Coordonatele organizatiei



Yüklə 25,06 Kb.
tarix01.11.2017
ölçüsü25,06 Kb.
#24898

Schiţa proiectului “Şanse egale pentru tinerii din mediul rural”
Asociaţia Ecotopia România împreună cu grupul de iniţiativă al comunităţii multietnice Stanciova, solicită finanţare pentru proiectul “Şanse egale pentru tinerii din mediul rural”.
Coordonatele organizaţiei:

Asociaţia Ecotopia România (ERA) are personalitate juridică din 28.05.2001, membrii săi activând împreună şi înainte, în cadrul organizaţiei neguvernamentale Tinerii Prieteni ai Naturii.

Scopul principal al asociaţiei este promovarea conceptului de dezvoltare durabilă în România, în special în mediul rural.

Pe termen scurt ne-am propus derularea unor activităţi cât mai practice care să ilustreze conceptul de dezvoltare rurală durabilă în satul Stanciova, comuna Recaş, judeţul Timiş.

Pe termen mediu intenţionăm transformarea localităţii Stanciova, cu sprijinul locuitoriilor, într-o comunitate durabilă care să folosească tehnologii nepoluante, să aplice o agricultură durabilă, să utilizeze sisteme economice locale care să respecte comunitatea şi mediul dar care sa fie şi viabile, să promoveze şi să conserve diversitatea de toate felurile, să crească calitatea vieţii în concordanţă cu posibilităţiile mediului etc.

Pe termen lung dorim să promovăm realizarea unor astfel de comunităţi rurale durabile în cât mai multe zone ale României.

Dintre activităţile organizate de mambrii sai pana in prezent menţionăm: organizarea taberei internaţionale Ecotopia 1999 „Towards sustainable rural development” care s-a bucurat de participarea a 500 de tineri din întreaga lume (comuna Bogda, judeţul Timiş), costrucţia unei case din baloţi de paie, participarea la cursuri de agricultură ecologică şi construcţii din materiale naturale, afilierea la reţeaua internaţională „Global Ecovillage Network”, vizite de studiu la comunităţi ecologice din Spania, Italia şi Germania. În Stanciova, din februarie 2001 şi până în prezent, noua organizaţie a achiziţionat punctul de lucru, l-a renovat, a cultivat grădina pe principii biologice şi a animat diferite activităţi de tineret, cum ar fi un week-end de pregătire a organizaţiei Serviciul Civil Internaţional (SCI-RO) sau găzduirea participanţiilor la Bike Tour. În perioada 23.08 – 05.09.2001 organizatia a fost gazda unei tabere internaţionale de lucru în colaborare cu SCI-RO, unde 10 voluntari din 6 ţări au învăţat cum se renovează o clădire tradiţională prin metode ecologice cum ar fi: glet realizat din pământ, var şi bălegar de cal, podea realizată din lemn şi pământ, precum şi cum se realizează un duş solar sau un gard din stuf.

În anul 2002 asociaţia a facilitat renovarea Centrului Comunitar din localitatea Stanciova, loc în care acum deruleaza următoarele proiecte: Centru educaţional pentru preşcolari, Şcoală clasele I-IV, Centru pentru tineret, Telecentru. Centrul Comunitar Stanciova este administrat în prezent de către ERA, care a incheiat un contract de comodat pe o perioada de cinci ani cu Primaria Recas.

Adresa de contact:

Paul Dutescu: Sat. Stanciova, nr.129, Com. Recas, Jud Timis, tel. 0721-229236.

E-mail: comunitate@yahoogroups.com


Grupul de initiativa Stanciova, din care fac parte personae de etnie romana si sarba, a luat fiinta in anul 2002. Primul proiect coordonat de grupul de initiativa a fost inceperea renovarii vechii cladiri publice a satului (distrusa masiv de un incendiu, acum cativa ani). Cu ajutorul Centrului de Asistenta Rurala Timisoara (finantator), a Asociatiei Ecotopia Romania si a primariei Recas s-a reusit renovarea a trei incaperi din cladirea mentionata, incaperi care in prezent adapostesc scoala cu clasele I-IV, gradinita si Centrul de tineret Stanciova (pentru tinerii satului). Din cauza fondurilor limitate, starea cladirii este inca foarte precara iar conditiile de studiu si recreere departe de optim.

Pentru proiectul propus a fost ales ca si coordonator domnul Miscov Miroslav, de etnie sarba, care a dovedit calitati organizatorice deosebite in timpul desfasurarii primului proiect initiat de grup. De asemenea domnul Miscov a participat in acest an la Intalnirea Anuala a Beneficiarilor Programului “Dezvoltarea Comunitatilor Multietnice”. Din grupul de initiativa mai fac parte: Ilie Milin, Marcov Angelica, Damian Aurica, Damian Milivoi, Dutescu Paul, Dutescu Cristina, Varga Sebastian.

Adrese de contact pentru grupul de initiativa:

Miscov Miroslav: Timisoara, str. Oglinzilor nr.15, sc.D, ap.6, jud. Timis, tel. 0256-162717

Ilie Milin: Stanciova 131, Com. Recas, cod. 1885, jud. Timis, tel. 0723-635187

Proiectul propus spre finantare se intituleaza “Sanse egale pentru tinerii din mediul rural” si va consta in activitati de reabilitare a Centrului Comunitar (care adaposteste scolala si gradinita) din satul Stanciova, Jud. Timis, avand ca finalitate imbunatatirea conditiilor de desfasurare a procesului instructiv-educativ. In prezent, la Scoala cu clasele I-IV din Stanciova invata 17 copii, iar Centrul pentru copii prescolari are ca beneficiari un numar de 10 copii. Dintre copii, 30% au etnie sarba si 60% etnie romana. Comunitatea multietnica Stanciova are un numar de 350 de locuitori din care 70% sarbi, 25% romani si 5% alte nationalitati. Cladirea publica ce se propune spre reabilitare mai adaposteste Centrul de tineret Stanciova, Telecentrul Stanciova si se vor amenaja in viitor si spaţii pentru Centrul medical, Postul de Politie si Vestiarul pentru echipa de fotbal a satului.
Definirea problemei:

