emre Arolat; “Dış cephenin perfore edilmiş olması, tıpkı bir tül perde gibi yüzeyin akşam saatlerinde kaybolmasını ve ‘iç dünya’nın kolaylıkla algılanabilmesini sağlar. Rüzgarın, yağmurun veya güneşin olumsuz etkilerini dışarıda bırakır, ancak yarı geçirgen yapısı sayesinde bu alanı tam bir ‘iç mekan’ haline dönüştürmez. Doğal hava, bu ara alanda serbestçe dolaşır.” diyerek yapının özelliklerini aktarıyor.
10 bin m² alan üzerinde inşaatı devam eden ve 4 ana bloktan oluşan Kültür Merkezi’nin inşaatında aydınlatma ve klima sistemleri gibi önemli ve alt yapı yatırımlarında da çevre dostu yaklaşımlar ön planda tutuluyor. Kültür Merkezi’nin bağımsız bloklardan oluşması nedeniyle merkezi klima sistemlerine alternatif olarak geliştirilen ve modüler yapısıyla esnek çözümler sunan VRF Sistemleri; bakım kolaylığı, uzun ömürlü olması, sessiz çalışması, yedekleme gerektirmemesi ve çevre dostu olması gibi üstün özellikleri nedeniyle Kültür Merkezi’nin alt yapısında kullanılacak malzemeler olarak yerini alıyor.


COR-TEN A Dış Cephe Kaplaması:
RDKM’de Yalova’nın sanayi ve doğal varlıklarını birleştirecek bir konsepte uygun olarak dış cephe kaplamasında COR-TEN A (dirençli yapı çeliği) kaplama malzemesi tercih ediliyor.
Bu malzeme, dirençli yapı çeliği olarak sınıflandırılıyor. Giydirilmemiş şekilde havayla temas halinde bırakıldığında, çeliğin üzerinde bir koruyucu oksit tabakası oluşuyor. Bu nedenle bu çeliğe ‘weathering steel’ (siper çeliği) adı da veriliyor.
Karakteristik renkleri sayesinde çevreyle bütünlük sağlamak veya paslanmaz çelik gibi başka materyallerle uyum yakalayabilmek için kullanılabiliyor. Giydirilmemiş (kaplanmamış) şekilde kullanıldığı ve açık havayla karşılaştığında çeliğin üstünde mor-kahve renkte bir oksit tabakası oluşuyor, bu patina tabakası çeliğe iyice tutunuyor ve onu koruyor. Eğer patina zarar görürse, çelik tekrar oksitleniyor, patina tamir ediliyor ve koruyucu tabaka korumayı sürdürüyor. Ayrıca boya ya da metalik giydirmeler ile kaplanabiliyor. Perçin, çivi ya da cıvata gibi aksesuarların birlikte kullanımına ve gazlı kesimlere izin veriyor ayrıca kaynaklı imalat için de kimyevi içeriği uygun. Dış cephe kaplama malzemesi, uzun ömürlü olduğu kadar tamamen geri dönüşüme uygun bir metal, herhangi bir boya ya da vernik ile kaplanmadığı için de çevre dostu.
RDKM binasında kullanılan bu dış cephe kaplama malzemesinin dünyada bilinen kullanımları arasında; New River Gorge Köprüsü ve John Deere World Headquarters gibi mimari yapılar, güzel sanatlar alanında ise Chicago Picasso Heykeli bulunuyor.
Yalova Raif Dinçkök Kültür Merkezi hakkında
Akkök Şirketler Grubu 1969 yılından bu yana faaliyet gösterdiği Yalova’da halkın kültür ve sanat etkinliklerine son derece yatkın ve bu tür etkinliklerde katılımcı olarak yer aldığını gözlemlemiştir. Buna rağmen Yalova halkı, hem kendi sanatçı ve düşünce insanlarına yönelik, hem de Yalova dışından gelen uluslararası misafirlerin etkinliklerini sunabilecekleri merkezi, estetik, fonksiyonel ve sağlam yapılmış bir mekana sahip değildir. Akkök Şirketler Grubu, bu ihtiyaç doğrultusunda Yalova’ya bu özellikte bir kültür merkezi kazandırmak için girişimde bulunmuştur. Yalova Belediyesi ile yapılan görüşmeler sonucunda, Akkök Şirketler Grubu’nun kurucusu merhum Raif Dinçkök’ün adını taşıyan kültür merkezinin yapımı için 31 Aralık 2006 tarihinde bir protokol imzalanmıştır. Kültür merkezi için Türkiye’nin önde gelen mimarlarından oluşan üç ayrı Mimarlık Atölyesi’nden öneri alınmış ve sunulan konsept tasarımlardan amaca en uygun bulunan tasarım olan Emre Arolat Mimarlık Atölyesi’nin tasarlamış olduğu projeyle devam etme kararı verilmiştir. Raif Dinçkök Kültür Merkezi inşaatının temeli, 14 Şubat 2008’de Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katıldığı bir törenle atılmıştır.
2010 yılında açılışının yapılması planlanan Raif Dinçkök Kültür Merkezi, Yaşar Okuyan Bulvarı üzerinde, Yalova Şehir Stadı ve Spor Kompleksi alanının karşısında, Yalova Belediyesi tarafından tahsis edilen 10 bin m² alan üzerinde yükselmektedir.



Yüklə 23,9 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin