Cod-f-pc-4 revista presei 3 mai 2012 cuprins



Yüklə 93,05 Kb.
tarix28.10.2017
ölçüsü93,05 Kb.
#18543

03.05.2012



ADMINISTRAŢIA NAŢIONALĂ

APELE ROMÂNE”



http://www.rowater.ro





Cod-F-PC-4

REVISTA PRESEI

3 mai 2012

CUPRINS

3

PRESA CENTRALĂ 3

Teme de mediu 4

Pădurile, mutate în curtea Agriculturii 4

Rovana Plumb de la Ministerul Mediului şi cartoful fierbinte Roşia Montană 6

Ucraina scoate gazul de şist 8

PRESA LOCALĂ 8

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SOMEȘ – TISA 8

Someșul, promenada PET-urilor. Sute de gunoaie plutesc agale pe Someș în jos 8

Pe Someș „navighează” pet-uri, cauciucuri și televizoare stricate 8

Gunoaie dupa picnicul de 1 Mai 10

BN: Copil de 10 ani înecat în râu la Rusu Bârgăului 10

Teme de mediu 11

Concediul a trecut, mizeriile au rămas. Făgetul, sufocat de gunoaie 11

Spațiile verzi, invadate de gunoaie după 1 Mai 12

Curățenie – Munți de gunoaie în mai multe zone de agrement din Baia Mare, dupa minivacanța de 1 Mai 13

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ MUREȘ 14

Teme similare 14

Precipitaţii în aproape toată ţara după data de 4 mai 14

Infrastructură de apă şi canalizare pentru comuna Răchitova 15

Teme de mediu 16

Lecţie de legislaţie pentru hunedoreni 16

Start la înscrieri pentru Ziua de Curăţenie Naţională 17

Ziua de Curăţenie Naţională de pe 12 mai caută voluntari 18

Ilegal. Cu casa în mijlocul ariei protejate de la Bejan 19

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BANAT 20

Teme de mediu 20

Timişorenii care au încălcat legea picnicului nu au fost amendaţi 20

Lugojul riscă noi amenzi pentru că depune gunoaiele într-o groapă oficial închisă. Administraţia nu are soluţii! 22

Teme politice 22

USL a furat startul la campania electorală în mini-vacanţa de 1 mai 22

„Pe zi ce trece, sănătatea copiilor noștri este pusă sub semnul întrebării”. Interviu cu candidatul USL la CJT, Titu Bojin 24

Campanie pe repede înainte 26



ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ ARGEȘ – VEDEA 26

Teme de mediu 26

Munţi de gunoaie în urma grătarelor de 1 Mai 26


PRESA CENTRALĂ


Teme de mediu

Pădurile, mutate în curtea Agriculturii


Potrivit declaratiei facute de primul ministru desemnat al Romaniei, Victor Ponta, padurile trec in subordinea Ministerului Agriculturii.

Hotararea creeaza deja nemultumiri in randul organizatiilor de protectie a mediului, care cred ca aceasta “mutare” nu este deloc oportuna. Si actualul ministru al mediului, Attila Korodi, afirma ca locul padurilor ramane la Mediu, pentru o mai buna gestionare a acestei resurse. “Efectul acestei propuneri facute de premierul desemnat, Victor Ponta, consider ca poate fi unul negativ, deoarece padurile fac parte integranta din mediu, ca resurse, si nu este normal sa se reintoarca la Ministerul Agriculturii. Decizia ca acest domeniu sa fie atribuit Ministerului Mediului, luata la inceputul mandatului ministrului Laszlo Borbely, mi s-a parut a fi cea mai buna, una idilica as putea spune, deoarece acest lucru presupune independenta si o corecta gestionare a acestei resurse. Tot ce reprezinta rezerva naturala face parte integranta din mediu, inclusiv padurile, iar reatribuirea lor unui alt minister poate ridica probleme de gestionare si de transparenta. Nu este tarziu insa ca aceasta propunere sa fie revizuita de viitorul guvern”, a declarat, in exclusivitate, pentru Green Report, ministrul mediului, Attila Korodi.

Trecerea padurilor la Agricultura, conflict de interese”

Reprezentantii Coalitiei pentru Mediu s-au aratat nemultumiti de intentia lui Victor Ponta si pregatesc un comunicat in care isi vor exprima punctul de vedere. Ei afirma ca padurile constituie de ani buni un fel de minge de ping-pong fiind aruncate de la un minister la altul. In plus, trecerea lor la Agricultura poate crea conflict de interese.

“Trecerea padurilor la Agricultura reprezinta un conflict de interese. Nu poti exploata si proteja in acelasi timp o resursa, iar noi ne-am luptat mereu ca aceasta resursa sa se afle sub coordonarea Ministerului Mediului, asa cum este firesc. Pregatim deja un comunicat prin care ne exprimam aceasta nemultumire si speram ca Victor Ponta sa tina cont de punctul nostru de vedere”, a declarat, pentru Green Report, Lavinia Andrei, presedinte Terra Mileniul III, organizatie membra a Coalitiei pentru Mediu. Coalitia pentru Mediu atrage atentia si asupra faptului ca propunerile actuale de modificare a Codului Silvic vor crea cadrul legal pentru degradarea padurilor Romaniei, odata cu abandonarea principiilor de gospodarire responsabila a acestora.

Padurile, mingea de ping-pong a Agriculturii si a Mediului

Si reprezentantii ONG-ului Viitor Plus, care face parte din consiliul Coalitiei pentru Mediu, cred ca padurile trebuie sa ramana la Ministerul Mediului. In plus, acestia sustin ca importanta este gestionarea acestei resurse, si nu coordonarea ei. “Padurile au fost ani in sir mingea de ping-pong a Ministerului Mediului si a Ministerului Agriculturii. Important este cum sunt gestionate, iar acest lucru este facut prost, chiar daca au fost la Mediu sau la Agricultura, atata vreme cat avem defrisari ilegale, iar ritmul impaduririlor este mai putin decat lent”, a explicat, pentru Green Report, Teia Gavrilescu, Viitor Plus.



Romsilva: “Agricultura are alte prioritati!”

Directorul Romsilva, Valerian Solovastru, este rezervat, la randul sau, in ceea ce priveste aceasta propunere a premierului desemnat. El se teme mai ales de faptul ca bugetul Romsilva se va diminua, odata cu trecerea padurilor in subordinea Ministerului Agriculturii. “Probabil ca aceasta hotarare este luata tinand cont de faptul ca, in majoritatea statelor europene, padurile sunt atribuite Agriculturii si e posibil sa se aiba in vedere si faptul ca hotararile legate de paduri sunt luate in Comisia de agricultura si dezvoltare a Uniunii Europene. Insa, din punctul de vedere al bugetului atribuit acestui sector, care si asa este deficitar, s-ar putea ca urmarile sa nu fie benefice, deoarece Ministerul Agriculturii este un minister amplu si are alte prioritati”, a declarat, pentru Green Report, Solovastru.



Valeriu Tabara: “In UE, padurile sunt in subordinea Agriculturii”

Valeriu Tabara insa, fostul ministru al Agriculturii, considera ca propunerea facuta de Victor Ponta este pe deplin indreptatita, deoarece atunci cand padurile au trecut la Ministerul Mediului a fost doar o situatie de conjunctura, iar in majoritatea statelor europene aceasta resursa este gestionata de ministerele agriculturii. In privinta bugetului, Valeriu Tabara spune ca ar fi o greseala ca acesta sa fie redus.

“Padurile, ca si apele, trebuie gestionate de Ministerul Agriculturii si imi pare rau ca pe timpul mandatului meu nu am reusit sa atrag si aceasta resursa care este vitala pentru domeniul agricol. Este vorba aici despre impaduriri, despre perdelele forestiere, care au un rol important pentru culturile agricole, mai ales ca fenomenul de desertificare se amplifica. Rolul Ministerului Mediului, in opina mea, nu este de a gestiona aceste resurse, ci de a verifica aplicarea corecta a legislatiei”, a declarat, pentru Green Report, Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii. Conform datelor oficiale, la finele lunii aprilie 2011, Romania, o tara relativ saraca in paduri, avea un procentaj de impadurire de aproximativ 27%, dupa ce in urmă cu doua secole detinea in jur de 60%. In acelaşi timp, procentul de impadurire din Slovenia este de 63%, în Austria - 47%, Bosnia - 43%, Slovacia - 41%, în timp ce media Uniunii Europene este de 42%.

Padurile Romaniei, printre cele mai valoroase ecosisteme din Europa

“Romania se afla pe primele locuri din lume ca valoare a diversitatii biologice. Cele 28 de parcuri natural si nationale constituite in tara noastra ocrotesc cele mai valoroase ecosisteme din Europa. In Romania, anul trecut, fondul forestier era de 586.214 hectare din suprafata totala de 856.684 de hectare, cat reprezinta ariile protejate de la noi din tara”, a spus Valerian Solovastru. Potrivit reprezentantilor Romsilva, serviciile aduse de ariile protejate sunt multiple, insa aceste servicii nu se regasesc in in sistemul de finantare a ariilor protejate, asa cum se intampla in alte tari. /Green Report, http://www.green-report.ro/stiri/padurile-mutate-curtea-agriculturii


Rovana Plumb de la Ministerul Mediului şi cartoful fierbinte Roşia Montană


Rovana Plumb (PSD), 52 de ani, propusă pentru funcţia de ministru al mediului, va trebui să răspundă la un dosar "fierbinte", respectiv să ia o decizie pentru proiectul minier de la Roşia Montană, care a fost an de an pasat de la un ministru la altul. Până acum niciun Gu­vern nu şi-a asumat răspunderea cu privire la acest proiect, fiind un subiect foarte controversat. Victor Ponta a afirmat, la scurt timp de la numirea în funcţia de premier, că proiectul Roşia Montană trebuie să se facă în interesul României cu respectarea legii. Cu un an în urmă el spunea însă că proiectul de la Roşia Montană trebuie să rămână blocat. La Roşia Montană, judeţul Alba, se află cel mai important zăcământ de aur din România (aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint). Acesta a fost concesionat în vederea exploatării către compania RMGC. Compania este controlată de firma canadiană Gabriel Resources, care deţine 80,46% din capi­talul social. Statul, prin firma Minvest Deva, are o participaţie de 19,31% în RMGC. Riscul cel mai mare al proiectului este bazinul uriaş de decantare care se obţine în urma tratării cu cianură a minereului de aur, a cărei eventuală deversare accidentală poate pune în pericol tot bazinul Dunării şi chiar Delta. O altă problemă care trebuie re­zol­vată este cea legată de absorbţia fondurilor europene.

Rata de absorbţie a fondurilor europene pe Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) este de 3,4% dintr-o alocare de peste 4,5 mld. euro. Dintr-o listă anunţată de 100 de proiecte cu finanţare UE prioritare pentru guvern, 66 sunt pe mediu, dar contractele de finanţare semnate de peste 4 mld. euro sunt într-un stadiu de execuţie deplorabil. Pentru 31 din cele 66 de proiecte considerate prioritare gradul de execuţie este de sub 2%.

Rovana Plumb

Experienţă profesională:

2001 - 2004: secretar de stat şi preşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului

1995 - 2000: preşedinte, director general S.C. Gerovital Cosmetics SA;

1992 - 1994: director comercial S.C. Miraj S.A. Bucuresti;

1985 - 1992: şef Compartiment Plan Organizare I.P.C. Miraj Bucuresti;

Studii:

1984 - 1985: inginer stagiar I.P.C. Miraj Bucuresti



1984: Institutul Politehnic Bucureşti - Facultatea "Utilaje şi Ingineria Proceselor Chimice";

2004: doctor în domeniul managementului sistemelor industriale - Universitatea Politehnică Bucureşti. /Zf, http://www.zf.ro/politica/rovana-plumb-de-la-ministerul-mediului-si-cartoful-fierbinte-rosia-montana-9588058


Ucraina scoate gazul de şist


Royal Dutch Shell, Exxon Mobil şi Chevron au participat la o licitaţie din Ucraina pentru drepturi de explorare a zăcămintelor de gaze de şist, cu rezerve suficiente să asigure necesarul ţării timp de 100 de ani şi independenţa energetică faţă de Moscova. /Evz, http://www.evz.ro/detalii/stiri/ucraina-scoate-gazul-de-sist-979582.html

PRESA LOCALĂ



ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ SOMEȘ – TISA

Someșul, promenada PET-urilor. Sute de gunoaie plutesc agale pe Someș în jos


Imagini dezolante pentru retina clujenilor în această dimineaţă. După un 1 Mai sărbătorit cu mici şi grătare la iarbă verde, în amonte, pe Someş, clujenii au lăsat în urma lor un prăpăd care azi dimineaţă a venit agale pe Someş în jos. Sute de PET-uri şi gunoaie pluteau în această dimineaţă pe cursul Someşului. În aceste condiţii, până la a face un Someş navigabil, administraţia locală ar trebui e urgenţă să ia măsuri pentru curăţirea cursului Someşului. De asemenea, o imensă pată de ruşine pe obrazul fiecăruia care ieri, alaltăieri, a aruncat gunoaie în Someş sau a lăsat pe malul apei resturile dezmăţului de 1 Mai. Data viitoare, oameni buni, gândiţi-vă că Someşul nu e groapă de gunoi, iar apa de la robinet provine tocmai din cursul râului. /Foaia Transilvana, Petean Mihai

/Stiri de Cluj, http://www.stiridecluj.ro/social/mizerie-de-nedescris-pe-apele-somesului-dupa-vacanta-de-1-mai

Pe Someș „navighează” pet-uri, cauciucuri și televizoare stricate


Până acum, niciun clujean nu a fost sancţionat pentru gunoaiele aruncate în Someş, dar nici autorităţile locale nu au fost amendate pentru că nu curăţă zona. Până când Someşul va fi navigabil, cu vaporaşe şi bărci, se pare că pe râul care traversează oraşul vor „circula” doar PET-uri, televizoare stricate, cauciucuri şi alte gunoaie. Someşul este invadat de gunoaie de ani de zile, cele mai vizibile fiind în zona dintre Podul Garibaldi şi Podul Horea. Râul este sufocat de deşeuri de toate tipurile, de la PET-uri şi haine, până la cauciucuri şi televizoare. Problema a fost sesizată de mai multe ori şi pe portalul domnuleprimar.ro, însă fără rezultat. Astfel, clujeanul Claudiu Antohi spune, prin intermediul unei sesizări, că „în dreptul podului Garibaldi şi aproape în tot cursul râului se pot observa zi de zi tot felul de resturi (cauciucuri, sârme, bolovani, televizoare aruncate, etc) care strică toată frumuseţea peisajului”. În zona Podului Horea, atât în apă cât şi pe mal, se pot observa cu uşurinţă PET-uri, haine şi chiar încălţăminte.

Oamenii cer ca Someşul să fie curăţat periodic. Clujenii solicită să fie amplasate pe râu plase care să strângă PET-urile, să se realizeze o curăţare periodică a Someşului şi o inspecţie pe cursul râului din oraş. „Mi-aş dori să mă bucur de râul Someş, aşa cum se bucură şi alţi cetăţeni de un râu care trece prin localităţile lor. Să fie curăţat periodic, să nu miroase a plante stricate şi să devină un loc de plimbare îndrăgit”, mai spune Claudiu Antohi pe domnuleprimar.ro.

Nimeni nu a fost sancţionat pentru mizeriile din apă. Reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca afirmă că firmele de salubritate trebuie să cureţe râul din zona respectivă. Pe de altă parte, reprezentanţii Brantner-Vereş afirmă că sectorul dintre Podul Garibaldi şi Podul Horea aparţine celor de la Rosal şi ei ar trebui să cureţe zona. Pe parcursul zilei de ieri, reprezentanţii Rosal Cluj nu au oferit un punct de vedere asupra acestei probleme. Cu toate că poluarea Someşului datează de ani buni de zile, Garda de Mediu nu a reuşit să aplice nici măcar o amendă celor care aruncă deşeuri în râu, pentru că nu a fost surprins nimeni asupra faptei, spun autoritățile. Imre Lenke, comisar şef al Gărzii de Mediu Cluj subliniază că autorităţile locale sunt responsabile de curăţarea Someşului în municipiu, dar până acum nu au fost sancţionate în nici un fel. „Nu am prins pe nimeni în flagrant când arunca deşeuri în Someş, dar autorităţile locale sunt cele care trebuie să întreţină zona. Am aplicat amenzi în Floreşti, o altă zonă pe unde trece Someşul”, declară Imre Lenke.

Asistaţii social adună gunoaiele turiştilor. Mormanelor de gunoaie de pe malurile Someşului li s-au adăugat în ultimele zile un număr mare de deşeuri, în general PET-uri, care pluteau pe tot cursul apei de la Podul Garibaldi spre centru. Cel mai probabil, deşeurile provin de la turiştii care au petrecut vacanţa de 1 Mai în aer liber, iar apoi au aruncat gunoiul în râu. De altfel, cei care au ieşit la picnic în aceste zile au lăsat mormane de deşeuri atât în Hoia şi Făget, cât şi în afara oraşului. „În Făget, Tarniţa şi pe toată Valea Someşului Cald, cei de la Poliţia Comunitară împreună cu asistaţii social lucrau la adunarea deşeurilor. Până marţi, de pe Valea Someşului Cald au fost adunate trei maşini de gunoaie, iar într-o maşină încap 15 metri cubi de astfel de reziduuri”, explică Imre Lenke.

Garda de Mediu a făcut informare publică de 1 Mai. Inspectorii Gărzii de Mediu Cluj au supravegheat, zilele acestea, zonele frecventate de turişti şi au împărţit pliante prin care i-au informat pe turişti că deşeurile nu trebuie lăsate în natură şi care sunt locurile unde au voie să facă foc. Cu toate acestea, la fel ca şi în anii, trecuţi, clujenii ieşiţi la picnic au lăsat în urma loc mormane de gunoaie şi, în unele locuri, focuri mocnite chiar lângă marginea pădurii. /Antena 1 Cluj

Gunoaie dupa picnicul de 1 Mai


Mormane de deşeuri au lăsat clujenii după picnicul de 1 Mai pe spaţiile verzi. Zona Sfântu Ion din pădurea clujeană Făget nu a făcut excepţie. Reprezentanţii Gărzii de Mediu şi cei ai Sistemului de Gospodărire a Apelor au ieşit în teren pentru a evalua situaţia alături de reprezentanţi ai Poliţiei Locale. Aceştia din urmă au promis că mâine vor igieniza toată zona cu ajutorul persoanelor asistate social. În zona lacului Tarniţa, administraţia locală din Gilău a mobilizat deja 12 asistaţi social, care au adunat resturile lăsate de turişti în minivacanţa de 1 Mai. Reprezentanţii Gărzii de Mediu spun că vor sancţiona primăriile care nu vor face curăţenie. Aceştia au desfăşurat o campanie de informare a turiştilor asupra obligaţiilor pe care le au atunci când ies la picnic. /Transilvania Live

BN: Copil de 10 ani înecat în râu la Rusu Bârgăului


Autorităţile bistriţene se află în alertă, după ce un copil de 10 ani ar fi căzut în râul Bistriţa Ardeleană, pe raza localităţii Rusu Bârgăului. UPDATE Copilul a fost găsit, însă acesta nu prezenta semne vitale. Au fost începute manevrele de resuscitare. UPDATE 2 Copilul a fost declarat decedat. Copilul este căutat atât de pompierii bistriţeni, cât şi de lucrătorii de la Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă, însă munca lor este zădărnicită de faptul că apa este prea mare. La faţa locului se află şi un echipaj de ambulanţă care este pregătit să-i acorde copilului primul ajutor în cazul în care este nevoie. Deocamdată autorităţile locale nu sunt sigure că acesta într-adevăr ar fi căzut în râu, cu toate că martorii susţin acest lucru Pentru a veni în sprijinul salvatorilor, Sistemul de Gospodărire a Apelor a sistat uzinarea apei de la Barajul Colibiţa, urmând ca în câteva zeci de minute nivelul râului să scadă.UPDATE 16.50 După aproape două ore de căutări copilul a fost găsit, însă acesta nu prezenta semne vitale. Dispecerul de serviciu al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud declară pentru citynews că au început manevrele de resuscitare, în speranţa că acesta va fi readus la viaţă.UPDATE 18.30 Dispecerul de serviciu al SAJ BN spune că după mai bine de o oră în care s-au aplicat manevre de resuscitare, din păcate fără rezultate, copilul a fost declarat decedat. /Citynews, Cristian Silaş

Teme de mediu

Concediul a trecut, mizeriile au rămas. Făgetul, sufocat de gunoaie


Sute de clujeni au ieşit, în ultimele trei zile, la picnic în Pădurea Făget din Cluj-Napoca. Cum la nivelul municipiului nu există, deocamdată, locuri autorizate pentru astfel de activităţi şi fără frică de amenzi, odată cu intrarea în vigoare a Legii Picnicului, petrecăreţii au lăsat în urma lor sute de deşeuri, sticle, pungi şi PET-uri. Unii clujeni şi-au strâns gunoaiele în pungi de plastic şi le-au lăsat la marginea drumului pentru a fi ridicate de firmele de salubritate, în timp ce alţii şi-au lăsat mizeriile acolo unde au petrecut. Resturi de cartofi, legume, fructe, carne de mici, doze de bere, sticle de suc, pungi de chipsuri, ziare, toate au rămas în urma clujenilor care s-au distrat în minivacanţa de 1 Mai. „Amenzi nu s-au aplicat încă, dar începând de sâmbătă în Pădurea Făget am organizat o acţiune împreună cu Poliţa Comunitară unde s-au împărţit pliante printre turişti. Am făcut muncă de conştientizare, le-am explicat turiştilor ce au voie să facă şi ce nu. Am transmis celor de la Primărie, drept pedeapsă, având în vedere că nu putem da amenzi deoarece nu există locuri autorizate, să cureţe locul. În cel mai scurt timp posibil. Dacă nu se pun pe curăţenie, ei vor primi amendă", a declarat Imre Lenke, director al Gărzii de Mediu Cluj. „Oricum, turistul ar trebui să ştie să nu lase mizerii, dar atâta timp cât nu există zone amenajate, nu pot să pretind să se comporte într-un anumit fel sau să iasă numai în anumite zone. Turistul trebuie să aibă comodităţi minime, tomberon, parcare, un punct amenajat unde să aprindă focul. Cred că anul 2012 va fi un an pentru implementarea Legii Picnicului şi anul 2013 va fi unul de amenzi", a mai precizat Imre Lenke. Primăria Cluj-Napoca a stabilit locurile unde oamenii vor putea merge la picnic, însă nu le-a amenajat. Acestea sunt în zona Lombului, pe Valea Gârbăului, a cartodromului din Gheorgheni şi în Someşeni, lângă strada Moş Ioan Roată. „Nu am acordat amenzi pe Legea picnicului deoarece nu am reuşit să amenajăm locurile, însă o hotărâre de Consiliu Local cu numărul 191 din 2009 ne permite să îi amendăm pe clujenii care lasă mizerii când merg la picnic. Amenda este de la 500 la 2.000 de lei. De curăţenia zonei se ocupă Rosal. Inspectorii Primăriei sunt la faţa locului, împreună cu cei de la Garda de Mediu, să vadă unde mai trebuie strânse gunoaiele", au precizat reprezentanţii Primăriei Cluj-Napoca. Legea picnicului a intrat în vigoare în 25 martie. Ea prevede amenajarea unor locuri speciale, dotate cu facilităţi şi utilităţi, unde să meargă oamenii la picnic. Legea le interzice persoanelor să facă foc oriunde, să arunce deşeurile doar în locurile amenajate şi să lase locul de picnic curat. Cei ce nu respectă aceste prevederi vor fi primi amenzi între 100 şi 5.000 de lei. /Adevarul Cj, Bianca Preda

Spațiile verzi, invadate de gunoaie după 1 Mai


În minivacanţa de 1 Mai clujenii care au ieşit la iarbă verde şi-au lăsat urmele trecerii lor pe spaţiile verzi. Ca în fiecare an gunoaiele nu lipsesc de la marginea pădurilor. Garda de Mediu a controlat zonele şi a dispus primăriilor să le salubrizeze. După ce ieri mii de clujeni au ieşit la picnic, astăzi gunoaiele se văd peste tot, grămăjoare şi zeci de saci de gunoi se găsesc în locurile unde aceștia au ieşit la picnic şi au petrecut. Şefa Gărzii de Mediu a ieşit astăzi să controleze starea spaţiilor verzi unde s-a făcut picnic în week-end. „În tot judeţul nu sunt zone amenajate, nu sunt zone cu suficiente pubele, şi atunci drept pedeapsă administraţiile publice locale nu au decât să facă curat după această perioadă”, a declarat Imre Lenke, prim comisar șef Garda de Mediu Cluj. În cazul în care nu se conformează, Garda de Mediu va trece la sancţiuni. Dacă la Cluj curăţenia spaţiilor verzi este astăzi la nivel de promisiune, în zona lacului Tarniţa curăţenia este în toi. 12 asistaţi social au fost mobilizaţi de administraţia publică din Gilău pentru a ecologiza zona, după avalanşa de turişti din minivacanţa de 1 Mai. „Se constată o îmbunătățire a responsabilităţii civice pentru că acum câţiva ani ne lua chiar 3-4 zile să facem curăţenie după o sărbătoare din asta, astăzi sper să termin pe Valea Caldă şi mâine pe Valea Rece. Nu mai sunt atâtea peturi şi doze aruncate, încet-încet situaţia va intra în normal”, a declarat Okos Karoly, viceprimar Gilău. De altfel, reprezentanţii Gărzii de Mediu au desfăşurat o campanie de informare a turiştilor în week-end. „Am informat turiştii ce obligaţii au, ce pot să facă şi ce nu pot să facă, am făcut o muncă de conştientizare. Aseară în Hoia deşeurile erau frumos adunate în saci, unii puneau în portbagaj, alţii lăsau acolo, sperând că o să vină o firmă de salubritate seara”, a completat Imre Lenke. Potrivit legii picnicului, administraţiile publice locale au obligaţia să amenajeze locuri speciale pentru picnic. /Citynews Cluj, Elza Almasi

Curățenie – Munți de gunoaie în mai multe zone de agrement din Baia Mare, dupa minivacanța de 1 Mai


Petrecerile de 1 Mai si din weekendul care tocmai s-a incheiat le-au dat de lucru angajatilor de la firmele de salubritate. Acestia au avut de strans munti de gunoaie lasate in urma de cei iesiti la gratare. Reprezentantii Drusal, care au intervenit in zona municipiului Baia Mare, au aratat ca, in acest an, au avut de adunat de doua ori mai multe deseuri, in comparatie cu anul trecut. Nici angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures nu au avut parte de un program relaxant in perioada minivacantei, pompierii fiind solicitati, in ultimele 24 de ore, sa intervina la stingerea a patru incendii in judet. Gunoaie si peturi in cantitati industriale au lasat in urma lor petrecaretii care au iesit in aer liber in miniconcediul de 1 Mai. Pentru a face fata muntilor de deseuri lasate in urma de cei fara simt civic, muncitorii de la Drusal nu a avut zile libere in perioada 28 aprilie -1 mai, firma antrenand in activitatea de intretinere a curateniei 60 de angajati. Recordul la capitolul deseuri a fost inregistrat pe Valea Chiusbaii, de unde s-au colectat 150 de metri cubi de gunoaie. "Zona Barajului a fost plina. Au fost 120 de metri cubi de deseuri, stranse in zilele de sambata, duminica si luni. Zona Usturoiului a fost si ea vizata, muncitorii nostri avand de colectat de acolo 30 de metri cubi, in zona Valea Chiusbaii, 150 de metri cubi sizona Pietei Libertatii, au fost cantitati semnificative. In total, am 300 metri cubi. Fata de anul tecut si datoritata vremii favorabile, cantitatea de deseuri s-a dublat", a declarat seful Corpului de Control Drusal, Cristian Marosan. Desi legea picnicului a intrat deja in vigoare, pana la desemnarea unor spatii speciale pentru gratare, comisarii Garzii de Mediu se afla in imposibilitatea de a-i amenda pe cei care lasa in urma lor deseuri, astfel incat si in urmatoarele zile, cei care ies la gratar vor fi scutiti de sanctiuni. Nici angajatii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Maramures nu au avut zile mai usoare. In mai putin de 24 de ore, pompierii au nevoiti sa intervina pentru stingerea a patru incendii de vegetatie. Vremea buna i-a scos pe oameni la curatenia de primavara, insa nu toti au avut grija sa controleze focurile pe care le-au aprins. "Pompierii maramureseni au fost solicitati sa intervina la stingerea a patru incendii de vegetatie uscata la Rozavlea, Stramtura, Budesti si Razoare", a explicat Claudia Bococi, purtator de cuvant ISU Maramures. /emaramures, Anca Popescu

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ MUREȘ


Teme similare

Precipitaţii în aproape toată ţara după data de 4 mai


Conform estimărilor Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), realizate pe baza datelor provenite de la Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată de la Reading (Anglia), în următoarele nouă zile, în zona Banatului, temperaturile diurne vor scădea uşor după data de 2 mai. Treptat se va ajunge la valori normale spre sfârşitul primei decade a lunii mai. Minimele nocturne se vor menţine ridicate, o uşoară scădere fiind de aşteptat după data de 5 mai. Probabilitatea de apariţie a averselor, în general slabe cantitativ, va fi mai mare după data de 4 mai.

Pentru Transilvania, meteorologii estimează temperaturi medii ridicate atât la valorile maxime, cât şi la cele minime până spre data de 3-4 mai. Ulterior, regimul termic va marca o scădere treptată, până la mediile multianuale ale perioadei spre sfârşitul perioadei de prognoză. Probabilitatea de apariţie a ploilor, în general slabe cantitativ, va creşte începând cu data de 4 mai. Locuitorii din Maramureş vor avea parte în următoarele zile de vreme deosebit de caldă, cu temperaturi medii de peste 25 de grade Celsius la valorile maxime şi de peste 10 grade Celsius, la cele minime. După data de 4 mai, temperaturile vor marca o scădere, mai ales la valorile maxime diurne a căror medie nu va mai depăşi 20 de grade Celsius la sfârşitul intervalului. Aversele, însoţite de descărcări electrice, vor avea o probabilitate mai mare de apariţie între 4 şi 7 mai. La munte, temperaturile minime se anunţă exclusiv pozitive, cu valori medii de 7-8 grade Celsius, dar în uşoară scădere după data de 2 mai. Valorile termice maxime vor avea o medie de circa 16 grade Celsius, cu tendinţă de scădere în ultima parte a intervalului. Vremea va fi, în general, frumoasă în prima parte a intervalului, iar averse şi descărcări electrice se vor semnala după 1 mai, cu probabilitate mai mare de extindere în jurul datei de 5 mai. /Citynews.ro/ştiri


Infrastructură de apă şi canalizare pentru comuna Răchitova


Proiect integrat cu finanţare europeană. Administraţia localã a câştigat o finanţare de care vor beneficia mai multe sate. Un proiect integrat în valoare de peste 2,5 milioane de euro, depus de administraţia comunei Răchitova care vizează lucrări ample de modernizare a infrastructurii rurale şi înfiinţarea unui centru de asistenţă şcolară are toate şansele să fie demarat în perioada imediat următoare. Mai exact, edilul acestei comune, Eugen Băiconi a precizat că la solicitarea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), administraţia publică locală a depus ultimele documente în vederea obţinerii acestei finanţări europene. Printre investiţiile cuprinse în acest proiect se pot enumera alimentarea cu apă în satele Ciula Mare, Ciula Mică, Boiţa şi Vălioara, construcţia reţelei de canalizare şi a staţiei de epurare care să deservească această reţea.

Drumurile nu vor fi stricate de lucrări. În acest an administraţia comunei Răchitova, are în plan demararea unui proiect finanţat de Uniunea Europeană care prevede alimentarea cu apă şi construirea de reţele de canalizare în patru sate aparţinând acestei comune. Aceste investiţii sunt cuprinse într-un proiect integrat, a cărui valoare este de aproximativ 2,5 milioane de euro, depus de administraţia comunei la MDRT, care a fost aprobat şi urmează să fie finanţat. „Administraţia comunei Răchitova a depus la MDRT un proiect integrat ce urmează să fie finanţat de Uniunea Europeană, care prevede pe lângă lucrări ample de infrastructură şi înfiinţarea unui centru de asistenţă după programul şcolar de tip „After school“ la şcoala generală din Răchitova. Aşteptăm ca în cel mai scurt timp să fie alocate fonduri pentru finanţarea acestui proiect care va avea un impact deosebit în viaţa de zi cu zi a locuitorilor comunei Răchitova”, a spus edilul comunei Răchitova. În cadrul investiţiilor care vizează infrastructura de apă şi canal în cele patru sate este prevăzută construirea a 18 kilometri de reţea de canalizare urmând ca la finalizarea lucrării peste 300 de locuinţe să beneficieze de aceste servicii. „Un aspect important în ceea ce priveşte reţeaua de canalizare ce va fi construită este faptul că drumurile ce au fost modernizate nu vor suferi în urma acestor lucrări, deoarece a fost luată în calcul posibilitatea acestei investiţii, iar constructorul a ţinut cont de acest lucru”, a declarat Eugen Băiconi, edilul comunei Răchitova. /Servus HD, Iulian Stroia


Teme de mediu

Lecţie de legislaţie pentru hunedoreni


Hunedorenii care au ieşit la picnic în mini-vacanţa de 1 Mai au scăpat de amenzi sau avertismente. În schimb au primit o lecţie gratuită de legislaţie de la comisarii Gărzii de Mediu Hunedoara. Potrivit noilor prevederi legale, amatorii de grătare nu mai au voie să iasă în natură şi să aprindă focul unde îi „taie capul”. Iar cei care fac rabat de la litera legii riscă amenzi usturătoare.

Legea picnicului prevede că cei care merg la iarbă verde trebuie să opteze pentru un loc special amenajat de administraţiile locale. În judeţul Hunedoara nu este nicio astfel de zonă declarată de cele 69 de primării, iar legea nu obligă administraţiile locale să pună la dispoziţia oamenilor astfel de spaţii. În schimb, comisarii Gărzii de Mediu pot efectua controale şi pot aplica avertismente sau amenzi.

Inspectorii de la GM au împărţit fluturaşi. Comisarii Gărzii de Mediu au luat zonele de picnic din judeţ la pas, iar hunedorenii ieşiţi la iarbă verde au primit fluturaşi cu extrasul din noua Lege a picnicului. „După cum am anunţat şi înainte de mini-vacanţa de 1 Mai, în aceste zile nu am aplicat amenzi. Am considerat că în primul rând trebuie să informăm cetăţenii, abia apoi să aplicăm sancţiuni. Inspectorii Gărzii de Mediu au fost împărţiţi în echipe şi au mers în toate zonele în care se fac grătare. Am ajuns chiar şi în Valea Jiului, unde în colaborare cu jandarmii au avut loc acţiuni de informare şi au fost împărţiţi fluturaşi cu extrasul din lege”, a precizat comisarul şef al Gărzii de Mediu Hunedoara, Cristian Moldovan. Dacă o mare parte dintre hunedoreni au fost receptivi la acţiunea inspectorilor de mediu, au fost şi cazuri în care aceştia au fost trataţi cu „sictir”. „S-a mers la fiecare grup de persoane care avea aşezată pătură la iarbă verde. Unii au înţeles şi la plecare şi-au strâns gunoiul. Pe de altă parte au fost şi oameni care ne-au spus că: aţi venit şi voi să arătaţi că aveţi de lucru. Reacţiile diferă de la om la om. O mare problemă a fost la Pădurea Bejan, pentru că acolo vin la fiecare sfârşit de săptămână, dar Primăria nu a declarat acea zonă ca fiind pentru picnic. Trebuie văzut pe viitor ce putem face în acest caz, însă primăriile nu sunt obligate să amenajeze astfel de spaţii”, a adăugat Cristian Moldovan. /Glasul Hunedoarei HD, Irina Nastase

Start la înscrieri pentru Ziua de Curăţenie Naţională


Echipa “Let`s Do It, Romania!” a dat startul înscrierilor pentru Marea Curăţenie de pe 12 mai! Cei care vor să participe la cel mai mare proiect de voluntariat din România se pot înscrie pe site-ul www.letsdoitromania.ro la secţiunea “Înscrie-te la curăţenia de pe 12 mai”. Dacă v-aţi înscris deja anul trecut, nu trebuie decât să vă logaţiaşi să urmaţi aceşti paşi:

1. Apasă butonul numit Profilul tău. Vei fi direcţionat în această pagină: http://app.letsdoitromania.ro/users/user-vizualizare.jsf

2. În sidebar, în stânga, apasă butonul Modifică datele mele.

3. Bifează “Curăţenie 2012″ şi confirmă modificarea.

De asemenea, echipa “Let`s Do It, Romania!” pune la dispoziţie tuturor celor interesaţi de proiect un call center special creat, disponibil la numărul de telefon 0318 21 21 21. În perioada 7 – 19 mai, voluntarii “Let`s Do It, Romania!” vor răspunde tuturor întrebărilor despre curăţenia naţională.

Mai multe noutăţi despre ediţia din acest an găsiţi pe site-ul proiectului la secţiunea Noutăţi. „Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care îşi propune curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi. În 2010 şi 2011, în cele 2 ediţii organizate până în prezent, peste 500 000 de voluntari au participat în Ziua de Curăţenie Naţională. In 2012, Ziua de Curăţenie Naţională este 12 mai, zi în care România va face curăţenie alături de Bulgaria, Republica Moldova şi Turcia, ca parte din iniţiativa globală Let`s Do It World! Peste 100 de ţări din întreaga lume vor organiza o zi de curăţenie generală, în perioada 24 martie-25 septembrie. /Punctul MS, Cătălin Hegheş


Ziua de Curăţenie Naţională de pe 12 mai caută voluntari


Echipa “Let`s Do It, Romania!” a dat startul înscrierilor pentru Marea Curăţenie de pe 12 mai! Dacă vrei să participi la cel mai mare proiect de voluntariat din România şi să fii parte din schimbare înscrie-te pe site-ul proiectului, www.letsdoitromania.ro la secțiunea “Înscrie-te la curăţenia de pe 12 mai”. De asemenea, echipa “Let`s Do It, Romania!” pune la dispoziţie tuturor celor interesaţi de proiect un call center special creat, disponibil la numărul de telefon 0318 21 21 21. În perioada 7 – 19 mai, voluntarii “Let`s Do It, Romania!” vor răspunde tuturor întrebărilor despre curăţenia naţională. Nu uita şi că poţi vota zona pe care vrei să o cureţi pe 12 mai sau să propui o zonă plină de deşeuri care nu se regăseşte încă pe harta Let’s Do It, Romania! Toate informaţiile se găsesc aici: http://www.letsdoitromania.ro/noutati/voteaza-zona-pe-care-vrei-sa-o-vezi-curata-pe-12-mai-ziua-de-curatenie-nationala

„Let’s Do It, Romania!” este cel mai mare proiect de implicare socială din România, care îşi propune curăţarea deşeurilor din arealele naturale într-o singură zi. În 2010 şi 2011, în cele 2 ediţii organizate până în prezent, peste 500 000 de voluntari au participat în Ziua de Curăţenie Naţională. În 2012, Ziua de Curăţenie Naţională este 12 mai, zi în care România va face curăţenie alături de Bulgaria, Republica Moldova şi Turcia, ca parte din iniţiativa globală Let`s Do It World! Peste 100 de ţări din întreaga lume vor organiza o zi de curăţenie generală, în perioada 24 martie-25 septembrie. /www.tirgumureseanul.ro MS


Ilegal. Cu casa în mijlocul ariei protejate de la Bejan


Dornică de linişte şi de un cadru natural de invidiat, o persoană s-a apucat să-şi construiască o casă (sau pensiune?!) în aria protejată a Pădurii Bejan, de lângă Deva. Planurile lui au fost date peste cap de inspectorii Gărzii de Mediu Hunedoara, care au efectuat un control în zonă. „Zilele trecute a fost efectuată o verificare în aria protejată a Pădurii Bejan şi s-a descoperit că cineva s-a apucat să construiască şi cel puţin o parte a construcţiei se află în aria protejată. Am fost la Serviciul Urbanism din cadrul primăriei Deva şi mi s-a spus că ei nu au dat nicio autorizaţie de construcţie în acea zonă. Am făcut şi o solicitare oficială la Primărie şi urmează să mi se răspundă”, a declarat Cristian Moldovan, comisar şef al Gărzii de Mediu Hunedoara. Inspectorii de mediu au fost consternaţi să descopere că deja s-a nivelat terenul, s-a dat la o parte solul vegetal, iar pomii care stăteau în calea construcţiei au fost raşi de pe suprafaţa pământului. Mai mult, proprietarul construcţiei şi-a făcut şi un drum de acces acoperit cu zgură şi s-a apucat de săpat fundaţia. Pentru că la faţa locului nu au găsit pe nimeni şi nici vreo plăcuţă care să ofere indicii despre beneficiarul construcţiei, reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara încearcă acum să descopere – împreună cu alţi factori responsabili – cine este doritorul de casă în aria protejată.

A fost din greşeală? În urma cercetărilor făcute, Garda de Mediu a identificat persoana care a început să-şi facă casă în aria protejată Bejan. „Bărbatul are în proprietate mai mult pământ în zonă . Urmează să lămurim din ce motiv acesta a ajuns cu investiţia în zona protejată. Este posibil să fi fost pus în posesie greşit sau să nu-şi fi dat seama că a ieşit din proprietatea lui. Oricum, obligaţia mea este de a-l obliga pe cetăţean să aducă terenul la starea dinainte ceea ce voi face în perioada următoare”, a precizat Cristian Moldovan. Situată în sud-vestul Devei, Pădurea Bejan se întinde pe 103 hectare, din care 83 de hectare reprezintă aria protejată. Aici se găseşte o rezervaţie forestieră unicat unde se regăsesc toate speciile de stejar din România. Mai mult decât atât, s-a constatat că în urma unei convieţuiri îndelungate între diversele specii a apărut specii hibride, iar existenţa lor a dat valoare de unicat acestei rezervaţii. În Pădurea Bejan se pot întâlni stejarul pufos, gorunul, stejarul pedunculat, cerul, garniţa plus hibrizii. /Ziarul Hunedoreanului HD, Carmen Cosman

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ BANAT

Teme de mediu

Timişorenii care au încălcat legea picnicului nu au fost amendaţi


Pentru prima dată, timişorenii au fost iertaţi de la plata amenzilor, în ceea ce priveşte protejarea mediului, cu prilejul minivacanţei de 1 Mai. Marian Eperieş, prim-comisar al Gărzii de Mediu – Comisariatul Judeţean Timiş – a spus, miercuri, 3 mai, că şi dacă a fost încălcată Legea picnicului, ceteţenii au primit avertismente şi au fost iertaţi. În schimb, inspectorii le-au oferit materiale informative, pentru ca pe viitor să nu mai fie încălcată legea. Echipele de control au fost alcătuite din inspectori de la Garda de Mediu, reprezentanţi ai Primăriei Timişoara, ai Poliţiei Timiş şi ai Poliţiei Locale Timişoara

Ce spune legea?

Legea Picnicului a intrat în vigoare în data de 30 martie 2012. Actul normativ reglementează activităţile de picnic, desfăşurate pe domeniul public ori privat al statului şi al unităţilor administrativ-teritoriale, având ca scop prevenirea, reducerea şi eliminarea impactului negativ asupra mediului, asupra stării de sănătate a populaţiei, generat de practicarea inadecvată a activităţilor de picnic. La nivelul municipiului Timişoara, locaţia destinată unor astfel de activităţi a fost stabilită în zona Pădurea Verde, vizavi de Muzeul Satului.

Poliţia Locală Timişoara atrage atenţia că, potrivit noii legi, persoanele fizice care desfăşoară activitatea de picnic sunt obligate să nu distrugă, modifice ori să degradeze panourile informative, marcajele, indicatoarele, construcţiile, împrejmuirile sau orice alte amenajări aflate în perimetrul zonelor amenajate. În aceste cazuri, amenzile sunt între 100 lei şi 500 lei.

Zone amenajate şi zone indicate pentru picnic

Eperieş a mai spus că autorităţile trebuie să stabilească zone special amenajate pentru picnic, aici ceteţeanul având voie să aprindă focul, şi zone indicate pentru picnic, aici omul neavând voie să aprindă focul. De asemenea, cetăţenii trebuie să arunce deşeurile doar în locurile special amenajate, nerespectarea prevederii ducând la sancţiuni de la 200 de lei la 2.000 de lei, să depună selectiv deşeurile de ambalaje în containerele inscripţionate corespunzător categoriei de deşeuri, în conformitate cu regulile privind colectarea selectivă. Persoanele aflate la picnic trebuie să aprindă focul doar în locurile special amenajate şi să îl supravegheze în permanenţă şi să respecte orarul de desfăşurare a activităţii de picnic corespunzător zonei respective, precum şi să lase locul în care au desfăşurat activitatea de picnic curat şi nealterat, nerespectarea prevederii ducând la sancţiuni de la 300 de lei la 3.000 de lei.

Cei aflaţi la iarbă verde sunt obligaţi să parcheze autovehiculele doar în zonele special amenajate în acest scop, să folosească pentru satisfacerea necesităţilor fiziologice doar locurile special amenajate, să nu folosească produse de igienă personală la o distanţă mai mică de 30 metri faţă de cursurile de apă, să nu spele obiectele care au deservit activităţii de picnic în apele din vecinătatea zonei special amenajate pentru activităţile de picnic sau a zonei indicate pentru activităţile de picnic. De asemenea, desfăşurarea activităţii de picnic în afara zonelor special amenajate pentru astfel de activităţi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 3.000 lei. /Ziua de vest, http://www.ziuadevest.ro/actualitate/29718-timiorenii-care-au-inclcat-legea-picnicului-nu-au-fost-amendai.html/02.05.2012/16:46/Gheorghe Miron

Lugojul riscă noi amenzi pentru că depune gunoaiele într-o groapă oficial închisă. Administraţia nu are soluţii!


Garda de Mediu Timiş stă cu ochii pe groapa de gunoi a Lugojului. Pentru că nu a fost administrată corespunzător, comisarii gărzii au dispus anul trecut două amenzi usturătoare societăţii ”Salprest”, cea care administrează deponeul Lugojului. Una a fost în valoare de 20.000 lei, iar celalaltă de 5.000 lei. Anul acesta firma a scăpat de sancţiuni, însă a fost atenţionată să ia măsuri în privinţa gestionării deşeurilor din groapă. ”Salprestului i s-au aplicat anul trecut două amenzi, iar anul acesta am dispus să ia măsuri privind monitorizarea continuă a depozitului, atât a celui vechi, cât şi a celui temporar. Lucrurile au început să se mişte, deşi amândouă depozite sunt depăşite ca termen. În 26 aprilie am convocat un comitet pentru situaţii de urgenţă pentru a solicita autorităţilor publice locale şi judeţene să găsească de urgenţă un depozit autorizat pe raza judeţului, pentru eliminarea deşeurilor”, declara Marian Eperieş, şeful Gărzii de Mediu Timiş. Groapa de gunoi a Lugojului a fost închisă oficial în data de 11 iulie 2010, însă i s-a prelungit funcţionarea până în 11 iulie 2011. În prezent, ea este oficial închisă, dar din cauza problemelor existente la deponeul de la Ghizela, care nu este deschis încă, gunoaiele se depun tot în vechea locaţie. Cea mai apropiată groapă de gunoi care încă mai funcţionează legal este cea de la Făget. /Redesteptarea, http://www.redesteptarea.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=2466:lugojul-risc-noi-amenzi-pentru-c-depune-gunoaiele-intr-o-groap-oficial-inchis-administraia-nu-are-solutii&catid=296:social&Itemid=419 /02.05.2012/12:42/Dumitru Toma

Teme politice

USL a furat startul la campania electorală în mini-vacanţa de 1 mai


Cu două săptămâni înaintea de debutul campaniei electorale, candidaţii USL, au profitat de mini-vacanţa de 1 Mai, pentru a aduna voturi de la cetăţeni.

Nicolae Robu şi Titu Bojin, candidaţii USL pentru primăria Timişoarei, respectiv CJT, s-au simţit ca în campanie electorală de 1 Mai.

PSD-iştii au început ziua la Muzeul Satului Bănăţean, loc înţesat ieri de sute de grătarişti. În incinta muzeului, mambri partidului au purtat cravate roşii la gât.

Diferenţa dintre alte zone ale ţării a fost că micii nu au fost pe gratis, ci pe bani. Titu Bojin, preşedintele PSD, a fost primit cu aplauze de viitorii alegători, iar acesta a făcut o baie cu fum de mititei, printre mulţime. O dată cu lăsarea serii, a început campania celor de la PNL. Acesta a avut loc la ştrandul No Name, care a şi inaugurat cu această ocazia noul sezon. La petrecerea de la piscină nu a lipsit niciun membru important din partid, începând cu Nicolae Robu şi terminând cu europarlamntarul Cristian Buşoi. În mod cert, Robu a testat pulsul generaţiei „Heaven şi No Name”, cărora le-a şi promis noi locuri de distracţii. „Voi avea grijă de tinerii din oraş. Mă voi preocupa să vă ofer posibilităţi să puteţi învăţa. Mă voi ocupa să aveţi alte şi locuri de distracţie”, a spus Robu în faţa chefliilor. Pe scena amenajată la No Name a avut loc şi un concert susţinut de Antonia.



Flayere şi bannere subliminale

USL a dat startul şi la promovarea prin flayere şi bannere de pe marginea şoselelor. În oraş au fost împărţite flayere cu poza lui Nicolae Robu cu mesajul „Avem grijă de sănătatea ta”, alături de sloganul „2012. Anul victoriei”. De fapt, liberalul i-a invitat pe timişoreni să îşi verifice gratuit glicemia şi tensiunea în câteva locaţii din oraş.

Imensul baner cu figura lui Tutu Bojin a apărut pe marginea drumului spre Arad. Şeful PSD este prezentat ca fiind cel care „salvează apele din Banat”, referire la postul său de director al Apelor Banat. E adevărat că nu scria niciunde „Votează Robu” sau „Votează Bojin”, însă tot un start furat se numeşte. /Adevarul stiri din Timisoara, http://www.adevarul.ro/locale/timisoara/usl-nicolae_robu-titu_bojin-alegeri_locale_2012-USL_a_furat_startul_la_campania_electorala_0_692930769.html/02.05.2012/09:39/Stefan Both

„Pe zi ce trece, sănătatea copiilor noștri este pusă sub semnul întrebării”. Interviu cu candidatul USL la CJT, Titu Bojin


Timișoara a devenit, cu timpul, un oraș tot mai greu de suportat, atât din punct de vedere al traficului cât și al poluării. De „Mica Vienă” și „Orașul Florilor”, nici nu mai poate fi vorba. Care e situația reală?

În primul rând, trebuie să fim conștienți cu toții că centura Timișoarei, la care se lucrează de ani de zile, trebuie finalizată cât mai repede, fără alte tergiversări. Acest lucru este o prioritate, fără doar și poate. Traficul greu nu are ce căuta într-un oraș cu pretenții de „capitală de 5 stele” sau „Mica Vienă”, așa cum ați spus și dvs. Este clar pentru noi toți, atât pentru timișoreni cât și pentru factorii de decizie, că suntem sufocați, pe zi ce trece, de un trafic infernal, de pe urma căruia înghițim toate noxele. Altfel spus, praful din Timișoara ne face sănătatea praf. Tot ce îmi doresc este ca Timișoara să se apropie de nivelul capitalelor europene. Și asta, cât mai repede! Să fim sinceri: Timișoara e departe de potențialul său și, deci, are nevoie de o politică administrativă coerentă, care să rezolve, în primul rând, aspectele care țin de calitatea vieții bănățenilor.



Oamenii se plâng că nu mai pot respira un aer curat, nici măcar în parcurile orașului, cât despre activitățile în spații publice deschise, acestea au devenit posibile doar la primele ore ale dimineții. Ce e de făcut?

Știu că timișorenii sunt nemulțumiți de calitatea aerului din orașul de pe Bega. Până la urmă e și normal fie așa, atât timp cât toți respirăm același „aer murdar”, plin de dioxid de azot și de sulf, monoxid de carbon, plumb și alte pulberi de suspensie. Adică, noxe generate, în principal, de gazul de eșapament. Ultimele statistici ale Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Timişoara, făcute la începutul lunii aprilie, nu fac decât să confirme faptul că bănățenii au dreptate când se plâng de proprietățile aerului pe care-l respiră zilnic: s-au înregistrat 15 depăşiri ale valorii limită pentru indicatorul de pulberi în suspensie pe Calea Şagului și 11 depăşiri ale limitei normale pe Calea Aradului, 8 alerte în zona Piața Libertății și alte 6 valori negative în perimetrul de pe strada Iosif Bulbuca. Practic, toată Timișoara este „infestată” de noxe, poluanți și, evident, poluatori.



Este evident că tot aerul, fie el curat sau cu noxe, îl introducem în plămâni. De aici și întrebarea: cât de sănătoși mai sunt timișorenii?

În primul rând, specialiștii spun că praful este cel mai periculos și că provoacă boli asupra căilor respiratorii. Efectele imediate ale prafului asupra sănătăţii umane sunt iritaţiile şi conjunctivita, la nivelul ochilor. Nu degeaba, Uniunea Europeană ne amenință cu amenzi usturătoare, fiind cunoscut faptul că, după București, Timișoara este cel mai poluat oraș al României. Și mai e ceva: acum, odată cu venirea căldurii, problemele timișorenilor se vor complica puțin, întrucât, toate noxele și praful din aer se vor combina cu polenul și alți agenți alergeni, acest „cocktail” toxic fiind și mai periculos pentru sănătatea populației. Ce vreau să spun este că situația devine din ce în ce mai cumplită și, din cauza poluării excesive, Timișoara ar putea intra în categoria zonelor urbane cu risc major pentru sănătate și mediu. Sănătatea timisorenilor s-a înrăutățit alarmant, în ultima perioada, iar factorii de mediu din urbea de pe Bega s-au deteriorate grav. Nu o spun eu, ci o demonstrează statisticile medicale!



E alarmant ce spuneți. Oricum, pe lângă traficul greu din Timișoara, mai există și o serie de poluatori. Ma refer, aici, la întrepinderi private, care desfășoară activități de producție în domeniul petro-chimiei…

Chiar nu intenționez să bag panica în populație! Nu fac altceva decât să prezint lucrurile așa cum sunt ele. Ce mă îngrijorează, însă, cel mai tare este faptul că, pe zi ce trece, sănătatea copiilor nostri este pusă sub semnul întrebării. Ei sunt cei mai expuși! Nici nu vreau să intru, acum, în prea multe detalii medicale, dar știu de la doctori că, în Timișoara, numărul copiilor suferinzi de astm bronșic, urticarie și alte leziuni cutanate în relief, a crescut alarmant, îngrijorător și simțitor. Ce spune asta? Cât despre marii poluatori din oraș pot să vă spun un singur lucru: trebuie găsite soluții urgent pentru rezolvarea acestei situații delicate. Știu că e vorba despre locuri de muncă, dar nici nu putem accepta, noi timișorenii, să avem astfel de unități în mijlocul orașului și, de pe urma lor, să înghițim tot felul de noxe și, mai ales, negru de fum. Uitați-vă și la plantele din oraș sau la grădinile din perimetrele blocurilor. Vi se pare că plantele sau pomii o duc bine? Mai e verdele acela pe care-l știam cu toții? Mă îndoiesc profund! Iar de toate acestea sunt vinovați cei care conduc, de mai bine de 16 ani administrația public locală și județeană. Consiliul Județean Timiș are o mare responsabilitate și în acest domeniu și poate acționa în consecință. /Ora de Timis, http://oradetimis.oradestiri.ro/%E2%80%9Epe-zi-ce-trece-sanatatea-copiilor-no%C8%99tri-este-pusa-sub-semnul-intrebarii%E2%80%9D-interviu-cu-candidatul-usl-la-cjt-titu-bojin/actualitate/2012/05/02/02.05.2012/22:45


Campanie pe repede înainte


Primele dispute electorale, la Timisoara. Candidaţii pentru alegerile locale au început să îşi afişeze deja prin oraş însemnele şi mesajele, chiar dacă mai este o săptămână până la începerea campaniei electorale. Asumate sau nu, meshurile şi afişele au apărut pe lângă cele mai circulate artere din oraş.

Astăzi după-amiază, Timişoara. Câţiva muncitori montează un afiş care îl prezintă pe Titu Bojin, candidatul USL, la președinția Consilului Județean Timiș.Un alt însemn care a apărut în mai multe zone din Timișoara este cifra 1. Sigla apare chiar pe contul de socializare a candidatului PDL la Primăria Timișoara, Gheorghe Nodiți. Reprezentații partidului nu și-o asumă însă. Și unul dintre consilierii locali a afişat luni la rând în oraş reclame gigant la firma sa de panificaţie. Ovidiu Ciuhandu nu a putut fi însă contactat pentru a comenta amplasarea meshurilor înainte de campania electorală.

Cei care ar trebui să ia măsuri nu au pe cine să sancţioneze. Reprezentanţii primăriei au început montarea de panouri pentru afişele electoare. Dar, până în 11 mai, acestea vor rămâne goale. Nu acelaşi lucru se poate spune însă despre zidurile sau pasajele din oraş.

/Analog TV, http://www.analogtv.ro/2012/05/02/campanie-pe-repede-inainte

ADMINISTRAŢIA BAZINALĂ DE APĂ ARGEȘ – VEDEA


Teme de mediu

Munţi de gunoaie în urma grătarelor de 1 Mai


În urma distracţiei în aer liber cu ocazia zilei de 1 Mai, argeşenii au lăsat pe marginea drumurilor mormane de gunoaie. Chiar dacă după noua lege aceştia aveau voie să facă facă grătare numai în zonele special amenajate, argeşenii nu au ţinut cont de acest lucru. Grătare sau făcut peste tot, iar în urma lor au rămas peturi, sticle, pungi şi resturi menajere. Gunoaie şi pe Trivale Pădurea din zona Budeasa arată ca o groapă de gunoi după ce argeşenii au sărbătorit ziua de 1 Mai. Peturi, sticle de bere, caserole de mici, pungi şi multe resturi menajere asta au lăsat în urma lor românii. Cei care au făcut plajă lângă lacul Budeasa au lăsat sticlele goale chiar pe marginea apei. Ieri de dimineaţă mormanele zăceau pe marginea lacului şi prin pădure. Grătare s-au făcut prin toate pădurile, însă autorităţile au mai închis din ochi încercând să nu le strice argeşenilor buna dispoziţie. Nici cei care nu au mers la grătar şi au preferat plimbarea prin pădurea Trivale nu au trecut neobservaţi pentru că şi aceştia au lăsat în urma lor tot felul de gunoaie. Angajaţii de la Salubritate au muncit toată ziua pentru a face curăţenie în urma petrecăreţilor. /Obiectiv argesean, http://ziarobiectiv.ro/index.php/actualitate/munti-de-gunoaie-in-urma-gratarelor-de-1-mai.html



- REVISTA PRESEI -

Administraţia Naţională "Apele Române"

Str. Edgar Quinet nr. 6, sector 1, cod 010018, Bucureşti, România,



Tel. : 021. 311.01.46, 021. 315.13.01; Fax: 021.312.21.74, 021.312.37.38


Yüklə 93,05 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin