BöLÜM 1 NÜTRİent gideriMİ ec kentsel atiksu aritma direktiFİ



Yüklə 198,9 Kb.
səhifə1/3
tarix30.10.2017
ölçüsü198,9 Kb.
#22728
  1   2   3

BÖLÜM 1
1. NÜTRİENT GİDERİMİ

1. 1. EC KENTSEL ATIKSU ARITMA DİREKTİFİ
Geçmişte, birçok atıksu arıtma tesisi, nitrojen ve fosfor için özel herhangi bir giderime gereksinimi olmaksızın biyokimyasal oksijen ihtiyacı ve askıda katıları gidermek üzere tasarlanmıştır. Ancak, EC Kentsel Atıksu Direktifi (1991) uygulamaları ile, uyulması gereken birçok deşarj kuralı konularak, taze su, haliçler ve kıyı sularındaki kirlilikleri azaltmak amaçlanmıştır. Bu da, mühendislere, endüstri ve evsel atıksuların deşarjı neticesi, yüzeysel sularda oluşabilecek ötrofikasyonun ortaya çıkardığı problemlerin giderilme işini ortaya çıkarmıştır. EC Direktifi 91/271/EEC “Kentsel Atıksu Arıtma Hakkında”, üye ülkelerde, atıksu arıtım uygulamaları için, arıtma tesisi çıkış suyu standartlarını kaydeder. Önemli parametreler Tablo 1.1.’de gösterilir.

İki ana EC Direktivinde verilen atıksu parametreleri olan BOİ5 ve TSS’in, 25 ve 35 mg/l, konsantrasyonları anılan sıraya göre hemen hemen UK Krallık Komisyon Standartları (8. Rapor, 1912)’ndaki standartlara benzer şekilde 20 mg/l BOİ5 ve 30 mg/l TSS olarak belirlenmiştir. 20/30 standardı olarak bilinen standart, dünya çapında benimsendi. Bununla birlikte, yeni 25/35 EU standardına bütün durumlarda uyulmalı, fakat etkili otoriteler, atık sıvıların duyarlı sulara deşarj edildiği yerlerde daha katı standartlar benimseyebilirler. Genellikle bu durum, Danimarka ve Almanya’yı içeren Kuzey Avrupa bölümündedir. Yerel su otoriteleri tarafından belirlenen 10/10 standartları nadir değildir (Kielly, 1997 ).

Evsel Atıksu Direktifi’nde (UWWD) atık sıvıları alan su yolları ve çevre, nütrient içeren su deşarjları ile ilgili olarak duyarlı ve duyarsız olmasına göre ayrılır. Ötrofik duruma geçmiş suların belirlenmesi birçok çalışma ile yapılmış olmasına rağmen, ötrofikasyonu etkileyen birçok faktörün bulunması, ötrofik su alanlarının belirlenmesini zor kılmıştır. Işık, elektrik, türbülans, sıcaklık ve saydamlık direktifte tanımlandığı gibi ötrofikasyonun gelişmesinde rol oynamaktadır. “Nütrientler tarfından suyun zenginleşmesi neticesinde, sudaki mevcut organizma dengesinde istenmeyen rahatsızlığa ulaşılması.” DoE başvuru belgeleri, tatlı içinde fosforu ve benzer şekilde tuzlu sularda nitratı nütrient kontrol unsuru olarak tanımaktadır. Tersinin doğru olduğu yerlerde örnekleri olabilir fakat bunlar genellikle sadece nütrientce zayıf sulardadır.

Tablo 1. 1. Kentsel Atıksu İçin EC Gereksinimleri


Yüklə 198,9 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin