“Cere-mi orice si am sa-ti dau” 1 Regi 3:1-15
Oare de cate ori de-a lungul timpului nu ne-am dorit lucruri pe care nu le aveam. Cati nu ne doream sa avem o lampa fermecata cum vedeam in desene, pe care sa o frecam si sa iasa un duh care sa ne implineasca o dorinta? Sa spunem ca am avea astazi posibiliatea sa ni se implineasca o dorinta. Ce ne-am dori cel mai mult? Unii cred ca ar vrea sa fie mai aratosi, altii mai inzestrati intelectual, mai bogati, mai populari. Care ar fi cea mai mare dorinta a ta?
In anul 2005 s-a realizat o emisiune tv in SUA care se numea “Trei dorinte”. Erau alesi diversi oameni care puteau sa primeasca lucrul pe care si-l doreau cel mai mult. Intrebarea emisiunii suna astfel: “daca ai avea o singura dorinta care ti-ar putea fi implinita, care ar fi acea?” Emisiunea a rezistat un singur an. Realizatorul emisiunii spunea ca pentru ca a face ca dorintele oamenilor sa devina realitate este nevoiede foarte multi bani. Daca ar exista o persoana care ti-ar putea indeplini orice dorinta, care are resurse nelimitate, ce ti-ai dori cel mai mult? Solomon a avut parte de aceasta binecuvantare din partea lui Dumnezeu. Sa citim de la 1 Imparati 3:5-15.
Solomon a urcat pe tron nu ca urmare a propriei ambitii, ci ca urmare a hotararii lui Dumnezeu. Despre el stim ca l-a iubit cu multa pasiune pe Dumnezeu si nici un efort sau pret nu erau prea mari pentru a demonstra acest lucru. Iubirea sa nu a fost una rostita doar din gura ci una aratata prin multe fapte si jertfe aduse, vs.3-4. La randul Sau, Dumnezeu il iubea pe Solomon si avea o relatie prin care comunica direct cu el. Foarte putin au fost cei care au avut o astfel de comunicare cu Dumnezeul atotputernic. In vs.5-14 citim modul in care Dumnezeu ii vorbea lui Solomon si recunostinta pe care Solomon o avea pentru onoarea pe care Domnul i-o facuse de a-l numi imparat al lui Israel. Cat de des ii spune Domnului ca il iubim si cat de recunoscatori suntem pentru ceea ceavem si pentru ceea cene asteapta in ceruri?
Insa desi dragostea lui Solomon pentru Domnul a fost una reala, existau semne ca dragostea lui nu era una totala. Semnele acestea care s-au vazut inca de la inceput s-au adeverit in capitolul 11 cand asistam la caderea spirituala a lui Solomon. Banii, puterea si sexul au fost pacatele care l-au doborat pe Solomon. Capitolul 3 incepe prin a ne spune ca despre parteneriatul pe care Solomon l-a incheiat cu faraonul Egiptului, casatorindu-se cu fiica acestuia. Problema nu era ca el era israelit, iar ea era egipteanca ci pentru ca seinchinau la Dumnezei diferiti. Solomon s-a injugat la un jug nepotrivit. Biblia nu condamna casatoria intre oameni din tari diferite ci pe aceea intre oameni cu perspective spirituale diferite. De aceea o sa-l regasim pe Solomon mai tarziu inchinandu-se zeilor la care se inchinau femeile cu care se culca. Insa nu doar sexul a avut un cuvant de spus in luarea acestei decizii. Solomon cauta sa isi intareasca imparatia prin alianta sa cu Egiptul. Dumnezeu dorea ca Solomon sa se increada doar in El pentru succesul imparatiei sale. Deci pe langa problema sexului, a mai fost si dorinta de putere si increderea lui intr-un om mai mult deca in Dumnezeu. In al treilea rand este greu de inteles cum Solomon s-a gandit sa incheie alianta cu o tara care intotdeauna a fost dusmanul declarat al Israelului si din cauza caruia poporul evreu a avut foarte mult de suferit. Acest lucru ne avertizeaza si pe noi sa avem grija sa nu ne asociem sau sa incheiem diferite parteneriate cu oameni din lume care nu au nimic in comun cu Imparatia lui Dumnezeu. Asadar cu toata ca Solomon il iubea pe Dumnezeu, inima sa era impartita intre El, sex, bani si putere. Daca stam atent si analizam acest lucruri o sa descoperim ca avem multe lucruri in comun cu Solomon din acest punct de vedere. Si noi il iubim pe Dumnezeu, dar impartim dragostea care I se cuvine doar Lui, si in alte lucruri. Despre Solomon nu putem spune ca a fost un neprihanit la inceput si un pacatos la sfarsit. Cred ca el a fost ca fiecare dintre noi si neprihanit si pacatos in acelasi timp. Fiecare dintre noi neconfruntam cu ramasite ale pacatului ca urmare a vieti noastre in aceasta lume pacatoasa, dar fiecare suntem binecuvantati sa fim vazuti de Dumnezeuca oameni neprihaniti datorita credintei in jertfa ispasitoare a lui Isus Cristos de la Golgota. Asadar semne ale posibilei noastre caderi sunt chiar in fata noastra. De aceea continuam sa studiem si sa cercetam vietile acestor oameni care au avut o relatie cu Dumnezeul preainalt, ca sa invatam din ele si sa nu cadem asemenea lor.
Am inceput acest studiu intrebandu-va care este cea mai mare dorinta care ati dori sa va fie indeplinita. Solomon a cerut intelepciune si a primit-o de la Dumnezeu, intr-o maniera in care nici un om care a trait sau va mai trai vreodata nu va mai avea. Dar nici cea mai mare intelepciune nu poate impiedica omul sa cada in pacat. Asadar niciodata nu este suficient sa te rogi pentru intelepciune si pricepere. Ceea ce insa avem noi si Solomon nu a avut este o relatie personala cu cineva mai mare deca Solomon, Isus Cristos. Prin Duhul Sfant putem sa primim astazi intelepciunea duhovniceasca care este o arma extraordinara in lupta cu pacatul. Este deasemenea foarte important sa invatam de la Solomon care sunt lucrurile pentru care ar trebui sa ne rugam si mai ales motivatia pentru care ii cerem ceva lui Dumnezeu, vs.7-9. Oare ii plac lui Dumnezeu rugaciunile noastre la fel cum i-a placut rugaciunea lui Solomon. Cerem noi lucruri de la Dumnezeu care sa ne ajute sa ne implinim cat mai bine sljuba fata de El sau abundam in a-i cere de fiecare data sa ne dea lucrurile de nimic ale acestui pamant? Oare nu ne-a promis Isus ca atata timp cat punem Imparatia lui Dumnezeu mai presus de orice, nu vom duce lipsa de nimic Mai este un lucru care reiese din rugaciunea lui Solomon. El era un om care isi cunostea limitele, dar stia ca are un Dumneeu nelimitat. O rugaciune smerita este o rugaciune primita. Solomon se smereste pe sine si il inalta pe Dumnezeu in rugaciune. Ca sa poata sa conduca un popor numeros si mai ales ca acest popor era si cel ales de Dumnezeu, Solomon avea nevoie de o minte inteleapta. Desi putea cere orice lucru, el a ales sa nu ceara ceva pentru sine, ci pentru binele poporului pe care il conducea si pentru slava lui Dumnezeu.
Dumnezeu i-a indeplinit dorinta lui Solomon, dar a facut mai mult de atat. Sa recitim vs.11-14. Pentru ca nu a cerut lucrrile pe care cei mai multi le-ar fi cerut, Dumnezeu i le-a dat si pe acelea, bogatie, faima, iar daca traia supus lui Dumnezeu avea ca bonus si o viata lunga. Ce isi poate dori mai mult cineva? Sa fii cel mai destept, cel mai bogat, cel mai faimos si sa traiesti si pana te saturi de viata. Asta poate sa faca Dumnezeul nostru. Si toate acestea au venit in viata lui Solomon pentru ca lui Dumnezeu i-a placut rugaciunea sa. Extraordinar, nu? Sa citim cuvintele ulterioare scrise de Solomon despre intelepciune in Proverbe 8:11. Si Dumnezeu si-a indeplinit promisiunea. Solomon a ajuns exact ceea ce Dumneeu ii promiseseca va fi, 1 Regi 10:23-24. Oare nu ne demonstreaza Dumnezeu prin aceste lucruri, cat de adevarate sunt cuvintele lui Isus din Matei 6:33?
Un ultim lucru pe care trebuie sa il invatam din aceasta relatare a scripturii este reactia lui Solomon dupa ce s-a trezit. El i-a adus cinste lui Dumnezeu, i-a multumit si s-a bucurat nespus de binecuvantarea pe care urma sa o primeasca, vs.15. Orice dar vine de la Dumnezeu, dar de multe ori ne comportam ca si cum l-am fi dobandit prin eforturi proprii si uitam sa ii multumim Domului cum se cuvine pentru el.
Daca ne dorim acelasi lucru ca si Solomon, apostolul Pavel ne spune ce avem de facut in 2 Timotei 3:15. Adevarata intelepciune vine prin cunoasterea lui Isus Cristos, pentru ca in El avem un Mantuitor care nu a cazut niciodata in capcana diavolului si s-a impotrivit cu succes ispitei. De aceea trebuie sa credem din toate inima cuvintele Domnului Isus din Matei 7:7-8. Amin!
Dostları ilə paylaş: |