Comunicate de presa



Yüklə 343,63 Kb.
səhifə1/4
tarix22.01.2018
ölçüsü343,63 Kb.
#39921
  1   2   3   4


MINISTERUL SANATATII

Directia de Sanatate Publica Dambovita

Targoviste str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067

e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro


Nr. 7947 / 5. XII. 2012


COMUNICAT DE PRESA

In cadrul sistemului de supraveghere a infectiilor respiratorii si a gripei, in perioada 26 noiembrie–2 decembrie 2012 , in judetul Dambovita s-au inregistrat 552 de infectii acute ale cailor respiratorii superioare , din care 36 au fost cazuri ce au necesitat tratament sub supraveghere medicala si 141 de cazuri de pneumonie virala, din care 21 au fost cazuri spitalizate.

Cei mai receptivi la astfel de imbolnaviri au fost copiii din grupele de varsta 1 – 4 ani si 5 – 14 ani.

Nu s-a inregistrat nici un caz de gripa clinic sau confirmat prin laborator. Reamintim populatiei ca gripa este o boala infectioasa acuta foarte contagioasa care se transmite pe cale aeriana ( direct prin tuse sau stranut si indirect prin obiecte proaspat contaminate ) si care se manifesta prin simptome respiratorii si fenomene toxice generale, putand evolua uneori spre forme grave.

De aceea, recomandam tuturor persoanelor sa respecte regulile de igiena personala si colectiva si sa se adreseze medicului de familie la aparitia primelor semne de boala ( febra 39 – 40 grade Celslius, frisoane, cefalee, dureri musculare, astenie fizica, congestionarea faringelui, raguseala pana la afonie, tuse uscata obositoare, inapetenta, greturi, varsaturi.

O masura eficienta pentru prevenirea gripei si pentru a ajuta sistemul imunitar al organismului sa lupte cu boala este vaccinarea antigripala.

DIRECTOR EXECUTIV, PURTATOR DE CUVANT, Dr. Sorin STOICA Cons. pr. Marinela Popa



MINISTERUL SANATATII

Directia de Sanatate Publica Dambovita

Targoviste str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067

e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro


Nr. 7527 / 15.XI. 2012

COMUNICAT DE PRESA Ca in fiecare an, Ministerul Sanatatii demareaza in aceasta perioada campania de vaccinare antigripala gratuita a persoanelor considerate la risc, cu posibilitatea extinderii, in functie de situatia epidemiologica la nivel national sau international.

Campania de vaccinare antigripala se deruleaza prin intermediul Directiilor de Sanatate Publica si cu sprijinul medicilor de familie.Grupele populationale considerate la risc si pentru care Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala, sunt:

- persoanele cu varste cuprinse intre 6 luni si 64 de ani aflate in evidenta medicilor de familie cu afectuni cronice pulmonare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, astm sau cu virusul imunodeficientei umane;

- gravidele;

- medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar, atat din spitale cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariatii institutiilor de ocrotire si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii;

- rezidentii institutiilor de ocrotire sociala precum si persoanele care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliu persoanelor cu risc inalt;

- toate persoanele cu varsta de peste 65 de ani.

Directia de Sanatate Publica Dambovita a primit prima transa a vaccinului antigripal, urmand ca acesta sa fie distribuit catre medicii de familie care vor trece la vaccinarea efectiva a persoanelor considerate la risc de complicatii datorate gripei.

Vaccinarea antigripala este recomandata tuturor persoanelor cu varsta de peste 1 an si trebuie sa fie efectuata in stare buna de sanatate , singura contraindicatie fiind alergia la proteina de ou.Perioada in care trebuie administrat vaccinul este in presezon, adica lunile octombrie – decembrie ale fiecarui an.Aceasta vaccinare protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv , cuprinse in vaccin si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau o simptomatologie asemanatoare gripei , dar care au o evolutie mai usoara.Vaccinul ramas din sezonul precedent nu mai trebuie utilizat in sezonul actual.

Vaccinul antigripal se administreaza numai de catre un cadru medical , intramuscular sau subcutanat .Pentru achizitionarea acestuia se recomanda prescriptia medicala.

DIRECTOR EXECUTIV, PURTATOR DE CUVANT,

Dr. Sorin STOICA Cons. Marinela POPA





MINISTERUL SANATATII

Directia de Sanatate Publica Dambovita

Targoviste str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067

e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro


Nr. 6646 / 16. X. 2012

COMUNICAT DE PRESA

In cadrul sistemului de monitorizare si control al bolilor transmisibile, Directia de Sanatate Publica Dambovita a fost notificata cu privire la existenta a doua cazuri de tuberculoza, inregistrate la doi elevi ai unor insitutii de invatamant din Targoviste.

Conform procedurilor de lucru au fost institutite urmatoarele masuri:

- bolnavii au fost izolati, supusi investigatiilor microbiologice si

tratamentului specific conform Strategiei nationale de tratament strict supravegheat;

- s-a declansat ancheta epidemiologica cu identificarea contactilor,

monitorizarea lor prin reteaua de specialitate a Dispensarului TBC Targoviste , respectiv examinare clinica iar in cazul simptomaticilor cu radiografie pulmonara;

Avand in vedere ca este o boala aerogena, Directia de Sanatate Publica Dambovita a dispus intensificarea masurilor de curatenie, de dezinfectie a suprafetelor/microaeroflorei, dar si o serie de actiuni de educatie pentru sanatate.

Supravegherea epidemiologica va continua prin reteaua de medicina scolara, de medicina de familie si prin Dispensarul TBC.

Director executiv, Purtator de cuvant,

Dr. Sorin STOICA Cons. Marinela POPA



MINISTERUL SANATATII

Directia de Sanatate Publica Dambovita

Targoviste str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067

e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro


Nr. 6556 / 11.X. 2012



COMUNICAT DE PRESA



Inspectorii sanitari din cadrul Directiei de Sanatate Publica Dambovita au desfasurat in intervalul 20 septembrie - 4 octombrie 2012, o actiune tematica de control in unitatile de invatamant din raza de competenta. Cu aceasta ocazie au fost verificate 163 de unitati de invatamant, 17 unitati din mediul urban si 146 din mediul rural, dar si 7 cabinete medicale scolare.

In urma controalelor efectuate au fost identificate urmatoarele deficiente:

- nu se asigura spatii special amenajate, dotate cu frigidere, pentru depozitarea produselor corn-lapte, conform prevederilor Ordonantei de Urgenta 96/2002, respectiv Ordonantei de Urgenta 24/2010;

- nu exista in dotare produse biocide avizate de Ministerul Sanatatii sau spatii special amenajate pentru depozitarea acestora;

- in unele unitati de invatamant salile de clasa sunt subdimensionate sau cu orientare gresita a bancilor;

- majoritatea unitatilor de invatamant nu aveau orarul definitivat iar in opt dintre acestea, procesul instructiv-educativ pentru clasele I-IV, se desfasura in partea a doua a zilei;

- personalul responsabil cu intretinerea curateniei nu a putut face dovada intruirii in notiuni fundamentale de igiena; - in 49 de unitati, din numarul celor controlate, nu se asigura apa curenta iar acolo unde alimentarea se face din sursa proprie, apa nu este investigata din punct de vedere al potabilitatii;

- 63 de institutii de invatamant detin grupuri sanitare amplasate in exterior, fara instalatii tehnico-sanitare si apa curenta, unele pe groapa simpla si fara cai de acces;

- din cele 163 de unitati verificate, 17 nu detin autorizatie sanitara de functionare;

Pentru neconformitatile depistate au fost acordate termene de remediere a deficientelor iar acolo unde inspectorii au identificat un grad de risc major, au propus suspendarea temporara a activitatii.

DIRECTOR EXECUTIV, PURTATOR DE CUVANT, Dr. Sorin STOICA Cons. Marinela POPA


MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro





Nr. 6288 / 2.10.2012
COMUNICAT DE PRESĂ

Luna Octombrie este considerată Luna Mondială a informarii asupra cancerului de sân. În acest context, în perioada 01.10.2012-31.10.2012, DSP Dimbovita va derula campania „Nu eşti singură – împreună vom reuşi”.

Conform datelor raportate pe plan internaţional (GLOBOCAN 2008 – IARC) cancerul de sân rămâne cel mai frecvent cancer în rândul femeilor, reprezentând 23 % din toate tipurile de cancer, atât în ţările dezvoltate (189 000 decese/an) cât şi în cele slab dezvoltate (269 000 decese /an).

Cancerul de sân este, în general, diagnosticat în stadii avansate. În ţările dezvoltate, screening-ul prin mamografie reduce mortalitatea prin cancer de sân atâta timp cât există capacitatea, fondurile şi infrastructura pentru tratament. Un astfel de program, cu o bună complianţă la tratament ar putea reduce mortalitatea cu până la 20% în rândul femeilor de peste 50 de ani.

De aceea, scopul campaniei este de a promova practicile comportamentale preventive în rândul populaţiei. Prin informarea pacientelor diagnosticate cu cancer de sân cu privire la importanţa controlului factorilor de risc extrinseci în evoluţia afecţiunii, prin conştientizarea femeilor cu antecedente familiale pozitive pentru cancerul de sân asupra rolului examinărilor mamografice şi a autoexaminării sânului în depistarea precoce si prin educarea populaţiei feminine cu privire la rolul bunelor practici comportamentale în reducerea riscului cancerului mamar vom putea reduce semnificativ numarul de decese prin cancer.

Promotorii campaniei sunt: Ministerul Sănătăţii, INSP, CNEPSS şi

IRSP Cluj. Parteneri judeteni în realizarea campaniei sunt Directia de Asistenta Sociala a Primariei Tirgoviste, unitati de invatamant, Societatea Nationala de Cruce Rosie - Filiala Dimbovita, Avon Cosmetics, alte asociatii si instituţii medicale.

Activităţile vor consta in standuri stradale de informare, distribuire de materiale informative, „Marsul Roz’, discuţii interactive, lecţii teoretice şi demonstraţii practice pentru însuşirea tehnicii autoexaminării sânului, susţinute de către specialişti şi voluntari.

PT. DIRECTOR EXEC, DIRECTOR EXEC.ADJ.SAN.PUB.

DR. SORIN STOICA DR. GABITA NEAGU



Intocmit, dr. C. Savu


MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro




Nr 6086/ 26.09.2012

Ziua Mondială a Inimii - WHeartD 2012

Comunicat de presă


Ziua Mondială a Inimii (WHeartD) se celebrează pe 29 septembrie 2012 şi este coordonată pe plan internaţional de Federația Mondială a Inimii (WHF) în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Tema WHeartD 2012 “O lume, un cămin și o inimă - începând cu femeile și copiii” coroborată cu sloganul ”Inima femeii bate pentru fiecare copil, cămin și națiune!”, focalizează pe sănătatea cardiovasculară a celor mai preţioase categorii populaţionale: copiii şi femeile.

Pe urmele campaniei Go Red for Women – Cod roşu pentru femei, inițiată în 2004 de către American Heart Association (AHA), WHeartD 2012 îşi propune să corecteze opinia curentă conform căreia femeile s-ar găsi față de bărbați într-o poziție privilegiată în privința bolilor cardio-vasculare (BCV), chemând femeile să-și asume stiluri de viață favorabile sănătății inimii, care influenţează favorabil starea de bine personală (incluzând conotațiile estetice), performanța socială și longevitatea împlinită. Considerând rolul lor în familie și micro-colectivități, sănătatea mai bună a femeilor reverberează pozitiv asupra copiilor, adolescenților și chiar a bărbaților, prezentând un potențial important de ameliorare a sănătății publice la nivelul întregii societăți.

În acest context, scopul WHeartD 2012 priveşte încurajarea femeilor de a se preocupa mai mult de sănătatea inimii lor - strâns legată de cea a copiilor şi a familiei, sporirea atenţiei personalului medical în privința BCV în rândul femeilor, însfârşit la acordarea unei priorităţi crescute pentru acest subiect în agendele de sănătate publică.

*

În contextul UE 2008, în privinţa populaţiei feminine, România ocupa locul 3 cel mai rău în privinţa mortalităţii BCV premature (0-64 ani), cu circa 65 decese/100 000 locuitori (media UE fiind 20/100 000), după Bulgaria și Letonia. Sub aspectul mortalităţii AVC



România ocupa locul 2 atât la femei cu circa 170 decese/100 000 locuitori (media UE fiind 50/100 000) cât și la bărbați, după Bulgaria.
Acest tablou îngrijorător al mortalităţii BCV la femei în ţara noastră este în legătură cu riscul suplimentar ce decurge din activitate fizică insuficientă, colesterol seric total și obezitate, evaluate la cote crescute față de bărbați. Corectarea factorilor de risc BCV la femei influențează favorabil stilul de viață al copiilor și al întregii familii și poate contribui notabil la ameliorarea sănătății cardio-vasculare a comunităților. Astfel asumarea celor 4 pași ai sano-genezei cardiovasculare prezentați cu ocazia WHeartD 2011, anume :

1. Eliminarea fumatului din casă,

2. Alimentația sănătoasă,

3. Activitatea fizică recreațională și

4. Cunoașterea parametrilor cardiovasculari

- depind major, cu deosebire în privința minorilor, de rolul femeii în familie și cămin.

*

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii 2012 Direcţia de Sănătate Publică Dambovita, Compartimentul de Promovarea Sănătăţii face un apel public la sporirea atenţiei acordate sănătăţii cardio-vasculare a femeilor şi organizează următoarele acţiuni de combatere a factorilor de risc care o afectează: actiuni de informare-educare in Maternitati-Spitale, consilierea tinerelor in cadrul sfatului premarital prin Cabinetul de Planificare familiala Policlinica Tgv., Stand stradal pentru masurarea TA si distribuire materiale informative, realizat cu sprijinul Societatii de Cruce Rosie,Filiala Dambovita si a Scolii Postliceale Sanitare Christiana in ziua de 27.09.2012 in Piata Mihai Viteazul din Mun. Targoviste , Curs de instruire pentru prim ajutor cardiovascular cu asistentii comunitari si mediatorii sanitari din comunitatile defavorizate din judet.



Apelul priveşte, nu mai puţin, prietenii şi partenerii noştrii din mass-media: atenţia acordată subiectului poate însemna mai multă sănătate, tinereţe şi frumuseţe în căminele noastre, precum şi ani de viaţă productivă şi împlinită adăugaţi vieţii femeilor şi vieţilor noastre, ale tuturor.

PTR.DIRECTOR EXECUTIV,

DR. SORIN STOICA
Intocmit,

As.Graur Elena

Compartimentul de Evaluare

si Promovare a Sanatatii




MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro





Nr 6236/ 24.09.2012

COMUNICAT DE PRESĂ

Ziua Mondială a Contracepţiei
Direcţia de Sănătate Publică Dambovita, în parteneriat cu Cabinetul de Planificare Familiala al Spitalului Judetean de Urgenta Targoviste, cu prilejul "Zilei Mondiale a Contracepţiei", celebrată în fiecare an la data de 26 septembrie, va desfăşura campania de informare a populaţiei privind contracepţia, în perioada 26 septembrie – 15 octombrie 2012, cu sloganul Planificarea familiei mele contează!.

Scopul campaniei este de a atrage atenţia asupra importanţei sănătăţii reproducerii şi a planificării familiale şi de conştientizare a femeilor de vârstă fertilă asupra riscului unei sarcini nedorite.

Campania stimulează populaţia să-şi însuşească informaţii corecte privind metodele contraceptive şi sănătatea reproducerii.



Obiectivele campaniei sunt:

  • creşterea numărului de femei informate corect asupra metodelor contraceptive;

  • creşterea interesului femeilor faţă de contracepţie;

  • scăderea numărului de sarcini nedorite;

  • conştientizarea femeilor de vârstă fertilă asupra riscului apariţiei unei sarcini nedorite.

Informaţiile vor fi distribuite atât în format tipărit cât şi în format electronic, prin canale multiple: e-mail, website-ul DSP Dambovita, activitati de informare-educare-comunicare desfasurate in liceele, consilierea tinerilor in cadrul sfatului premarital, stand de sanatate pentru consiliere si distribuire materiale informative, articole în ziarele locale, cabinete ale medicilor scolari si medici de familie, mediatori sanitari si asistenti comunitari.
PTR. DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. SORIN STOICA


Intocmit,

As. Roxana Ilie

Compartimentul de Evaluare

şi Promovare a Sănătăţii



MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro





Nr.5999/11.09.2012
COMUNICAT DE PRESĂ
Z

iua Mondiala a Sănătăţii Orale

Cariile dentare şi afecţiunile gingivale sunt boli larg răspândite în populaţie. Neglijate şi netratate la timp, ele pot influenţa negativ starea de sănătate a întregului organism. De aceea prevenţia apariţiei afecţiunilor orale este un pas esenţial pentru a avea un organism sănătos.
Pentru aceasta, acţiunile de educaţie şi prevenţie desfăşurate în cadrul grupurilor de copii şi tineri în grădiniţe şi şcoli şi profilaxia individuală realizată de către medicul dentist sunt la fel de importante ca şi activitatea de conştientizare a populaţiei asupra necesităţii adoptării unui comportament activ în scopul menţinerii sănătăţii orale.

Comportamentele sănătoase se învaţă de la vârstele cele mai mici, de aceea rolul familiei în educaţia pentru sănătate este primordial.

Cu prilejul Zilei Mondiale a Sănătăţii Orale, care este celebrată în fiecare an la data de 12 septembrie, se desfăşoară campania de informare a populaţiei privind sănătatea orală. Perioada de desfăşurare a campaniei pentru anul acesta este 12-30 septembrie, cu mesajul: Familia mea are dinţi sănătoşi.

Scopul campaniei este ameliorarea sănătăţii orale a populaţiei prin adoptarea comportamentelor sănătoase în special în familie dar şi la nivelul comunităţii. Sensibilizarea părinţilor privind importanţa cariei dentare la copii şi informarea acestora asupra metodelor eficiente de prevenţie constituie un pas important pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu.

În vederea realizării acestor obiective se va avea în vedere diseminarea de informaţii privind afecţiunile orale şi factorii de risc care contribuie la producerea acestora şi transmiterea de recomandări pentru populaţie în vederea menţinerii sănătăţii orale. Informaţiile vor fi distribuite atât în format tipărit cât şi în format electronic, prin canale multiple: e-mail, website-ul DSP Dâmboviţa, activităţi de informare-educare-comunicare în grădiniţe şi şcoli, articole în ziarele locale.

Ptr. DIRECTOR EXECUTIV,

Dr. SORIN STOICA

Întocmit,

Psih. Ivona Niţă

Compartimentul de Evaluare

şi promovarea sănătăţii


MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro

Cod operator date cu caracter personal nr.12777

Nr __________/__________________

COMUNICAT DE PRESĂ

Prevenirea infectiei cu virusul rabic

Avand in vedere ca s-au semnalat cazuri de rabie la animale salbatice (in special ursi si vulpi) in judetul Dimbovita, va transmitem informatii si masuri pentru prevenirea cazurilor de imbolnaviri umane.

Rabia este o boala virala mortala a animalelor, prevenibila prin vaccinare, infectia umana producandu-se prin muscatura unui animal infectat. Rabia poate sa apara atat la animalele comunitare (rabia urbana sau de strada), cat si la animalele salbatice (rabia silvatica), transmiterea bolii producandu-se atunci cand virusul este prezent in saliva si contamineaza tesuturile victimei. Rabia silvatică este încă prevalentă în Balcani (majoritatea la vulpi, lupi şi ratoni), cu posibilitate de extindere şi la animalele domestice.

Simptomatologia acestei boli debuteaza cu cefalee, greturi, febra, parestezii in zona muscaturii, excitatie psihomotorie, halucinatii, dilatatie pupilara. Rabia trebuie suspectata atunci cand simptomele neurologice apar consecutiv muscaturii unui animal. Deoarece, intervalul dintre expunere si aparitia primelor simptome, este foarte variabil (intre 4 zile si peste 10 ani) orice persoana muscata de un animal salbatic sau domestic, trebuie sa se prezinte la Centrul antirabic teritorial (Spitalul Judetean de Urgenta- Sectia de Boli Infectioase) in vederea asistentei de urgenta (inclusiv vaccinare) deoarece decesul survine, de obicei, in cateva zile de la debutul simptomatologiei. Adresabilitatea tardiva la medic, pentru instituirea profilaxiei specifice, in cazul plagii cu suspiciune rabigena, favorizeaza aparitia bolii.



La animale, semnele clinice ale rabiei se manifesta prin tulburari de comportament (agitatie, neliniste, agresivitate etc) si paralizie inexplicabila. Animalele salbatice isi pot pierde prudenta lor normala si se aventureaza in ferme, suburbii si campinguri. Trebuie sa retinem ca virusul poate fi prezent in saliva animalelor infectate cu multe zile inaintea aparitiei semnelor clinice si poate fi secretat pana inaintea mortii.

Animalele care au produs muscaturi si sunt aparent sanatoase vor fi supravegheate timp de 14 zile, dupa care, daca nu apar semne de suspiciune, se poate suspenda tratamentul si supravegherea.

Pentru prevenirea acestei boli trebuie luate masuri de diminuare a numarului cainilor vagabonzi, vaccinare profilactica antirabica a cainilor si pisicilor, chiar a celor considerati adevarati “membrii ai familiei”.

Daca este surprins un animal salbatic letargic (mai ales vulpe) este important sa nu fie atins si sa fie anuntat veterinarul sau medicul de familie.

Daca va aflati in zone rurale sau salbatice, nu lăsaţi expuse în exterior gunoaie sau hrană pentru animale, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân.

Animalele sălbatice nu trebuie ţinute niciodată pe post de animale de companie. Nu numai că acest lucru este ilegal, dar animalele sălbatice reprezintă o potenţială ameninţare de a face rabie pentru stăpânii lor şi pentru alte persoane.

Observaţi şi examinaţi toate animalele sălbatice de la distanţă. Un animal sălbatic turbat poate părea blând, dar nu vă apropiaţi de el.

Învăţaţi copiii sa nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase.

Prezentati-va de urgenta la Centrul Antirabic in cazul oricarei muscaturi de animal salbatic sau dom.estic
Pt. DIRECTOR EXECUTIV,

DR. SORIN STOICA



INTOCMIT,

Dr. Camelia Savu


MINISTERUL SANATATII

Directia de Sanatate Publica Dambovita

Targoviste, str.Tudor Vladimirescu, nr.15-19, cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067

e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro


Nr. 5717 / 28. 08. 2012



Comunicat de presa

In conformitate cu legislatia sanitara, respectiv Ordinul Ministerului Sanatatii 1030/2009, Anexa 2, unitatile de invatamant se autorizeaza sanitar in baza declaratiei pe propria raspundere.

Autorizatia sanitara de functionare isi inceteaza valabilitatea doar in situatia in care au intervenit modificari ale conditiilor care au stat la baza emiterii ei. In aceasta situatie, titularul activitatii va notifica in scris autoritatea competenta si vor fi reluate procedurile pentru obtinerea altei autorizatii sanitare de functionare.

In vederea evaluarii periodice a conditiilor igienico-sanitare, titularul activitatilor va solicita certificarea conformitatii cu normele de igiena si sanatate publica, aceasta fiind procedura administrativa prin care, la cererea titularului autorizatiei, se efectueaza evaluarea conformitatii cu reglementarile legale privind sanatatea publica pentru obiective in functiune care desfasoara activitati cu risc pentru sanatate.

In baza de date a Directiei de Sanatate Publica Dambovita sunt inregistrate 641 de unitati de invatamant de toate gradele, publice si private, din care 626 autorizate sanitar si 15 fara autorizatie sanitara de functionare.

Pentru evaluarea conformitatii cu reglementarile legale privind normele de igiena si sanatate publica, Directia de Sanatate Publica Dambovita a primit in anul scolar 2011-2012, 456 de solicitari, pentru 83 dintre acestea eliberandu-se documente de notificare a respingerii certificarii conformitatii ca urmare a constatarii unor deficiente.


DIRECTOR EXECUTIV, PURTATOR DE CUVANT,

Dr. Sorin STOICA Cons. Marinela POPA

SITUATIA AUTORIZARII UNITATILOR DE INVATAMANT

AN SCOLAR 2011-2012

NUMAR TOTAL UNITATI: 641 (include unitati de invatamant de stat si private

prescolar, scolar gimnazial, liceal, post liceal, univarsitati, scoli speciale, cluburi de copii, tabere scolare).


Situatia autorizarilor: cu A.S.F. 626

fara A.S.F. 15
RURAL: 509 UNITATI din care: cu A.S.F .- 494

fara A.S.F.- 15
SCOLI: 216 din care: cu A.S.F - 211

fara A.S.F- 5

GRADINITE: 279 din care: cu A.S.F - 269

fara A.S.F - 10

LICEE: 5

CRESE: 1

UNITATI SPECIALE: 3

TABERE: 4

UNIVERSITATI: 1
URBAN: 132 DE UNITATI din care cu A.S.F.-132
SCOLI: 29

GRADINITE CU PROGRAM NORMAL: 36

GRADINITE CU PROGRAM PRELUNGIT: 18

CRESE: 7

LICEE: 25

SCOLI POSTLICEALE: 4

UNITATI SPECIALE: 5

CLUB COPII: 7

UNIVERSITATI: 1
LISTA UNITATILOR SCOLARE IN CARE AU DEMARAT LUCRARI

DE REABILITARE SI CARE NU AU FOST FINALIZATE



  • SCOALA GENERALA NUCET- CAZACI;

  • SCOALA GENERALA TATARANI;

  • GRADINITA COJASCA- FANTANELE;

  • GRUP SCOLAR AGRICOL VOINESTI.




MINISTERUL SĂNĂTĂŢII

DIRECŢIA DE SĂNĂTATE PUBLICĂ DÂMBOVIŢA

Târgovişte str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067

e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro

Cod operator date cu caracter personal nr.12777


Nr. 4677/9.07.2012

COMUNICAT DE PRESA

Datorita riscului crescut de imbolnaviri digestive acute (toxiinfectii alimentare, boli diareice acute ) pe fondul temperaturilor ridicate prognozate, Directia de Sanatate Publica Dambovita recomanda pentru populatia generala urmatoarele masuri preventive:


  • respectarea regulilor generale de igiena personala si a alimentatiei: spalarea frecventa pe maini inaintea de pregatirea alimentelor si dupa folosirea toaletei, spalarea suprafetelor de lucru si a recipientelor in care sunt pastrate alimentele;

  • pastrarea corespunzatoare a alimentelor la frigider;

  • spalarea riguroasa a legumelor si fructelor;

  • evitarea alimentelor nesigure ca provenienta: se recomanda aprovizionarea si consumul de alimente comercializate din spatii autorizate cu conditii corespunzatoare de depozitare (temperatura, curatenie) si evitarea consumului produselor comercializate stradal (prajituri, hamburgheri, mici, produse de patiserie).

Recomandam o atentie deosebita privind hidratarea si alimentatia corespunzatoare pentru copii mici (sub 3 ani) , persoanelor varstnice si cu boli cronice.

In cazul aparitiei manifestarilor de boli digestive (scaune numeroase si moi, greata, varsaturi), recomandam consumul de lichide pentru rehidratare: apa plata, ceaiuri, solutii de rehidratare orala si adresarea la medic.


DIRECTOR EXEC.ADJUNCT

SANATATE PUBLICA.

Dr.Gabita Neagu


Intocmit:

Dr.C.Savu






CRSP Bucureşti_Promovarea sănătăţii DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA

Nr. 3226 / 03.05.2012


Igiena mâinilor: “Sănătate şi viaţă”– 5 mai 2012

Comunicat de presă
În octombrie 2004 Organizaţia Mondială a Sănătăţii a adoptat Programul privind Siguranţa Pacientului (WHO Patient Safety) a cărui primă iniţiativă - “Îngrijiri de sănătate în condiţii de curăţenie înseamnă asistenţă medicală mai sigură (Clean Care is Safer Care - CCSC)” – pune accentul pe igiena asociată actului medical ca element esenţial pentru controlul infecţiilor nozocomiale, de care depinde major siguranţa pacienţilor din spitale. CCSC a instituit începând cu 5 mai 2009 evenimentul anual “Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ”. Campania promovează îmbunătăţirea practicilor privind igiena mâinii în rândul personalului medical. Campania s-a desfăşurat pentru prima dată în România în 2011.

Tema ptr campania 2012 „Planificare pentru îmbunătăţirea igienei mâinilor şi sloganul “Să eliminăm infecţiile cauzate de igiena deficitară a mâinilor!”, prefaţează scopul campaniei, anume diseminarea de informaţii, cunoştinţe şi instrumente de lucru pentru stimularea înregistrării unităţilor sanitare în reţeaua mondială a centrelor de excelenţă OMS privind igiena mâinii (RMCEIM).

Astfel, campania 2012 are ca obiectiv angajarea uneia sau mai multor unităţi sanitare din fiecare judeţ în parcurgerea primelor etape recomandate de OMS pentru înregistrarea în RMCEIM.

*

Infecţiile nozocomiale sunt evenimente adverse înregistrate la nivel mondial în instituţiile de sănătate  şi sunt cauzate într-o proporţie notabilă de deficienţele privind igiena mâinilor.



Global, sute de milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de infectii nozocomiale care duc la decese şi pierderi financiare semnificative pentru sistemele de sănătate. Actualmente, la fiecare 100 de pacienţi spitalizaţi la un moment dat, 7 în ţările dezvoltate şi 10 în ţările în curs de dezvoltare vor dobândi cel puţin o infecţie nozocomială. În timp ce infecţiile tractului urinar sunt mai fecvente în ţările dezvoltate, infecţiile chirurgicale sunt de 9 ori mai numeroase în ţările în curs de dezvoltare afectând aproape 2/3 dintre pacienţii operaţi.

În Europa mai mult de patru milioane de pacienţi sunt afectaţi anual de aproximativ 4,5 milioane infecţii nozocomiale care cauzează 16 milioane extra-zile de spitalizare, 37 000 de decese precum şi costuri de aproximativ 7 miliarde euro/an.

În România în anul 2008 erau raportate 9677 de cazuri de infecţii nozocomiale distribuite pe judeţe de la câteva cazuri (Bistriţa Năsăud 2, Dâmboviţa 3, Constanţa 10) până la peste 1500 înregistrate în Cluj (1509), Iaşi (1550) şi Bucureşti (1582).

Multe dintre măsurile de prevenire şi control ale infecţiilor nozocomiale, inclusiv cele privind igiena mâinilor, sunt simple, necostisitoare şi eficiente, dar responsabilitatea şi atitudinea pozitivă a personalului sanitar implicat sunt indispensabile. Pacienţii dar şi deprinderile populaţiei generale privind igiena mâinilor joacă un rol important în prevenirea infecţiilor nozocomiale. Un studiu pe 900 de persoane publicat în prestigioasa revistă medicală Lancet în 2005 a relevat potenţialul deosebit al unui gest elementar de igienă, precum spălarea corectă cu apă şi săpun a mâinilor, care duce la scăderea cu 50% a numărului cazurilor de pneumonie şi diaree şi cu 34% a infecţiilor cutanate.

Obiectivul specific în cadrul campaniei 2012 este stimularea capacităţii unor unităţi sanitare din judeţul nostru în parcurgerea primelor etape ale parcursului recomandat de OMS pentru accederea în reţeaua internaţională a centrelor de excelenţă privind igiena mâinii.

Cu ocazia campaniei Igiena mâinilor: SĂNĂTATE ŞI VIAŢĂ, în judeţul nostru sunt preconizate următoarele evenimente şi acţiuni de informare-educaţie-comunicare:



  • informarea managerilor celor 4 spitale din judet privind recomandările internaţionale pentru controlul infectiilor nosocomiale şi prezentarea inţiativei de stimulare a înregistrării unor instituţii sanitare locale în reţeaua RMCEIM

  • Informarea personalului medical prin distribuire de materiale IEC privind cele mai bune practici privind igiena mâinii în unitățile cu paturi și căile de punere a lor în aplicare;

  • Informarea populatiei generale privind igiena personală/igiena mâinilor în timpul petrecut ca pacienți în unitățile sanitare; igiena generală a mâinilor.

Sa nu uitam ca igiena mâinilor în spitale dar şi în viaţa de toate zilele implică gesturi simple, dar de mare responsabilitate, de care depind sănătatea şi chiar viaţa.

Invităm partenerii noştri din media să ni se alăture în promovarea şi reflectarea acestei campanii.

Vă mulţumim.

DIRECTOR EXECUTIV ADJUNCT,

DR. GABITA NEAGU



Material red. Dr. C. Savu

MINISTERUL SANATATII

DIRECTIA DE SANATATE PUBLICA DAMBOVITA

Targoviste str.T.Vladimirescu nr.15-19 cod 130095

Tel:0245613604, fax:0245611067 e-mail:dspdambovita@dsp.romwest.ro

Cod operator date cu caracter personal nr.12777

Nr 3203/02.05.2012


Yüklə 343,63 Kb.

Dostları ilə paylaş:
  1   2   3   4




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2024
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin