Başlık 1;
TÜRKİYE’NİN GELECEĞİ İNOVATİF DÜŞÜNCEDE
Başlık2;
GENÇ TÜRKİYE ZİRVESİ SONA ERDİ
YTÜ’nün düzenlediği; 81 il ve 165 ülke gençleri ile Türkiye siyaset, ticaret ve sanayi dünyasının liderlerini bir araya getiren Genç Türkiye Zirvesi, Boğaz turu ve İstanbul Gezisi ile sona erdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı iş birliği ile bu yıl ikincisi düzenlenen Genç Türkiye Zirvesi, 165 ülke ve Türkiye’nin 81 ilinden yaklaşık 3 bin gencin katılımıyla gerçekleştirildi.
‘İnovatif Düşün Geleceği Yönet’ sloganıyla Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen zirvede; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık , Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, Tübitak Başkanı Yücel Altunbaşak, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Beşiktaş Belediye Başkanı Av. Murat Hazinedar, Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Faruk Özlü, TAI Uzay Sistemleri Grup Başkanı Sinan Şenol, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Prof. Dr. Şenay Yalçın, IBM Türk Genel Müdürü Isabel Gomez Cagigas, Arçelik Genel Müdürü Levent Çakıroğlu, Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Aselsan Strateji Yönetim Direktörü Baki Şensoy ve Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik’in de aralarında bulunduğu çok sayıda konuk, gençlerle buluştu.
Organizasyonunu İnfoloji’nin üstlendiği ve sunuculuğunu Berrak Yaprakoğlu’nun yaptığı etkinlik, Soma’da yaşanan maden kazasında hayatını kaybeden 301 işçi için saygı duruşu ile başlarken, tüm konuşmacıların gündeminde yine Soma faciası vardı.
BAKAN FİKRİ IŞIK : “İNOVATİF ÜRETİM GELİŞMİŞ DEMOKRASİLERDE GELİŞİR”
Zirvenin açılışında konuşan Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanı Fikri Işık, inovatif düşüncenin sadece demokrasisi gelişmiş ülkelerde ortaya çıkabileceğine vurgu yaptı. Bakan Işık, “Yüksek katma değerli ve rekabetçi bir üretim yapısının gelişmiş demokrasilerin olduğu ortamlarda iklim bulabilir. Bizi uluslararası alanda birinci lige çıkaracak, dünyanın gelişmiş 10 ekonomisi arasına sokacak olan da bu alanlardaki gelişmelerdir. Demokratik bir ortam yoksa inovatif düşüncenin gelişmesinden ve toplumun ilerlemesinden de bahsedemeyiz. Değişime açık, hatta onu yönetebilen, geleceği planlamaktan korkmayan ortamlarda inovatif düşünce gelişebilir ve toplum ilerleyebilir.” dedi.
Türkiye’de son 12 yılda önemli bir değişim yaşadığını ve ilerleme kaydediğini aktaran Bakan Işık, siyasette, ekonomide ve bir çok alanda yapısal değişikliklere gidilerek, çağın koşullarına göre yenilendiğini belirtti.
“TÜRKİYE ORTA GELİR TUZAĞINDAN AR-GE VE İNOVASYONLA KURTULUR”
Türkiye’nin orta gelir tuzağına düşmemesi için Ar-Ge ve inovasyona, tasarıma ve markalaşmaya büyük önem verdiklerini belirten Bakan Işık, Üniversite Sanayi işbirliğini geliştirmek ve bilimsel bilgiyi ticarileştirmek konusundaki çalışmalarını anlattı ve 2012 yılında 112 Ar-Ge firmasının kurulduğunu söyledi.
YTÜ REKTÖRÜ YÜKSEK: “AR-GE VE İNOVASYONUN SAHİPLERİ OYUNUN KURALLARINI BELİRLİYOR”
Bütün dünyanın kabul ettiği gibi 21. Yüzyılın yapılanmasında ‘girişimcilik’, ‘ar-ge’ ve ‘inovasyon’un vazgeçilmez başarı faktörleri haline geldiğine dikkat çeken Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek, “Günümüzde bu faktörleri zekice kullanan, hızla ve esneklikle şekillendirebilen ülkeler, oyunun kurallarını ve gelecekteki politikaları belirleme hakkına sahip olmaktadırlar.” diye konuştu.
VALİ MUTLU’NUN ÇOCUKLUK YILLARINDAKİ SIRADIŞI İNOVATİF DÜŞÜNCELERİ
Genç Türkiye Zirvesi’nde çocukluk ve gençlik yıllarının inovasyona hikayelerine espirili bir şekilde yer veren İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu salonu dolduranlara keyifli dakikalar yaşattı. Çocukluğundan beri inovatif düşünceye yatkın bir karaktere sahip olduğunu aktaran Vali Mutlu, daha 11 yaşındayken eline geçen dergi ve gazetelerden kestiği resimleri kesip bir beyaz şerit üzerine yapıştırarak mum ışığında 5 kuruş karşılığında mahallenin çocuklarına sinema seansları düzenlediğini aktardı.
Üniversite yıllarında geçimini sağlamak için çalıştığını ancak stajyer avukatlık döneminde bu işi bırakmak zorunda kaldığını dile getiren Vali Mutlu, geçimini devam ettirebilmek için çok ilginç bir yöntem bulduğunu açıkladı. Çevredeki restoranlara tulumba tatlısı sattığını aktaran Vali Mutlu, “Daha sonra bu tatlıyı okul kantinlerine de satmak istedim. Bana ‘Aman sakın buraya tatlı getirme çocuklar tatıyı yedikten sonra ellerini başlarına sürerler bit salgını çıkarırsın’ dediler. Tulumba tatlısını imalatını bitirdikten sonra naylon poşet içine koyarak okul kantilerine getirdim ve sattım. Türkiye’de paketlenmiş tulumba tatlısını ilk defa satışa sunan kişi benim. Bu yerinde duramayan devamlı icat çıkaran geçlere çok ihtiyacımız var.” dedi.
EKONOMİ BAKANI ZEYBEKÇİ: EN BÜYÜK HAYALİM MAKAM ARACIMIN YERLİ OTOMOBİL OLMASI
“İnovasyon Ekonomisi” başlıklı oturumda konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesinin en temel unsurların Ar-Ge, İnovasyon ve markalaşma olduğuna dikkat çekti.
Konuşmasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz hafta yeniden gündeme getirdiği yerli otomobil konusuna değinen Ekonomi Bakanı Zeybekçi, en büyük arzusunun Türk yapımı bir araba kullanmak olduğunu söyledi.
Türkiye’nin bunu yapabilecek kapasiteye sahip olduğunu ve aslında Türkiye’de bir otomobilin yüzde 100’ünün yerli kaynaklarla üretildiğini belirten Zeybekçi, “Yüzde 100 motor üretiyor, aktarma organlarını yapıyor. Diğer konularda zaten son derece yetenekli bir durumdayız. Türkiye’nin artık bu arabayı üretmek gibi bir zorunluluğu var. Türk sanayisinin yatırımcının böyle bir zorunluluğu var.” Şeklinde konuştu. Türkiye için artık bu konunun dönülmez bir noktaya geldiğini ifade eden Bakan Zeybekçi, Başbakanımız en son dün TOBB’da yeniden dile getirdi. İnşallah bu olacaktır. İnşallah yakın gelecekte Türkiye olarak bir arabamız bir markamız olacak.” ifadesini kullandı. Türkiye’nin ekonomik verilerine de değinen Zeybekçi, Türkiye’nin dünyanın 15. Büyük ekonomisine sahip olduğunu söylerken, sıkı bir rekabet içinde olduklarını ve çok kısa süre içinde 3 sıra daha yukarı çıkabileceklerini belirtti.
TİM BAŞKANI BÜYÜKEKŞİ: ÜNİVERSİTELERİN AKIL TERİ İLE SANAYİCİNİN ALIN TERİ BİR ARAYA GELMELİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkan Mehmet Büyükekşi ise, küreselleşmenin yeni dinamiklerinin tamamen inovasyon yapabilme kabiliyeti üzerine kurulu olduğunu belirtti. Büyükekşi: “Artık ticaretin 19. yüzyıldan kalma modelleri değişti. 19. yüzyılda ne kadar çok üretirseniz o kadar çok kar ederdiniz. Şimdi tam tersi ne kadar çok üretmekten ziyade tüketici odaklı üretmek gerekiyor. Artık sadece tek başına finansa dayalı yapılan işler de bir işe yaramıyor." dedi.
AYBAR: İNOVASYON OLGUSUNUN ETKİSİ BÜYÜK
Oturumda konuşan Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, Dünyada otomotiv üretiminin son 10 yılda kuzeydoğudan güney batıya doğru kaymaya başladığını belirtti. Artık üretiminin ABD ya da Kanada yerine Asya ve Güney Amerika’ya doğru kaymaya başladığına işaret ederek, dünyada bütün teknolojilerde olduğu gibi otomobil teknolojisinin de ekolojik değerler üzerine şekillendiğini aktaran Aybar, inovasyon olgusunun bu gelişimde etkisini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu aktardı.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM YAŞANABİLİR TÜRKİYE”
‘Kentsel Dönüşüm ve Yaşanabilir Türkiye’ oturumunda, konuşan Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu, Türkiye’nin geleceği ve insanlık açısından kentsel dönüşümün çok önemli bir mesele olduğunu belirterek, “Kentsel dönüşüm meselesi Türkiye’nin gelecek meselesidir. Buna genç bakış olarak bakmamız ve gençlerin kendisini buna yönlendirmesi ve buna projeler üretmesi gelecek anlamında önemli bir katkı sunacaktır.” dedi.
Kentsel dönüşümün sadece binaların yıkılıp yenilerinin yapılması anlamına gelmediğini aktaran Göksu, “Sırasıyla sosyal, kültürel ve fiziki yani mekansal dönüşüm gelişir. Şunu çok iyi bilmemiz gerekir ki insanı inşa eden mekan değil ama mekanı inşa eden insandır. İnsana yatırım yapmazsanız mekanı dönüştüremezsiniz. Mekanı dönüştürseniz bile mekan çok hızlı bir şekilde eski halini alır. Kentsel dönüşüm mühendislikten önce bir sosyolojik meseledir.” ifadesini kullandı.
Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da Beşiktaş’ın kentsel dönüşüm konusunda ayrı değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Beşiktaş’ın tarihi yapısı, yaşam alanları ve üniversiteleriyle çok değerli bir ilçe olduğunu bildiren Hazinedar, Beşiktaş için farklı bir partiden olmasına rağmen İBB Başkanı Kadir Topbaş ile işbirliği içinde proje çalışmaları yürüttüklerini vurguladı. Hazinedar, Beşiktaş belediyesindeki imar planlarına kısa zamanda el atmaya başladıklarını söyledi. Beşiktaş’ı İstanbul’un kalbi olarak niteleyen Hazinedar, Abbasağa, Sinanpaşa, Cihannuma, Ihlamurdere ve Ortaköy Dereboyu bölgelerindeki zemin ve yapı stoğu sorunlarını çözeceklerini ifade etti. Buraları riskli bölgeler olarak tanımlayan Hazinedar, “Hükümetle ortak çözeceğimiz sorunlarda siyaseti değil hizmeti ortaya çıkarmalıyız diye konuştu.”
HAMDİ TOPÇU, “KENDİ YAZILIM VE KODLARINA SAHİP OLMAYAN ÜLKELER BAĞIMLI OLACAK”
Zirvenin ‘Ulaşım Teknolojileri ve Denizcilik’ başlıklı oturumunda konuşan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, 90 yıldır savaşa katılmamış Türkiye’nin dünya rekabetinde geride kaldığını ifade etti. Son yıllarda yakalanan ekonomik istikrarın sektörlede de yansıdığını aktaran Topçu, “THY olarak 1.2 milyar ciro ve on bin çalışanımızla devam ediyoruz. Sunexpress markasıyla oluşturduğumuz bir firmamız da var. İstanbul’dan dünyanın 252 şehrine sefer düzenleyen ve sıfır hatayla çalışan bir şirketiz. THY sıfır hatayı eğitimli ve kaliteli elemanlarıyla sağlamaktadır. Bu başarıya uzun vadeli planlar ve çalışanlarımızla birlikte ulaştık.” İfadesini kullandı.
Teknolojiye en çok yatırım papan firmalardan birisi olduklarını anlatan Topçu, milli bir yazılım şirketi kurmak için çalışma başlattıklarını açıkladı.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin de içinde olacağı bu proje ile savunma sanayi başta olmak üzere her alanda milli yazılımlar oluşturacaklarını belirten Topçu, gelecek 30 yıl içinde yazılım yapmayan ve kendi kodlarına sahip olmayan ülkelerin bağımlı olacaklarını ifade etti.
