CLASIFICAREA VULCANILOR Proiect Borza Carla Laco Adriana Stoica Larisa Clasa a XI-a C
Dupa activitate , vulcanii sunt : Vulcani activi Vulcani stinsi Dupa perioada de formare , vulcanii se pot clasifica in: Vulcani tineri Vulcani batrani
După tipul de manifestare a erupţiei: După tipul de manifestare a erupţiei: de tip islandic, cu erupţii liniare de lave fluide, fără explozii de tip strombolian, cu erupţii de lave fluide şi explozii ritmice de gaze de tip vulcanian, cu erupţii de lave vâscoase care, după consolidarea în coşul vulcanic, vor fi expulzate sub formă de cenuşă şi bombe vulcanice prin explozii puternice ale gazelor de tip peleean, cu erupţii de lavă vâscoasă care se ridică de forma unui stâlp de tip Bandai-San, la care exploziile foate puternice aruncă în aer vechiul aparat vulcanic.
Vulcanii activi Sunt acei vulcani care inca mai continua sa erupa.
Cenusa si fumul aruncate de vulcanul Chaiten, din Chile, se aseamana, privite de sus, cu un gheizer. Cenusa si fumul aruncate de vulcanul Chaiten, din Chile, se aseamana, privite de sus, cu un gheizer.
Vulcanul Santa Maria se inalta peste campia de coasta dinspre Pacific a Guatemalei. Este de fapt un stratovulcan format din straturi alternative de cenusa intarita, lava si roci si are o inaltime de 3.772 metri. O eruptie catastrofica ce a avut loc in 1902, una dintre cele mai puternice ale secolului XX, a provocat daune severe in sud-vestul Guatemalei. Santa Maria face parte din lantul vulcanic Sierra Madre, care se intinde de-a lungul partii de vest a Guatemalei, fiind separat de Oceanul Pacific printr-o campie intinsa. Vulcanul Santa Maria se inalta peste campia de coasta dinspre Pacific a Guatemalei. Este de fapt un stratovulcan format din straturi alternative de cenusa intarita, lava si roci si are o inaltime de 3.772 metri. O eruptie catastrofica ce a avut loc in 1902, una dintre cele mai puternice ale secolului XX, a provocat daune severe in sud-vestul Guatemalei. Santa Maria face parte din lantul vulcanic Sierra Madre, care se intinde de-a lungul partii de vest a Guatemalei, fiind separat de Oceanul Pacific printr-o campie intinsa.
Yasur, Vanautu Muntele Yasur este un vulcan activ situat pe Insula Tanna, Vanuatu, facand parte din Cercul de Foc al Pacificului, si are 361 de metri inaltime. Yasur a erupt aproape continuu de peste un secol, iar eruptiile sale sunt fie de tip strombolian, fie de tip vulcanian. Se crede ca stralucirea vulcanului l-a atras pe capitanul James Cook in ceea ce a fost prima calatorie europeana pe insula, in 1774. Astazi, muntele este o zona sacra pentru cultul cargo John Frum.
Vulcanii stinsi Sunt acei vulcani care au incetat sa erupa cu milenii in urma.
Vulcanii tineri De-a lungul fracturii terestre, la marginea platoului continental, se grupează vulcanii activi din Islanda, aici iese magma din profunzime la suprafață. Astfel au luat naștere în această zonă o serie de vulcani tineri, cu excepția vulcanilor de pe insula Snaefellsnes care în partea lor sudică se bifurcă.
Vulcanii batrani Având o activitate de peste 6000 de ani, vulcanul Etna este vulcanul activ cu cea mai lungă perioadă de activitate
Cele mai dramatice forme de relief create de vulcani sunt uriasele caldere circulare, adesea de multi kilometri in diametru, formate la explozia puternica a vulcanilor din trecut. Cele mai dramatice forme de relief create de vulcani sunt uriasele caldere circulare, adesea de multi kilometri in diametru, formate la explozia puternica a vulcanilor din trecut. Lacul Taupo din Noua Zeelanda este o caldera tipica. Cu doua mii de ani in urma, sub un vulcan masiv, linistit, lava se acumula treptat. Apoi, in 186 d. hr., a erupt atat de violent, incat toata partea din centru muntelui s-a prabusit in camera magmatica. Acolo unde se inalta un munte semet cu varful printre nori, se afla acum un lac intins, marginit de faleze joase care marcheaza marginea zonei prabusite. Santorin poate fi legendara insula Atlantis descrisa de Planton. Cercul de insule care formeaza astazi Santorini este de fapt buza calderei ramase dupa eruptie, in laguna din centru a aparut un nou vulcan. Intrand in faza de latenta, vulcanii pot lasa in urma un taram cu izvoare fierbinti, rasuflatoare active si multe balti de namol, adesea in interiorul calderei.
Un vulcan latent va deveni in cele din urma inactiv desi nici un vulcan aflat pe marginea unei placi tectonice active nu poate fi considerat pe deplin stins. Un vulcan latent va deveni in cele din urma inactiv desi nici un vulcan aflat pe marginea unei placi tectonice active nu poate fi considerat pe deplin stins.
Dostları ilə paylaş: |