Copiii din mediul rural au putine alternative de participare la activitati care le-ar putea largi orizontul dezvoltarii individuale. De multe ori din lipsa cadrului adecvat nici structurile oficiale (scoala, caminul cultural) nu reusesc sa ofere micilor sateni posibilitatea de a desfasura o gama larga de activitati cu rol educativ si recreativ. Scoala reprezinta pentru comunitatea din Stanciova cel mai important element al colaborarii dintre etnii. Fiind vorba despre o comunitate multietnica (70% sarbi, 25% romani, 5% alte nationalitati) este important ca cei mai tineri dintre locuitorii satului sa aiba posibilitati de interactiune si comunicare optime in gradinita sau scoala. Locuitorii satului sunt constienti de faptul ca investitia in copii si tinerii satului este de o importanta capitala. De aceea asigurarea unui cadru optim, in care copii si tinerii sa poata desfasura activitati scolare si extrascolare a fost identificat, in urma unui proces participativ al grupului de initiativa, ca o problema prioritara.

In urma primului proiect desfasurat de Grupul de Initiativ Stanciova, anul trecut şi în decursul acestui an, s-a reusit renovarea a patru incaperi a cladirii publice a satului (Centrul Comunitar), incaperi care acum adapostesc Gradinita, Scoala, Centrul de Tineret şi Telecentrul. Insa, din cauza gradului avansat de deteriorare in care se afla cladirea (partial distrusa de un incendiu) si a fondurilor extrem de limitate, starea cladirii este inca precara si are nevoie de multe imbunatatiri. Cea mai acuta problema este reprezentata de gradul foarte avansat de deteriorare a acoperisului cladirii, care reprezinta o amenintare la siguranta copiilor. De asemenea, se sigura o slaba protectie a cladirii impotriva intemperiilor. Alte probleme stringente sunt reprezentate de lipsa accesului la apa curenta si de lipsa unui grup sanitar adecvat.

Toate problemele semnalate fac necesara obtinerea unei finantari suplimentare care sa faciliteze cumpararea materialelor aferente, comunitatea locala prestand o mare parte din munca necesara pe baza de voluntariat. De asemenea proiectul de renovare a cladirii este sprijinit de Primaria Recas, care, in calitate de partener, va asigura o parte din materiale si transportul acestora pe ruta Recas-Stanciova.




Scopul Proiectului:

Imbunatatirea conditiilor de desfasurare a procesului instructiv-educativ si a activitatilor extrascolare din cadrul Gradinitei, Scolii si Centrului de Tineret din comunitatea multietnica Stanciova. De asemenea proiectul isi propune sa ofere un model de cooperare multietnica in beneficiul intregii comunitati si cresterea interesului comunitatii pentru realizarea unor proiecte similare.



Obiective:

  1. Cresterea gradului de siguranta a Centrului Comunitar Stanciova pentru copii ce îl frecventează.

  2. Asigurarea unor conditii optime de igiena pentru copii prescolari si scolari din localitatea Stanciova.

  3. Cresterea spiritului de voluntariat in beneficiul comunitatii al locuitoriilor Stanciovei.

  4. Intarirea cooperarii intre grupurile etnice existente in localitatea Stanciova.



Activitatile propuse:

- Achizitionarea de materiale pentru renovarea acoperisului (lemn, tigla, caramizi, ciment, cuie etc.) si transportul materialelor;

- Efectuarea reparatiilor necesare pentru reabilitarea acoperisului;

- Achizitionare materialelor necesare si amenajarea unui grup sanitar;

- Achizitionarea materialelor necesare si realizarea accesului la apă curenta (curatarea fantanii existente, montarea unui hidrofor si a retelei de alimentare şi canalizare aferente, instalarea unor chiuvete);

- Reabilitarea spaţiilor Centrului Comunitar (tencuire acolo unde este necesar, varuit, vopsit).


De rezultatul proiectului (o cladire corespunzatoare pentru realizarea procesului instructiv-educativ si ulterior pentru realizarea altor proiecte in beneficiul comunitatii) va beneficia intreaga comunitate din Stanciova, fiind asigurat astfel viitorul procesului instructiv-educativ al copiilor din sat si o colaborare interetnica optimă.
Costurile estimate ale proiectului


Categorii

Suma totala (euro)

Suma solicitata (euro)

Contribuţia proprie (euro)

Cheltuieli administrative

100

-

100

Transport

100

-

100

Executie proiect (onorarii)

1.500

-

1.500

Materiale

3.500

2.500

1.000

Total

5.200

2.500

2.700

Pe langa asigurarea unui cadru oprim pentru desfasurarea procesului instructiv educativ si a altor proiecte in beneficiul comunitatii, proiectul propus va contribui la cresterea increderii satenilor in fortele proprii iar derularea lui va duce la intensificarea colaborarii interetnice si la o motivatie crescuta pentru implicarea in proiecte in beneficiul comunitatii.


Coordonator: Miscov Miroslav


Asociatia Ecotopia Romania – Presedinte: Paul Dutescu
Primaria Recas:




Yüklə 25,06 Kb.

Dostları ilə paylaş:




Verilənlər bazası müəlliflik hüququ ilə müdafiə olunur ©muhaz.org 2025
rəhbərliyinə müraciət

gir | qeydiyyatdan keç
    Ana səhifə


yükləyin