BARAÇLI: ÇÖZÜM RAYLI SİTEM VE TOPLU ULAŞIM
Aynı oturumda söz alan bir diğer konuşmacı eski İETT Genel Müdürü, İBB Genel Sekreteri Doç. Dr. Hayri Baraçlı da Toplu ulaşımın optimum olarak nasıl kurgulanabileceğine yönelik bir sunum yaptı. Baraçlı şunları söyledi: “Toplamda 14 milyon nüfusa sahip İstanbul’da ulaşım olanaklarını etkin kullanabilmemiz gerekiyor. Raylı sistem ağını yaygın olarak kullanmak ve en son gelişme Marmaray ile birlikte yatırımımızı arttırıyoruz. En önemli amacımız entegrasyonu sağlamak. Hedefimiz toplu ulaşımı yaymak. Bunu entegre bilet ve akıllı toplu ulaşım sistemleriyle sağlayacağız.”
“Stratejik Sektörler: Savunma Uydu ve Uzay Teknolojileri”
Zirvenin, “Stratejik Sektörler: Savunma Uydu ve Uzay Teknolojileri” başlıklı oturumuna ise Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Faruk Özlü, Aselsan Strateji Yönetim Müdürü Baki Şensoy, TSKGV İştirakler ve Mali Yönetim Direktörü Dr. Aykud Alp Berk ve Tai Uzay Sistemleri Grup Başkanı Sinan Şenol katıldı.
Oturumda konuşan Savunma Sanayi Müsteşar Yardımcısı Dr. Faruk Özlü, dünya son 50 yılda ciddi bir dönüşüm geçirdiğini belirtti. Son dönemde 2014 ve sonrasında Kırım olayının ardından soğuk savaş dönemine dönüş sinyalleri alındığını aktardı.
Türkiye’de son yıllarda pek çok kamu kurum ve kuruluşunun atılım gerçekleştirdiğini belirten Özlü, Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın ise kendi sarımlarını ve teknolojilerini üretmesi açısından önemli bir fark ortaya koyduğunu söyledi. Özlü, Türkiye’nin milli firmaları arasında yer alan Aselsan ve TAİ’nin dünyanın en büyük savunma firmaları arasında yer aldığını ifade etti.
Aselsan Strateji yönetim Direktörü Baki Şensoy kendisini dinleyen gençlere önemli mesajlar verdi. En önemli olanın ülkeyi sevmek, ülke için savunmak olduğunu aktaran Şensoy, sadece savunma sanayinde değil, hangi alanda olunursa olunsun ortak kaygının ülkeyi sevmek ve ülke için hizmet etmek olduğunu dile getirdi.
3 gün süren etkinlik, İstanbul Boğazı turu boğaz ve İstanbul’un kültürel mekanlarının gezilmesinin ardından sona erdi.
GENÇ TÜRKİYE ZİRVESİ HAKKINDA
Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde “İnfoloji” desteğiyle düzenlenen 23 Mayıs tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda başlatılan ve üç gün sürecek “Genç Türkiye Zirvesi” nde 165 ülkeden ve Türkiye’nin 81 ilinden geleceğe yön verecek ve sürekli sosyal dayanışmayı sağlayacak gençler buluştu.
“İnovatif Düşün Geleceği Yönet” sloganı ile bu sene ikincisi düzenlenen GENÇ TÜRKİYE ZİRVESİ; Yıldız Teknik Üniversitesi öncülüğünde, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı, İstanbul Sanayi Odası, Türkiye İhracatçılar Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı birikimi ve iş birliği ile gerçekleştiriliyor.
GENÇ TÜRKİYE MENTORLARI “SOMA”YA HAYAT VERECEK
Zirve bu sene; yerin kilometrelerce altında çalışan emekçi maden işçilerimizi kaybettiğimiz “Soma” nın acısını paylaşmak ve bu karanlığı hep birlikte el ele vererek aydınlığa dönüştürmek için düzenleniyor. Bu organizasyonda Türkiye’nin yeni vizyonu belirlenirken Soma’da hayatını kaybeden yüzlerce işçiyi anmak ve ailelerine destek olmak adına “Soma’nın Yüreği Gençlerde Atacak” sloganı ile “Genç Türkiye Mentorları” sosyal sorumluluk projesini de hayata geçiriliyor.
Genç Türkiye Zirvesi’nde buluşan sivil toplum kuruluşları, iş dünyası temsilcileri, sanatçılar, yazarlar, gazeteciler ve bakanlar ile “Genç Türkiye Mentorları” projesinin geniş kitlelere ulaştırılması ve farkındalığın arttırılması hedefleniyor. Proje bu sene “Soma” ile başlatılacak olup bir mağduriyet ifadesi olarak değil gençlerin farkındalığının artması için her sene farklı bir konsept ile gerçekleştiriliyor.
Dostları ilə paylaş: |