Ca o concluzie practica, se poate concepe modul optim de organizare a invatarii unui text amplu si dificil astfel



Yüklə 70,1 Kb.
tarix30.07.2018
ölçüsü70,1 Kb.
#64263

    Ca o concluzie practica, se poate concepe modul optim de organizare a invatarii unui text amplu si dificil astfel:
1) familiarizarea cu textul;
2) aprofundarea ideilor (se fragmenteaza textul dupa ideile principale si se urmareste intelegerea lor);
3) reluarea fiecarui fragment in vederea unei memorari analitice;
4) fixarea in ansamblu a materialului;
5) recapitularea schemelor realizate.

Titlu: Memoria Umana
Autor: Alan Baddele
Editura: Teora
ISBN: 973-601-892-X
Gen: Psihologie
Se adreseaza: publicului larg

O lucrare de baza pentru cine doreste sa isi cunoasca memoria in particular si o parte foarte importanta din modul de functionare a mintii umane in general.

Cartea ne prezinta sistematic si pe scurt o teorie cu care ar fi bine sa ne familiarizam daca vrem sa retinem mai bine lucrurile. Cartea ne prezinta ce este memoria din perspective neurofiziologice, ce este memoria de scurta durata, de lunga durata, memoria de lucru, cum anume sunt stocate, regasite (sau uitate) informatiile, precum si cum sa ne imbunatatim memoria. Cititorul poate sa afle de aici si o serie de lucruri interesante, cum ar fi viata pentru amnezici, cum anume retinea cel mai bun mnemotehnician din lume formulele matematice, rolul imagisticii, cat de incredere sunt depozitiile martorilor oculari, in special copiii. O lucrare de luat in considerare daca vrei sa incepi a-ti cunoaste capacitatile si a le folosi pe deplin.

Titlu: Tehnici de suprainvatare. Cum sa înveti foarte repede si foarte bine
Autori: Oana Panagoret, C.M Armeanu ISBN 973-8223-71-7
Gen: optimizarea invatarii - se adreseaza in primul rand elevilor

O carte pe care am gasit-o acum doi ani la librarie, dar pe care o poti gasi probabil si la biblioteca, Tehnici de suprainvatare trateaza foarte echilibrat subiectul invatarii. Cartea nu intra direct in tehnicile propriu-zise, ci incepe cu o sectiune introductiva, foarte important, de pregatire a invatarii. Cum trebuie sa ai ambientul, muzica, alimente, oxigenarea creierului. Apoi, cum sa te relaxezi si sa-ti organizezi invatarea.

Subiectele aduse in discutie sunt importante, majoritatea informatiilor de acolo sunt bine documentate si de actualitate, insa unele precum sunt cele privitoare la alimentatie pot contine inexactitati. Recomand cu caldura capitolul de planificarea invatarii.

Trecem apoi intr-o sectiune destinata psihologiei invatarii eficiente, unde sunt prezentate informatii despre particularitatile emisferelor cerebrale, despre inteligenta, moduri de a gandi si tehnici de concentrare pe care le-am gasit utile. Insa cea mai interesanta sectiune este cea a tehnicilor de invatare eficienta: tehnici de memorare, tehnici de citire, luare a notitelor, folosirea vizualizarii precum si tehnici de sustinere a examenelor.

Per ansamblu, am considerat-o o carte buna ca introducere in subiectele prezentate si prezinta recomandari care merita urmate, cu toate ca mai prezinta si opinii care nu sunt suficient fundamentate stiintific, cum sunt cele despre alimentatia corecta sau legate de “aura”. Partea de invatare eficienta este destul de bine fundamentata, utila, prezentata intr-un limbaj direct si foarte accesibil.

Urmate intocmai, sistematic, majoritatea recomandarilor din aceasta carte pot duce la imbunatatirea performantelor in invatare. Recomand o vizita la biblioteca (probabil ca nu se mai gaseste in librarii) si lecturarea ei, cel putin.

Am povestit data trecuta cum folosesc vizualizarea pentru a memora rapid o lista de cuvinte. Insa pentru a tine minte o lista de cuvinte pe termen lung, cu timpul mi-am imaginat si tinut minte peste ani cu totul altceva.

Un bloc de locuinte, nu foarte diferit de cel in care mi-am petrecut o buna parte din copilarie, insa cu apartamente goale. Gandeste-te cum ar fi sa te plimbi prin casa sau apartamentul tau, gol. Poate l-ai vazut astfel la zugravit sau mutat mobila, si iti amintesti bine planul lui. Eu, pentru liste pe care sa le tin minte peste ani, am creat in imaginatia mea un intreg bloc, cu 4 apartamente pe etaj, toate cu planul identic cu al apartamentului in care am locuit. Numai cate un element, in afara usii , face diferenta.

Fiecare apartament are 9 incaperi: un hol la intrare, o camara, un dormitor, bucataria, sufrageria, balconul, inca un hol, un dormitor si o baie. In aceste incaperi pun cate un element, daca am nevoie sa tin minte o lista pentru mai mult timp. Poate fi o lista de ingrediente pentru o reteta de tort sau niste cuvinte cheie pentru un examen.

O sa dau un exemplu cu un ‘apartament’ pe care l-am folosit pentru a tine  minte o lista de cuvinte pe care am intalnit-o pur si simplu intr-un test de memorie – pentru cat timp poti tine minte o lista? Lista era urmatoarea: camasa, ciuperca, vultur, crocodil, clema, batista, trandafir, carnati, aparat foto, primar. Avand incaperile numerotate in ordine, incepand cu holul exterior si terminand cu baia, imi pot reaminti lista si in ordine.

Cum? Pentru fiecare lista de cuvinte, primul element este cel care conduce la apartamentul corect. In cazul acesta, camasa. Care este pur si simplu o camasa zburatoare, si ma duce la apartamentul corect. Pentru lista nr. 2, este un fotoliu carpit saritor. Apartamentul… intru in hol, iar in hol, pe jos, pe pereti, pe tavan, de fapt peste tot, ciuperci rozalii, pe care le simt moi, paraind sub pantofi. Inaintez cu atentie printre ciuperci si ajung la camara. Acolo, un vultur cu aripile desfacute incepuse sa clampane din cioc. Inchid usile si inaintez prin ciuperci la dormitorul 1. Acolo e un crocodil mic si verde prins cu dintii de lustra, cu coada balabanindu-se prin aer. Inchid iarasi usa, si merg la bucatarie. Acolo, o clema uriasa aproape ca ma prinde de mana. Inchid usa si merg in sufragerie. Acolo, televizorul era deschis iar cineva se uita la Titanic, cu o batista uriasa in mana. Pe balcon, o incantare de trandafiri crescand si desfacandu-se incontinuu, cu un parfum ametitor. Ma intorc inapoi in sufragerie, sar peste batista si intru in al doilea hol. Acolo era masina de spalat, care in loc sa spele rufe invartea randuri-randuri de carnaciori oltenesti. Din hol, trec in dormitorul 2, unde un aparat foto de 1m/1,5m era prins de tavan si facea incontinuu poze cu un blitz orbitor. Inchid usa la dormitor si deschid usa la baie, insa simt ca cineva o inchide dinauntru. „Imediat termin!” aud. Era primarul.

Asta a fost doar o scurta introducere intr-o structura mentala destinata stocarii unor amintiri care altfel s-ar pierde. Esta bazata pe vizualizare, iar vizualizarea nu e la indemana oricui, si trebuie practicata. Poate sunt destui cititori care considera ca spun chestii imposibile. Asa ca data viitoare imi voi povesti primele experiente cu vizualizarea.



Spatiul mnezic

Written by Lia Stelea on May 8th, 2009

O metoda pe care o aplic, nu foarte des insa cand ma grabesc, este asemanatoare cu cea descrisa de Laura Tripa in articolul ei, “Cum sa avem o memorie fantastica”. Tehnica povestita de Laura este un pic avansata, insa poate fi aplicata cu mult exercitiu si succes in viata de zi cu zi. Este vizualizare aplicata. Vizualizarea iti poate folosi in multe domenii: sport, inginerie, afaceri, nu numai arta. De obicei artistii sunt renumiti pentru asta, reusind sa isi puna pe ecran, hartie sau panza, viziunile.

Desi nu intentionam sa intru asa repede in tehnica asta, Laura mi-a dat un imbold. Voi povesti despre spatiul meu virtual unde imi stochez listele de cuvinte.


Acum voi face o marturisire. Voi povesti putin despre o parte a imaginatiei mele, acolo unde stochez anumite amintiri. Nu ca specialist, Laura e specialista, ci ca practicanta.

Important este ca am mizat pe punctele mele forte. Asta cred ca trebuie sa faci si tu. Vezi ce merge mai usor la tine. Eu, din frageda copilarie, am observat ca cel mai usor dintre toate lucrurile, retin geografia unui loc. Inca din adolescenta plecam in orientare fara harta, fara busola, si ma intorceam la fel. Mi-am educat privirea, timp de ani si ani, sa retina elementele ambientale, astfel incat sa am o intoarcere rapida si lipsita de risc. De aceea profesez acum ecologia, fiindca am ochiul foarte bine format si spiritul de observatie in alerta. Imi exersez continuu privirea, plimbandu-ma, citind in scrieri diferite, rezolvand teste si analizand obiecte din natura si opere de arta. Uneori, desenez.

Asta mi-a ajutat cand am trecut la tehnici de memorare. Am avut probleme in scoala, fiindca uitam foarte repede. Carnetul meu de note din gimnaziu si prima parte a liceului nu arata prea grozav. In scoala primara am capatat primele notiuni de mnemotehnica, insa erau numai pentru a trece clasa. In liceu si facultate am ajuns la performanta, initial cu mnemotehnici, apoi folosind vizualizarea in alte moduri. Mi-am creat cateva spatii virtuale, in care depozitez amintiri sau pur si simplu experimentez idei noi. Iata cum:

Pentru a retine rapid liste de cuvinte, ca pentru teste de memorie rapide, atunci cand mi se da o lista si trebuie sa o memorezi intr-un minut si sa o uiti, am urmatorul spatiu: o straduta cu doua case si lateral un pod peste un paraias, pe malul caruia sunt buruieni cu flori galbene si ciuperci cu palarie iar in buruieni o masinuta rosie. Nu folosesc acest spatiu decat pentru o durata scurta de timp, apoi e programat sa se curete singur. Desi locul este pasnic, este pregatit pentru actiune. De pilda lista: sera, butoaie, pilot, timp, conducere, grijuliu, manastire, branza, ulei, set, chei, tigru. Imediat ce vad cuvintele, ele se localizeaza undeva in scena. Cum?



Acoperind cele doua case apare o sera uriasa, plina cu vrejuri din care cresc butoaie ruginite in loc de pepeni. Vrejurile nu sunt oricum, ci miscatoare si vin dupa tine. Un pilot de F-16 cu casca pe cap si in combinezon verde apare si el calare pe un butoi saltator, sa te alerge. Nu ai prea mult timp la dispozitie. Mai rau, un ceas mare zburator iti zdrancaneste in cap, incat sa iti iasa cucuie. Butoiul te prinde din urma, iar tu ajungi la pod si sari in tufe, unde aveai masinuta. Ti-ai uitat permisul de conducere, iar tu conduci grijuliu printre firele de iarba, sa nu te prinda politia care vegheaza pe marginea drumului. Stiind ca acum ai devenit invizibl pentru butoi, asa ca te gandesti sa aduci ofrande la manastire. Manastirea este bineinteles in varful unei ciuperci rotitoare, pe care trebuie sa te cateri. Acolo vezi un indicator: “Pentru a vizita manastirea aduceti branza si ulei”. Vezi ca ai un triunghi de branza topita in buzunar, si pete de ulei pe tricou si pantaloni. Dar cu ce sa te urci la manastire? Cauti in masina un set de chei pe care le modifici cu mana si le transformi in pioleti. Apoi, te cateri pe ciuperca, incercand sa nu te uiti in lateral, fiindca e o ciuperca ROTITOARE. In manastire, doar stegulete la intrare, un covor rosu, un tigru dormind (Un tigru!) si o farfurie cu apa. Tigrul zice, cu vocea specifica lui Donald Trump: “You’re late!”
Amintirea respectiva e programata sa se stearga dupa cateva minute. Cateva principii:
1.    Mintea mea face exact ce ii comand. E cel mai performant computer pe care il am si probabil il voi avea vreodata la dispozitie.
2.    Alegerea si vizitarea frecventa a locurilor pentru amintiri. Imi aleg locurile de amintiri ca fiind exact locurile pe care le visez cel mai des. Astfel, nu am nevoie de nici un pic de exercitiu de vizualizare in plus si pot sa ii adaug chestii noi si interesante.
3.    In timpul somnului imi pot vizita locurile pentru amintiri daca aplic punctul 2.
4.    Locurile trebuiesc vizitate constant si observate in mare detaliu.
5.    Trebuie sa fie curatenie exemplara si obiectele trebuie sa nu fie deteriorare, vechi, decolorate, acoperite de praf sau mici. Pot fi murdare daca este relevant.
6.    Scena trebuie sa fie in miscare. Nu imi amintesc bine ceva static. Altii da, eu nu.
7.    Intotdeauna trebuie sa fie elemente neplacute, socante, exagerate.
8.    Sa nu exagerez cu exagerarile. Daca totul este exagerat devine comun si deci neinteresant.
9.    Mentinerea contactului cu realitatea, cred ca e evident de ce. Poate ca un efect secundar al stapanirii imaginatiei, ea nu ma mai stapaneste pe mine. Nu cred in efecte invizibile, minuni, superstitii, OZN-uri, monstri, legende, aure, astrologie, ghicit, vindecari miraculoase, reptilieni :), spirite bune sau rele, oricum ar fi ele numite. Poate de aceea, unele religii considera imaginatia un pacat, desi sunt destule cazuri de sfinti care au dus lupte pur imaginare (Sf. Gheorghe).
10.    Antrenament constant pentru imaginatie. Cel mai bun antrenament pentru mine este ancorarea in realitate, cu simturile treze. Apoi, uneori, meditatia. Daca vad ca mi-au ruginit oarecum neuronii, trec la ce scrie in paragraful urmator.

Materiale pe care le-am folosit si le folosesc pentru stimularea fanteziei sunt cartile de aventuri cu foarte multe exagerari (Lewis Caroll: Alice in Tara minunilor; Rudolph Erich Raspe: Aventurile baronului Munchausen; Jonathan Swift: Calatoriile lui Gulliver), cartile fantastice cu un tempo foarte alert si un element de groaza (Michael Crichton: Jurassic Park, Timeline; Stephen King: Orasul bantuit), iar preferatele mele si cele mai solicitante dpdv al imaginatiei sunt pentru mine cele de matematica, fizica si chimie. Richard Feynman este preferatul meu, si ar mai fi Roger Penrose. Lista poate sa ti se para extrem de surprinzatoare, insa este nevoie de mai multa imaginatie sa citesti Richard Feynman decat sa citesti Alice in Tara Minunilor. Nu recomand nici un film, fiindca ai de-a face cu o lista de cuvinte scrise, pe care trebuie sa ti le reprezinti folosindu-ti propria imaginatie.

In episodul viitor voi descrie mai detaliat alte spatii pe care le foloseam sau le folosesc in memorare sau analiza. Ce mai am: am un bloc cu 5 nivele (deocamdata) pazit de o camasa, pe care il folosesc pentru liste de cuvinte memorate pe lunga durata, cel putin un an. Mai am un spatiu mare de ~2400km patrati cuprinzand un oras istoric, sate, padure, terenuri agricole, pasuni, drumuri. La 20 de km de oras am aeroportul si zonele industriale si de cercetare-dezvoltare. Acesta e simulatorul meu de ecologie, detaliat pe masura ce trece timpul. Orice invat din domeniul ecologiei sau din orice domeniu intra automat in simulator si observ ce sa intampla, dar, atentie, aici nu retin decat fenomene, nu si cuvinte. Astfel, am un mediu mental controlat, unde informatiile pe care le primesc sunt integrate armonios, capata forma, culoare, sunet si personalitate proprie

Cum sa avem o memorie fantastica

Articol de Laura Tripa



Memoria fotografica este capacitatea de a ne aminti imagini detaliate. Exista persoane care poseda aceasta abilitate natural, care pot privi o pagina si retine foarte in amanunt continutul acesteia. Dar aceste cazuri sunt rare. Pentru cei mai multi dintre noi a memora cantitati mari de informatie poate fi problematic, mai ales daca, pentru noi, ceea ce trebuie sa retinem nu reprezinta un subiect interesant sau placut.

Sunt multi factori care ne pot afecta in mod negativ memoria: oboseala, stress-ul, alimentatia necorespunzatoare, somnul insuficient, lipsa de activitate fizica. Pentru a ne putea concentra, pentru ca memoria sa functioneze la parametri normali, creierul nostru are nevoie de oxigen si nutrienti potriviti. Asadar avem nevoie de miscare, de aer curat, de alimente bogate in vitamine, in special B12,  de perioade de relaxare si de regenerarea care se produce in timpul somnului.

Pe langa toate aceste conditii, memoria, ca si alte procese si functii ale creierului trebuie exersata, cu cat o folosim mai mult cu atat va fi mai puternica, la fel ca un muschi. Cel mai bine o putem pune la munca prin diverse tehnici de memorare sau mnemotehnici. In continuare va voi expune cateva dintre acestea.

Prima despre care voi vorbi porneste de la analogia dintre creier si calculator. Se presupune ca putem creea in mintea noastra un spatiu de depozitare in care sa plasam informatiile pe care vrem sa le retinem.



In primul rand alegem o locatie care exista in realitate si care ne este foarte familiara: camera noastra, sala de clasa, parcul preferat, etc. Apoi acest spatiu se imparte in 25 de subspatii (de exemplu, coltul de dupa usa, coltul de la geam, dulapul din camera, etc.). Se creeaza in minte o imagine a fiecarui subspatiu numerotat de la 1 la 25, se repeta aceasta vizualizare pana cand retinem ce numar are fiecare subspatiu (este de preferat sa le numerotam in succesiune logica pentru a ne fi mai usor).
De asemenea putem folosi o foaie de hartie pentru a realiza o harta a camerei si a o invata pe de rost. Acesta este primul pas si cel mai important, dupa ce facem acest lucru vom putea sa “depozitam” in minte orice fel de informatii si sa ni le amintim in ordine.
Dupa ce stim numarul fiecarui coltisor putem face o repetitie, ca si cum am parcurge in imaginatie camera respectiva, numarand. Apoi trecem la pasul doi. Putem cere cuiva sa ne dea o lista de lucruri sau putem alege noi una (poate fi lista de cumparaturi sau orice altceva). Ar fi mai bine ca la inceput sa incepeti cu 10-15 lucruri pe care vreti sa le retineti, apoi sa treceti la 25 sau mai multe. Imaginati-va fiecare obiect in ordinea in care vreti sa le retineti, plasat in cate un subspatiu de la 1 la 10 sau 15. Astfel veti retine si ordinea. Trucul consta in a vizualiza fiecare obiect in culori cat mai vii. Prima data ni-l putem imagina in starea lui obisnuita, apoi ni-l imaginam foarte mare, urias sau foarte mic sau de o alta culoare. Ne putem folosi toate simturile pentru a creea o imagine cat mai puternica: ce sunet produce, ce gust are, cum miroase, cum il simtim la atingere. Ideea este sa-l facem sa iasa in evidenta. Apoi, dupa ce fiecare subspatiu este ocupat in imaginatia noastra cu un obiect sau lucru, ne putem plimba cu usurinta prin camera din mintea noastra si vedea ce am asezat in fiecare loc. In acest fel ne vom aminti mult mai usor cele 10-15 lucruri la inceput si mai tarziu chiar 25 sau mai multe.

Bineinteles ca metoda necesita un efort initial, dar odata ce o stapanim, o putem folosi pentru informatii din ce in ce mai complexe, putem creea diverse imagini in camera, chiar scene, relatii intre lucruri, ceea ce poate fi util cand vrem sa invatam o lectie mai dificila.

De regula cheia in a retine cat mai multe lucruri este asocierea, adica a lega ceea ce vrem sa retinem de altceva care ne este mai la indemana. In acest caz a fost vorba de spatii cunoscute. Dar se poate folosi si altfel. Putem retine, printre altele, numele cuiva, asociindu-l cu o trasatura a persoanei respective care iese in evidenta (de exemplu Paul – nas rosu, Mirela – ochi albastri), atunci cand facem cunostinta cu mai multe persoane deodata. O alta metoda de a retine numele a devenit un fel de joc in grup. Atunci cand se alcatuieste un grup din persoane care nu se cunosc si care vor trebui sa desfasoare o activitate in comun, li se cere sa isi spuna prenumele si o calitate a lor sau ceva despre ei  care incepe cu initiala numelui (de exemplu: Alina-ambitioasa, Rodica-responsabila, etc.).
Sper ca v-am facut curiosi in legatura cu metodele de a ne imbunatati memoria. In articolul urmator vor mai fi si alte tehnici de memorare care s-ar putea sa va fie de ajutor.

Foloseste-te de urmatoarele 10 intrebari potrivite ca sa faci alegeri de calitate:

*Aceasta intrebare ma va impinge catre un viitor fericit, sau ma va tine blocat in trecut?*

*Aceasta alegere va duce la o viata implinita pe termen lung, sau va constitui doar o satisfactie de moment?*

*Sunt stapan pe propria mea putere, sau incerc sa multumesc pe altcineva?*

*Ma gandesc la ce este corect sau la ce este gresit?*

*Aceasta alegere imi va aduce si mai multa energie vitala sau imi va fura energia?*

*Voi folosi aceasta situatie ca pe un catalizator in cresterea si evolutia mea, sau o voi folosi pentru a ma pedepsi?* *Aceasta alegere imi sporeste puterea, sau mi-o slabeste?*

*Este acesta un act de iubire de sine, sau un act de autosabotaj?*

*Este acesta un act de credinta, sau un act caracterizat de frica?*

*Aceasta alegere reprezinta manifestarea laturii mele Divine, sau a laturii mele umane?*

*“Intrebarile de calitate creeaza o viata de calitate.” Tony Robbins*

Secretul suprem este autocunoasterea. Libertatea de alegere vine doar din autocunoastere. Ca sa alegi din milioanele de fapte doar pe cele cateva esentiale este nevoie sa te cunosti indeajuns de bine, altfel ratacesti printre alegeri fara sa traiesti nimic din ce-ti doresti. Acesta e drumul pe care trebuie sa pasesti…e drumul spre tine.

Ce mai astepti?

Astazi mnemotehnica este parte a psihologiei. Mnemotehnica poate fi definita astazi ca fiind disciplina care se ocupa cu optimizarea functionarii memoriei prin antrenament si prin cunoasterea mecanismelor ei de functionare. Astazi mnemotehnica cuprinde o serie de tehnici de imbunatatire prin antrenament a memoriei. Tehnici de suport si nu tehnici minune, deoarece mnemotehnica nu creeaza memoria, ci doar o imbunatateste. Considerabil insa.
Intr-o masura mai mare sau mai mica, unele dintre formele populare ale mnemotehnicii sunt larg cunoscute. Un exemplu este nodul (pe o sfoara sau la batista), cel mai simplu mijloc de reamintire, folosit din timpuri imemorabile.

PASI SIMPLI PENTRU UN STUDIU EFICIENT
1. " Creierul tau nu este o camila" - deci cât de mult poti sa studiezi într-o sesiune neintrerupta?

Prima treapta care trebuie parcursa când vrei sa studiezi este trecerea in revista a intregului material care il ai de studiat intr-o sesiune.

Programul de lucru sa nu fie mai mare de 50 de minute si nu uita sa-ti iei o pauza de 12 minute pt a te relaxa.Repeta acest ciclul ( 50 minute invat cu 12 minute de relaxare) daca ai mai mult de învatat.

Cercetatile stiintifice au aratat ca dupa 40 de minute capacitatea de atentie slabeste considerabil; deci ia o pauza cand este necesar. Pauza, de asemenea, permite creierului tau sa prelucreze noua informatie primita si sa retina esenta din datele pe care i le-ai furnizat.
2. Mici trucuri care îti dubleaza viteza de citire

Ceea ce poti sa faci pur si simplu, este sa-ti pui degetul pe linia care o citesti. Nu dedesubtul fiecarui cuvant ci sub centrul randului pe care il citesti. Aceasta reduce munca ochilor implicati în citire, e sigur ca nu sari randurile si te ajuta sa-ti economisesti mult timpul. Incearca!

Acesta este în general primul pas în orice curs ce citire rapida. Studieaza citirea rapida, este vital pentru orice studiu temeinic.
3. Cum îti îndepatrezi tensiunea înainte de a începe studiul

Postura corporala e importanta. Asigura-te ca spatele tau e drept dar nu rigid. Picioarele bine înfipte în pamânt, este o postura care asigura siguranta.



Nu tine bratele si picioarele incrucisate! O pozitie defensiva (închisa) iti micsoreaza capacitatea de absorbtie a informatiei.

Relaxeaza-ti spatele prin miscari de coborâre si ridicare. Cea mai buna pozitie este aceea în care coloana vertebrala este dreapta iar toti ceilalti muschi sunt relaxati inclusiv cei ai abdomenului.Contractarea abdomenului este primul semn al unei tensiuni psihice.
4. Cum te pregatesti psihologic pentru o sesiune de învatare

Inainte de a începe un studiu, spuneti ca esti un student excelent, ca esti bine organizat si mai ales ca memoria ta este superba. Informeaza-te singur ca poti sa-ti amintesti tot, daca tu decizi asta si ca tot ce înveti în cele 50 de minute dintr-o sesiune iti amintesti cu usurinta atunci când tu doresti. Da-ti apoi câteva minute în care te vizualizezi ca o persoana având o memorie fenomenala.

Decide constient sa-ti amintesti aceste sugestii înainte de a începe orice sesiune de învatare. Urmareste de asemenea sa repeti aceste sugestii când se încheie o sesiune de învatare ceea ce ofera un impact mai mare al materialului asupra memoriei tale.

De exemplu: 1. Eu, Nume, am deplina încredere în mine caci inteligenta mea se dezvolta tot mai mult aici, acum si în fiecare zi.

2. Randamentul meu creste de la o zi la alta, rezultatele sunt tot mai bune acum.

3. Imi place din ce în ce mai mult sa învat pentru a fi tot mai bun în domeniile mele preferate acum.

4. Îmi înteleg si îmi rezolv cu usurinta problemele vietii acum.
.5 Cum îti îndepartezi tensiunea oculara

Vezi perfect când ochii tai sunt relaxati. Daca ochii tai încep sa fie încordati, randamentul este mult scazut. In acest caz exercitile de indepartare a tensiunii oculare sunt cele mai indicate."Palming" este unul dintre aceste exercitii.

Palming se bazeaza pe ideea ca ochii tai sunt ghidati de muschii in actiune. Astfel cu cat muschii ochilor devin mai obositi, cu atât mai mult vei avea probleme de focalizare. Gandeste-te la faptul ca toata ziua îti folosesti ochii.

Imagineaza-ti daca îti încordezi muschii bratelor toata ziua, cu siguranta ei vor fi durerosi. Acorda muschilor o scurta pauza regulat chiar daca esti nevoit sa lucrezi toata ziua. Deci "palming" este o simpla pauza pt. muschi tai oculari.

Pentru a face Palming-ul , frecati rapid si energic mâinile una de alta, astfel încât sa simti o stare pregnanta de caldura. Apoi acoperiti imediat ochii, care trebuie sa fie închisi, cu palmele facute caus, fara a-i atinge. Mâinile se sprijina atunci cu partea inferioara de pometii obrajilor, iar degetele ating fruntea. Respiram apoi usor si ne lasam în voia efectului sedativ al caldurii si al obscuritatii care este creata la nivelul globilor oculari. Odata ce ai acoperit ochi cu palmele îndepartezi lumina, aceasta îti relaxeaza pupila si muschi din spatele pupilei.

Realizeaza Palming-ul un minut sau doua de câte ori îti simti ochii încordati.
6. Dubleaza-ti capacitatea de a invata cu ajutorul muzicii speciale

In procesul de invatarea muzica ne poate ajuta. Stintific s-a aratat ca muzica Baroca are un tempo mai spacial de 60 biti/ minut, ceea ce creeaza un mediu ideal pentru invatare.

Aceasta muzica sustine crearea undelor alpha in ambele emisfere cerebrale.(emisfera stanga fiind asociata cu logica, rationalizarile iar emisfera dreapta cu creativitatea si deprinderile speciale).
Autosugestie pozitiva.

O data relaxat, va afirmati puterea de a învata, rostind în gînd, de 4-5 ori, doua afirmatii, la timpul prezent, în genul:



Memoria mea e buna, mintea clara si patrunzatoare.

Imi place foarte mult sa învat.

Invat si retin cu mare usurinta.

Sau înainte de examen:



Îmi amintesc tot ce trebuie sa stiu.

Sunt extraordinar de calm si optimist.
* Retraiti deplin un succes în învatare pe care l-ati avut anterior, oricînd, o învatare cognitiva sau motorie, nu neaparat scolara. Bucuria de a invata: Amintiti-va bucuria pe care ati trait-o in momentul unui succes. Reactualizati pe cat posibil aceasta stare pe intreaga durata a procesulu invatarii. Ea va va ajuta sa creati premisele succesului. Va poate ajuta de asemenea rememorarea gandurilor si atitudinilor avute atunci, expresia fetei, lacrimile de bucurie, toate acestea alimentand actualul proces al invatarii, cu noi sanse de reusita

Îmi amintesc reacţiile alcanilor


2×4=2-2+2
2CH4=CH2-CH2+H2
sau
3-2-3=2-2+4
CH3-CH2-CH3=CH2-CH2+CH4

  • De la profesoara mea de istorie :
    GOHUGEA … PECUTATU

Migrațiile timpurii :
GOții, HUnii, GEpizii, Avarii

Migrațiile târzii :


PEcenegii, CUmanii, TĂtarii, TUrcii

Ce este "R.I.C.E."? Este o formula mnemotehnica, adica formarea unui cuvant usor (rice = orez, in limba englez) din prima litera a unor cuvinte cu o anume semnificatie. RICE = Rest (odihna, repaus) + Ice (gheata) + Compression (comprimare) + Elevation (ridicare). In acest fel sportivul isi aminteste foarte simplu ce are de facut atunci cand se accidenteaza la antrenament, pana va ajunge la un medic



Norocul meu că Stardust mi-a adus aminte că am uitat să scriu articolul despre cum să ţinem minte într-un comentariu de pe blog, deci chiar am nevoie de articolul ăsta… Aşa, deci  urmare a articolului De ce uităm, hai să vedem cum facem să ţinem minte anumite chestii

Cum să ţii minte nume?


Nu-i aşa că de multe ori, chiar după ce tocmai ţi-a fost prezentată o persoană, realizezi că nu-i ştii numele, iar în momentul când ţi se adresează ţie pe nume, lucrurile devin şi mai penibile? Dacă nu ţi s-a întâmplat niciodată, felicitări. Dacă ţi s-a întâmplat, uite cam ce ar trebui amândoi să facem ca să ne descurcăm mai bine în viitor:

  1. ascultă - eu îmi dau seama de multe ori că în momentul când au loc prezentările mă preocupă altceva şi nu ascult de fapt numele;

  2. foloseşte-l imediat - ca să ai o rezonanţă a numelui în minte, este foarte util să spui ceva chiar după ce ai auzit numele, ceva de genul “Îmi pare bine de cunoştinţă Costin”. În felul ăsta deja ai o amprentă verbală;

  3. vizualizează - altă şmecherie care ne poate ajuta foarte mult este să vizualizezi, să asociezi numele, persoana şi orice altceva care ţi se pare relevant. De exemplu poţi foarte uşor relaţiona numele cu o altă persoană mai apropiată, de exemplu, când întâlnesc o Ralucă, mi-e foarte uşor să-i reţin numele pentru că îl asociez cu numele soţiei mele :) Nu, nu le încurc, ştiu care este soţia mea, chiar aşa de uituc nu sunt. Altă variantă ar fi asocierea cu un obiect, o amintire puternică. Un exemplu în cazul ăsta ar putea fi numele doctoriţei cu care a născut nevastă-mea: Dascălu. Am reuşit să-l ţin minte pentru că am asociat-o cu un ajutor de preot :)

  4. repetă - mai ales dacă e vorba de o întălnire de afaceri cu mai multe persoane, după ce prezentările au fost făcute, în cazul în care nu ai la îndemână cărţile de vizită ale participanţilor pe care să ţi le aşezi într-o ordine similară cu aşezarea lor la mese, ar fi bine să repeţi în minte numele lor, aşa că atunci când va trebui să spui ceva în legătură cu un participant, să nu fie nevoie să zici “exact cum a spus şi domnul şchiop, cu un ochi mai mic şi unul mai mare din stânga, blablabla“, ar fi mult mai bine dacă ai putea spune “exact cum a spus Dnul Ionescu…”. Faza cu repetatul funcţionează şi când nu este vorba de o întâlnire de afaceri. Ce poţi să faci este să reutilizezi numele la despărţire “Hai pa bă Gogule!“…

Cum să ţii minte numere?


Cred că reţinutul numerelor ţine totuşi şi de partenera cu care ţi-o, ăăăă, despre ce scriam? Aaah. Numere, cifre, da. Cum ar fi PINul de la card. La partea asta, prima variantă şi cea mai simplă este să nimereşti un număr simplu de genul 4747, aşa încât trebuie doar să reţii un singur segment, 47. Dacă nu ai avut norocul ăsta, poate beneficiezi de un card de la o bancă mai serioasă care-ţi permite schimbarea PINului chiar din softul de la bancomat. Dacă nici ăsta nu este cazul tău, poate te ajută să vizualizezi tastatura şi să ţii minte poziţia tastelor pe care le apeşi. Nu uita şi ordinea că degeaba ştii cifrele dacă nu ştii şi ordinea. După trei încercări nereuşite rămâi fără el… Încă o variantă la faza cu numerele este să-ţi stabileşti un algoritm cum ar fi 1358 care poate fi 13-5=8 sau 1, 3, 5, 3+5=8, orice te ajută să reduci lungimea şirului fix de caractere pe care trebuie să le memorezi. Ca şi în cazul numelor, repetarea te ajută. Repetă. Dacă te aşteptai să înveţi cum să ţii minte numere de telefon din UK, cu 15 cifre după ce citeşti articolul ăsta, opreşte-te aici şi sări la manualul telefonului tău sau ia-ţi o agendă telefonică.

Cum să ţii minte zilele de naştere?


Nu ştiu frate, nu ştiu. Eu am încercat, dar nu pot. Nu pot, aia e. De aia m-am vindecat cum am scris în articolul Uiţi zile de naştere?

Cum să ţii minte ce ai de cumpărat?


Alooo, păi o foaie şi un pix? O listă d-aia veche pe hârtie? Tare e când uiţi lista. Hehe, bifat. O mini-chestie pe care am încercat-o de câteva ori şi a mers a fost să-mi imaginez zonele din supermarket de unde trebuie să iau chestiile care mă interesau. E adevărat că mi s-a şi întâmplat să mă uit ca omida la sudură vreo 5 minute la un raft întreg cu murături până să-mi aduc aminte că de fapt de acolo vroiam ardei din ăia iuţi puşi în oţet. Dacă foloseşti cam aceleaşi locuri pentru cumpărături de fiecare dată, schema ar putea funcţiona destul de bine. Dacă faci parte din marea echipă a cumpărătoarelor, scuză-mă, dar oricum lista este mai relativă decât toată teoria lui Einstein, şi oricum vei umple jumătate din căruciorul de cumpărături până să ştergi primul lucru de pe listă, aşa că partea asta devine neaplicabilă…

Cum să ţii minte şiruri de informaţii?


Un exemplu pe care nu-l pot uita este codul culorilor învăţat de pe vremea când mergeam la Clubul elevilor - electronică - în generală. ROGVAIV = Roşu Oranj Galben Verde Albastru Indigo Violet, de altfel este şi ordinea culorilor din curcubeu. Prescurtările de genul ăsta trebuie pur şi simplu memorate. Există şi varianta să-ţi construieşti un cuvânt al căror litere să te aducă înapoi la un şir de informaţii, cum ar fi lista amantelor curente. Ţii minte Rebel, şi după aia îţi aminteşti Raluca, Eva, Bianca, Elena, Luminiţa. Nu mamă, nuuuu, e doar un exemplu. Auuuu. Trebuie să mă opresc aici saldfk asdf ie fejaaldkfj sdkf uei. Glumeam, sunt ok. Doar că durează puţin mai mult să tastez cu nasul. Nu mai am mânuţe că mi le-a rupt soţia,  iar faza cu literele mari mă omoară, că dacă sunt litere de pe centrul tastaturii nu-mi mai ajunge limba la Shift.

Cum să ţii minte prin mnemonică?


Vesticii sunt foarte tare axaţi pe treaba asta. Similar cu exemplul de mai sus, literele mari devin simboluri ale frânturilor de informatii. De exemplu, pentru a învăţa ordinea planetelor, ei spun “My Very Excellent Method: Just Say You Know Planets”  adică Mercur, Venus, Earth=pământ, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, Pluto. Mai corect trebuia să scriu în titlu mnemotehnica,  despre care am găsit aici un articol interesant. Oamenii au şi o carte, nu am citit-o dar pare interesantă. O latură mai veche a mnemonicii se baza pe asocierea informaţiilor prin memorarea unor propoziţii cu rime. Metoda este încă folosită pentru educarea copiilor, deoarece amprenta auditivă a unor rime este mult mai uşor memorabilă. Îmi vine în minte un exemplu: Puiul, peştele şi puţa se mânâncă cu mânuţa. Expresia clasică, fără legătură cu cacofonia :)

Cum să ţii minte câte zile are o lună?


Credeam că toată lumea ştie treaba asta, dar am avut surpriza să văd că nu e chiar aşa. E chiar simplu, strângi pumnii, îi ţii unul lângă altul şi te uiţi la chestiile alea care ies în afară, habar n-am cum se numesc. Ei, indiferent că o iei de la stânga la dreapta sau invers, o ridicătură înseamnă o lună cu 31 de zile, o gaură înseamnă o lună cu 30 de zile. Excepţie este luna februarie care are 28 de zile, sau 29 în anii bisecţi. Uite o reprezentare vizuală pentru cum să ţii minte zilele lunilor. Uite aici o metodă matematică pentru a determina dacă un an este bisect sau nu.

Cum să ţii minte cu sistemul loci?


Metoda asta este foarte veche, chiar antică am putea spune. Pe scurt, ea presupune formarea unui itinerar, de exemplu de acasă la servici, pe care să-ţi fixezi anumite repere care să-ţi aducă aminte de anumite chestii. Ai o grămadă de resurse pe net pentru asta, poţi începe de aici.

Cu să ţii minte şi altfel?


Bănuiesc că sunt mult mai multe surse de informare. După ce am citit atâtea cred că o să fiu şi eu în stare să ţin minte mai multe chestii. Cel puţin am învăţat ordinea planetelor hehe, ca şi cum mi-ar folosi la ceva. Da’ mai ştii? Poate mă opreşte unul pe stradă şi-mi zice că dacă îi spun ordinea planetelor îmi dă un milion de euro. Dacă ţi se întâmplă, şi îi iei banii, să nu mă uiţi şi pe mine :) cu o bere. Ca să nu uiţi, fă-ţi un tatuaj :) Chiar şi asta ar fi o metodă ca să ţii minte cam toată viaţa ceva…

Using Mnemonics to Learn More Effectively

When you are creating a mnemonic, e.g. an image or story to remember a telephone number, the following things can be used to make the mnemonic more memorable:



  • Use positive, pleasant images. The brain often blocks out unpleasant ones.

  • Exaggerate the size of important parts of the image

  • Use humour (perhaps linked with point 2)! Funny or peculiar things are easier to remember than normal ones.

  • Similarly rude or sexual rhymes are very difficult to forget!

  • Symbols (e.g. red traffic lights, pointing fingers, etc.) can be used in mnemonics.

  • Vivid, colourful images are easier to remember than drab ones.

  • Use all the senses to code information or dress up an image. Remember that your mnemonic can contain sounds, smells, tastes, touch, movements and feelings as well as pictures.

  • Bringing three dimensions and movement to an image makes it more vivid. Movement can be used either to maintain the flow of association, or can help to remember actions.

  • Locate similar mnemonics in different places with backgrounds of those places. This will help to keep similar images distinct and unconfused.

The more strongly you imagine and visualise a situation, the more effectively it will stick in your mind for later recall. Mnemonic imagination can be as violent, vivid, or sensual as you like, as long as it helps you to remember what needs to be remembered.

Location provides you with two things: a coherent context into which information can be placed so that it hangs together, and a way of separating one mnemonic from another: e.g. by setting one mnemonic in one village, I can separate it from a similar mnemonic located in another place.

Things can be associated by:


  • being placed on top of the associated object

  • crashing or penetrating into each other

  • mergeing together

  • wrapping around each other

  • rotating around each other or dancing together

  • being the same colour, smell, shape, or feeling

  • etc.

Metodele lui Stoddard sunt, unele, niste tehnici simple si de bun simt dar care functioneaza extrem de bine, iar altele se bazeaza pe asocierea mentala de cuvinte si imagini in timpul conversatiei cu oamenii.

Regula nr 1 - Opreste-te, Uite-te si Asculta

Opreste-te sa te gandesti la altceva in momentul in care faci cunostinta cu o persoana. Fii atent doar la persoana din fata ta. Uite-te la fata sa. Asculta-i cu atentie numele. Daca nu ai inteles numele, fie ca e galagie, fie ca are un nume ciudat, nu trece nepasator peste moment. Mai bine o intrebi inca o data ca sa-l intelegi corect. Nu trebuie sa te jenezi. Cu siguranta ca nu se va simti jignita, chiar va fi placut surprinsa ca te intereseaza cu adevarat persoana sa. Este, oricum, mai putin penibil decat daca cineva va povesti despre Alex, tu vei intreba cine este Alex si ti se va raspunde; "El e (aratand spre persoana din stanga ta). Doar ati facut cunostinta!". 



Regula nr.2 - Intelege corect numele si repeta-l 

Aceasta simpla regula va creste capacitatea ta de a retine numele cu 50%. De acum, cand cineva se prezinta, fii atent la numele sau. Repeta-l in minte sau alaturi de "Imi pare bine" adauga si numele respectivului. Te va ajuta nu numai sa tii minte numele dar si sa-l asociezi cu fata persoanei respective.



Regula nr 3 - Foloseste numele 

Daca am fi atenti, am vedea cat de rar folosim numele persoanelor pe care le cunoastem atunci cand vorbim cu ele. De cele mai multe ori il folosim doar atunci cand le strigam. De acum, foloseste numele lor in timpul oricarei conversatii. Nu numai ca te va ajuta sa retii numele, dar va crea si o relatie mai apropiata intre voi. Tuturor le place sa-si auda rostit numele de catre altii simtind ca au atentia totala din partea respectivei persoane. Nu degeaba se zice ca folosim mult mai des numele persoanelor pe care le iubim. 

Este si un mic truc pe care il poti face atunci cand vrei ca o persoana importanta pentru tine sa iti spuna sa i te adresezi pe numele mic, astfel devenind mai apropiati. Daca folosesti destul de des in conversatie Dl. Popescu, Dl. Popescu iti va spune mai devreme sau mai tarziu sa-i spui pe numele mic. De asemenea, se va simti obligat sa-ti retina si el numele.
VA LIPSESTE MEMORIA IN VIATA COTIDIANA?

Raspundeti afirmativ sau negativ, corespunzator situatie dvs. la intrebarile urmatoare:


1. Mi se intampla adeseori, acasa sau la servici, sa uit unde mi-am pus ochelarii, stiloul, agenda cu notite, bricheta, portofelul sau cheile.

2. Destul de frecvent uit, in drumul pe care il am de facut, sa cumpar ceva care mi-am propus sau sa pun scrisoarea la posta.

3. Mi se intampla sa ma intorc intr-un magazin sau restaurant sa imi caut geanta, umbrela sau esarfa pe care am uitat-o acolo.

4. Cand intreb un numar de telefon, este necesar sa il notez imediat cu grija de a nu-l uita, chiar si daca am intentia de al utiliza in minutele urmatoare.

5. Se intampla adeseori sa imi uit numarul de card, codul de intrare de la imobilul unui prieten bun, numarul personal de telefon etc.

6. Cand imi parchez masina intr-o aglomeratie urbana, adesea uit unde am parcat-o.

7. Mi s-a intamplat sa uit oala pe foc, sau sa las lumina aprinsa, sau televizorul pornit etc. Inainte de a pleca, fac de obicei un tur prin casa pentru a verifica daca fereastra este bine inchisa sau aragazul oprit.

8. Ideea de a vorbi o limba straina cu o persoana care nu cunoaste limba romana, imi creaza o stare de panica si un sentiment de insecuritate.

9. Mi se intampla sa nu imi amintesc cartea care am citit-o, filmul care l-am vazut sau un buletin informativ care l-am ascultat la radio saptamana trecuta.

10. Se intampla adesea sa sarez mancarea de doua ori sau sa pun de mai multe ori zahar in paharul cu bautura.

11. Intimpin dificultati in a utiliza un nou aparat (radio, televizor, video etc.) care difera putin de cel pe care il folosesc eu in mod obisnuit.

12. Nu pot sa retin bancurile sau glumele pe care mi le spun prietenii si adeseori uit replica principala.

13. Daca cineva ma intrerupe cand citesc sau calculez ceva, trebuie sa fac un efort de atentie pentru a-mi aminti, sau recitesc tot paragraful (racalculez) pentru a intelege unde am ramas.

14. Se intampla adeseori sa nu imi amintesc numele sau prenumele unui prieten care il cunosc de ceva timp.

15. Adesea nu imi amintesc un cuvant uzual, sau numele unui obiect cunoscut, sau o expresie curenta si trebuie sa il inlocuiesc cu altul.

16. Mi se intampla adeseori sa promit unor amici, colegi sau perteneri de lucru ca ii sun si sa uit sa o fac.

17. Ma simt obligat(a) sa imi notez intalnirile, cumparaturile care am promis ca le fac, de teama sa nu le uit.

18. Se intampla sa caut mult timp un dosar sau acte importante care le-am pus "bine" si am uitat unde.

19. Cand imi schimb locuinta, numarul de telefon, codul de la intrarea in locuinta, numarul de card etc. intampin dificultati in a ma adapta situatiei si a memoriza noile informatii.

Numarati intrebarile la care ati raspuns cu "da".


De la 0 la 5 : dispuneti de o memorie eficienta in viata cotidiana.

De la 5 la 10 : memoria va joaca adeseori "feste", dar aveti totusi o memorie eficienta in cotidian.



De la 10 la 15 : aveti o memorie usor "ramolita", Viata nu este asa de usoara pt dvs.

De la 15 la 19 : aveti dificultati importante de memorie, pentru dvs. este o necesitate in a corija aceste neajunsuri printr-un program de imbunatatire a memoriei.
Yüklə 70,1 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin